گلایه شهروندان از کدهای دستوری و پاسخ ناتمام مخابرات
تعداد بازدید : 67
این کدهای دستوری دردسر ساز
نویسنده : بهبودی نیا
«چرا به وضعیت کدهای دستوری رسیدگی جدی نمی شود؟ برخی از این شرکت ها فقط قصد پول جدا کردن از مردم را دارند و با تبلیغ در شبکه های مختلف تلویزیون از بچه ها می خواهند با گرفتن تعدادی شماره، عضو این سرویس ها شوند و بچه های کوچک یا نوه های ما هم بدون اطلاع ما این شماره ها را می گیرند و دقیقه ای از هزار تا دو هزار تومان روی فیش تلفن ثابت ما اضافه می شود. تا زمانی هم که فیش تلفن به دستمان نرسد متوجه ماجرا نمی شویم. وقتی هم فیش ها ارسال می شود، متوجه می شویم مبالغ غیر متعارف زیادی روی فیش ها اضافه شده است. کاری به سودهای کلان این شرکت ها ندارم اما وقتی به مخابرات زنگ می زنیم و اعتراض می کنیم می گویند برای لغو آن، باید به دفاتر پیشخوان بروید و فرم پر کنید، تازه برای دوره بعد هم همین فیش دوباره برای شما صادر می شود و بعد از پرکردن فرم، از دو دوره بعد این سامانه غیر فعال می شود. سوال من این جاست؛ چرا برای غیر فعال کردن هم یک کد قرار نمی دهند تا با شماره گیری آن، کد دستوری مد نظر غیر فعال شود؟ چرا برای فعال کردن، نوه ها و فرزندان ما با یک شماره تماس می توانند این کار را انجام دهند اما برای غیر فعال کردن، فقط مالک خط باید در دفاتر پیشخوان حضور داشته باشد؟»
این حاصل تماس و گفت وگوی تلفنی یکی از شهروندان با خبرنگار حرف مردم بود. بعد از باخبر شدن از این موضوع برای پیگیری آن با روابط عمومی مخابرات استان خراسان رضوی تماس گرفتیم و بعد از دو روز پیگیری، «حسن پور» مدیر روابط عمومی مخابرات استان با اعلام این که امکان مصاحبه تلفنی با مسئولان مخابرات وجود ندارد، با ارسال نمابری به بخشی از پرسش های ما پاسخ گفت.
سه روش برای لغو کد دستوری
در بخشی از این پاسخ ها آمده است: هزینه مربوط به کدهای دستوری، در صورتی در قبض ها محاسبه می شود که کد مذکور توسط فردی از خانواده فعال شده باشد و مخابرات در فعال سازی ها هیچ نقشی ندارد. چنان چه بعد از مدتی، مشترکان بنا به هر دلیلی قصد غیرفعال کردن این کدها را داشته باشند، به سه روش می توانند این سرویس ها را لغو کنند: در روش اول مشترکان می توانند با مراجعه به پرتال شرکت مخابرات ایران و قسمت «مخابرات من» سرویس مد نظر را لغو کنند.
در روش دوم مشترکان می توانند برای غیرفعال کردن سرویس های خود و مخصوصا سرویس های چند رسانه ای، به دفاتر پیشخوان دولت در سراسر استان مراجعه و برای غیرفعال کردن آن ها اقدام کنند و در روش سوم مشترکان می توانند از طریق تماس با همان شماره ای که قبلا فعال کرده اند، این خدمات را لغو کنند.
اما درباره سوال دیگر ما «به چه دلیل برخی از مراکز پیشخوان دولت، قطع این سرویس ها را بعد از مراجعه مشترک به یک یا دو ماه بعد موکول می کنند؟» علی رغم پیگیری خبرنگار ما طی چند روز، پاسخی از سوی مدیر روابط عمومی مخابرات به این پرسش داده نشد.