روند نگران کننده و صعودی طلاق در استان خراسان رضوی همیشه یکی از دغدغه های جدی و از جمله مهم ترین کارهای ویژه متولیان در حوزه آسیب های اجتماعی بوده است. تحلیل آمار چهار ساله طلاق های ثبت شده در سازمان ثبت احوال کشور یعنی از سال 1396 تا 1400 در استان خراسان رضوی نشان می دهد که روند آمار طلاق، روندی صعودی و رو به رشد است که باید برای کنترل این روند و حتی منفی کردن آن تمهیداتی جدی اندیشید. افزایش آمارهای طلاق به گفته کارشناسان و صاحب نظران این حوزه میتواند نشان دهنده مشکلات جدی در حوزه خانواده باشد. چنین مشکلاتی ممکن است به دلیل فشارهای اقتصادی، بیکاری، بحران های جمعیتی، بی توجهی به نیازهای احساسی همسر و مشکلاتی از این قبیل باشد. همچنین، فرهنگ جامعه نیز ممکن است باعث شده باشد که افراد برای حل مشکلات خود به جای این که به دنبال راه حلهای مناسب با همسر خود باشند، به سمت طلاق هدایت شوند و به نوعی مشکلات را با پاک کردن صورت مسئله حل کنند. به هر روی با توجه به روند نگران کننده طلاق در استان، پیشنهادهایی برای کنترل روند صعودی طلاق در خراسان رضوی در ادامه می آید:
1- ارائه آموزشهای مهارتهای زندگی به جوانان و خانوادهها: این آموزشها میتوانند شامل مهارتهای مدیریت خشم، ارتباطات مؤثر، حل مشکلات و مهارتهای احساسی باشند. این آموزشها میتوانند به افراد کمک کنند تا با مشکلات خود بهتر برخورد و از طلاق جلوگیری کنند.
2- فرهنگسازی برای پذیرفتن طلاق به عنوان آخرین راه حل: در بسیاری از موارد، برخی زوج ها متاسفانه طلاق را به عنوان اولین راه حل برای مشکلات در نظر می گیرند بنابراین، باید با افزایش آگاهی افراد از این موضوع، آنها را به سمت پذیرش طلاق به عنوان آخرین راهی که می تواند مشکلات را حل کند، هدایت کرد.
3- تشویق و تسهیل ازدواج در سنین مناسب: ازدواج در سنین مناسب میتواند به کاهش تعداد طلاقها کمک کند. در نتیجه متولیان و مسئولان باید زمینه را برای تسهیل ازدواج جوانان در سنین مناسب فراهم کنند و مشکلات و معضلات فراوان جوانان برای شروع زندگی مشترک را از سر راه آن ها بردارند.
4- اجرای کامل و دقیق قوانین و نظارت بر مشاورههای قبل از طلاق: یکی از مواردی که به خوبی در استان خراسان رضوی اجرایی و تا حدود زیادی آمار طلاق را مدیریت و کنترل کرد، اجرای طرح مشاوره های پیش از طلاق بود که البته در مرحله اجرا با مشکلات و نواقصی هم همراه بود. از جمله این که برخی وکلا با اشراف به قوانین این حوزه و با شگردهایی به راحتی این قوانین را دور می زنند و خواسته زوج ها برای اجرای سریع روند طلاق را برآورده می کنند. از همین رو، متولیان و ناظران باید نظارت ها در این حوزه را تقویت کنند تا قوانین با قوت و قدرت بیشتری اجرایی شود.
5- افزایش توجه به نیازهای احساسی همسر: یکی از دلایل بسیاری از طلاقها توجه نداشتن به نیازهای احساسی همسر است. بنابراین، آموزش روابط بین زوج ها و توسعه و افزایش این گونه آموزش ها می تواند بسیاری از مشکلات ریز و درشت زندگی مشترک را که گاهی منجر به طلاق می شود، حل کند.
در نهایت، برای کنترل روند صعودی طلاق در خراسان رضوی، نیاز جدی به همکاری بین دولت، جامعه و خانوادههاست.