شهرک های صنعتی در اولویت قطع گاز!
شهرک های صنعتی با سهم تنها 3 درصدی از مصرف گاز باز هم در اولویت قطع گاز زمستانی هستند
حمیدرضا حلاجیان/ مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان درباره میزان مصرف گاز شهرک ها و پهنه های صنعتی استان در گفت و گو با خراسان اظهار کرد: تنها 3 درصد گاز استان در شهرک های صنعتی استفاده می شود؛ این رقم آن قدر کوچک است که در مواجهه اولیه، این سوال را در ذهن متبادر می کند که پس چگونه در زمان بروز اولیه بحران کمبود گاز، مسئولان به سرعت به سمت قطع انرژی صنایع می روند.طبق ماده 25 قانون بهبود فضای کسب و کار، قطع انرژی تنها با تصویب شورای تامین می تواند انجام شود که آن هم برای یک روز می تواند اتفاق بیفتد، اما برخلاف قانون بنا به گفته رئیس خانه صنعت استان، قطع انرژی صنایع تبدیل به یک رویه در بین مسئولان شده است؛ اتفاقی که لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان، معتقد است هیچ انسان عاقلی آن را انجام نمی دهد؛ چراکه نباید در زمان بحران انرژی، ابتدا سراغ واحدهای مولد رفت که اتفاقا همان ها بستر ساز توسعه در کشور هستند.موضوع انرژی چند سالی است که در کشور ما به دغدغه بزرگ فعالان اقتصادی تبدیل شده است؛ در تابستان ها کمبود برق و در آغاز فصل سرد کمبود گاز بقای صنایع را به شدت تهدید می کند؛ آن هم در حالی که ایران یکی از بزرگ ترین منابع گازی در جهان به شمار می آید. انرژی را بی شک می توان یکی از مهم ترین بسترها و زیرساخت های توسعه در هر کشوری دانست، به شکلی که تصور پیشرفت و توسعه بدون دارا بودن سطح مقبولی از انرژی به شوخی شبیه است.ناترازی های متوالی چند سال اخیر در انرژی برق و گاز در کشور متعاقبا فضای اقتصادی و صنعتی استان ما را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است و تولید را بیش از پیش با مانع های اساسی روبه رو ساخته، در حالی که رهبر معظم انقلاب، به صورت مداوم لزوم حمایت از تولید را در دستور کار خود قرار داده است و همواره به مسئولان حمایت از صنعت و تولید را گوشزد می کند؛ بنا به اظهارات رئیس خانه صنعت خراسان رضوی، به رغم توصیه های رهبری، برای تولید مانع تراشی می کنند.اگرچه کارشناسان امر در حوزه انرژی، اتلاف انرژی در مصرف را نیز یکی از دلایل ناترازی و کمبود انرژی می دانند، اما این موضوع را نیز به نبود برنامه ریزی صحیح برای اصلاح الگوی مصرف توسط مردم احاله می دهند. چنان که لبافی در گفت و گو با خراسان اظهار می کند: باید با برنامه ریزی درست و البته با در نظر گرفتن فاکتورهای متفاوت مانند توان پرداختی مردم، اقدام به اصلاح الگوی مصرف کرد. ضمن این که عقب ماندگی فناوری سیستم ها و دستگاه های در حال کار در صنایع کشور، خود سهم بسزایی در اتلاف انرژی ایفا می کند و این را نباید به گردن مردم انداخت.
80 هزار اشتغال در شهرک های صنعتی و فقط 3 درصد مصرف گاز
فرشچی مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان درباره مصرف گاز در شهرک ها و پهنه های صنعتی و ضرورت تامین گاز آن ها اظهار کرد: ما معتقدیم با توجه به حجم اشتغال 80 هزار نفری و تولیدات صادرات محور شهرک های صنعتی و البته در مقابل مصرف تنها 3 درصدی گاز در استان، ضرورتی ایجاد نمی کند که گاز این مناطق قطع شود و بهتر است گاز بخش خانگی قطع شود.
با قطع گاز شهرک های صنعتی، این پهنه ها مزیت خود را از دست می دهند
فرشچی با اشاره به این که به ما اعلام کرده اند که باید فکری به حال زمستان بکنیم، ادامه داد: ما هم درخصوص برق و هم گاز با توجه به مصرف پایین شهرک ها معتقدیم نباید این مناطق دچار قطع انرژی شوند، همچنین باید توجه داشت که مزیت شهرک ها دارا بودن خدمات مانند آب،برق و گاز است، بنابراین به محض قطع این خدمات دیگر شهرک از مزیت خودش برخوردار نیست. ما این موضوعات را با استاندار و معاونان شان مکاتبه کردیم، اما تاکنون جواب صریح نگرفته ایم، البته هم اکنون جلسات دیگری را برگزار می کنیم که ان شاءا... در زمستان این موضوع پیش نیاید.
100هزار مترمکعب کمبود گاز در شهرک های صنعتی
جعفر فرشچی پیشتر در گفت و گو با یکی از رسانه های استان نیز اظهار کرده بود: از ابتدای تاسیس شرکت شهرکهای صنعتی، در کل شهرکهای صنعتی استان ۴۷۰ هزار مترمکعب در ساعت ظرفیت ایستگاه ایجاد شده که این ظرفیتها را شرکت گاز ایجاد کرده، اما متاسفانه طی ۳ سال گذشته تاکنون این ظرفیت تغییر زیادی نداشته است. همچنین کسری گاز مورد نیاز و ضروری شهرکها و نواحی صنعتی خراسان رضوی هم اکنون ۱۰۰ هزار مترمکعب در ساعت است.مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان رضوی با بیان این که از 41 شهرک و نواحی صنعتی در حال بهرهبرداری تنها 37 شهرک گاز دارند؛ مطرح کرده بود: ۸۵ درصد ظرفیت ایجاد شده در ۱۰ شهرک صنعتی مصرف میشود. یعنی ۸۵ درصد معرفیشدگان گاز شهرکهای صنعتی استان در ۱۰ شهرک تقاضامحور توس، چناران، مشهد(کلات)، کاویان، بینالود، ماشینسازی، چرمشهر، خیام، عطار و کاشمر و ۱۵ درصد دیگر در ۲۷ شهرک دیگر حضور دارند.
قطع گاز صنایع تاثیر زیادی در ناترازی ندارد
لبافی رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی بخش خصوصی با دولت درخصوص ناترازی گاز و قطع مکرر انرژی در صنایع بیان کرد: قطع گاز در شهرک ها و نواحی صنعتی راحت تر انجام می شود، چراکه همه یک جا تجمیع شده اند و کنترل راحت تری دارند، اما قطع گاز این ها، تاثیرگذاری زیادی ندارد و من با آقای فرشچی موافقم که آثار منفی قطع گاز شهرک های صنعتی با 80 هزار اشتغال و حجم تولیدی که دارند، بسیار بیشتر است.
هیچ انسان عاقلی در اولین اقدام انرژی واحدهای مولد خودش را قطع نمی کند
لبافی ادامه داد: ما خلاف رویه هایی که در دنیا به خصوص کشورهای توسعه یافته وجود دارد و حتی خلاف قانون کشور خودمان، اقدام به قطع گاز صنایع می کنیم؛ هیچ انسان عاقلی در اولین اقدام، انرژی واحدهای مولد خودش را قطع نمی کند، واحدهایی که برای کشور اشتغال ایجاد می کند و برای آن ارز آوری دارد؛ در عوض باید نهادها یا مجموعه هایی که کمترین نقش را در توسعه کشور دارند، در اولویت قطع انرژی قرار دهند. حالا می گویند ما نباید انرژی خانه های مردم را قطع کنیم، ایرادی ندارد، اما باید مصرف مردم در رده های مختلف انرژی قرار گیرد تا خود به خود منجر به کاهش مصرف از سوی آن ها شود. برای مثال در بنزین، کدام کشور منابع خود را این چنین مصرف می کند، البته این موضوع چند وجهی است و باید به ساختارهایی مانند میزان مصرف خودروها، کیفیت و میزان حمل و نقل عمومی و البته نرخ درآمد سرانه مردم توجه شود، اما نکته ما این است که باید یک ساختار منسجم برای مدیریت مصرف و تولید وجود داشته باشد.
رضایت آنی جایگزین مصلحت شده است
او با تاکید بر این که ما در کشور رضایت آنی مردم را بر مصلحت مردم ترجیح داده ایم،بیان کرد: برای مثال رضایت آنی در این است که ما مقداری یارانه بدهیم در صورتی که مصلحت این جاست که این منابع تبدیل به کسب و کار شود و در مسیر توسعه قرار گیرد.
شرکت گاز به صنایع: برای تامین سوخت دوم اقدام کنید
رئیس دبیرخانه شورای گفت و گوی بخش خصوصی با دولت در پاسخ به این سوال که آیا ابلاغی به صنایع درباره کمبود گاز شده است یا خیر؟اظهار کرد: شرکت گاز به شورای گفت و گو نامه نوشت که به همه صنایع اعلام کنید که با توجه به ناترازی هایی که در تامین گاز وجود دارد از هم اکنون برای تامین سوخت دوم اقدام کنند و البته یک نکته مثبت که این بار وجود دارد، این است که وزارت نفت پذیرفته است قیمت سوخت دوم را بر اساس قیمت گاز طبیعی و نسبت به توان انرژی سوخت دوم تامین کند. البته متاسفانه مشعل دوم همه صنایع را پوشش نمی دهد، چراکه اغلب صنایع اصلا مشعل دوم ندارند، صنایع بزرگی مثل سیمان غرب و فولاد خراسان از این دسته اند که عملا در صورت تامین نشدن گاز تعطیل خواهند شد.لبافی درخصوص مشکلات استفاده از مشعل دوم نیز افزود: بعضی صنایع برای استفاده از مشعل دوم با مشکلات زیست محیطی روبه رو هستند، به طوری که استفاده از سوخت دوم آلایندگی ایجاد و محیط زیست واحد را جریمه می کند، البته این موضوع برای پالایشگاه ها و نیروگاه ها که البته بیشتر دولتی هستند، حل شد، اما برای صنایع دیگر فعلا حل نشده باقی مانده است.ابراهیمی رئیس خانه صنعت و معدن استان، درباره اعلام ناترازی گاز به صنایع گفت: به شکل رسمی به ما این موضوع اعلام نشده است، اما ما کمبود گاز را داریم و کار از ناترازی گذشته است، البته موضوع شرایط جوی هم هست که می تواند کمبود را تشدید کند یا کاهش دهد.
کل صنعت استان مصرف 17 تا 18 درصدی دارد
ابراهیمی درخصوص میزان مصرف گاز صنایع اظهار کرد: کل مصرف گاز صنایع 17 تا 18 درصد است و کل صنایع ما که در شهرک های صنعتی و پهنه های صنعتی قرار دارند بین 40 تا 45 درصد از صنایع هستند و البته صنایع انرژی بر ما عموما خارج از شهرک ها هستند، مانند سیمانی ها و فولادی ها، اما در هر صورت قطع گاز صنایع برخلاف ماده 25 قانون بهبود فضای کسب و کار است، اما متاسفانه تبدیل به رویه شده و هرموقع که کمبودی هست به حوزه تولید تحمیل می شود، به رغم این که حوزه های مولد باید مورد حمایت و پوشش بیشتر باشند، به رغم تاکیدات رهبری در حوزه تولید این اتفاقات می افتد و امسال هم قطعا این قطعی ها اتفاق می افتد.
هیچ ظرفیت زیربنایی انرژی اضافه نکرده ایم
او درباره مصرف نابجا نیز توضیح داد: احتمالا اگر مردم فقط 5 درصد بهینه تر گاز مصرف کنند، ما کمبود نخواهیم داشت، ما باید قبول کنیم که بد مصرفی هم داریم، یکی از مسائل مهم تر این است که ما در حدود یک دهه گذشته سرمایه گذاری در حوزه تامین انرژی نکرده ایم، به رغم این که حدود 6 میلیون به جمعیت ما اضافه شده است، ولی هیچ ظرفیت زیربنایی انرژی اضافه نکرده ایم و البته بد مصرفی را هم همیشه داشته ایم.
کمتر از 10 درصد صنایع مشعل دوم دارند
رئیس خانه صنعت استان با اشاره به این که کمتر از 10 درصد صنایع مشعل دوم دارند،بیان کرد: در استان بیش از 90 درصد صنایع کوچک و متوسط هستند و این واحدها عملا امکان استفاده از مشعل دوم را ندارند و این که سوخت کافی هم به آن ها داده نمی شود و البته تقریبا سوخت دوم نشدنی است.
خبر مرتبط
رئیس کمیسیون انرژی اتاق مشهد
ضعف مدیریت در بخش مصرف و تحمیل عواقب ناترازی انرژی به بخش تولید
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: فرایند استخراج گاز در کشورمان به سختی و با دشواری صورت میگیرد و این در حالی است که مدیریت و بهینهسازی مصرف گاز در کشور ما با چالشهای زیادی رو به روست.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی مشهد، «نسرین یوسفی عارفی» با اشاره به بازدید اعضای کمیسیون انرژی اتاق مشهد از چاههای استحصال گاز شمال شرق ایران و مناطق عملیاتی شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق کشور که در قالب دوازدهمین تورتعالی خانه همافزایی انرژی و آب صورت گرفت، اظهار کرد: شاید در چند سال گذشته خانگیران جزو پالایشگاههایی بود که بخش عمدهای از گاز شرق کشور را تامین میکرد، اما متاسفانه در این سالها به دلیل افزایش بیرویه مصرف گاز، این پالایشگاه به تنهایی پاسخگوی تامین گاز شرق کشور نبوده و ما مجبور شدهایم از شبکه گاز سراسری هم استفاده کنیم، به طوری که در سال گذشته شاهد بودیم با برودت هوا، گاز تعدادی از شهرهای استان قطع شد و این مسئله مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرد.
یوسفیعارفی اظهار کرد: در این مناطق حفاری چاه، تا مرحله خروج گاز توسط مهندسان ایرانی انجام میشود و حفاری چندین چاه جدید نیز در دست اقدام است، چاههایی هم در حال بهرهبرداری است که نکته جالب توجه این است که تمامی این فعالیتها از جمله ساخت تجهیزات نیز توسط مهندسان ایرانی صورت میگیرد.
وی افزود: یکی از پیشنهادهایی که از سوی کمیسیون انرژی اتاق در جریان بازدید از پالایشگاه مطرح شد، درخصوص استفاده از شرکتهای دانش بنیان برای همفکری بیشتر با این مجموعه و بهبود فرایندها بود که قرار شد این کار توسط کمیسیونهای انرژی و اقتصاد اتاق بازرگانی پیگیری شود.رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با بیان این که یکی از نکات مهم این بازدید، فرایند سخت خروج گاز از اعماق زمین بود،اظهار کرد: فرایند استخراج دشوار گاز در حالی صورت میگیرد که مدیریت و بهینهسازی مصرف گاز در کشور ما با چالشهای زیادی رو به روست.یوسفیعارفی با اشاره به قطعی گاز صنایع تصریح کرد: متاسفانه مدیریت مصرف در کشور ما به معنای واقعی شکل نگرفته و بیشترین فشار مصرف گاز هم معمولا در بخش صنعت اعمال میشود، به طوری که در تابستان و زمستان خاموشی برق و قطعی گاز دامنگیر بخش صنعت میشود.وی خاطرنشان کرد: بنابر اعلام شرکت گاز، اگر 10 درصد مصرف گاز در بخش خانگی کاهش پیدا کند، گاز بخش صنعت قطع نخواهد شد، این در حالی است که سهم مصرف گاز صنعت در 10 سال گذشته 19 درصد بوده و هم اکنون به 18.7 درصد رسیده است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی مشهد با انتقاد از این که هر زمان در تامین انرژی با مشکلی مواجه شویم، قطع انرژی صنایع اولین انتخاب مسئولان امر خواهد بود، بیان کرد: مرکز پژوهشهای مجلس اعلام کرده تا سال 1412 به یک بحران مهم در حوزه تامین گاز برخورد خواهیم کرد و برای جلوگیری از وقوع چنین بحرانی بهینهسازی مصرف انرژی مسئلهای اساسی به نظر میرسد، هرچند که در سالهای گذشته موضوعاتی در این حوزه طرح شده، اما تا زمانی که قیمت انرژی در کشور ما واقعی نشود با فرهنگسازی به نتیجه مطلوب نخواهیم رسید.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در زمستان امسال صنایع مانند سال گذشته با قطعی گاز مواجه خواهند شد یا خیر، گفت: اگر دمای هوا کاهش چشمگیری داشته باشد با توجه به پیشبینیهای شرکت گاز استان، با قطعی گاز بخش صنعت مواجه خواهیم شد. در این خصوص به صنایع پرمصرف هم رسما طی نامهای اعلام شده در صورت برودت هوا و افزایش مصرف خانگی با قطعی گاز مواجه خواهند شد.