داوطلب ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، آیت ا... محمدرضا مدرسی طباطبایی یزدی:
تعداد بازدید : 6
مجلس خبرگان فوق العاده مستقل است
آیت ا... مدرسی طباطبایی یزدی، نامزد ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری گفت: از جمله
مهم ترین ویژگی هایی که در مجلس خبرگان است و کمتر به آن توجه می شود، استقلال فوق العاده مجلس خبرگان است.
سید محمدرضا مدرسی طباطبایی یزدی، سال 1334 به دنیا آمد. پدرش آیت ا... سید جواد مدرسی یزدی از علمای مشهور یزد بود و وی در خانواده ای که به علم و اجتهاد شهره بودند، پرورش یافت.
سوابق علمی و اجرایی
آیت ا... مدرسی طباطبایی یزدی در توضیح روند علمی خود گفت: از زمانی که به دبیرستان می رفتم، تحصیلات حوزوی را هم شروع کردم. بعد از اتمام دبیرستان وارد حوزه شدم. در ابتدا خدمت پدرم و در حوزه علمیه یزد زیر نظر دیگر اساتید، تحصیلات حوزوی را پیگیری کردم. سال 1351 به قم مشرف شدم و آنجا در محضر اساتید بنامی همچون آیتا... صلواتی، آیتا... میرمحمدی، آیتا... ستوده، آیتا... سبحانی درس را ادامه دادم و سطوح را گذراندم. غیر از فقه و اصول در مسائل فلسفی، هیئت و عرفان از استادان دیگری مانند استاد شهید مطهری، آیتا... حسن زاده آملی، آیتا... جوادی آملی و دیگران استفاده کردم و درس خارج را که عمدتاً درس تحقیقاتی است، در ابتدا از آقا شیخ مرتضی حائری، از محققین آن زمان در حوزه و مرحوم آیتا... آقا شیخ کاظم تبریزی، سپس در محضر آیتا... وحید خراسانی، میرزا هاشم آملی و آیتا... محمدتقی بهجت و میرزا جواد تبریزی بهره بردم.
در کنار آن سعی کردم بعضی علوم دانشگاهی را مطالعه کنم هم به شکل مباحثه و هم با استفاده از اساتید فن در اقتصاد و فلسفه غرب و بعضی علوم انسانی دیگر مانند روانشناسی و جامعه شناسی را دنبال کردم. تقریبا از یکی دو سال بعد از تحصیل، تمام کتب و علومی را که خوانده بودیم، معمولا تدریس هم داشتیم. از دروس سطوح حوزه تا خارج، که الان حدود 30 سال است تدریس دروس خارج را انجام میدهیم. در دروس دانشگاهی، از جمله مرحوم آیتا... مصباح و بعضی دیگر دعوت میکردند تا علاوه بر آنکه در دفتر حوزه و دانشگاه برای بازسازی علوم انسانی شرکت میکردم در موسسه پژوهشی و تحقیقاتی راه حق نیز فلسفه و اخلاق به صورت تطبیقی دیدگاه اسلامی در مقایسه با دیدگاههای غربی و شرقی را تدریس داشته باشم؛ همچنین تدریس اقتصاد خرد و کلان در همان جا و خارج از آن موسسه با متونی که به زبان انگلیسی بود و هنوز ترجمه نشده بود.
آیتا... مدرسی طباطبایی یزدی در حال حاضر، نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری و از فقهای شورای نگهبان است. همچنین عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضویت در هیئت امنای بنیاد نخبگان و همچنین حضور در دفاع مقدس از فعالیتهای اجرایی وی است.
جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان
این داوطلب ششمین دوره مجلس خبرگان در پاسخ به سوال درباره جایگاه و کارکرد مجلس خبرگان رهبری گفت: طبق قانون اساسی که مبتنی بر آموزه های اسلامی است، کشور جمهوری اسلامی ایران، باید بر اساس ولایت فقیه اداره شود و رأس هرم نظام اسلامی ولیفقیه است. ولیفقیه یعنی مجتهد شجاعِ مدیرِ مدبرِ عادل که توانایی بر انجام چنین وظایفی را داراست. در زمان امام(ره) و هنگام پیدایش انقلاب به طور طبیعی این خصوصیات که در امام به صورت کامل متجلی و مورد تصدیق همه بود، در اختیار ایشان قرار گرفت. ولی بعد از آن طبق قانون اساسی مجلسی پیشبینی شده بود که قانونمند باشد و هنگام نیاز خبره ها و متخصصان فن که خودشان باید دارای تخصص، منتهی در یک حد پایینتری باشند. به عبارتی با مسائل اجتماعی آشنا و دارای بینش سیاسی و عادل باشند.
وی افزود: از جمله مهمترین ویژگیهایی که در مجلس خبرگان است و کمتر به آن توجه می شود، استقلال فوق العاده مجلس خبرگان است. مجلس شورای اسلامی مستقل است اما مصوبات آن هیچ گاه قانونیت ندارد مگر آنکه مورد تأیید شورای نگهبان باشد از این جهت که مصوبه، مطابق قانون اساسی است یا تخلفاتی وجود دارد و مطابق احکام اسلام است یا تخلفاتی از احکام اسلام وجود دارد. اخیرا بعد از هیئت نظارتی که مقام معظم رهبری تشکیل دادند، تحت نظارت هیئت نظارت از حیث مطابقت یا عدم مطابقت با سیاستهای ابلاغیه رهبری طبق اصل 110 قانون اساسی نیز وجود دارد. ولی بر مجلس خبرگان رهبری هیچ کنترلی وجود ندارد، مصوبات و تصمیمهای مجلس خبرگان را هیچ کس نمیتواند کم و زیاد بکند و کاملا مستقل است. حتی نباید به تأیید مقام معظم رهبری برسد. چون این مجلس میخواهد رهبر را تعیین کند و ببیند آیا آن شرایط اولیه را هنوز دارد یا نه. اگر بنا باشد خود رهبر تأیید بکند، نقض غرض خواهد بود. به همین رو، مجلس بسیار مهمی است و قوانینش را هم خودش ایجاد میکند به جز اصل و بعضی وظایفی که در قانون اساسی آمده است. پس یک مجلس قدرتمندی است که فقط باید قانون اساسی را رعایت کند. و از لحاظ شرعی نیز آنچه مصوب میکنند به عهده خودشان است و شورای نگهبان به لحاظ شرعی هم نمیتواند به آن ایرادی وارد کند. از این جهت بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل این وظیفه وجود دارد که همه بیشترین تلاش را بکنند تا بهترین و اصلح افراد را برای این مجلس با این اختیارات که ثمره آن انتخاب رهبر و استمرار صفات رهبری است انتخاب بکنند چرا که پیشرفت و صلاح کشور در گرو عملکرد صحیح مجلس خبرگان است.
وظایف مجلس خبرگان
آیت ا... مدرسی طباطبایی یزدی گفت: این افراد با انتخاب شدن توسط مردم، هنگام نیاز رهبر را انتخاب میکنند. همچنان که بعد از رحلت امام(ره) اتفاق افتاد و خبرگان ملت به سرعت و با درایت و البته با راهنماییها و اشارههایی که امام(ره) از قبل کرده بود، بهترین انتخابشان را انجام دادند. البته وظیفه دیگری هم دارند که نظارت بکنند بر رهبری که شرایطی را که در ابتدا به واسطه آن انتخاب شده است این شرایط مستمر و باقی باشد. این دو تا وظیفه اصلی و نص قانون اساسی است. وظیفه دیگر هم به طور طبیعی میتواند داشته باشد که مقام معظم رهبری هم با عنایتی این وظیفه را اضافه کردهاند و آن هیئت اندیشهورزی است که مسائل سیاسی و نکات مهم اجتماعی را باید بررسی و برنامهریزی و تحقیق کنند با مسئولان صحبت کنند و مطالبه داشته باشند.
هدف از داوطلب شدن
از داوطلب ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری درباره هدف و انگیزه او برای کاندیدا شدن سؤال کردیم که در پاسخ خاطرنشان کرد: هر فرد در نظام اسلامی به اقتضای شرایط خود دارای مسئولیتی است و مسئولیت مشترک همه این است که نظام اسلامی به خوبی بتواند مدیریت اجتماع را پیش ببرد و هر روز شرایط بهتر شود. به نظر بعضی، من هم به واسطه سوابقی که داشتم، میتوانم گوشهای از کارهای کشور را به عهده بگیرم. سالهای متمادی یا در حوزه محصل بودهام و یا مدرس. سالهای زیادی پیش از انقلاب و بعد از آن در مسائل انقلاب درگیر بودم و به نوعی در پیدایش و تثبیت انقلاب شرکت داشتم و در حد خودم وظیفههایی را انجام دادم. همچنین سابقۀ بیش از 20 سال حضور در شورای نگهبان و پایش قوانین به همراه دیگر فقها را به عهده داشتم و تجربه فراوانی را کسب کردم. طبیعی است که اگر مسئولیتی در این زمینه باشد و من بتوانم انجام بدهم باید در این زمینه وارد بشوم. در غیر این صورت، شانه خالی کردن از زیر بار مسئولیت است.
آیت ا... مدرسی طباطبایی یزدی در پاسخ به نحوه ارتباط خود با اقشار مختلف مردم گفت: معمولا منتخبان خبرگان رابطه تنگاتنگی با مردم دارند. من گاهی سر درس حوزه افرادی آمده اند کار دارند یا در نماز جماعت و حتی در مجلسی که در منزل برگزار شده است مردم مراجعه می کنند و حرفهایشان را میشنویم حتی در مسائلی که مربوط به مسئولیت ما نیست و اگر راهی وجود داشته باشد راهنمایی میکنیم و اعضای خبرگان چه بسا راحتتر از بعضی دیگر در دسترس باشند. هر چند نماینده یک استان چند میلیونی با نماینده یک منطقه یا شهرستان شرایط متفاوتی دارد.
ضرورت شرکت در انتخابات
در نهایت داوطلب ششمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری در جواب به سوال درباره علت ضرورت مشارکت مردم اظهار کرد: نظام اسلامی و کشور اسلامی ایران همچنان که در قانون اساسی ذکر شده است، بر دو پایه دین و خواستههای مردم میتواند استوار باشد. در اصل 4 قانون اساسی آمده است؛ تمام قوانین و مقررات باید اسلامی باشد و مرجع تشخیص آن فقهای شورای نگهبان است. از طرف دیگر تصریح قانون اساسی است که اداره کشور باید متکی بر آرای عمومی باشد. یعنی هم اسلام و هم آرای عمومی حفظ شود. آرای عمومی در مجلس و خبرگان یک رکن در کنار رکن اسلام است و آرای مردم از راه انتخابات به دست میآید. اگر خواسته باشیم رهبری مردمی داشته باشیم که پشتوانهاش مردم باشند باید نمایندگانی او را انتخاب بکنند که متکی بر آرای مردم باشند و غیر از این راهی فعلا به نظر نمیرسد. در زمان غیبت امام زمان(عج)، مردم هستند که با حمایت از فقیهی، میتوانند اداره اجتماعشان را آنچنان که خودشان مایل هستند و در قالب اسلام محقق بکنند. بنابراین اصل، تداوم و پیشرفت نظام اسلامی، منوط به حضور و آرای مردم است. حیات این کشور و ناامید کردن دشمنان وابسته به حضور پرصلابت و با بصیرت مردم در پای صندوقهای رأی است.