مهرآباد همچنان گرفتار جمعه بازار
شهرداری : جمعه بازار مهر آباد از این هفته به «شترک» منتقل می شود
نویسنده : محمدامین شرکت اول
دوم شهریور ماه سال گذشته بود که «خراسان رضوی» گزارشی از وضعیت نابه سامان جمعه بازار مهرآباد منتشر کرد؛ در آن گزارش مدیرعامل وقت سازمان میادین میوه، تره بار و سامان دهی مشاغل شهری شهرداری مشهد، از برنامه ریزی برای انتقال این جمعه بازار به مکانی دیگر خبر داد و اعلام کرد که «سعی خواهیم کرد تا پایان سال 96 محل جدید جمعه بازار آماده بهره برداری شود.»
حال بعد از گذشت بیش از دو ماه از وعده مدیرعامل وقت و اجرایی نشدن آن، دوباره به جمعه بازار مهرآباد مشهد سری می زنیم تا وضعیت و مشکلات آن را به صورت میدانی بررسی کنیم.
اوراق فروشی های مشکوک
از همان ابتدای بولوار میامی ترافیک شروع می شود؛ راننده می گوید همه این ترافیک به خاطر جمعه بازار است. به اطراف بازار که می رسیم، دیگر کار از پارک کردن در مقابل در منازل اهالی این منطقه نیز گذشته است و خیلی ها خودروها را دوبله پارک کرده و به بازار رفته اند. داخل بازار می شویم، تمام کوچه های بازار پر است از افرادی که برای تهیه نیازهای خود به جمعه بازار آمده اند. هر بخشی از بازار مخصوص فروش وسایلی خاص است، گوشه ای البسه می فروشند و گوشه ای لوازم آشپزخانه. به سمت محدوده اوراقی فروش ها می روم، جایی که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را می توان در آن پیدا کرد، از کفش های دست دوم گرفته تا کنترل ماهواره، لوازم دست دوم خودروها و حتی میخ هایی که از دیوار در آمده و صاف شده است. در این محدوده یکی از نیروهای انتظامی که در بازار گشت می زند نیز حضور دارد. به عنوان یک مشتری سر صحبت را با او باز می کنم. می گوید: «بی تعارف باید بگویم که بعضی از این افراد مالخر هستند، البته مجوز برای فروش در این بازار را دارند و می توانند فعالیت کنند.» می پرسم اگر خودت وسیله ای بخواهی، از این افراد وسیله دست دوم می خری، که در پاسخ می گوید: «نه به هیچ عنوان، اگر دست دوم بخواهم پول بیشتر می دهم و از سمساری های سطح شهر می خرم.» دلیلش را می پرسم که جواب می دهد: «هم به دلیل احتمال خرابی وسایل و هم به دلیل احتمال مالخری بودن آن.»کمی که در بازار قدم بزنی، یکی از مسائلی که خیلی نظرت را به خودش جلب می کند، فروش کالاهای اغلب بی هویتی است که به صورت قاچاق وارد کشور شده است. در این بین فروش سیگارهای قاچاق از بقیه بیشتر به چشم می آید.
کثیف فروشی ها
از اوراق فروشی ها که عبور می کنیم، به حاشیه انتهایی بازار می رسیم، جایی که ردیف مغازه ها و دستفروش های عرضه مواد خوراکی حضور دارند. در این مسیر هم به راحتی می توان سیلی از بی قانونی و تخلف را که نشات گرفته از نبود نظارت کافی است، مشاهده کرد. محیطی آشفته و نامرتب، مغازه هایی بدون هیچ نرخ نامه و بعضا بدون نصب مجوزهای لازم فعالیت از نهادهای مربوط ، آزادانه کار می کنند و مردم خسته از گشت و گذار در بازار، چاره ای جز مراجعه به این مغازه ها ندارند.
همکاری با پلیس برای جلوگیری از عرضه اموال مسروقه
مشکلات، معضلات و گلایه های مردم درباره جمعه بازار مهرآباد را با مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل و فراوردههای کشاورزی شهرداری مشهد به عنوان متولی این بازار مطرح می کنیم. بهروز کیانی در گفت و گو با «خراسان رضوی»، ابتدا از وعده عمل نشده مدیرعامل سابق برای انتقال جمعه بازار می گوید و یادآور می شود: جمعه 14 اردیبهشت ماه جمعه بازار به مکان جدید خود در منطقه شترک واقع در انتهای بولوار طبرسی منتقل می شود و دیگر شاهد برپایی جمعه بازار در مهرآباد نخواهیم بود. وی در پاسخ به سوالی درباره تمهیدات در نظر گرفته شده برای جلوگیری از عرضه کالاهای مالخری در جمعه بازار اظهار می کند: باید بپذیریم که این کار در سطح جامعه نیز انجام می شود، در بازار درباره این که محل تامین کالاهای دست دوم، مالخری است یا خیر نمی توان به طور قطع نظر داد ولی با وجود این در حال پیگیری هستیم تا با حضور ماموران پلیس آگاهی در محل جمعه بازار جدید، تا حد امکان از عرضه چنین لوازمی جلوگیری به عمل آید.
کیانی درباره عرضه غیربهداشتی مواد خوراکی در جمعه بازار نیز می گوید: برای سامان دهی این غرفه ها در جمعه بازار جدید، با توجه به این که هنوز مکانی دایمی در این زمینه ایجاد نکرده ایم، به صورت موقت کانکس هایی را تامین کردیم که با رعایت نکات بهداشتی بتوانند به عرضه غذا و مواد خوراکی بپردازند.
رفع مشکلات در جمعه بازار جدید
وی درباره فروش کالاهای قاچاق در جمعه بازار توضیح می دهد: سیاستی که ما در جمعه بازارها و دیگر بازارهای سیار پیش گرفته ایم، عرضه محصولات داخلی است، این را به مرور اجرا خواهیم کرد و می خواهیم از ظرفیت برخی تولیدکنندگانی که برای عرضه محصولات خود با مشکلاتی مواجه هستند هم در این بازارها استفاده کنیم و با اجرای این طرح ها به مرور دیگر شاهد عرضه کالاهای قاچاق نخواهیم بود.مدیرعامل سازمان سامان دهی مشاغل و فراوردههای کشاورزی شهرداری با بیان این که در زمینه تامین فضای پارکینگ که یکی از مشکلات جمعه بازار فعلی است، در محل جدید تمهیداتی اندیشیده شده است، یادآور می شود: مجموع وسعت جمعه بازار شهید شوشتری 10 هکتار است که نیمی از آن برای استفاده بازار و نیمی دیگر هم به منظور فضای پارکینگ استفاده خواهد شد و دیگر با مشکل فضای پارک مواجه نخواهیم بود.