داوطلب ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، آیت ا... سید مجتبی حسینی
تعداد بازدید : 6
نظام اسلامی، نظام اجبار و الزام نیست
داوطلب ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری با بیان سیره پیامبر اکرم (ص) و امیرالمومنین (ع) و اهل بیت (ع) در دعوت به اسلام و روند تشکیل حکومت گفت: نظام اسلامی، نظام اجبار و الزام نیست. نه پیغمبر اکرم (ص) کسی را بر اسلام الزام کردند نه امیرالمومنین(ع) و نه بعد از آن علما.
سید مجتبی حسینی، متولد 1333 در مشهد، فرزند آیت ا... سید جلیل حسینی از علمای مشهد که حدود 60 سال از ائمه جماعت در مسجد گوهرشاد و حسنیه تهرانی بوده است. آیت ا... مجتبی حسینی، سطوح حوزه علمیه را در مشهد گذراند و پس از آن به قم هجرت کرد.
سوابق علمی و اجرایی
داوطلب ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری درباره روند تحصیل خود می گوید: بعد از اتمام سطوح حوزه در مشهد به قم هجرت کردم و درس خارج را به مدت 16 سال نزد آیت ا... وحید خراسانی و سال ها در فقه از محضر آیت ا.... گلپایگانی و شیخ جواد تبریزی بهره بردم. همچنین برای فلسفه، اسفار و علوم قرآن در خدمت آیت ا... شهید مطهری بودم و این درس ها را در مشهد و قم تدریس داشته ام. در دانشکده علوم اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، چندین ترم درسی را با عنوان تاریخچه سیاسی-اقتصادی اسلام تدریس کرده ام که محتوای آن به صورت نشر دانشگاهی منتشر و جزو کتب درسی دانشگاه در این رشته شد. همچنین ارائه درس معارف را در دانشکده حسابداری همین دانشگاه داشتم. در دانشگاه تهران درسی با عنوان ریشه های انقلاب اسلامی را تدریس کردم که محتوای آن نیز منتشر شده است. در بحث های اقتصادی مانند مالکیت خصوصی، دولتی و عمومی به صورت مفصل و مکتوب داشتم که با دفتر همکاری ویژه دانشگاه در قم تدوین شد. در مقوله اقتصادی بیمه به مناسبت سمیناری که بعد از جنگ برای بازسازی توسط دانشگاه تربیت مدرس برگزار شده بود، بحث مفصلی ارائه شد. اخلاقیات بازرگانی نیز از جمله مقوله هایی بود که در اوایل انقلاب چاپ و منتشر شد.
آیت ا... حسینی که اکنون نیز نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری است، اظهار کرد: قبل از این که عضو خبرگان باشم درباره ولایت فقیه کتابی را نوشتم که در 6000 نسخه چاپ شد. علاوه بر آن، در کنار تحصیل و تدریس در راستای تبلیغ به نقاط مختلف کشور و حتی خارج از کشور از جمله لبنان و عراق سفر داشته ام.
وی در دوره سوم و پنجم مجلس خبرگان رهبری نماینده مردم بوده است. از سال 1375 به مدت 7 سال، نماینده مقام معظم رهبری در استان سیستان و بلوچستان بوده است. سال 1382 تا 1394 به عنوان نماینده رهبر انقلاب در سوریه حضور داشته و از سال 1394 تاکنون، نماینده مقام معظم رهبری در عراق است که این نمایندگی ابعاد مختلف از جمله سیاسی-اجتماعی را دربرمی گیرد و در این مدت درس خارج، اجتهاد و تقلید، صلات، بحث ولایت فقیه و جهاد را نیز در این کشورها تدریس کرده که موضوع جهاد در عراق در مدت 5 سال با نظریات جدیدی ارائه و در عنوانی 3 یا 4 جلدی آماده چاپ شده است. همچنین به تفسیر قرآن نیز اهتمام داشته است و مباحث ارائه شده در پایگاه های علمی سوریه و عراق وجود دارد.
داوطلب ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری با اشاره به فعالیت های علمی خود در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب اسلامی اضافه کرد: ابتدای انقلاب در شهرهای مختلف و در جلسات دانشجویی و مناظرات علمی با کمونیست ها و سوسیالیست ها حضور فعال داشتم.
جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان
آیت ا... حسینی در توضیح جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان رهبری گفت: نظام جمهوری اسلامی، نظامی اسلامی است و اسلامی بودن نظام مبتنی است به این که انتصاب به خدا داشته باشد. همان طور که در قرآن آمده است «فقط و فقط ولی شما خداست و رسول (ص) و ائمه(ع)»، بنابراین هر حکومتی که منتسب به این ها باشد، حکومتی الهی است و اگر منتسب به آن ها نباشد طاغوت است و در قرآن نیز دو محور و جایگاه ا... و طاغوت معرفی شده است. بنابراین اسلامی بودن انقلاب ما به دو نقطه منتهی می شود. یکی این که احکام اسلام باشد و دیگر این که مسئول اجرایی و سیاسی آن ولی فقیه جامع الشرایطی که طبعاً نایب امام زمان (عج) است، باشد. وی با بیان سیره پیامبر اکرم (ص) و امیرالمومنین (ع) و اهل بیت (ع) در دعوت به اسلام و روند تشکیل حکومت اضافه کرد: نظام اسلامی، نظام اجبار و الزام نیست. نه پیغمبر اکرم (ص) کسی را بر اسلام الزام کردند نه امیرالمومنین(ع) و نه بعد از آن علما. داوطلب ششمین دوره مجلس خبرگان بیان کرد: امام خمینی (ره)، مشابه روش ائمه (ع) عمل کرد و به مدت 13 سال در نجف اشرف و قبل از آن در قم، مردم را دعوت کرد، نه دعوت به حکومت، بلکه به اسلام دعوت کرد، فساد حکومت شاه و نیات خبیث وی را که می خواست ایران را به آمریکا بفروشد،برای مردم برملا کرد، این روشنگری ها را انجام دادند تا این که در سال آخر مردم با آن موج میلیونی در سراسر ایران حرکت کردند، رأی دادند و وقتی امام آمد، فرمود «به دلیل این که این جمعیت میلیونی به من رأی دادند من تو دهان این دولت می زنم و دولت تعیین می کنم.» و دولت تعیین کردن ایشان منتصب به رأی عمومی بود، ولی به این اکتفا نکردند و رفراندوم 12 فروردین 58 به صورت کتبی انجام شد و 2/98 درصد به جمهوری اسلامی رأی آری دادند. بنابراین نظام اسلامی، نظام الزامی و اجباری نیست. نظامی است که عقلا و شرعاً واجب است انسان بپذیرد اما مردم اراده دارند بخواهند می پذیرند؛ نخواهند نمی پذیرند. بعد از تشکیل حکومت اگر کسی بخواهد اخلال کند و مشکل برای جامعه ایجاد کند، طبعاً وظیفه دولت این است که در مقابل او بایستد.
وی ادامه داد: مجلس خبرگان ایجاد شد، چون مردم باید آن ولی فقیه را که اعلم و مدیر و مدبر است،مشخص کنند و آن کاری تخصصی است و سلیقه ای محض نیست باید بر اساس مواضع اسلام باشد. به همین دلیل مقرر شد مردم با واسطه این کار را انجام بدهند. در هر استان به خبرگانی که می شناسند ماموریت بدهند، وکیل خودشان بکنند و آن ها تعیین رهبر و نظارت بر او را انجام دهند. در واقع، مجلس خبرگان حلقه وصل بین مردم و رهبری است. رهبری از جانب خداست و اراده عمومی از سوی مردم است. بنابراین ما جمهوری اسلامی که می گوییم یعنی جمهوریِ عامه مردمی که می خواهند بر اساس اسلام حکومت را اقامه بکنند.
آیت ا... حسینی با بیان این که عضویت در مجلس خبرگان شغل نیست، به همین دلیل بیش از دو جلسه در سال ضرورت ندارد، گفت: اما کمیسیون هایی دارد که در طول سال جلسات متعددی دارند مضاف بر آن اعضای خبرگان در هرجا که حضور دارند وظیفه رصد کردن را انجام می دهند و در جلساتی که جمع می شوند، کمیسیون تحقیق نظرش را اعلام می کند که در این مدت که تحقیق انجام شده است بر رهبری نقصی ندیدیم یا سیاست ها را به صورت روشن بیان می کنند البته کارهای رهبری مخفی نیست و آشکار است و همه می دانند و آن چه که ارزیابی می شود کارهای حکومتی رهبری است. مورد دیگر این است که اعضا نسبت به امور عامه مردم بی تفاوت نیستند و در مسائل مختلف بحث می شود برای مثال در دوره سوم درباره بانک ها مفصل بحث شد. در جلسه حداقل دو نفر از شخصیت های مهم مانند رئیس جمهور، رئیس قوه قضاییه و ... گزارشی ارائه می دهند و 10 نفر از خبرگان نظرات و انتقادهایشان را طرح می کنند و آن ها پاسخ می دهند.
وظایف مجلس خبرگان
داوطلب مجلس خبرگان در پاسخ به این که وظیفه مجلس خبرگان به صورت مشخص چیست، پاسخ داد: وظیفه اصلی خبرگان تعیین رهبر و نظارت رهبری در طول زمان است و خدای نکرده عزل رهبری اگر صلاحیتش را از دست بدهد، مریضی داشته باشد و نتواند کار کند یا خدای نکرده منحرف شود و تعیین رهبر جدید. در حاشیه این وظایفی را مجلس خبرگان برای خود تعریف کرده که در واقع ادای مسئولیت اجتماعی است، چراکه آیین نامه مجلس خبرگان به عهده خودش است.
هدف از داوطلب شدن
از آیت ا... حسینی سؤال شد مهم ترین انگیزه ا ش برای داوطلب شدن چه چیزی بوده است؟ وی پاسخ داد: من در همان دوره های قبل هم انگیزه برای ثبت نام نداشتم مردم اصرار کردند، حتی گفتند شکایت شما را به خدا می کنیم. در این دوره هم بعضی علما گفتند شما حتما حضور داشته باشید، این مسئولیت واجب کفایی است، یعنی بر هر کس که می تواند انجام دهد واجب است انجام دهد. به همین دلیل چون من شرایط را دارم و وجهی ندارد که راحتی را بر زحمت خبرگان ترجیح دهم.
این داوطلب مجلس خبرگان درخصوص نحوه ارتباط خود با مردم گفت: ما در بین مردم زندگی می کنیم، من در عراق هم که هستم، میلیون ها ایرانی به من مراجعه و مشکلاتشان را بیان می کنند و من منعکس و پیگیری می کنم. در ایران هم با وجود این که مردم یک استان نماینده را انتخاب می کنند اما مسئولیت، عمومی است. با این حال، من به صورت ویژه به خراسان سفر می کنم و تمام ساعاتی که حضور دارم دیدارهای متعددی انجام می شود. من از اکثر مراکز دانش بنیان در خراسان بازدید کردم، در کارخانه های مختلف تولیدی، مجامع علمی و مساجد حاشیه شهر حضور پیدا کردم و با مردم دیدار داشتم و مشکلاتشان را به رهبری و مسئولان مربوطه منعکس کردم.
ضرورت حضور مردم در انتخابات
در نهایت، آیت ا... حسینی درباره ضرورت شرکت مردم در انتخابات با اشاره به دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی در سال های بعد از پیروزی انقلاب گفت: کشور مال مردم است، عقل و وجدان انسان اقتضا می کند به اندازه ای که می تواند خدمت کند، انجام دهد. یکی از این خدمت ها مسئله مجلس چه شورای اسلامی و چه خبرگان است. حتی اگر از نظام ناراضی باشد. بخواهد یا نخواهد مجلسی تشکیل خواهد شد، این مجلس اگر از بهترین ها تشکیل شود خوب است. ترک انتخابات هیچ اثری ندارد جز این که اگر انتخابات ضعیف باشد باعث خوشحالی دشمنان ایران و اسلام است. امام فرمودند یکی از ملاک های تشخیص حق و باطل این است که آن چه که دشمن را ناراحت می کند، مصلحت است و آن چه که دشمن را خوشحال می کند برای ما مفسده دارد. قوت ایران به قوت مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان است.