در اختتامیه مجمع جهانی اساتید مسلمان دانشگاه ها مطرح شد
تعداد بازدید : 27
افق گذاری دانشگاهیان برای شکوفایی مجدد تمدن اسلامی
نسیم سهیلی- اجلاس مجمع جهانی اساتید مسلمان دانشگاهها روز گذشته در مشهد به کار خود پایان داد.این اجلاس که از 30 مرداد با تشکیل کارگروه های تخصصی گشایش یافته بود، در روز پایانی میزبان دکتر علی اکبر ولایتی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.
اقرار غربی ها به وجود تمدن اسلامی
مراسم اختتامیه این اجلاس روز گذشته در سالن اجتماعات دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد. به گزارش خراسان رضوی ، در این مراسم دکتر «علی اکبر ولایتی» اظهار کرد: برخی از غربی ها منکر تمدن اسلامی بوده اند و دانشمندانی مانند هانتینگتون نظریاتی را در این باب مطرح کردند که بالاخره ناچار شدند به وجود یک تمدن طولانی اسلامی اقرار کنند. وی با بیان این که، اسلام پرچم دار تمدن در دنیا بوده است، افزود: لازم است عوامل ایجاد کننده تمدن اسلامی را بشناسیم، اساس دستورات قرآن کریم نیز بر پایه علم، فهم، تعقل، درک درست مفاهیم و پدیده هاست و 80 بار از این بحث و مشتقات آن در قرآن کریم صحبت شده است. وی با اشاره به این که هر قومی فرهنگ دارد اما لزوما تمدن ندارد، افزود: در تعریف واژه فرهنگ اتفاق نظری وجود ندارد اما بنا به هر تعریفی باز هم می توانیم ثابت کنیم ما تمدن اسلامی داشته ایم. وی افزود: تمدن اسلامی فراز و فرودی داشته است مثلا در قرون چهارم و پنجم در اوج بوده و پس از آن در قرن هایی سقوط آزاد داشته است، در قرن نهم دوباره اوج این تمدن را شاهد هستیم و از قرن یازدهم به بعد تمدن اسلامی از اوج فاصله گرفته است. وی ایمان به اسلام و علم آموزی را از عوامل مهم ایجاد تمدن اسلامی دانست و اضافه کرد: توازن تمدن و ایمان اجتناب ناپذیر است و هیچ انسانی نیست که عالم باشد اما ایمان نداشته باشد، همچنین در طول تاریخ دانشمند برجسته بی اعتقاد سراغ نداریم و بنای تمدن اسلامی به اعتقاد است.
می توانیم از غربی ها برتر باشیم
دکتر ولایتی تصریح کرد: در هر زمان مسلمانان قدرت داشتند، تمدن و علم نیز رشد کرده و با کم شدن قدرت، تمدن نیز رو به افول نهاده است؛ همچنین علم جویی در ذات اسلام است و با افزایش ایمان، علم نیز رشد کرده است. وی خاطر نشان کرد: در تاریخ اسلام، جنگ های صلیبی غرب و جنگ مغول ها در شرق، بزرگ ترین ضربه ها را به مسلمانان و تمدن اسلامی وارد کرد که البته در این جنگ ها اگرچه به لحاظ نظامی مسلمانان را شکست داده بودند اما از لحاظ فرهنگی مبلغ فرهنگ اسلامی شدند. ولایتی با اشاره به پیشرفت های علمی غرب اظهار کرد: ما مسلمانان اگر تلاش کنیم نه تنها کمتر از غربی ها نیستیم بلکه می توانیم از آن ها برتر باشیم.
دانشگاه آزاد باید مروج فرهنگ اسلامی باشد
وی درباره دانشگاه آزاد اسلامی نیز گفت: این دانشگاه در خدمت آموزش و پژوهش کشور است، امکانات گسترده ای دارد، دستش باز است و در خدمت علم و فرهنگ است و ظرفیت آن را دارد که به لحاظ آموزشی حرف اول را در ایران بزند. رئیس هیئت های موسس و امنای دانشگاه آزاد بیان کرد: دانشگاه آزاد باید مروج فرهنگ اسلامی باشد؛ یعنی در حوزه ایمان، عمل و علم باید پیشقدم باشد و اگر دانشگاه این طور باشد، جامعه نیز به همان سمت خواهد رفت همچنین مدرک این دانشگاه باید معتبرترین مدرک کشور باشد.
تاسیس دانشگاه آزاد در عراق، آذربایجان و لبنان
وی درباره تاسیس دانشگاه آزاد در سایر کشورها اظهار کرد: ما در برخی کشورهای همسایه مسلمان از جمله عراق و آذربایجان، اقدامات ساخت دانشگاه آزاد را فراهم کرده ایم. همچنین اقدامات تاسیس دانشگاه آزاد جامع در همه رشته ها در لبنان در حال پیگیری است تا جوانان لبنانی تنها در صف اول جهاد نباشند بلکه از لحاظ علمی نیز بتوانند رشد کنند. علی اکبر ولایتی همچنین در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران درباره اهداف تشکیل اجلاس اساتید مسلمان دانشگاه ها اظهار کرد: در یکی از جلسات بیداری اسلامی که مربوط به اساتید جهان اسلام بود، پیشنهاد تشکیل این مجمع داده شد که مورد استقبال قرار گرفت و از آن به بعد جلسات ادامه پیدا کرد و امیدواریم بتوانیم همتی را که استادان مسلمان دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران نشان دادند در سایر کشورهای اسلامی توسعه دهیم. وی افزود: اقبالی که در اجلاس بیداری جهان اسلام نشان داده شد، حکایت از وجود ظرفیت خوبی در جهان اسلام دارد لذا برای تشکیل این مجامع با کمک دانشگاه ها می توان در پیشبرد علم و اسلام موفق بود؛ همچنین تبادلات تجربیات علمی در کشورهای اسلامی یک هم افزایی به دنبال خواهد داشت و مسلمانان را به جایی که استحقاق آن را دارند، خواهد رساند. دکتر ولایتی با بیان این که، هر جا اسلام رونق دارد به دنبال آن علم و فرهنگ و تمدن نیز رونق پیدا می کند، ادامه داد: مردم ایران مستقل از نفوذ بیگانه توانسته اند دستاوردهای مهم علمی داشته باشند و همین تجربیات اگر به کشورهای دیگر اسلامی منتقل شود، ما شاهد شکوفایی مجدد تمدن اسلامی خواهیم بود.
حضور ۲۰۰ نفر از اساتید دانشگاه های کشور در اجلاسیه
در نخستین دوره این اجلاس استادان دانشگاههای سراسری، آزاد و پیام نور از سراسر ایران حضور یافتند اما بر اساس اعلام برگزار کنندگان در ادامه فعالیت این مجمع، با شناسایی استادان مسلمان دانشگاههای دیگر کشورها، اجلاس آینده با دعوت از مهمان بین المللی برگزار خواهد شد. به گزارش ایکنا، مجمع جهانی استادان مسلمان دانشگاه ها متشکل از هیئت مدیره هفت نفره است که ۲۰۰ نفر از استادان سراسر کشور در آن عضویت دارند. شناسایی استادان مسلمان در دانشگاههای جهان و حضور آنها در این کارگروهها و برنامهریزی برای انجام اقداماتی در سند راهبردی این جمع از سوی مجمع پیشبینی شده است.
گفتمانسازی و تولید ادبیات برای تشکیل تمدن نوین اسلامی
سهراب صلاحی، دبیر کل مجمع جهانی اساتید مسلمان دانشگاهها، انتخاب استادان این اجلاس را بر اساس انگیزهها و اعتقادات انقلابی و اسلامی آنان دانست و گفت: از آن جایی که قله رفیع انقلاب اسلامی، تمدن نوین اسلامی است، تعدادی از استادان مسلمان انقلابی دانشگاههای کشور بر اساس نیازهای امت واحده اسلامی چند سال قبل اقدام به تشکیل همایش اساتید مسلمان دانشگاهها و بیداری اسلامی کردند که از جمله نتایج آن تصویب تشکیل مجمع جهانی اساتید مسلمان دانشگاههاست. وی یادآور شد: دست یابی به وحدت اسلامی در بین استادان مسلمان و نهادهای علمی و مجموعههای دانشگاهی، استقرار نهادهای علمی و فرهنگی بینالمللی اسلامی در کمک به جهان اسلام، کسب مرجعیت علمی جهانی و شکوفا شدن استعدادها و ظرفیتهای علمی و فرهنگی استادان مسلمان و همگرایی ملتها و دولتها با بهرهگیری از دیپلماسی عمومی، از جمله اهداف در پیشنویس سند چشمانداز مجمع اساتید مسلمان ذکر شده است.
صلاحی همچنین دو هدف محوری این مجمع را گفتمانسازی و تولید ادبیات برای تشکیل تمدن نوین اسلامی و استفاده از دیپلماسی علمی عمومی برای کمک به حل مشکلات جامعه بشری دانست و تاکید کرد: در سندی که تدوین خواهد شد، همچنین تحقق تمدن نوین اسلامی در ابعاد علمی و فرهنگی با تمرکز بر دانشگاهها و استادان مسلمان جهان بهعنوان هدف غایی ذکر شده است. احیا و ارتقای نقش فرهنگ و تمدن اسلامی در جوامع بشری، حاکمیتبخشی مبانی و آموزههای اسلامی در عرصه دانش و تولید علم و فناوری، تعامل، گفتمانسازی، همگرایی، سامان دهی و توانمندسازی استادان مسلمان جهان از جمله رسالتها و مأموریتهای این مجمع بیان شده است.