تهدید کشت پاییزه!
خلف وعده وزارت نیرو و تداوم خاموشی چاهموتورهای کشاورزی بعد از 15 شهریور کشت پاییزه را با مشکل مواجه کرده است
پوریوسف- خاموشی چاه موتورهای کشاورزی که در تابستان سال 1401 دو روز در هفته اعمال می شد، در زمستان همان سال نیز تداوم یافت و با وجود اعتراض کشاورزان، خاموشی ها در سال 1402 به 5 ساعت در هر روز هفته افزایش یافت و سال 1403 نیز این روند ادامه دارد. بر اساس ابلاغیه های ارسالی، خاموشی ها قرار بود از نیمه خرداد تا نیمه شهریور اعمال شود، اما تداوم این خاموشی ها به نیمه دوم شهریور و مهر ماه که آغاز کشت پاییزه کشاورزان است موجب نگرانی کشاورزان شده و بیم آن می رود خسارات سنگینی که به باغ ها وارد شده به محصولات زراعی نیز وارد شود. شهرستان مه ولات بزرگ ترین تولید کننده محصولات باغی استان خراسان رضوی است. اما هنوز در قسمت هایی از بخش مرکزی و به ویژه بخش شادمهر، محصولات زراعی در فصل پاییز کشت می شود.
رکاهش کیفیت محصولات تولیدی
به گزارش «خراسان رضوی»، مدیرجهاد کشاورزی شهرستان مه ولات در این باره گفت: یکی از مهم ترین مشکلات بخش کشاورزی که در چند سال اخیر موجب نگرانی کشاورزان شده، خاموشی روزانه چاه های کشاورزی در فصول گرم سال است که در نهایت موجب کاهش عملکرد و خسارت به ملزومات چاه های کشاورزی و کاهش درآمد و منافع کشاورزان شده است. هادی ساربان افزود: خاموشی چاه های کشاورزی موجب زیان دوچندان به کشاورزان شده، از یک طرف به طور مستقیم سبب کاهش عملکرد و خسارت به ملزومات چاه های کشاورزی و از طرف دیگر موجب کاهش کیفیت محصولات تولیدی شده است. به طور مثال، انار تولیدی شهرستان که در سال های گذشته جزو بهترین انارهای صادراتی ایران بود، در حال حاضر به دلیل کیفیت پایین در شرف حذف شدن از چرخه تولید می باشد. وی بیان کرد : گرمای بی سابقه هوا به ویژه در تابستان امسال که جزو گرم ترین تابستانهای سالیان اخیر بوده و همزمانی با قطعی برق 5 ساعته روزانه چاه های کشاورزی، آسیب وارده به کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی را دوچندان کرده به طوری که در برخی از باغ های پسته میزان پوکی محصول به بیش از 50 درصد رسیده است.
دستور العملی که به طور کامل اجرا نشد
مدیر جهاد کشاورزی مه ولات بیان کرد: بر اساس دستورالعمل وزارت نیرو، قطعی برق چاه های کشاورزی قرار بود از 15 خرداد تا 15 شهریورماه به صورت روزانه 5 ساعت از ساعت 11 تا 16 انجام شود و همچنین قرار بود تولید کنندگانی که برای تامین برق چاه های کشاورزی خود اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی می کنند اگر 80 درصد برق مصرفی خود را تولید کنند، از قطعی برق مستثنی باشند. ساربان اظهار داشت: در حال حاضر هیچ یک از بندهای دستورالعمل مذکور به طور کامل رعایت نشده و گاه ساعات خاموشی چاه های کشاورزی را از 5 ساعت تا 8 ساعت نیز افزایش داده اند و خاموشی چاه ها نیز قرار است تا 15 مهرماه ادامه داشته باشد و گاه برق چاه هایی که به نیروگاه خورشیدی مجهز شده نیز قطع شده است. ساربان ادامه داد: تعدادی از کشاورزان هم که اراضی شان مجهز به سیستم های آبیاری تحت فشار است، در ساعات خاموشی چاه ها از این سیستم برای آبیاری باغ های استفاده می کنند که متاسفانه برق این سیستم ها نیز قطع می شود. وی گفت: با توجه به شروع کشت پاییزه و لزوم آبیاری مزارع زعفران و از طرف دیگر سرد شدن هوا، ادامه خاموشی چاه موتور ها ضرورتی نداشته و در صورت تداوم قطعی برق به طور مستقیم امنیت غذایی جامعه به خطر خواهد افتاد.
خلف وعده ها همچنان ادامه دارد
مدیر انجمن صنفی کشاورزان مه ولات نیز گفت: بارها در جلسات متعدد، مسئولان قول مساعد دادند که با سرد شدن هوا برق چاه های کشاورزی قطع نخواهد شد، چون مهمترین دلیل قطع برق را افزایش مصرف برق در اوج گرمای تابستان بیان می کردند. اما متاسفانه خلف وعده ها همچنان ادامه دارد و کماکان برق چاه های کشاورزی حتی با سرد شدن هوا در آخرین روزهای شهریور ماه قطع می شود. غلامرضا عزار افزود: اما آن چه کشاورزان را بیش از پیش نگران کرده، قطع برق چاه هایی است که نیروگاه های خورشیدی کوچک مقیاس۱۰۰ کیلوواتی (پنل های خورشیدی) نصب کرده اند . طبق دستورالعمل ابلاغی وزارت نیرو، این چاه های کشاورزی قرار بود از خاموشی ها مستثنی باشند. وی خاطر نشان کرد: متاسفانه خاموشی های بی رویه و مکرر برق موجب شده که خسارات جبران ناپذیری از نظر کمی و کیفی به محصولات کشاورزی وارد شود، تا آن جا که میزان تولید را به میزان قابل توجهی با کاهش روبه رو ساخته و از نظر کیفی نیز از مرغوبیت محصولات تولیدی کاسته است. از طرفی خاموشی های مکرر و به دنبال آن نوسانات برق، خسارات شدیدی به تجهیزات چاه های کشاورزی از جمله الکترو پمپ، توربین و...وارد کرده که هزینه های میلیاردی را به کشاورزان تحمیل کرده است. لذا انتظار می رود که با روی کار آمدن دولت جدید راهکارهای مناسب تری برای رفع ناترازی برق پیش بینی تا در سال های آینده دغدغه این قشر سخت کوش و پیش قراولان تولید، مرتفع شود.
انصاری سرپرست فرمانداری مه ولات نیز در این باره گفت: نگرانی های کشاورزان شهرستان شنیده شده و طی چندین مکاتبه به مراجع ذیصلاح ارسال شده و کماکان پیگیر آن هستیم. مشفق رئیس اداره برق مه ولات نیز از مصاحبه با خبرنگار ما در مه ولات خوداری کرد و تصمیمات را فراتر از سطح شهرستان اعلام کرد و برای دریافت توضیحات بیشتر خبرنگار ما را به شرکت برق استان ارجاع داد.
مدیریت بار تابستان احتمالا تا هفته آینده در حداقل میزان اجرا خواهد شد
دهقان، معاون فروش و خدمات مشترکین شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی هم در پاسخ به این سوال ما مبنی بر این که این خاموشی ها تا چه زمانی ادامه دارد؟ اعلام کرد: بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی (ماده 3) مدیریت بار در اختیار مدیریت شبکه می باشد. لذا بنا به اعلام مدیریت شبکه، با توجه به تداوم ناترازی تولید و مصرف که ناشی از مصرف بالای برق در کشور است. لذا با توجه به تداوم گرما در کشور، مصوبات مرتبط با مدیریت بار تابستان در بخش کشاورزی احتمالا تا هفته آینده در حداقل میزان اجرا خواهد شد. البته تمام مساعدتهای لازم انجام شده و تلاش شده است تا حداقل تنش برای کشاورزان پیش بیاید.