گزارشی از قیمت کودهای شیمیایی و تناقض ادعاهای مسئولان جهاد کشاورزی و برخی کشاورزان استان
تعداد بازدید : 16
ادعاهای نجومی جهاد و کشاورزان
بهاره موفقی/ ادعاهای نجومی کشاورزان و جهادی ها درباره کودهای شیمیایی پتاسه و فسفاته طوری است که کشاورزان ادعا می کنند این کودها کیمیای نایابی شده که به راحتی پیدا نمی شود، اما آقایان می گویند عرضه آن 17 برابر افزایش یافته و قیمت آن 3 هزار تومان ارزان تر از سال گذشته شده است. بالاخره پیدا کنید خرما فروش را!
آنطور که برخی کشاورزان ادعا میکنند کود فسفاته و پتاسه در دست آنان حکم کیمیای نایابی را دارد که از طریق شرکتهای تعاونی بهراحتی در اختیارشان قرار نمیگیرد و در بازار آزاد هم با قیمتهای نجومی فروخته میشود. به طوری که یکی از کشاورزان دراینباره ادعا میکند: بحث کمبود این نوع از کود نیست، بحث بر سر این است که اصلاً وجود ندارد.همه اینها در حالی است که برخی از کشاورزان مدعی هستند با وجود دریافت حواله از جهاد کشاورزی بازهم سهمیه به آنها تعلق نگرفته، اما مسئولان مربوط ادعا میکنند که این نوع کود بین کشاورزان توزیع میشود مگر آن که پای احتمال در میان باشد. ناگفته نماند که درباره کمبود این نوع کودها بین مسئولان مربوط نیز اختلافنظر وجود دارد. درحالیکه مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان خراسان رضوی از رشد 17 برابری توزیع کود صحبت میکند، مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی کشاورزان مشهد اظهار میکند: بالاخره کمبود وجود دارد، اما نه آنطور که می گویند.
ادعای کشاورزان مبنی بر کمبود کودهای فسفاته و پتاسه
یکی از کشاورزان دهستان «میان ولایت» درباره کودهای فسفاته و پتاسه می گوید: بحث کمبود کود نیست، بحث این است که اصلاً وجود ندارد. من بااین که در اسفند و فروردین درخواست کردم و جهاد کشاورزی هم حواله صادر کرد، اما موفق به دریافت نشدم. در سال جدید به چند کشاورز آنهم با تعدادی محدود توزیع کردند. فسفات بی آمونیوم کیسه 50 کیلویی یکمیلیون تومان، فسفات ساده 500 هزار تومان و پتاسیم 600 هزار تومان در بازار آزاد فروش میرود که بیشتر آن را صادر میکنند. کودهای وارداتی هم وارد کانالهای دوستانه میشود.
یکی دیگر از کشاورزان دراینباره میگوید: کود فسفات قبلاً گران بود اما آن را ارزان کردند یعنی از بهمن سال گذشته 440 هزار تومان به 280 هزار تومان رسید. پتاس هم ارزان شد، اما پیدا نمیشود و عملاً می گویند نداریم. فسفات بی آمونیوم کیفیت بالایی دارد، اما پیدا نمیشود. جهاد هم ندارد. اگر هم پیدا شود هر کیسه 50 کیلویی آن را در بازار آزاد با سه برابر قیمت دولتی و قیمت نجومی یکمیلیون و 300 هزار تومان میفروشند که دولت آن را باقیمت 330 هزار تومان میفروشد. درفروش آزاد آنهم تقلبی زیاد است. پتاسه نیز هر دو یا سه سال شاید یکبار به کشاورز تعلق بگیرد. امسال هم سهمیه محدودی دادند. درواقع خدمات حمایتی برای جهاد تأمین نمیکند.
یکی دیگر از کشاورزان منطقه خلیلآباد نیز دراینباره میگوید: تعاونی که به ما اصلاً کود پتاسه نمیدهد و آزاد آن را کیلویی 70 هزار تومان تهیه میکنیم که بیکیفیت است. کود پتاسه خوب خارجی هم 125 هزار تومان قیمت دارد که میترسم تقلبی باشد. کود تعاونی نیست اما تا دلت بخواهد آزاد آن در بازار موجود است و کیسه 50 کیلویی آزاد آن را 300 تا 400 هزار تومان میفروشند.وارد بازار آزاد میکنند و به ما نمیدهند درحالیکه روی کیسهها نوشتهشده بازار آزاد ممنوع است.
رشد 17 برابری توزیع کود در استان
حسین عطایی سلامی، مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان خراسان رضوی درباره میزان توزیع کود در استان میگوید: از ابتدای سال تا 11 شهریورماه 10 هزار و 566 تن فسفاته و 3 هزار و 176 تن پتاسه توزیعشده است که فسفاته 20 درصد سهمیه استان و پتاسه 22 درصد سهمیه استان را شامل میشود. توزیع ما در سال گذشته 638 تن فسفاته و 260 تن پتاسه بوده است. درواقع نسبت به مدت مشابه سال گذشته 17 برابر رشد داشتیم و هیچ محدودیتی برای توزیع وجود ندارد. از 231 هزار و 600 تن که سهمیه ابلاغی استان است تا الآن حدود 98 هزار تن را در استان تأمین کردیم. بهطورکلی 67 هزار و 500 تن را به نسبت سهمیه ابلاغشده در شهرستانها توزیع کردهایم. 165 کارگزار فعال در استان داریم که تمام کشاورزان بر اساس حواله الکترونیکی که مراکز خدمات جهاد کشاورزی صادر میکنند برای تهیه کود به کارگزاران ما مراجعه میکنند. وی افزود: کاهش 45 درصدی کودهای فسفاته و پتاسه را از ابتدای امسال داشتیم.
عطایی سلامی درباره وجود کود در بازار آزاد میگوید: این ها کودهایی است که یارانه به آنها تعلق میگیرد، اما بخش خصوصی هم کود فسفاته با درصدهای دیگر توزیع میکند. در بازار آزاد نباید این کودها باشد، اگر هم باشد شاید از چرخه کشاورزان خارجشده است وگرنه کودها بر اساس حواله صادر میشود و ما طبق سهمیه ارسال میکنیم و اطلاعاتی درباره این که تقلبی باشد یا از جای دیگر تهیه میکنند، نداریم.
وی درباره این که چرا بعضی کشاورزان موفق به دریافت سهمیه کود نشدند، بیان کرد: مراکز خدمات باید در سامانه موجودی را ببینند، بعد صادر کنند، اما گاهی که تجمع کشاورزان پیش میآید حواله را صادر میکنند که 14 روز اعتبار دارد و بعد از 14 روز نمیتوانند دوباره دریافت کنند که باید مجدد حواله را دریافت کنند وگرنه در تمام شهرستانها بهموقع کود ارسال کردیم. بنابراین فکر میکنم به همین دلیل باشد.
کاهش قیمت 50 درصدی کود نسبت به سال گذشته
حسین سابقی، مدیرعامل شرکت تعاونی کشاورزی کشاورزان مشهد ضمن اشاره به ارزان شدن قیمت کود نسبت به سال گذشته درباره قیمت کودهای مختلف طی امسال و مقایسه قیمت آن با سال گذشته بیان کرد: کود سوپر فسفات تریپل کیلویی 5 هزار تومان و در سال گذشته 8 هزار و 460 تومان ، کود فسفات ساده 13درصد کیلویی 2 هزار تومان و سال گذشته 3 هزار و 800 تومان، کود سولفات پتاسیم 5 هزار و 980 تومان و سال گذشته 10 هزار و 885 تومان، کود بی آمونیوم فسفات کیلویی 7 هزار تومان که سال گذشته آن را نداشتیم، اما قیمت آن ارزانتر از سال قبل بوده است. کود نسبت به سال گذشته بیش از 50 درصد ارزان شده است. وی افزود: ما 43 درصد سهمیه کود مشهد را از ابتدای سال تا الآن جذب کردیم که میزان آن برای اوره 5 هزار و 400 تن، سوپر فسفات تریپل 640 تن، سولفات پتاسیم 52 تن، بی آمونیوم فسفات 90 تن و فسفات ساده 250 تن بوده است.
کشاورزان مقصر هستند!
وی در پاسخ به این سؤال که کود به برخی از کشاورزان توزیع نشده، بیان کرد: توزیع بر اساس حوالههای جهاد کشاورزی انجام میشود، شاید کشاورزان دیر اقدام کردهاند. سال گذشته به دلیل گرانی اصلاً دنبالش نمیآمدند، طوری که انبارهای ما پر از کود تریپل بود. وی در پاسخ به این سؤال که آیا کمبود کودهای پتاسه و فسفاته وجود دارد، گفت: بالاخره کمبود وجود دارد اما نه آنطور که می گویند.