گزارش خبرنگار خراسان از مشکلات دامداران دام سنگین در صالح آباد
تعداد بازدید : 9
پرورش دام سنگین در صالح آباد رو به افول است
نویسنده : بهرهمند
حدود یک دهه پیش در شهرستان صالح آباد، دامداری سنگین رونق و پویایی زیادی داشت، دامداران علاقه زیادی به پرورش دام سنگین داشتند و از تولیدات شیر و گوشت دام سنگین زندگی مردم رونق و برکت داشت؛ ولی رفته رفته روزهای خوب سپری شد و افزایش قیمت خوراک دام، کمبود و نبود علوفه دامی در شهرستان صالح آباد و تهیه علوفه دام از شهرهای مجاور که با تحمیل قیمت های گزاف همراه بود، همه و همه ناامیدی دامداران از پرورش دام سنگین را در پی داشت و دست آن ها را از این بازار کوتاه کرد. دامداران این شهرستان دچار مشکلات عدیدهای شدند و مسئولان مربوط هم کمکی نکردند تا جایی که هم اکنون دامداری سنگین در صالح آباد تقریبا رو به خاموشی و رونق زندگی مردم از بین رفته است.
به گزارش خراسان رضوی، رئیس شورای اسلامی روستای درخت بید در این باره به خبرنگار خراسان رضوی می گوید: مردم صالح آباد به دامداری علاقه بسیاری داشتند اما انتظار حمایت و پشتیبانی از سوی مسئولان ذیربط دارند تا بتوانند چرخ اقتصاد زندگی خود را بگردانند و به افزایش تولید محصولات دامی کمک کنند. غلامرضا علیمیرزایی می افزاید: افزایش قیمت خوراک دام و کمبود و نبود علوفه در شهرستان و تهیه علوفه از شهرهای مجاور با تحمیل قیمت های گزاف به بیمیلی دامداران به پرورش دام سنگین منجر شده است. وی اظهار می کند: اگر مسئولان از دامداران دام سنگین حمایت کنند، شاهد رونق این شغل مهم و استراتژیک در شهرستان صالح آباد خواهیم بود و رونق پرورش دام سنگین به اشتغالزایی و گسترش جانبی کسب و کار کمک می کند.
پای درددل دامداران دام سنگین
در ادامه به سراغ شهروندان می رویم تا درددل آنها و انتظارشان از مسئولان را بشنویم. یکی از شهروندان صالح آبادی می گوید: حمایت نکردن از دامداران دام سنگین و افزایش نرخ نهاده های دامی در شهرستان صالح آباد سبب شده تا کسی به دنبال پرورش دام سنگین نرود و اهالی حتی فکر آن را نیز از سر بیرون کردهاند. غلامرضا چراغی می افزاید: اگر از این دامداران حمایت شود و نهاده های دامی با قیمت های مناسب در اختیار آن ها قرار گیرد، حتما شاهد استقبال دامداران و گرایش آن ها به پرورش دام سنگین خواهیم بود و این صنعت دوباره در شهرستان صالح آباد رونق خواهد گرفت.
یکی از اهالی روستای ابراهیم بای نیز به خبرنگار ما می گوید: مردم اصلا به دامداری سنگین و پرورش گاو فکر نمی کنند، زیرا پرورش گاو در شهرستان صالح آباد نیاز به بنیه اقتصادی قوی دارد و هر کس به این حوزه وارد می شود، باید زمین کشاورزی داشته باشد تا دام را همان جا تغذیه کند و در تهیه نهاده های دامی برای پرورش گاو دچار مشکل پرداخت هزینه های سنگین نشود.
احمد حسن زاده می افزاید: در شهرستان صالح آباد تقریبا دامداری سنگین برچیده شده است و مردم هیچ دلبستگی و علاقه ای به این شغل ندارند و لازم است تا مسئولان برای احیای این رشته که باعث بهبود اقتصاد در شهرستان می شود، برنامه ریزی کنند و تصمیمات لازم را بگیرند. وی خاطرنشان می کند: تجربه در شهرستان صالح آباد نشان می دهد دامدارانی که از خود مزرعه و زمین کشاورزی زیادی دارند و علوفه دام خود را از آن زمین و مزرعه تهیه می کنند، می توانند پرورش دام سنگین را ادامه دهند و از این شغل سود قابل قبولی را کسب کنند. شهروند دیگری نیز به خبرنگار ما می گوید: همه دامدارانی که از خود مزرعه ندارند و نهاده های دامی را از دیگر شهرستان ها و با قیمت های بالا خریداری می کردند، از ادامه پرورش گاو منصرف شده یا ورشکسته شدهاند. نبود مرکز جمع آوری شیر نیز در شهرستان به معضلی برای دامداران سنگین تبدیل شده است، زیرا آن ها باید شیر تولیدی دام خود را به شهرهای مجاور حمل کنند که در این صورت هزینه حمل و نقل نیز به دامدار تحمیل می شود؛ در حالی که اگر در شهرستان صالح آباد مرکز جمع آوری شیر وجود داشت، کمک بسیار بزرگی به دامداران برای فروش شیر تولیدی می کرد.
یکی از پرورش دهندگان و دامدارانی که در گذشته در حوزه دام سنگین فعالیت می کرد، به خبرنگار خراسان رضوی می گوید: قیمت تمام شده نهاده های دامی و هزینه های پرورش گاو با قیمت گاو همخوانی ندارد و این مهمترین عامل برای بیعلاقگی و ورود نکردن دامداران به پرورش دام سنگین است. سلمان عرب می افزاید: قیمت علوفه، کنستانتره و دیگر نهاده های دامی افزایش زیادی داشته است و با حذف یارانه های نهاده های دامی، به رغم افزایش قیمت شیر باز هم شاهد بی میلی و بی رغبتی دامداران به پرورش و نگهداری گاو هستیم. وی اظهار می کند: متعادل نبودن قیمت نهاده های دامی و قیمت فروش گاو یا محصولات آن و حمایت نکردن بانک ها برای تسهیلاتی که به دامداران دام سنگین اعطا کردهاند، از جمله دلایلی است که دامداران از ادامه این شغل صرف نظر کردند و دامداری سنگین در صالح آباد از چند ده رأسی به یک یا دو رأسی سنتی و خانگی رسیده است. زمانی در شهرستان صالح آباد دهها گاوداری بزرگ وجود داشت و شیر تولیدی این گاوداری ها به شهرستان های مجاور منتقل می شد ولی اکنون تنها دو واحد گاوداری باقی مانده است و بقیه گاوداران تنها برای مصرف لبنیات خود و خانواده به نگهداری یک یا دو رأس گاو مبادرت می کنند.
شهروند دیگری می گوید: با وجود این که ریاست جمهوری بر حمایت بانک ها از تولیدکنندگان دام و... تاکید داشت ولی بانک ها در دریافت بازپرداخت تسهیلات ارائه شده همان قوانین سختگیرانه خود را اجرا می کنند و تقریبا هیچ حمایتی از دامداران دام سنگین ندارند. البته اکنون این مشکلات گریبانگیر دامداران دام سبک هم شده است.
در ادامه به سراغ رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان صالح آباد می رویم و پیگیر مطالبات می شویم. علیرضا آرمین به خبرنگار خراسان رضوی می گوید: هم اکنون 400 رأس دام سنگین در شهرستان صالح آباد وجود دارد، روزانه یک تن شیر از این دام ها تولید می شود و 24 نفر در این شهرستان به پرورش دام سنگین مشغول هستند. وی می افزاید: از این 400 رأس گاو، 200 رأس شیرده و 200 راس دیگر پرواری است. ما از ابتدای امسال تا تیرماه سعی کردیم با تامین نهاده های دامی به ازای هر رأس گاو 150 کیلو نهاده دامی در ماه اختصاص دهیم ولی با وجود این، دامداران دام سنگین شهرستان صالح آباد مشکلات فراوان دیگری دارند. وی اظهار می کند: دامدارانی که یک یا چند راس گاو دارند و به صورت خانگی پرورش می دهند، پروانه ندارند و تولید شیر دام آن ها در سامانه های مربوط ثبت نمی شود، به همین دلیل نهاده های دامی بیشتری نصیبشان نمی شود.
راه اندازی مرکز جمع آوری شیر معطل تسهیلات بانکی
وی می افزاید: هم اکنون دو واحد دامداری و گاوداری بزرگ 90 و 70 رأسی در شهرستان صالح آباد وجود دارد؛ ولی این دامداران و بقیه دامداران دام سنگین شهرستان صالح آباد از نبود مرکز جمع آوری شیر رنج می برند که درباره راه اندازی مرکز جمع آوری شیر با دو بخش خصوصی توافقاتی انجام شده است و در صورت ارائه تسهیلات بانکی، مرکز جمع آوری شیر در شهرستان صالح آباد دایر می شود. آرمین درباره صنعت دامداری سنگین در صالح آباد خاطرنشان می کند: در گذشته بیش از پنج واحد گاوداری بزرگ در شهرستان صالح آباد دایر بوده است که به علت نبود مرکز جمع آوری شیر، فاصله زیاد صالح آباد تا کارخانه های شیر شهرهای مجاور، میزان کم تولید علوفه در شهرستان صالح آباد و افزایش قیمت نهاده های دامی، استقبال دامداران از این حوزه کاهش یافته است.