کتابخانه مرکزی مشهد، 22 سال انتظار، 85 درصد پیشرفت، 14 میلیارد کمبود اعتبار
تعداد بازدید : 48
شاهکار پروژه های ناتمام!
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس: موضوع کتابخانه مرکزی مشهد را در مجلس پیگیری می کنیم
مسلمی- دیگر بهتر است از آن به عنوان پروژه ای بی رقیب در کشور یاد کنیم و ماجرای آن را در کتاب های درسی هم بگنجانیم تا خاطره اش برای نسل بعد هم ماندگار شود و بدانند کتابخانه مرکزی مشهد «اسطوره پروژه های ناتمام» این شهر بوده است. کتابخانه ای که ساخت آن از سال 1374 آغاز شد و با گذشت 22 سال، هنوز امیدی به تکمیل و افتتاح آن نیست. مردم مشهد هم دیگر از جفای مسئولان به این پروژه عظیم فرهنگی، در شهری که عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام را دارد، خسته شده اند و ساکنان محدوده این پروژه در بولوار هفت تیر نیز به جای حس و حال فرهنگی یک کتابخانه، جز خاک و خُل چیزی عایدشان نشده است. چند ماه قبل و با توافق شهرداری مشهد و نهاد کتابخانه های عمومی کشور برای تسویه 24 میلیارد تومان بدهی شهرداری (معوقات سهم نیم درصدی کتابخانه های عمومی از درآمد شهرداری ها)، امیدها برای تکمیل کتابخانه مرکزی مشهد زنده شد اما آن طور که مسئولان نهاد کتابخانه های عمومی می گویند، پرداخت شدن این سهم تنها کفاف هزینه های جاری و اقداماتی همچون توسعه منابع کتابخانه ای استان را می دهد و نمی توان برای تکمیل کتابخانه مرکزی مشهد به آن اتکا داشت.
کتابخانه مرکزی مشهد متولی تامین مالی ندارد
«سیدباقر میرعبداللهی» مدیر منابع نهاد کتابخانه های عمومی کشور در گفت وگو با خبرنگار ما می گوید: دلیل توقف ساخت کتابخانه مرکزی مشهد همانند بیشتر پروژه ها این است که متولی تامین مالی ندارد. وی با بیان این که با مسئولان و مدیران فرهنگی برای تامین مالی کتابخانه مرکزی مشهد صحبت هایی شده است، می افزاید: هم اکنون نمی توانم جزئیات تامین مالی کتابخانه مرکزی را بیان کنم چرا که اگر محقق نشود، حساسیت بیشتری ایجاد خواهد شد. وی همچنین درباره اختصاص نیم درصد درآمد شهرداری ها به کتابخانه ها می گوید: این نیم درصد ربطی به کارهای عمرانی ندارد و اگر تاکنون نهاد کتابخانه های عمومی به خوبی اداره شده است، لابد در جذب این سهم موفق بوده ایم.
اعتبار ملی می خواهد
«حسین اکبری» مدیر کل کتابخانه های عمومی استان نیز اظهار می کند: هم اکنون علاوه بر تامین نشدن اعتبار، محل تامین آن هنوز مشخص نیست. اکبری با بیان این که مجری پروژه بیش از دو ماه است که اجرای پروژه را متوقف کرده است، می افزاید: اداره کل کتابخانه عمومی استان، بهره بردار این پروژه است و پس از تکمیل مسئولیت آن را بر عهده خواهیم داشت. وی تصریح می کند: با وجود این، در طول 3 سال گذشته از طرف نهاد کتابخانه های عمومی کشور بیش از سه میلیارد تومان برای تکمیل پروژه کمک شده است. مدیر کل کتابخانه های عمومی استان به این نکته نیز اشاره می کند که تاکنون در سه مرحله منابع و تجهیزات کتابخانه مرکزی مشهد از تهران به استان ارسال شده و منابع مورد نیاز آن در حال تکمیل است. اکبری می افزاید: پیشنهاد ما این است ، این پروژه به عنوان پروژه ملی پیگیری شود تا بتوان اعتبار آن را تامین کرد که با روی کار آمدن دولت دوازدهم امیدواریم این امر محقق شود.
برآورد 14 میلیاردی برای تکمیل پروژه
«جاسم حسین پور» مدیر کل نوسازی مدارس استان نیز به عنوان نهادی که کارفرمای این پروژه است و در آن ایفای نقش می کند، می گوید: پروژه کتابخانه مرکزی بیش از 80 تا 85 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل آن 14 میلیارد تومان هزینه برآورد شده است، ضمن این که پنج میلیارد تومان به پیمانکار پروژه بدهکار هستیم و پرداخت نشدن مطالبات پیمانکار باعث تعطیلی کارگاه شده است. وی تصریح می کند: در صورت تامین اعتبار، پروژه را ظرف مدت شش ماه تمام می کنیم.
احتمال آسیب دیدگی پروژه با گذشت زمان
حسین پور می افزاید: اگر این پروژه تامین اعتبار نشود با گذر زمان هزینه های آن روز به روز بیشتر می شود و ممکن است آسیب جدی به پروژه وارد شود و مسئولان باید به سرعت و با جدیت به این مسئله ورود کنند.
100 سال دیگر هم همین طور ناتمام می ماند
حجت الاسلام والمسلمین «نصرا... پژمانفر» نایب رئیس دوم کمیسیون فرهنگی مجلس، به بهره برداری نرسیدن کتابخانه مرکزی مشهد بعد از حدود 20 سال را مایه آبروریزی بیان و تصریح می کند: نهاد کتابخانه عمومی می گوید ما موظفیم این پول را دریافت کنیم، خب شما پول را گرفتید کجا هزینه کردید! آیا فقط این پول به عنوان دستمزد و حقوق کارکنان داده می شود، حقوق و دستمزد را که می دهند از این پول چیزی باقی نمی ماند، با این شرایط طبیعتا این پروژه که 20 سال ناتمام مانده است، 100 سال دیگر همین طور می ماند.
خلأ قانونی و درست اجرا نشدن قانون
وی با بیان این که پولی که از سهم درآمد شهرداری ها به نهاد کتابخانه های عمومی پرداخت می شود، بیشتر برای حقوق و دستمزد کارکنان استفاده می شود، می افزاید: با این اوصاف چیزی از این پول باقی نمی ماند، ضمن آن که این موضوع باعث می شود ما هر سال دعوایی بین شهرداری و کتابخانه مرکزی داشته باشیم، این وسط تنها مجموعه ای که سرش بی کلاه می ماند، خود نهاد کتابخانه عمومی استان و مشهد است. نماینده مردم مشهد با اشاره به این که بر نحوه هزینه کرد سهم کتابخانه ها از درآمد شهرداری نظارت خواهد شد، تصریح می کند: نگران این موضوع هستیم که از این اعتبار در مسیر خدمت رسانی به کتاب و کتاب خوانی در مشهد استفاده نشود، در حالی که این پول مال مردم مشهد است؛ مردمی که با همه مشکلات اقتصادی عوارض شهرداری را پرداخت می کنند و در این شرایط اگر این پول در جای دیگر هزینه شود، مشکل شرعی دارد و ظلم است. حجت الاسلام و المسلمین پژمانفر خلأ قانونی و درست اجرا نشدن قانون هزینه کرد این نیم درصد را باعث ایجاد مشکلات بیان می کند و می افزاید: قانون پیش بینی کرده است که این پول در حوزه کتاب و کتاب خوانی صرف شود ولی این کار انجام نمی شود، بالاخره اگر می خواهند با این پول حقوق کارکنان شهرهای کلان را پرداخت کنند، برای انجام کارهای دیگر چیزی باقی نمی ماند و در این زمینه قانون گذار محل صرف اعتبارات را درست پیش بینی نکرده است. طبیعتا نهاد کتابخانه های عمومی باید حقوق کارکنان خود را پرداخت کند و این حق نهاد است، اما خلأ قانونی و ابهامی که در آن وجود دارد، باعث ایجاد مشکلاتی شده است.
پیگیری در مجلس
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس به پیگیری این موضوع در مجلس اشاره می کند و می افزاید: در حال آماده کردن طرحی هستیم و قرار است در کمیسیون فرهنگی مجلس این موضوع مطرح شود و گرهی که در نهاد کتابخانه های عمومی و همچنین موضوع بهره برداری کتابخانه مرکزی مشهد ایجاد شده است ، باز شود و جزئیات این طرح را بعدا اعلام می کنیم.