بر اساس اعلام وزارت آموزش و پرورش، خراسان رضوی رتبه دوم تعداد کلاس های نیازمند بازسازی در کشور را دارد
تعداد بازدید : 18
7080 کلاس درس استان نیازمند تخریب و بازسازی
مدیرکل نوسازی مدارس استان: اعتبار بدهند، بازسازی می کنیم
نویسنده : ملیحه رفیع طلب
خراسان رضوی دومین استان کشور از لحاظ تعداد کلاس های درس نیازمند تخریب و بازسازی است؛ طبق آخرین آمار وزارت آموزش و پرورش که تا بهمن ماه 97 اعلام شده، استان خراسان رضوی با هفت هزار و 80 کلاس درس نیازمند تخریب و بازسازی، دومین استان کشور در این زمینه است و این تعداد کلاس به تخریب و بازسازی کامل نیاز دارد. موضوع بازسازی کلاس های فرسوده مدارس استان، از موضوعاتی است که روزنامه «خراسان رضوی» تاکنون بارها درباره آن به مطالبه گری پرداخته است. حالا آن طور که از آمار وزارت آموزش و پرورش برمی آید، در مجموع در کل کشور 66 هزار و 628 کلاس درس به تخریب و بازسازی نیاز دارند که در این بین تهران با 8419 کلاس و خراسان رضوی با 7080 کلاس رتبه های اول این آمار را دارند. استان های گیلان با 5 هزار و 203 کلاس درس، خوزستان با 4 هزار و 718 کلاس، سیستان و بلوچستان با 4 هزار و 268 و مازندران با 4 هزار و 211 کلاس درس به ترتیب در رده های بعدی قرار می گیرند. وجود بیش از 7 هزار کلاس درس با پایه های سست که به اذعان آموزش و پرورش نیازمند تخریب کامل و سپس بازسازی است، زنگ خطری است که نیاز به اقدام فوری برای رفع خطرات احتمالی است.
اعتبار بدهند، بازسازی می کنیم
برای پیگیری موضوع و برنامه ریزی ها برای بازسازی این تعداد کلاس درس فرسوده، با مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان گفت و گو می کنیم. جاسم حسین پور با اشاره به این که سال آینده طرحی به نام تخریب و بازسازی در آموزش و پرورش اجرا می شود و اعتبارات ملی از سازمان نوسازی مدارس کشور برای نوسازی مدارس فرسوده تعلق می گیرد، به «خراسان رضوی» می گوید: در زمینه نوسازی و تخریب مدارس برای سال آینده هنوز میزان اعتبار اعلام نشده است و در خراسان رضوی به تناسب اعتباری که در نظر گرفته شود، تخریب و بازسازی مدارس در دستور کار قرار می گیرد. این که چه تعداد کلاس را می توانیم نوسازی کنیم، بستگی به میزان اعتبار دارد.
وی می افزاید: معمولا در اردیبهشت ماه ابلاغ اعتبار صورت می گیرد و تا زمان ابلاغ اعتبار برنامه ریزی می شود تا کلاس هایی که نیازمند مرمت است، بازسازی شود. پیگیری های زیادی در خصوص تامین اعتبار کرده ایم و به میزانی که اعتبار به استان ما تعلق بگیرد، مدارس فرسوده مرمت و بازسازی می شود، اما از آن جایی که اعتبارات محدود است، هیچ وقت جوابگوی کامل بازسازی و نوسازی مدارس فرسوده نیست.
مشهد و تبادکان دارای بیشترین مدارس نیازمند بازسازی
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس خراسان رضوی با اشاره به مناطقی که بیشترین مدارس فرسوده را دارد، می گوید: نواحی مشهد و تبادکان و شهرستان های بزرگ مانند نیشابور و سبزوار بیشتر از مناطق دیگر دارای مدارس نیازمند بازسازی هستند و هرچه شهرستان بزرگ تر باشد، تعداد مدارس فرسوده آن بیشتر است. حسین پور درباره بازسازی و مقاوم سازی مدارس نیز تصریح می کند: طرح نوسازی و بازسازی مدارس از سال 85 شروع شده است که تا دهه فجر امسال، 760 پروژه با 5 هزار و 710 کلاس در استان تخریب و بازسازی و 180 پروژه با هزار و 721 کلاس هم مقاوم سازی شده است.
وی درباره تعداد مدارسی که تاکنون افتتاح شده است نیز یادآور می شود: از ابتدای سال 97 تا دهه فجر،203 فضای آموزشی با هزار و 49 کلاس و زیربنای 111هزار و 500 متر مربع و هزینه ای بیش از هزار و 700 میلیارد ریال در کل استان، افتتاح شده و به بهره برداری رسیده است.
تخریب مدارس مساوی است با دانش آموزان بازمانده از تحصیل
در ادامه با مدیرکل آموزش و پرورش استان تماس می گیریم که وی به دلیل حضور در جلسه قادر به پاسخگویی نبود؛ از این رو مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش استان پاسخ گوی سوالات ما می شود. مهدی مجیدی فر در پاسخ به این سوال که تحصیل دانش آموزان در مدارس فرسوده چه توجیهی دارد؟ مدارس را به قطاری در حال حرکت تعبیر می کند و می گوید: اگر قرار است این قطار را تعمیر و اصلاح کنیم، باید در حال حرکت تعمیر شود، چرا که اگر فعالیت آموزشی را در مدارس به این بهانه که یک مدرسه آسیب هایی در جهت تخریب دارد، متوقف کنیم، عملا با یک چالش دیگر که تعدادی دانش آموز بازمانده از تحصیل است، مواجه می شویم. از این رو نمی شود فعالیت مدرسه ای را متوقف کنیم.
وی می افزاید: باید به شکلی این موضوع را مدیریت کنیم که مدارس شرایط ایمنی اولیه را داشته باشند و همزمان در بحث تحصیلی و آموزشی مشکلی برای دانش آموزان پیش نیاید. وی تصریح می کند: سعی می کنیم تعمیراتی را برای فضای مدرسه هایی که نیازمند تخریب هستند، انجام دهیم تا ایمنی های لازم در مدارس فراهم شود اما یک سری از مدارس هم هستند که با توجه به سن ساخت به تخریب و بازسازی نیاز دارد اما نمی شود این را ملاک قرار دهیم که حالا که یک مدرسه نیازمند تخریب و بازسازی است، فعالیت مدرسه را متوقف کنیم. مدرسه باید در مسیر آموزشی قرار داشته باشد.
مجیدی فر می گوید: با این که اتفاقات خوبی در حوزه های مختلف از جمله آموزش و پرورش افتاده اما هنوز با کمبود فضای آموزشی در بخش هایی مواجه هستیم و در مشهد این موضوع مشهودتر است و اگر قرار است اتفاقی بیفتد باید ابتدا جانمایی یک مدرسه جدید باشد و مطمئن باشیم دانش آموزی از تحصیل باز نمی ماند و بعد به سراغ تخریب و بازسازی مدرسه فرسوده برویم.
مدیر روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی تاکید می کند: ما در تلاش هستیم حداقل ایمنی های مدارس را فراهم کنیم و با اعتباراتی که تخصیص پیدا می کند، در حوزه تعمیراتی که انجام می دهیم، کمترین خطری متوجه دانش آموزان در مدارس باشد.