سیف ا... صمدیان در نشست نقد فیلم «76دقیقه و 15ثانیه با عباس کیارستمی» :
تعداد بازدید : 24
هنر کیارستمی دیدن چیز های ساده و به ظاهر پیش پا افتاده بود
نویسنده : نسیم سهیلی
در ادامه نشست های نقد و بررسی سینما هنر و تجربه، شامگاه شنبه 31تیرماه پردیس سینمایی هویزه مشهد بار دیگر میزبان دوست داران سینما و هنرمندان بود. در این جلسه پس از نمایش مستند «76دقیقه و 15ثانیه با عباس کیارستمی» که روایت گر بخشی از زندگی آن هنر مند بود، جلسه نقد و بررسی فیلم با حضور «سیف ا... صمدیان» کارگردان و تصویربردار و همچنین «ساعد نیک ذات» پیشکسوت عکاسی و فیلم برداری برگزار شد.
مستندی از خلوت کیارستمی
در ابتدای جلسه کارگردان مستند «76دقیقه و 15ثانیه با عباس کیارستمی» گفت: من در این مستند سعی کردم بیشتر به خلوت عباس کیارستمی بپردازم و با این که یکی از تلخ ترین اتفاقات زندگی ام درگذشت او بود اما به دلیل درخواست داخلی و خارجی در آن شرایط روحی بد مجبور به ساخت این مستند شدم. سیف ا... صمدیان افزود: درخواست داخلی از جانب پسر مرحوم کیارستمی و درخواست خارجی از طرف دبیر جشنواره ونیز بود که ایشان تماس گرفتند و گفتند اگر تا ماه آینده فیلمی درباره کیارستمی بسازم این ریسک را می کند که اثر من نخستین فیلمی باشد که در جشنواره ونیز نمایش داده می شود. وی درباره این که چه طور طی یک ماه توانسته مستندی مورد قبول بسازد، ادامه داد: از چندین ماه پیش مجموعه عکس های مرحوم کیارستمی را جمع آوری و در فایل های جدا نگهداری می کردم، در این مدت آن ها را بازبینی و سپس ساخت مستند را آغاز کردم. این عکاس سینما اضافه کرد: این مستند یک پرتره سینمایی از کیارستمی است که در آن با کسی مصاحبه نشد و کارگردان یا شخصیت اصلی حرفی از خودش نزد، زیرا من قصد داشتم خود عباس کیارستمی را بسازم نه بت او را.
تمام شدن در ناتمامی
صحبت درباره پایان بندی ماندگار و دیدنی این فیلم، بخش دیگری از صحبت های صمدیان در این نشست بود.وی گفت: برایم خیلی مهم بود که در انتها تصویری از کیارستمی نشان بدهم که تمام شدنش در ناتمامی باشد، پس از ساخت مستند افراد زیادی به این نکته اشاره کردند که گم شدن کیارستمی در بین درختان در نمای پایانی مستند، نقطه قوت کار است. صمدیان درباره نام گذاری مستند «76دقیقه و 15ثانیه با عباس کیارستمی» هم گفت: نام این مستند اشاره دارد به 76 سال و 15 روز زندگی این کارگردان بزرگ سینمای ایران. وی با بیان این که این مستند102 نمایش جهانی داشته است، بیان کرد: از صمیم قلب خوشحالم که ساخت این مستند به من تحمیل شد زیرا از آن رضایت قلبی دارم. این کارگردان در ادامه افزود: آن هایی که پشت عباس کیارستمی حرف می زدند و به او القاب وطن فروش، غرب زده و کارگردان جشنواره ساز داده بودند، پس از مرگ او آمدند و اظهار ندامت و پشیمانی کردند. صمدیان درباره شخصیت و توانمندی هنری کیارستمی نیز گفت: هنر کیارستمی دیدن همین چیز های ساده و به ظاهر پیش پا افتاده بود.
تاثیر عکاسی در مستند سازی
کارگردان مستند «76دقیقه و 15ثانیه با عباس کیارستمی» با اشاره به این که عکاسی تاثیر زیادی در کارش داشته است، گفت: بزرگ ترین نویسنده جهان زندگی است و اگر به این اعتقاد داشته باشیم سوژه های زیادی برای ساخت پیدا می شود و من نیز تمام کارهایم را بدون فیلم نامه، دکوپاژو... می سازم. این نوع مستند ها داستانی ندارد و رمز موفقیت در آن، این است که بتوانی از رئال به سوررئال برسی و در این مستند نیز اتفاقاتی شبیه به معجزه رخ داد مثل همان پایان بندی عجیب که نجات بخش فیلم بود.
کیارستمی تنها یک فیلم ساز نبود، یک فیلسوف بود
ساعد نیک ذات پیشکسوت عکاسی و فیلم برداری نیز در این نشست گفت: در هنر چیزی به نام جهش نداریم و باید گذر عمر اتفاق بیفتد تا به کشف برسیم لذا نگاه عکاسان در سنین مختلف متفاوت است. نیک ذات با اشاره به اهمیت عکاس بودن کارگردان در این مستند گفت: نقش عکاسی صمدیان در این فیلم بسیار مهم است و فیلم سازی می تواند این نوع مستند را تولید کند که عکاس و مستندساز اجتماعی باشد.وی تاکید کرد: در این کار ها خود کارگردان مولف است و خط داستان پس از تصویربرداری شکل می گیرد و تصمیم گیری در لحظه اهمیت دارد. از دیدگاه من کیارستمی تنها یک فیلم ساز نبود بلکه او فیلسوفی بود که با نگاه مینی مالیستی به جهان پیرامونش به ساده نگاری می رسید.