گزارش میدانی از حال و هوای تهیه بلیت اربعین در پایانه اتوبوسرانی مشهد
تعداد بازدید : 6
بسیج ناوگان برای زائران اربعین
کمتر از 10 روز مانده به اربعین حسینی و بسیاری از زائران با حضور در پایانههای مسافربری در تلاش هستند با اتوبوس خود را به مرز برسانند، از طرفی چند روزی است گلایههایی از سوی مردم درخصوص افزایش قیمت بلیت و نبود آن مطرح شده است. این روزها حال و هوای پایانه مسافربری مشهد عجیب است، زائران در صف انتظار تهیه بلیت به هر نحوی برای رساندن خود به پابوسی امام دلها هستند و برخی از این مطالبه عاشقان حسین(ع) کیسه برای خود دوختند، البته طی روزهای گذشته هم استاندار و هم فرماندار و مسئولان تلاش زیادی برای برخورد با سوءاستفاده گران و سعی کردند بلیت آسان و ارزان به دست زائران حسینی برسد، اما این نابسامانی در پایانه مشهد هنوز ادامهدار است زیرا ظرفیت و ناوگان پاسخگو نیست.
سفر به عراق، تنها از مرز مهران
وارد سالن مرکزی پایانه میشوم و قصد دارم به سمت باجههای فروش بلیت بروم که با جمعیت زیادی مواجه میشوم، به سختی خودم را به جلوی باجه میرسانم و برای خرید بلیت اهواز سؤال میکنم. متصدی باجه میگوید: «بلیت اهواز نداریم و برای رفتن به عراق باید بلیت مهران را تهیه کنید»، میگویم ولی من میخواهم از مرز شلمچه بروم، به باجههای آن طرف سالن اشاره میکند و میگوید: «برو آن طرف ثبت نام کن، باید منتظر باشی» ادامه میدهم اگر بخواهم از مرز مهران بروم هزینهاش چقدر است؟ جواب میدهد: «یک میلیون و 200 هزار تومان». صدای مردی باعث میشود سر بچرخانم در دو باجه آن طرف تر پیرمردی صدایش را بالا برده و میگوید: «من برای سبزوار بلیت میخواهم چرا بلیت نمیفروشید؟» این موضوع از سؤالات من هم بود چون در تابستان مشهد از شهرهای زیادی مسافر دارد و میخواهند به شهرهایشان برگردند، با خودم میگویم بگذار در حاشیه این سؤال را هم پیگیری کنم به سراغ باجهای دیگر میروم و درخواست خرید بلیت برای اصفهان را میدهم، متصدی میگوید: «بلیتی برای اصفهان نداریم»، میپرسم شیراز چطور؟ باز هم جوابش منفی است درخصوص شهرهای شمالی هم جواب همین است. به آن طرف سالن میروم ،صفی طولانی را می بینم و مردمی که منتظر ایستادهاند. متوجه میشوم این صف برای افرادی است که درخواست بلیت برای شهرهایی داشتهاند و بلیت وجود نداشته است، این جا ثبت نام میکنند تا در صورت فراهم شدن امکان با آنها تماس گرفته شود.
به باجه نزدیک میشوم و میگویم برای فردا بعدازظهر برای مهران بلیت میخواهم، میگوید: «نه، فقط برای الان داریم». توی سالن استندی گذاشته شده است که نرخ بلیت از مبدأ مشهد به مرز مهران، اتوبوس ویژه جفت صندلی 570 هزار تومان و اتوبوس ویژه تک صندلی یک میلیون تومان ثبت شده است.
نگاهم معطوف زائران و مسافرانی است که تعدادی روی صندلیها در انتظار نشستهاند؛ بعضی روی زمین بساط ناهارشان را پهن کردهاند؛ از غذای بیرون تا تخم مرغ آبپز. نزدیک خروجی به سمت اتوبوسها ایستادهام، مسافران که اکثرا منتظر راهی شدن به مهران هستند آن جا جمع شدهاند ،ناگهان متوجه صحبت چند دختر جوان با هم میشوم گویا مسئول کاروان که بنا بوده کارهای مربوط به هماهنگی اتوبوس را انجام دهد به آنها گفته باید کارت ملی داشته باشید و همین جا بلیت تهیه کنیم، دختران نگران بودند و میگفتند: «فقط گذرنامه همراهمان است احتمالا امروز هم کاروان حرکت نمیکند برویم منزل کارت ملیهایمان را بیاوریم.»
به کارگیری اتوبوسهای درون شهری برای فرستادن زائران به مرز
ازدحام جمعیت پشت در خروجی به سمت اتوبوسها بیشتر شده است، چند نفر از نیروی حراست بنا دارند افراد را به مرور برای سوار شدن به اتوبوس هدایت کنند. من از پشت در شیشهای، اتوبوسهای درون شهری را می بینم که مشغول سوار کردن زائران هستند. فشار جمعیت پشت در خروجی زیاد میشود و نیروهای حراست کنار میروند و مردم به تعداد زیاد برای رسیدن به اتوبوس خارج میشوند، من هم همراهشان میروم، درست است اتوبوسهای درونشهری است که قرار است تا مرز برود، اتوبوسها پر میشود و اما باز عدهای که مربوط به یک کاروان هستند پیاده میشوند، زمزمهای بینشان است که ماشینی که مسئول کاروان هماهنگ کرده است، خواهد آمد.
حضور فرماندار در پایانه مسافربری
در این هنگام متوجه حضور فرماندار مشهد در پای اتوبوس میشوم، گویا امروز (چهارشنبه) هم برای نظارت میدانی به پایانه مسافربری آمده است، فرصت را غنیمت میشمارم و سؤالهایی را که در بازدید میدانی برایم به وجود آمده از وی میپرسم. اولین سؤالم درباره قیمت بلیت است، هزینه بلیت تا مرز مهران یک میلیون و 200 هزار تومان است، آیا این نرخ مصوب است؟ فرماندار مشهد گفت: «این نرخ مصوب است برای VIP و 570 هزار تومان برای معمولیهاست.» با این حساب بلیت معمولی برای رفتن به مهران در باجهها موجود نبوده است. از فرماندار پرسیدم این اتوبوسهای درون شهری قرار است تا مرز بروند؟ داوری در پاسخ گفت: «چارهای نیست، هم زائرانی که برای زیارت حرم امام رضا (ع) آمدهاند، هستند و هم آنهایی که میخواهند بروند، استانهای آنها هم برای ما ماشین نفرستادهاند، در واقع ماشینهایی که مسافران را به مشهد آوردهاند برای بازگرداندن نیامدهاند و ما آنها را هم داریم میفرستیم.»
ظرفیت ناوگان پاسخگو نیست
وی افزود: «230 هزار نفر از استان خراسان رضوی در سامانه سماح برای سفر به عراق ثبت نام کردهاند، کل ناوگان خراسان رضوی ظرفیتی معادل 30 هزار نفر دارد، ما هر چقدر هم تلاش بکنیم ظرفیت دو برابر هم بشود باز هم 60 هزار نفر خواهد بود و تا 230 هزار نفر فاصله بسیاری دارد در نتیجه باید تمام ظرفیتها را پای کار بیاوریم تا زائران را به مرز برسانیم».
داوری درباره مشکلاتی که برای بعضی کاروانها به وجود آمده است، گفت: «ماشینهای دربستی خارج از ضابطه عمل میکنند، باید بیایند درون پایانه قرارداد ببندند نه خارج از آن، وقتی دفترچه آن ها گرفته میشود میآیند در پایانه و با قیمت مصوب میروند» . در این گفت و گو یکی از گلایههای مردم این بود که مانع ورود اتوبوس هماهنگ شده به پایانه شدهاند که داوری در پاسخ گفت: «مدیر کاروان شما با یک شرکتی در بیرون قرارداد بسته و حالا آن شرکت ماشین نداده است. با این حال اگر ماشین کاروان شما بیاید من به شما بلیت می دهم تا با همان بروید، هم اکنون ماشینی که ما توانستهایم تهیه کنیم همین است.»