بازنشستگی برای بسیاری از افراد، موقعیتی برای تفریح و رهایی از مسئولیتهای ناشی از تعهدات شغلی است؛ اما برای برخی دیگر بهدلیل مشکلات اقتصادی یا پایین بودن مستمری و خدمات حمایتی، موقعیتی استرسآور محسوب میشود. همچنین وجود برخی مشکلات در این دوران، مانعی برای رسیدن بازنشستگان به آرامش است. در هر صورت وقتی پای درددل های بازنشستگان تامین اجتماعی که بسیاری از آنها صاحب نوه هم هستند، می نشینیم، ناخودآگاه این مصرع شعر «مصیبت بود پیری و نیستی» به ذهن انسان خطور می کند.
به گزارش خراسان رضوی ، وقتی پای صحبت های بازنشستگان تامین اجتماعی می نشینی بیشتر آنها گلایه دارند از این که عمری پول قابل توجهی به صندوق تأمین اجتماعی پرداخت میکنند تا در هنگام بیماری و سالمندی، خیالشان آسوده باشد اما متأسفانه این آسودگیخاطر دستنیافتنی شده است.
درددلهای یک راننده
یک راننده بازنشسته که مدت ۳۰ سال در جادهها رانندگی می کرده، به خبرنگارما می گوید: با اندک حقوقی که پس از ۳۰ سال کار به ما پرداخت می کنند درحیرت مانده ایم که چی بخوریم وچهکاربکنیم. من شش دختر و دو پسر و ۲۷ نوه و نبیره دارم؛ اینها اگر در هرماه یک شب به خانه ما بیایند این مقدار حقوق صرف خرج همان شب می شود . غلامحسن حیاتی همچنین افزود: ۲۰ سال است که بازنشسته شدم در همان سال ۸۰ مبلغ ۵۹۰۰۰ تومان به من حقوق پرداخت می کردند، یک هزار تومان دیگر هم خودم می گذاشتم قسط وام را پرداخت می کردم؛ اکنون پس ازگذشت مدت ۲۰ سال ازبازنشستگی ۳ میلیون و ششصد هزارتومان حقوق به من پرداخت می کنند. خب با این مبلغ چگونه سر کنیم؛ زمانی که بچه های من به همراه خانواده هایشان به خانهام می آیند خجالت میکشم، من به زنم نگاه می کنم و زنم به من . من ۳۰ سال راننده بودم و شب و روز درجاده ها رانندگی می کردم و از ترس، بین دو پلک چشمم چوب کبریت می گذاشتم که نکند هنگام رانندگی خوابم ببرد و حادثه ای در جاده اتفاق بیفتد.
از این راننده بازنشسته درباره خدمات درمانی سوال کردیم.وی گفت: از خدمات بیمه تکمیلی سوال نکنید که خدماتدهی آنها خیلی ضعیف است. بیمه تکمیلی را که ما هرماه مبلغی از حقوق خودمان پرداخت می کنیم قابل گفتن نیست چون نه ویزیت دکتر را می دهند و نه هزینه دارو را و پرداختی آنان نسبت به هزینه هایی که ما پرداخت کردیم، خیلی اندک وناچیز است. جالب است از نحوه درمان در درمانگاه تامین اجتماعی تربت جام هم برایتان بگویم. من برای کشیدن دندان به درمانگاه تامین اجتماعی شهرستان مراجعه کردم. بعد ازکشیدن دندان به دندانپزشک گفتم مقداری از دندان هنوز مانده است، دکتر درجواب گفت نه ما تمامی دندان شما را درآوردیم. بعد از یک ماه از بس که درد داشتم، دوباره مراجعه کردم و عکس گرفتم. دیدم یک مقدار دیگر از همان دندانی را که کشیدهام باقی مانده است؛ دوباره به درمانگاه تامین اجتماعی تربت جام و به دندانپزشکی که دندان من را کشیده بود، مراجعه کردم و گفتم این دندانی را که شما کشیده اید، یک تکه از آن طبق این عکس باقی مانده است در جواب اظهارکرد دندان شما را من نکشیدهام! سپس به مطب دکتر دیگری در داخل شهر مراجعه کردم؛ گفتند ویزیت آن ۲۰۰ هزارتومان است. خب شما بفرمایید من این مبلغ را با این حقوق اندک وهزینه های سرسام آور زندگی از کجا باید تامین کنم آیا این است نحوه رسیدگی به مشکلات و درمان ما بازنشستگان؟
شروع مشکلات بعد از بازنشستگی!
همسر یک متوفی می گوید: مدت ۱۰ سال است که همسرم فوت کرده و ما مستاجر هستیم و هرچقدر حقوق هم می گیریم، صرف پرداخت اجاره منزل میشود. حال شما بگویید ما چهکار کنیم. من خودم هم بازنشسته هستم و یک دختر و یک پسر دارم. اکنون که حقوق همسرم هم افزایش پیداکرده و رسیده به مبلغ ۳ میلیون و پانصدهزارتومان، این مبلغ باتوجه به اجاره بالای منازل مسکونی از اجاره منزل ما بیشتر نمی شود ضمن اینکه حقوق خودم را هم صرف هزینه های این دو فرزندم می کنم و حالا آمده ام به کانون بازنشستگان برای ثبت نام وام . وی درادامه به پوشش ضعیف آتیهسازان حافظ در زمینه خدمات دهی درمانی به بازنشستگان اشاره کرد وگفت: به رغم اینکه بابت بیمه تکمیلی مبلغی از حقوق همسرم هرماه کسر میشود ولی متاسفانه پوشش بیمهای آتیه سازان حافظ خیلی ضعیف است. وی همچنین خاطرنشان کرد: زمانی که فرد پس از ۳۰ سال کاربازنشسته می شود به جای این که در آسایش باشد تازه مشکلاتش شروع می شود؛ امیدواریم با انعکاس این مشکلات و درددل و گلایه مندی بازنشستگان، مسئولان به فکر چاره اندیشی برای این قشر ازجامعه باشند.
4 هزار نفر بازنشسته ومستمری بگیر !
رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تربت جام با بیان اینکه هماکنون ۴ هزارنفر بازنشسته شامل مستمریبگیر و بازمانده عضو کانون بازنشستگان تامین اجتماعی هستند، گفت: معیشت و درمان دو موضوع مهم مشکلات مستمری بگیران و بازنشستگان تامین اجتماعی تربت جام است و درباره حقوق آنان باید بیان کنم ما در مفهوم عدالت چیز دیگری را فکرمی کردیم و عدالت درمفهوم آن این است که هرکس باید به اندازه استحقاقش دریافت کند. در حالی که ما در صندوق بازنشستگان تامین اجتماعی دو نوع حقوق بگیر داریم؛ یکی همکار و دیگری غیرهمکار شامل کارمندان تامین اجتماعی هستند که کانون آنها جداست ولی از همین صندوق حقوق میگیرند و این برای ما جای سوال است وقتی مستمری بگیران ازصندوق حقوق می گیرند، باید اگر بازنشسته هم هستیم از همین صندوق مستمری بگیریم وچه دلیلی دارد آنان از ما برتر باشند. ضمن اینکه برای بازنشستگان همکار تامین اجتماعی در اعیاد و مناسبت های مختلف در طول سال پولی پرداخت می کنند ولی برای بازنشستگان غیرهمکار تامین اجتماعی ازاین خبرها نیست؛ چرا بازنشستگان همکار تامین اجتماعی از حقوق های بالا برخوردار باشند و مستمری بگیران تامین اجتماعی از حقوق ناچیز که نتوانند چرخ زندگی خودشان را با این شرایط اقتصادی بچرخانند. این درحالی است که اکثر مستمری بگیران ما مستاجر هستند و اجاره خانه ها هم سر به فلک کشیده؛ حال چطور مستمری بگیران ما با این حقوق ناچیز می توانند اجاره مسکن پرداخت کنند. دربحث اضافه شدن حقوق در ابتدای هر سال باید طوری عمل شود که حداقل دریافتی مستمری بگیران درنزدیکی خط فقر باشد درحالی که اکنون مستمری بگیران ما زیرخط فقر قرار دارند و از طرفی مستمری بگیران تامین اجتماعی در یک محدوده سنی هستند که علاوه بر اینکه می خواهند پسر یا دختر خود را به خانه بخت بفرستند، با انواع بیماری ها مواجهاند. این درحالی است که هیچگونه حمایتی از آنها صورت نمی گیرد و هرچه هم فریاد می زنیم کسی پیدا نمیشود که فریاد ما را بشنود.
نبود حمایت درمانی
سیدجواد حیدری درباره نبود خدمات دهی مطلوب درمانی به بازنشستگان میگوید: دلیل و ضرورتی ندارد که مستمری بگیران ما حق بیمه تکمیلی پرداخت کنند؛ از مستمری بگیران ماهیانه مبلغی بابت بیمه تکمیلی دریافت می کنند ولی پوشش و حمایت آنان خیلی ضعیف است، فاکتورهای یک میلیون تومانی برده میشود تنها مبلغ ۱۰۰ هزار تومان پرداخت می شود و هیچ کس در قبال این حمایت ضعیف از مستمری بگیران پاسخگو نیست؛ در حالیکه هزینه های اصلی درمانی مستمری بگیران شامل هزینه دارو ، ویزیت دکتر ، عینک، سمعک و... باتوجه به سن بالای آنان است ولی هیچ یک از این موارد تحت پوشش بیمه تکمیلی نیست. در صورتی که این گونه خدمات از نیازهای اصلی مستمری بگیران به شمار می آید.
تبعیض در پرداخت تسهیلات
وی در ادامه درباره تسهیلاتی که به مستمری بگیران پرداخت می کنند گفت: در فضاهای مجازی و رسانه ها و... اعلام می شود به بازنشستگان تامین اجتماعی مبلغ 120 میلیون ریال وام پرداخت می شود، به کانونهای بازنشستگی در شهرستان ها مراجعه کنند. بازنشستگان ما که همگی آنان نیازمند هستند، وقتی به ما مراجعه می کنند، با توجه به ثبت نام سه هزار نفر از بازنشستگان درنوبت وام، ما جوابی نداریم که به آنها بدهیم. این درحالی است که ازابتدای امسال تاکنون در دو نوبت به ما یکبار 75 نفر و یک باردیگر 30 نفر سهمیه دادند؛ حالا باتوجه به سهمیه کمی که به ما تعلق گرفته است، چطور می توانیم این وام را به تمامی متقاضیان پرداخت کنیم. همانطوری که درابتدا بیان کردم حقوق بگیران غیرهمکار که کارمندان تامین اجتماعی هستند، کانونشان جداست ولی از همین صندوق حقوق می گیرند؛ با این تفاوت که به حقوق بگیران همکار از جمله مستمری بگیران مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال وام پرداخت می شود ولی به حقوق بگیران غیرهمکار مبلغ ۱۸۰ میلیون ریال وام پرداخت می کنند؛ اگر ما خواسته باشیم همین مبلغ ۱۲۰ میلیون ریال وام را به متقاضیان مستمری بگیر در نوبت پرداخت کنیم شاید به نفر آخر با توجه به سهمیه بندی اندک بعد از ۲۰سال نوبت برسد لذا از مسئولان عاجزانه می خواهیم کمی به فکر مستمری بگیران تامین اجتماعی هم باشند.
نبود مکان مناسب
حیدری خاطرنشان کرد: درحالی که همه ادارات، موسسات و سازمانها برای بازنشستگان خود، حرمت و کرامتی قائل می شوند و حداقل کاری که می کنند یک فضایی در اختیار کانون بازنشستگان قرار می دهند ولی برای بازنشستگان غیرهمکار که ما باشیم از این خبرها نیست و مثل یک فرزند ناتنی به ما نگاه می کنند وهیچ گونه فضایی را در اختیار ما قرار نمی دهند اگر ما خواسته باشیم مکانی را اجاره کنیم به علت این که درآمدی نداریم پیدا کردن مکان برای ما سخت و دشوار است؛ در حالیکه نیروی انتظامی ،آموزش و پرورش ، ارتش ، شرکت نفت ،شهرداری و... برای بازنشستگان خود به عنوان کانون بازنشستگان فضایی را در اختیار آنان قرار می دهند. حیدری در ادامه می گوید: مکانی که هماکنون از آن به عنوان کانون بازنشستگان تامین اجتماعی استفاده می کنیم در یک زیرزمین است که کلا ۵۰ متر فضا دارد و به مبلغ ۵۰ میلیون تومان رهن کردیم و اگر روزی 10 نفر با یکدیگر خواسته باشند به کانون مراجعه کنند، جای کافی نداریم و این در شان مستمری بگیران تامین اجتماعی نیست که این چنین با آنها رفتار می شود.
تعداد مستمری بگیران سازمان در حوزه تربت جام حدود ۵ هزار پرونده است
جواد ابراهیمیان رئیس سازمان تامین اجتماعی شعبه تربت جام می گوید: کانون ها به صورت مستقل اداره می شوند و عضویت همکار و غیرهمکار بودن به صورت کاملا اختیاری است؛ یعنی هرکس که صندوق را انتخاب کرد بعد نمی تواند از آن صندوق خارج شود فقط در یک نوبت می تواند تغییر صندوق دهد.
جواد ابراهیمیان همچنین افزود: هر فردی که بازنشسته می شود، در خصوص تعیین کانون می تواند اختیاری عمل کند منوط بر اینکه با درخواست کتبی خود صندوق کانون مدنظر را انتخاب کند.
وی درباره گله مندی از بیمه تکمیلی آتیه سازان حافظ گفت: تعداد مستمری بگیران سازمان در حوزه تربت جام حدود ۵ هزار پرونده است. وقتی این تعداد زیاد زیرنظر یک بیمه تکمیلی قرار بگیرند کیفیت خدمات خود به خود پایین خواهد آمد ولی باید مقداری حوصله به خرج داد و ما هم برای رفع این معضل با سازمان آتیه سازان حافظ جلسهای برگزارخواهیم کرد تا سریعتر درخصوص پرداخت هزینه های مستمری بگیران غیر همکار به نحو احسن اقدام کنند.
وی درباره تعهدات بیمه آتیه سازان حافظ بیان کرد: اگر بخواهیم ویزیت دکتر و هزینه دارو جزو تعهدات بیمه تکمیلی قرار گیرد، از آن طرف حق بیمه بیشتری باید از حقوق بازنشستگان، ماهیانه کسر شود و گمان نکنم پرداخت آن از عهده بازنشستگان برآید؛ ولی می توان طوری مدیریت کرد که چند نوع قرارداد منعقد شود و بازنشستگان با توجه به توان مالی خودشان یک نوع قرارداد را برگزینند تا براساس آن حق بیمه را انتخاب کنند و از خدمات درمانی بیشتری برخوردار شوند.
رئیس تامین اجتماعی شعبه تربت جام درباره مکان کانون بازنشستگی اظهار کرد: درمورد انتخاب مکان کانونهای بازنشستگی باید بیان کنم که یک حق اشتراکی ازسوی مستمری بگیران تامین اجتماعی کسر وبه حساب کانون واریز می شود و اگرقرار بر این باشد که سازمان خودش برای مکان کانون بازنشستگی اقدام کند، هزینه های سازمان نیز افزایش خواهدیافت و اگرسازمان این کار را انجام داده، به دلیل این است که کانونها بتوانند با حق اشتراکی که از مستمری بگیران خود می گیرند، خودشان را اداره کنند و این از وظایف سازمان نیست که خواسته باشد مکانی را برای کانونها اختصاص دهد بلکه باید خود کانونها محلی را در شهرستانها برای خودشان رهن یا اجاره کنند.جواد ابراهیمیان درباره ارائه خدمات بیشتر به بازنشستگان همکار می گوید: هیچ تسهیلاتی برای همکاربودن یا غیرهمکاربودن اختصاص نمی یابد،حال چون همکاران از بدو استخدام یک صندوق جداگانه ای داشتند بعد از بازنشستگی این صندوق هم ادامه پیداکرده بهخاطر این صندوق همکارها از غیرهمکارها جداست و همان تسهیلاتی که برای بازنشستگان همکار است برای غیرهمکار هم همان تسهیلات است؛ حال اگر یکمقداری برای همکار زیادتر است، به دلیل این است که حق اشتراک بیشتری از همکار دریافت می شود.