گفت و گو با «مسعود علیزاده» مخترع مشهدی و اولین تولید کننده آسفالت پلیمری پیشرفته در جهان
تعداد بازدید : 44
کاش مسیر حرکت مخترعان آسفالت بود!
حمایت هست اما کافی نیست
نویسنده : محمد حسام مسلمی
همه ما وقتی در خیابان و جاده با خودرو در حال تردد هستیم به ترک ها و چاله های ریز و درشتی بر می خوریم. ریزترین ترک در پوشش آسفالت زمینهساز ترکهایی بزرگتر و بزرگتر است و در نهایت کار به جایی میرسد که بخشی از آسفالت کنده می شود و ما با صحنه آشنای جادههای پر چاله روبهرو میشویم.توجه به معضل ترک خوردگی آسفالت، سالهاست ذهن پژوهشگران را به خود مشغول کرده است.
دکتر «مسعود علیزاده» یکی از مخترعان و پژوهشگران است که 10 سال برای طرح خود زحمت کشیده و توانسته است برای اولین بار در دنیا با تولید آسفالت پلیمری پیشرفته، تحول عظیمی در دنیای آسفالت و قیر ایجاد کند و روزنه امیدی در دل راهدارها ایجاد کند. طرح وی از طرف شهرداری مشهد به جشنواره بین المللی «نوآوری شهری» گوانگجوی چین 2016 معرفی شده است. دو هفته قبل بود که این طرح در جشنواره شیخ بهایی اصفهان به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد وهمه این ها سبب شد به سراغ این مخترع برویم و با او گفت و گو کنیم.
حاصل 10 سال تلاش شبانه روزی
علیزاده در ابتدای گفت و گو به ویژگیهای شگفتانگیز قیر و آسفالت که قرن هاست کشف شده، اشاره می کند و می گوید: پژوهش های اولیه این طرح بیش از 10 سال زمان برده، اما به طور متمرکز 3 سال طول کشیده است و با توجه به بازار گسترده محصول، در صورتی که در هر شهری اجرایی شود حداقل به طور مستقیم 20 نفر مشغول به کار خواهند شد و برای تهیه مواد اولیه مورد نیاز از لاستیک های فرسوده، ده ها نفر دیگر نیز می توانند در این حوزه فعالیت کنند.
مزیت های آسفالت پلیمری
از او می پرسم چه مزیتهایی را میتوانید برای این محصول نوآورانه برشمارید که می گوید: افزایش عمر روکش جادهها، کاهش تصادف های رانندگی، کاهش صدای ترافیک، کاهش مصرف قیر و استفاده از لاستیک های مستعمل که به عنوان معضل زیست محیطی مطرح است از مهمترین ویژگیهای مثبت استفاده از این نوع آسفالت بهشمار میرود. به گفته این مخترع، طرح تولیدآسفالت توسط کارخانه آسفالت شهرداری مشهد در حال انجام است و به تولید انبوه رسیده و این آسفالت در برخی خیابان های مشهد استفاده شده است و قابلیت گسترش نیز دارد و همچنین امکان صدور محصول به خارج از کشور هم فراهم است که به پشتیبانی مسئولان نیاز دارد.
حمایت ها کافی نیست
او درباره حمایت های پارک علم و فناوری خراسان از این طرح نیز توضیحاتی ارائه می کند: با فعال شدن پارک علم و فناوری حمایتهای خوبی برای هدایت و راهنمایی افراد مبتکر انجام گرفته است. پارک علم و فناوری خراسان هم نقش مهمی در شناسایی ظرفیتهای جوانان، هدف دهی به طرحهای تحقیقاتی و از همه مهمتر اجراییشدن و به مرحله تولید رساندن اختراعات و ابداعات آن ها دارد. پارک علم و فناوری استان حمایت های خوبی از شرکت دانش بنیان ما انجام داده، ولی به خاطر بالا بودن حجم کار حمایت های بیشتری نیاز است و در این زمینه مدیریت کلان کشوری باید حمایت و توجه بیشتری داشته باشد. واقعیت این است که این سطح حمایتها برای مخترعان و نخبگان کشور ما کافی نیست. او از انتظاراتش می گوید: حمایت از نخبگان و مبتکران باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود، زیرا نخبهپروری یک وظیفه همگانی و ملی است. نخبهپروری صرفا با اتکا به اقدامات یک بنیاد یا نهاد دولتی ممکن نیست و باید در متن زندگی مردم و در فرهنگ و اقتصاد جامعه قرار گیرد. مردم باید نخبگان را درک کنند و به آن ها ارزش و بها دهند.
حرف پایانی
این مبتکر مشهدی معتقد است: نبود امکان اجرایی شدن طرحها، اختراعات و ابداعات نخبگان ایرانی مهمترین معضل این قشر از جامعه است. بسیاری از مخترعان کشور به دلیل نبود حامیان مالی برای صنعتیکردن اختراعاتشان، پیشنهادهای وسوسهانگیز کشورهای خارجی را برخلاف میل باطنی خود پذیرفته و از کشور خارج شدهاند. شاید اصلیترین انتظار مخترعان فراهم آمدن امکان صنعتیکردن اختراعاتشان است. از طرف دیگر باید امکانی فراهم شود تا نخبگان کشور فارغ از دغدغههای اداری، اختراعات و خلاقیتهای خود را به مرحله عمل برسانند. البته منظور من از حمایت، بیشتر حمایت معنوی است تا حمایت مادی. چون به نظر من ارزشدادن به یک استعداد شکوفا شده یا در حال شکوفایی بالاترین چیزی است که یک نخبه از مردم و مسئولان انتظاردارد.
ای کاش ...
گفت و گو ی من با این مخترع شهرمان پایان می یابد. گفت و گویی که مانند صحبتم با بسیاری دیگر از مخترعان، در کنار امید و آرزو، گلایه از کمبود حمایتها هم وجود دارد و از مشکلات و دشواری های مسیر در آن سخن به میان میآید. صحبت های علیزاده درباره اختراع آسفالت پلیمری را با خود مرور می کنم و می گویم: ای کاش جاده عبور مخترعان آسفالت بود!!!