یادداشت
تعداد بازدید : 21
نسخه ای برای درمان کشفرود
نویسنده : وحید تفریحی - روزنامه نگار
سالهاست زنگ خطر فاجعه زیست محیطی رقم خورده در کشفرود توسط رسانه ها به صدا درآمده و پیامدهای زیست محیطی و بهداشتی آن گوشزد میشود. فاجعهای که اول از همه سلامت همگانی را هدف گرفته است و البته پیامدهای جدی زیست محیطی را هم به دنبال دارد. معضل کشفرود، داستان امروز و دیروز نیست، قصه تلخ دههها بی توجهی و گاه اهمال است که حالا به گره کوری بدل شده است. از دهه 80 نیز مطالبه کشفرود به صورت جدی در دستور کار خراسان بود که به تدوین برنامه ها، وظایف و مسئولیت های مشخص برای هرکدام از دستگاه های اجرایی منجر شد ، اما باز هم در خروجی به نتیجه قابل قبولی نرسید. البته درد کشفرود نسخه شفابخشی هم دارد که یکی از مهمترین گامهای آن همین بهره برداری از تصفیه خانه سپتاژ برای پایان دادن به قصه تلخ تخلیه فاضلاب های تانکری در این رودخانه است و البته گامهایی دیگر که در ادامه به آن می پردازیم.
تصفیه خانه چرمشهر: یکی دیگر از اقدامات حیاتی برای حل بنیادی مشکلات کشفرود این است که فکری برای فاضلاب صنعتی جاری در این رودخانه کرد. شهرک صنعتی چرمشهر یکی از مهم ترین منابع جاری شدن فاضلاب صنعتی در این رودخانه است که اقدامات برای ساخت تصفیه خانه چرمشهر نیز پیشرفت قابل ملاحظهای داشته است و آن طور که همین اواخر پیگیری کردیم همه چیز برای بهره برداری از این تصفیه خانه مهیاست و آخرین وعده برای بهره برداری از آن نیمه اول امسال بوده است؛ یعنی چیزی حدود 2 ماه دیگر که باید منتظر ماند و دید محقق خواهد شد یا نه!
حریم کشفرود: کشفرود به عنوان یک رودخانه تاریخی باید دارای حریم شود، آزادسازی حریم و بستر رودخانه و تعریف حریم قانونی برای آن، اقدامی است که آب منطقه ای استان در کنار دیگر متولیان باید در دستور کار قرار دهد و منطقه کشفرود و حریم آن را رفع تصرف و از تصرف های غیرقانونی در آن جلوگیری کند. علاوه بر این، فکری هم برای زمین های کشاورزی بکند که در طول دهه ها در حریم این رودخانه ایجاد شده و با اقدامات بازدارنده ای از تکرار تصرف حریم رودخانه جلوگیری کند. البته طی این سال ها درختکاریهایی در حاشیه و حریم کشفرود انجام شده که ناکافی است و مشکل تصرفات حریم کشفرود را حل نکرده است.
کشاورزی در کشفرود: سال هاست عده ای در اطراف کشفرود در حال کشت و زرع هستند و از این طریق امرار معاش می کنند. کشفرود طی دو دهه اخیر تبدیل به لجن رود شده و از ابتدا با این وضعیت مواجه نبوده است، بنابراین باید برای افرادی که در اطراف کشفرود سالهاست مشغول کشت و زرع هستند، جایگزین درآمدی تعریف شود.
اقدامات بازدارنده قضایی: هر زمان که موضوع کشفرود و مشکلات و معضلات آن مطرح می شود، اولین اقدامی که در پی آن در دستور کار مسئولان قرار می گیرد، جمع آوری موتورپمپ هایی است که فاضلاب جاری در کشفرود را به زمین های کشاورزی پمپاژ می کند. هرچند این اقدام که با حمایت ویژه دستگاه قضایی انجام می شود، تاثیر آنی بسزایی در کاهش آثار مخرب ورود فاضلاب جاری در کشفرود به مزارع و به تبع آن سلامت مردم دارد اما باید قبول کرد توجه صرف به این اقدام تنها پاک کردن صورت مسئله و حذف معلول هاست، بنابراین باید اقدامات بازدارنده قضایی در برابر متخلفانی که سلامت مردم را بازیچه قرار داده اند و با فاضلاب جاری در کشفرود به کشت و زرع می پردازند، تقویت شود تا ضامن جلوگیری از تکرار تخلف باشد.