متقاضیان احداث نیروگاه خورشیدی در خوشاب چشم انتظار تسهیلات
علی اکبر ملکی/ در حالی در حال نزدیک شدن به پایان سال 1402 هستیم که رهبر معظم انقلاب شعار سال را «مهار تورم، رشد تولید» انتخاب کرده بودند. اما متاسفانه برخی از مسئولان فقط شعار حمایت از تولید سر داده اند و در عمل خبری از حمایت وجود ندارد. دولت در سال های اخیر به دلیل مشکلاتی که در صنعت برق وجود دارد، در تابستان اقدام به قطع برق چاه های کشاورزی و قطع برق صنایع می کند.
از طرفی نیروگاه ابن یمین سبزوار نیز به رغم وعده های مکرر مسئولان استانی و کشوری برای بهره برداری از آن تا پایان سال 1402 ، به بهره برداری نرسید. از طرفی دیگر ساخت نیروگاه های خورشیدی که متقاضیان زیادی در کشور دارد، نیازمند پرداخت تسهیلات بانکی است. اما متاسفانه تعداد زیادی از این متقاضیان همچنان در رفت و آمد بین ادارات مختلف هستند و موفق به ساخت نیروگاه های خورشیدی نشده اند.
یکی از روستاییان شهرستان خوشاب در گفت و گو با خراسان رضوی با اشاره به درخواست ساخت نیروگاه خورشیدی گفت: به رغم مزایای زیادی که برای ساخت نیروگاه های خورشیدی بیان می شود ولی نیازمند حمایت مسئولان و پرداخت تسهیلات بانکی است که تاکنون موفق به دریافت تسهیلات نشده ایم.
پرداخت تسهیلات فقط به 16 متقاضی
رئیس کمیته امداد خوشاب با بیان این که برای ساخت نیروگاه خورشیدی در شهرستان خوشاب 250 نفر متقاضی ساخت بودند که 150 نفر از آن ها با توجه به دارا بودن شرایط و زیرساخت های لازم تایید شدند، گفت: از این تعداد 85 نفر به بانک برای دریافت وام و تسهیلات جهت ساخت نیروگاه های 5 کیلوواتی خورشیدی معرفی شدند.
حسن خالقی با اظهار این که متاسفانه به دلیل مشکلات موجود در کشور، بانک طرف قرارداد بودجه لازم برای پرداخت تسهیلات فراهم نکرد و از 85 نفر معرفی شده تاکنون فقط 16 نفر توانستند وام دریافت و برای ساخت نیروگاه خورشیدی در شهرستان خوشاب اقدام کنند. وی با بیان این که یکی از مزایای ساخت نیروگاه های خورشیدی ، ایجاد اشتغال پایدار است،اظهار کرد: علاوه بر آن، این کار کمک زیادی به تولید برق در کشور و رفع کمبود آن می کند.
وجود 18 نیروگاه خورشیدی در شهرستان
در همین باره مدیر شرکت توزیع برق شهرستان خوشاب نیز با اشاره به مزایای تولید برق از نیروگاه های خورشیدی در شهرستان خوشاب و اقتصادی بودن طرح ها به دلیل استقبال مردمی از آن گفت: هم اکنون در شهرستان خوشاب یک واحد نیروگاه 100 کیلوواتی خورشیدی داریم که در حال طی کردن مراحل اداری و توسعه به نیروگاه 200 کیلوواتی خورشیدی است. سید عباس ساداتیان با اشاره به ساخت 15 نیروگاه 5 کیلوواتی در گذشته با حمایت کمیته امداد و بهزیستی در روستاهای شهرستان خوشاب اضافه کرد: در یکی از روستاهای شهرستان خوشاب دو واحد نیروگاه 50 کیلوواتی ساخته شده است که در حال بهره برداری از آن هستند. وی با اشاره به پیگیری ادارات و نهادهای دولتی و مشوق هایی که برای ساخت نیروگاه های خورشیدی وجود دارد، افزود: 150 نفر دیگر متقاضی ساخت نیروگاه تک فاز 5 کیلوواتی هستند که در حال طی مراحل اداری هستند که بعد از بهره برداری از نیروگاه شان، برق تولید شده در آن به شبکه برق کشور اضافه خواهد شد.
خرید تضمینی برق تولیدی
وی با بیان این که سرمایه گذاری برای تولید برق در بخش نیروگاه های خورشیدی هم اکنون در کشور مقرون به صرفه بوده و اقتصادی است، خاطرنشان کرد: یکی از ویژگی های نیروگاه های خورشیدی این است که نیاز به نگهداری خاصی ندارد. مدیر شرکت توزیع برق شهرستان خوشاب همچنین تصریح کرد: با توجه به فضای موجود در روستاها و انعقاد قراردادهای 20 ساله تضمینی برای خرید برق تولیدی توسط وزارت نیرو و همچنین افزایش قیمت خرید تضمینی برق با تعدیل مثبت در سال های بعدی، ساخت نیروگاه های خورشیدی کاملا مقرون به صرفه است. آن چه که به خوبی واضح و روشن است ساخت نیروگاه های کوچک خورشیدی با توجه به وسعت خانه ها و مزارع در بسیاری از روستاها امکان پذیر است. از طرفی به دلیل آفتابی بودن خراسان رضوی در بیشتر روزهای سال و حمایت خوب وزارت نیرو برای خرید تضمینی برق تولیدی، کاملا مقرون به صرفه است و می تواند به ماندگاری روستاییان در روستاها کمک کند. از طرفی ایجاد این نیروگاه ها، به پایداری شبکه برق کشور نیز کمک زیادی می کند. لذا می طلبد دولت حمایت بیشتری از متقاضیان ساخت این نیروگاه ها داشته باشد.