نگاهی به نمایش «سرگذشت طبقه دوم» در گفت و گو با محمد نیازی کارگردان
تعداد بازدید : 10
روایتی از تنهایی انسان در لابه لای ساختارهای اجتماعی
بهاره موفقی/ نمایش «سرگذشت طبقه دوم» یک روایت اجتماعی است که با نگاهی عمیق، به تنهایی انسان در زیر نقاب ساختارهای اجتماعی و مشکلات بوروکراتیک می پردازد. این نمایش از 20 دی در مشهد به روی صحنه رفته و تا این جا بنا بر اعلام سامانه گیشات 1713 بلیت در 22 سئانس فروخته است و رتبه چهارم جدول فروش نمایش های روی صحنه را دارد. به بهانه استقبال مردم از این نمایش، گپ و گفتی با «محمد نیازی»، کارگردان شناخته شده این اثر داشتیم و از جزئیات اجرای «سرگذشت طبقه دوم» گفتیم.
نگاهی عمیق به یک وضعیت همه شمول
محمد نیازی درباره ایده شکل گیری داستان نمایش «سرگذشت طبقه دوم» به «خراسان رضوی» می گوید: نمایش حول محور یک اداره می گذرد که در واقع مشکلات و اتفاقاتی را که می خواهد در یک اداره رخ بدهد، بررسی می کند. در لایه بعدی به تنهایی آدم ها، اتفاقاتی که برای یک شخص در ساختار اجتماع امروز رقم می خورد، ضرباتی که یک سیستم می تواند به زندگی آن ها بزند، مشکلات بوروکراسی اداری و مشکلات اجتماعی می پردازد. وی می افزاید: در این نمایش سعی کردم دغدغه های ذهنی خودم را در قالب یک نمایش برای مخاطبان مختلف بگنجانم ضمن این که مخاطبانی که نگاه عمیق تری دارند، بتوانند به مسائل دیگری که در نمایش وجود دارد، نیز پی ببرند. از نیازی درباره تفاوت های چشمگیر این نمایش با تجربه های موفق و سابقش سوال می کنیم که پاسخ می دهد: در این نمایش سعی کردم فضای جدیدتری را تجربه کنم که در ابتدا برای خودم هم ناشناخته بود. چند پارامتر را در این نمایش برای خودم شکستم. تفاوت های این نمایش با دیگر نمایش ها در این بود که برخلاف نمایش های قبل، این نمایش قصه ای بود که در داخل ایران اتفاق می افتد. دومین تفاوت مربوط به سبک و ژانر رئالیستی نمایش است و سومین تفاوت در شیوه اجرای آن است که در نمایش های قبلی در ژانر موزیکال به نمایش درمی آمد. چهارمین تفاوت این است که نمایش های قبلی در مدیوم قاب صحنه و در استیج اجرا می شد، اما این نمایش در بلک باکس اجرا می شود.
مشکلات زیرساختی هنر تئاتر
نیازی در پاسخ به این سوال که بزرگ ترین مشکلات حال حاضر تئاتر مشهد چیست؟ می گوید: بزرگ ترین مشکل تئاتر مشهد زیرساخت آن است، آن هم با توجه به این که بعد از تهران بزرگ ترین مرکز تئاتر هستیم تئاتر مشهد مورد حمایت قرار نگرفته است، منظورم این نیست که به تئاتر پول بدهند یا تئاتر سفارشی تولید کنند، بلکه فقط از بخش خصوصی در صدور مجوزهای ایجاد زیرساخت، طرح های تشویقی برای سرمایه گذار فعال در این عرصه حمایت شود تا امنیت سرمایه گذاری برای بخش خصوصی ایجاد شود. وی می افزاید: تعداد سالن های موجود در مشهد کم و انگشت شمار است و از کیفیت خوبی هم برخوردار نیست.
در اجراهای این نمایش یک اتفاق تلخ هم رقم خورد و آن فوت پدر یکی از بازیگران اصلی نمایش بود که البته با حضور وی در اجراها خللی در روند آن پیش نیامد. نیازی در این باره می گوید: «بهادر اورعی» یکی از بازیگران شاخص تئاتر مشهد است که چند سالی تهران بود. برای مشکلات پدر خود به مشهد برگشت و ما افتخار همکاری با وی را در این نمایش داشتیم. او بازیگری حرفه ای است و در این شرایط با این که برایش خیلی سخت بود آن طور که خودش می گوید به عشق پدرش روی صحنه می آمد و اجرا را ترک نکرد. به نظرم این رفتار او کاملا حرفه ای و فوق العاده بود، امیدوارم یک الگو برای کسانی باشد که به تازگی این کار را شروع کرده اند و اهمیت جدی بودن کار تئاتر را درک کنند که تئاتر سرگرمی نیست و یک حرفه پرقدرت و مهم است.
«سرگذشت طبقه دوم» آن طور که کارگردان آن می گوید تا 20 بهمن هر شب ساعت 18 در تماشاخانه شمایل واقع در خیابان پاستور 11 پذیرای علاقه مندان خواهد بود.