
گزارش «خراسان رضوی» از وضعیت محصولات غذایی عرضه شده در بوفه مدارس
تعداد بازدید : 27
چالش لقمه سالم در مدارس
ورود تیم ارزیاب بوفه مدارس استان برای جلوگیری از عرضه موادغذایی غیرمجاز

کدام یک از شما در خانه اجازه می دهید فرزندتان غذایی مصرف کند که مستقیم بر سلامت او تاثیر سوء می گذارد؟ مگر تعداد بسیار معدودی که از خطر ابتلا به بیماری هایی که به واسطه مصرف مواد غذایی نامناسب ایجاد می شود، بی خبر باشند. همواره سلامت فرزندان مورد توجه والدین بوده است و خانواده ها تمام تلاش شان را می کنند تا به واسطه تغذیه سالم،سلامت فرزندان شان حفظ شود. با این حال خانواده ها همیشه نمی توانند چشم به کودکان خود بدوزند و ناظر مستقیم بر تغذیه آنان باشند، به ویژه در ایام تحصیل که دانش آموزان حداقل 5 تا 6 ساعت از زمان طلایی خود را در مدرسه سپری می کنند. تغذیه سالم در مدارس همیشه مورد توجه والدین و خانواده ها بوده و در سال های اخیر سعی شده است، لقمه سالم در سفره غذایی دانش آموزان در مدارس جا باز کند. با وجود تلاش های انجام شده، همچنان خانواده ها از فروش برخی از خوراکی های نامناسب در مدارس گلایه دارند.
بازدید میدانی از بوفه برخی مدارس
به عنوان فردی که قصد فروش ساندویچ های خانگی را دارد، به تعدادی از بوفه های مدارس در مشهد مراجعه می کنم. مقصد اول مدرسه ای در منطقه یک مشهد است. مسئولان مدرسه البته با ترس از برخورد آموزش و پرورش، تمایلی به خرید نشان نمی دهند. متصدی بوفه زمانی که پیشنهاد مرا می شنود، با صراحت می گوید: «اصلا نمی شود. می دانید نظارت وجود دارد؟ نمی توانیم به شما اجازه دهیم . آموزش و پرورش فقط به ما اجازه داده است از شرکت هایی که آنان معرفی می کنند برای دانش آموزان خوراکی تهیه کنیم.» مکثی می کند و به آرامی ادامه می دهد: درصدی هم به آنان می رسد.
وی می افزاید: ما حتی اجازه نداریم ساندویچ مرغ سرخ شده به دانش آموزان بدهیم و حتما باید مرغ آبپز شده باشد. با این سخت گیری ها نمی توانیم اجازه بدهیم شما غذای خود را در بوفه بفروشید.
اما حکایت این جا به پایان نمی رسد، چون در بین مدارس همچنان شاهد جولان خوراکی های ناسالم هستیم که نگرانی والدین را در پی دارد.
خوراکی هایی که فقط نام غذای سالم را یدک می کشد
مدرسه ای در منطقه 7 مشهد مقصد بعدی ماست. این جا گویا ترسی از بازرسی های آموزش و پرورش ندارند. در بوفه این مدرسه به بهانه هایی مانند کمک مالی به برخی از والدین نیازمند، اجازه می دهند آش، قطاب و عدسی توزیع شود آن هم در ظروف یک بار مصرف!
در همین زمینه، یکی از والدین که بیرون از مدرسه منتظر پایان کلاس فرزندش است، می گوید: اعتمادی به رعایت بهداشت مواد غذایی که در مدرسه فرزندم عرضه می شود، ندارم. دخترم پایه هشتم است و از ابتدا تمام خوراکی هایی که به او می دهم، سالم و در منزل تهیه شده است. متأسفانه در مدرسه دخترم هر روز غذاهای خانگی مانند آش، عدسی و... به فروش می رسد، شاید در نگاه اول خوشحال شوید که برنامه غذایی سالم وجود دارد، اما مشکلاتی هست که شاید از دید متولیان مربوط پنهان مانده است.وی می افزاید: اقدام انسان دوستانه مسئولان مدرسه برای کمک به والدین نیازمند جای قدردانی دارد، اما نظارت مسئولان نباید فدای این موضوع شود و باید از فروش مواد غذایی که از سلامت آن اطمینان وجود ندارد، خودداری و استفاده از ظروف یکبار مصرف برای غذاهای داغ در مدارس برای همیشه ممنوع شود.
چیپس و پفک در بوفه مدارس
مدرسه ای در منطقه 11 مشهد مقصد دیگر ماست؛ در بوفه این مدرسه چیپس و پفک به راحتی به فروش می رود. هر چند این جا هم استقبالی برای خرید ساندویچ های خانگی و فروش آن در بوفه نشان نمی دهند اما جولان خوراکی های غیرمجاز در بوفه سلامت دانش آموزان را تهدید می کند.
ورود تیم ارزیاب به بوفه مدارس برای نخستین بار در استان
در ادامه، مسائل و مشکلات موجود در این زمینه را از رئیس اداره سلامت و تندرستی اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی پیگیری می کنیم. رضا کشتی دار با اشاره به این که تغذیه ناسالم در برخی از مدارس دغدغه ما و اولیا هم هست، می گوید: با برنامه های آموزشی در زمینه تغذیه سالم باید بتوانیم در جهت سبک زندگی سالم در مدارس بیشتر گام برداریم تا عادت های خوب غذایی را در بین دانش آموزان و اولیای مدرسه نهادینه کنیم.وی به نظارت بر بوفه های مدارس توسط مراقبان سلامت و کارشناسان مربوط اشاره می کند و از ورود تیم ارزیاب بوفه مدارس برای نخستین بار به مدارس استان خبر می دهد و می گوید: این تیم برای ارائه آموزش های لازم به متصدیان بوفه مدارس به منظور رعایت استانداردهای بهداشتی و نکات مورد نیاز برای تغذیه سالم وارد مدارس استان شده است و بعد از ارائه آموزش های لازم، در صورت مشاهد هرگونه تخلف برخورد لازم انجام خواهد شد.
تایید عرضه برخی محصولات غیرمجاز در بوفه مدارس استان
رئیس اداره سلامت و تندرستی اداره کل آموزش و پرورش استان، علت تشکیل تیم ارزیاب را وجود بازخوردهایی از سوی والدین و کارشناسان بهداشت در زمینه عرضه محصولات غیر مجاز در بوفه مدارس اعلام می کند و می افزاید: با فعالیت این تیم به طور حتم از ورود لقمه های غیر سالم به بوفه مدارس جلوگیری خواهد شد.
وی تصریح می کند: شرکت هایی که خوراکی های مورد نیاز را به مدارس می برند، به طور حتم از معاونت بهداشتی مجوز گرفته اند؛ در غیر این صورت شرکتی حق عرضه خوراکی های غیر مجاز به مدارس را ندارد. به او از ماجرای عرضه غذاهای خانگی برخی والدین در ظروف یک بار مصرف و فروش آن در بوفه برخی مدارس می گوییم که کشتی دار این موضوع را رد نمی کند و می گوید: با ورود تیم ارزیاب به مدارس و ارائه اطلاعات مورد نیاز به عوامل دخیل، دیگر شاهد این نوع برنامه های غذایی در مدارس نخواهیم بود.وی می افزاید: اطلاعات لازم درباره عرضه مواد غذایی سالم به متولیان مربوط در مدارس داده می شود؛ چنان چه بی توجهی دیده شود به طور حتم با عوامل مربوط برخورد خواهد شد.از وی درباره نوع تغذیه فرزندش سوال می کنیم که این گونه پاسخ می دهد: خوراکی سالم از خانه به فرزندمان می دهیم ، اما بازهم پول برای خرید خوراکی می گیرد!
نوشدارویی که دیر رسید
هرچند اقدام آموزش و پرورش استان در اعزام تیم های ارزیاب برای نظارت مستقیم بر بوفه مدارس ، موثر و قابل قبول است اما مسئولان و متولیان تغذیه سالم در مدارس خیلی دیر به فکر این موضوع افتادند. چرا که مدت هاست موادغذایی و خوراکی های ناسالم و غیرمجاز در برخی بوفه های مدارس جولان می دهد و سلامت دانش آموزان را تهدید کرده است. به هرحال ضرورت استمرار این ارزیابی ها و حذف کامل خوراکی های ناسالم از بوفه های مدارس بسیار جدی و ضروری است.