وعده درمانی برای پایان آبگرفتگی ها
طبق اعلام شهرداری مشهد، از 220 نقطه مستعد آبگرفتگی که شناسایی شده است، 78 مورد اصلاح شده 52 مورد تا پایان سال و 90 مورد نیز تا نیمه دوم سال آینده اصلاح خواهد شد
بهاره موفقی- تعداد 142 نقطه در مشهد همچنان مستعد آبگرفتگی است و در دستور کار اصلاح؛ هرچند هر سال با شروع فصل بارندگی، شهروندان از نزول این نعمت آسمانی احساس خرسندی می کنند اما دردسرهای ناشی از آب گرفتگی ها در برخی نقاط شهر، مثل یک کابوس به رویای خوشِ لذت از هوای بارانی پایان می دهد البته که طی سال های اخیر با اقدامات انجام شده در اصلاح نقاط مستعد آب گرفتگی، بسیاری از این مشکلات حل شده و نمود آن را در بارش دیروز باران در مشهد مشاهده کردیم که اعلام شد گزارشی از آبگرفتگی ها اعلام نشده است، اما هنوز با بارش های شدیدتر در برخی نقاط به خصوص حاشیه شهر مشهد همچنان آب گرفتگی بلای زندگی برخی شهروندان است. 17 اردیبهشت امسال، پس از بارش قابل توجه بهاری در مشهد که موجب بروز برخی موارد آبگرفتگی در شهر شد، دوباره پرونده اصلاح نقاط مستعد آبگرفتگی در مشهد را به جریان انداختیم که در آن گزارش که با عنوان «پایان کامل کابوس آب گرفتگی ها تا آخر سال» در همین صفحه منتشر شد. داوود لطیفی، سرپرست وقت اداره کل هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری مشهد اعلام کرد که «تا انتهای سال 1401 تعداد 350 نقطه مستعد آب گرفتگی داشتیم که 220 نقطه آن توسط حوزه مناطق و فنی عمران رفع نقص شده، 130 نقطه باقی مانده در دستور کار است که امسال رفع نقص می شود.» حال با توجه به این که زمان اندکی تا پایان امسال باقی مانده، این وعده را از مدیران و متولیان فعلی در معاونت خدمات شهری شهرداری مشهد پیگیری کردیم که بر اساس گزارش این معاونت، در آبان ماه 220 نقطه دارای آب گرفتگی در سطح شهر مشهد شناسایی شده است. از این تعداد، اصلاحات 78 مورد از نقاط آب گرفتگی پایان یافته و اصلاح 142 مورد دیگر هنوز باقی مانده است که رئیس اداره نظارت بر پروژه های عمرانی مناطق شهرداری مشهد وعده می دهد که تعداد نقاط اصلاح شده تا پایان سال به 130 مورد خواهد رسید و 90 نقطه باقیمانده دیگر نیز تا نیمه دوم سال آینده رفع خواهد شد.
اصلاح 78 نقطه مستعد آب گرفتگی
احسان حمید زاده، رئیس اداره نظارت بر پروژه های عمرانی مناطق شهرداری مشهد درباره وضعیت نقاط مستعد آبگرفتگی در مشهد به «خراسان رضوی» می گوید: آب های سطحی مشهد را به دو دسته تقسیم می کنیم؛ یکی بحث مسیل ها و کالهای شهری است و دیگری بحث کانال های جمع آوری آب های سطحی. آن قسمت از مسیل ها و کال های شهری که آب منطقه ای در اختیار شهرداری مشهد قرار داده، بهسازی و بدنه سازی شده است. برای همین مشهد در کلانشهرهای ایران معروف به این است که در بحث ایمنی در برابر سیلاب پایدار است. موضوع بعدی بحث شبکه جمع آوری آبهای سطحی است. کلکتورهای اصلی شهر مشهد هم در سال های قبلی احداث شده است. بحثی که باقی می ماند بحث احداث و تکمیل شبکه هاست. وی میافزاید: موضوع مهمی که وجود دارد این است که نقاط آب گرفتگی جدیدی مطرح می شود، مشهد شهری پویا و زنده و در حال توسعه است و دایم بخش هایی به شهر مشهد افزوده میشود که نیازمند مطالعات جمع آوری آب های سطحی و بحث تکمیل و احداث شبکه هاست. وی ادامه می دهد: ما یک مرحله مطالعاتی داریم که بر اساس حوزه بندی هایی که انجام میشود، مشاوران و دفتر مطالعات شهرداری مطالعات مربوط به آب های سطحی و طراحی مربوط به کانالها را انجام و در اختیار حوزه اجرا قرار می دهد. حوزه اجرا بر اساس آلبوم بودجه سالانه شهرداری شروع به اجرای پروژه های عمرانی با اولویت نقاط آب گرفتگی و آب افتادگی شهر مشهد میکند. حمیدزاده تصریح می کند: بخش دیگری هم داریم؛ از آنجا که کانالهای زیادی در سطح شهر مشهد احداث شده است، در بحث نگهداری و تعمیرات، اعتبارات مستمر و سالانه داریم که تعمیر، نگهداری، تعویض دریچه های کانال ها، تعویض جدوال، اصلاح شیب آسفالت در قالب نگهداری و تعمیر انجام میشود. رئیس اداره نظارت بر پروژه های عمرانی مناطق شهرداری مشهد در پاسخ به این سوال که چه تعداد نقاط آب گرفتگی در شهر مشهد شناسایی شده است، بیان میکند: بر اساس گزارش معاونت خدمات شهری در آبان ماه 220 نقطه دارای آب گرفتگی داشتیم. از این تعداد 176 نقطه با اقداماتی مثل اصلاح شیب، نصب دریچه و ... اتفاقاتی از این قبیل باید اصلاح شود که تاکنون 76 نقطه اصلاح شده است. وی در پاسخ به این سوال که اصلاح این 176 مورد چه مقدار اعتبار نیاز دارد؟ میگوید: این اصلاحات حدود 15 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. از 220 نقطه، حدود 30 نقطه مربوط به بحث احداث و توسعه جمع آوری آبهای سطحی می شود که 2 مورد از آن تاکنون انجام شده است و 28 مورد دیگر در آلبوم بودجه ما قرار دارد. همچنین 8 نقطه در دست مطالعه و 6 نقطه هم در بحث تملکی داریم. حمیدزاده در اشاره خبرنگار خراسان مبنی بر وعده شهرداری مشهد مبنی بر اصلاح 130 نقطه آب گرفتگی تا پایان سال بیان می کند: تا پایان سال 130 نقطه را انجام خواهیم داد. وی در پاسخ به این سوال که از این 130 مورد چند نقطه تاکنون اصلاح شده است، میافزاید: 76 مورد در بخش اصلاحات انجام شد، از 30 مورد بخش اصلاح و احداث شبکه نیز 2 مورد انجام شده و بقیه در دست اقدام است. در واقع، به طور کلی با احتساب 78 موردی که اصلاح شده است، در مجموع 130 نقطه تا پایان سال اصلاح خواهد شد و بقیه نیز تا نیمه دوم سال آینده به تدریج اصلاح می شود.
135 میلیارد اعتبار برای اصلاح نقاط دارای آب گرفتگی
حمیدزاده در پاسخ به این سوال که برای اصلاح موارد احداث و تکمیل شبکه جمعآوری آبهای سطحی چقدر اعتبار در نظر گرفته شده است، می گوید: 120 میلیارد برای مجموع اینها در نظر گرفته شده است. امسال حدود 300 میلیارد اعتبار برای شبکه جمع آوری آبهای سطحی داشتیم. این بخش، صرفا نقاط آب گرفتگی نیست یعنی ما برای تکمیل شبکه هر سال اعتبارات جمع آوری آبهای سطحی داریم. 135 میلیارد برای اصلاح نقاط مستعد آب گرفتگی در نظرگرفته شده است. رئیس اداره نظارت بر پروژه های عمرانی مناطق شهرداری مشهد در پاسخ به این سوال که مشکل پیش روی اصلاح نقاط مستعد آب گرفتگی چیست؟ می گوید: مسئله خاصی در بحث تکمیل شبکه نداریم. جزو اعتبارات اول شهرداری مشهد است که بحث آبگرفتگی ها در مشهد به حداقل برسد. برای همین ما بحث محدودیت اعتبارات نداریم. برای همین وقتی بارندگی خاصی فراتر از پیش بینی ما اتفاق بیفتد، اعتبارات در مشهد به صورت شناور به این حوزه منتقل میشود و موضوع این است که شهر مشهد در حال گسترش و به موازات این موضوع شبکه جمع آوری آبهای سطحی را باید کامل کنیم. وی در پاسخ به این سوال که بیشترین نقاط آب گرفتگی مربوط به کدام مناطق شهرداری است؟ بیان می کند: 176 مورد نقاطی که نیاز به اصلاحات جزیی دارد، در همه جای شهر ممکن است اتفاق بیفتد، اما 30 مورد که نیاز به احداث و توسعه شبکه دارد مربوط به فرعی های شاهنامه و طبرسی شمالی است.