افزایش قیمت قابل توجه خیارشور در بازار مشهد طی یک ماه گذشته
تعداد بازدید : 28
هم وزنی قیمت مرغ و خیارشور!
غلامی/ «امسال دبه هایمان خالی است و تولید به یک سوم رسیده است.» این جملات یکی از تولید کنندگان خیار شور است که کمبود تولید خیار را دلیل افزایش قیمت خیار شور می داند. این اتفاق در حالی می افتد که ما در استان کرمان شاهد امحاء خیار به دست کشاورزان به دلیل نبود مشتری هستیم، آن چه برمی آید الگوی اصلاح کشت، پیوند مناسبی را بین استان ها ایجاد نکرده است.
خیار شور دارد شورش را درمی آورد. گویا بال پرواز قیمت مرغ بنا را بر آن گذاشته است تا هر چیزی را کنارش به چشم بیاید، با خود بالا بکشد. دی ماه مشهد با افزایش قیمت مرغ شروع شد و بعد از چند روز کمبود، قیمت هر کیلو مرغ از 79000 تومان به 85000 تومان رسید. هر چند بعد از توزیع مرغ منجمد توسط اداره پشتیبانی امور دام کمی از التهاب بازار کم شد و مرغ با کاهش 2-3 هزار تومانی در بعضی واحدهای فروش کیلویی 82000 هزار تومان فروخته شد اما بازدیدهای میدانی خبرنگار خراسان نشان می داد بعضی مشتقات مانند شنیسل مرغ در کمتر از 10 روز از 153 هزار تومان به بیش از 180 هزار تومان رسید، البته اگر می توانستی فروشگاهی را پیدا کنی که داشته باشد. اکنون در روزهای آغازین بهمن ماه خیار شور تنه به تنه شنیسل زده است و هر کیلوی آن را باید با قیمتی بیش از قیمت یک کیلو مرغ خرید.
خیار شور گران تر از مرغ
به دلیل گلایه های مطرح شده از سوی برخی شهروندان مبنی بر این که قیمت خیارشور افزایش داشته است و برای خرید یک کیلو خیار شور باید قیمتی بیش از 100 هزار تومان بپردازند، علاوه بر حضور در بازار، قیمت خیار شور را در فروش های اینترنتی نیز از نظر گذراندم.
وارد یک فروشگاه عمده فروشی مواد غذایی در سطح شهر می شوم و به سراغ قفسه ترشی و شوریجات می روم. برای خرید یک شیشه خیارشور 660 گرمی باید 85000 تومان پرداخت کرد. برای دو برند دیگر نیز به ترتیب، برای شیشه هایی با وزن مشابه باید 75 و 65 هزار تومان پول داد. به عبارتی قیمت یک کیلو از این خیار شورها حدود 100 هزار تومان و حتی بیشتر خواهد بود.
در یکی دیگر از خیابان های پر رفت و آمد مشهد به سراغ چند سوپر مارکت و البته فروشگاه های بزرگ رفتم. در یکی از مغازه ها فروشنده می گوید: «بهتر است این دبه یک کیلویی خیار شور را با قیمت 110 هزار تومان بخری، چون من با قیمت قبل می فروشم و اگر جدید بیاورم باید همین دبه یک کیلویی را 195 هزار تومان پول بدهی.» به قیمت روی شیشه خیار شورهای 660 گرمی نگاه می کنم، در واحد فروش قبلی قیمت روی آن 69 هزار تومان و در این جا 79900 تومان درج شده است.
تولیدمان به یک سوم رسیده است
در گفت و گو با یکی از مهم ترین تولید کنندگان خیار شور درباره علت افزایش قیمت این فراورده سوال می کنم، وی در پاسخ با تأیید افزایش قیمت جواب می دهد: هزینه ها بالاست و خیار به دلیل کمبود آب گران است. اداره آب، میزان آب را تقسیم بندی کرد. گاهی نوبت آبی را که سه روز بود، به یک روز کاهش دادند و با گذاشتن کنتور بر میزان مصرف آب از چاه ها نظارت می کنند. کشاورزی که 3 هکتار خیار کاشته، مجبور شد یک هکتار آن را رها کند.
این تولید کننده اضافه کرد: این اتفاقات باعث کمبود خیار می شود. تولید خیار شور ما یک سوم سال گذشته است و دبه هایمان خالی ماند. تولید ما سال گذشته 100 هزار ولی امسال 40 هزار دبه بوده که وزن هر دبه 7 کیلو و نیم است.
وی درباره قیمت تمام شده هر کیلو خیار شور نیز افزود: اگر خیار سبز کیلویی 20 هزار تومان باشد، قیمت تمام شده با احتساب افزایش قیمتی که در سیر، خرید دبه، دستمزد کارگر و حمل و نقل به وجود آمده است، حدود 55 تا 60 هزار تومان خواهد بود.
این تولید کننده که در خراسان شمالی فعالیت دارد، اظهار کرد: ما در سال گذشته روزی 25 تن خیار تولید داشتیم و کارگران دو شیفت کار می کردند اما امسال کارگران یک شیفت مان هم بیکار بودند و برداشت روزانه مان به 5 تن رسید.
کاهش تولید محصولات آب بر مانند خیار در خراسان رضوی و استان های اطراف که در سال های خشکی هستند، عجیب نیست اما تقریبا دو هفته پیش ویدئویی از جیرفت کرمان منتشر شد که کشاورزان خیار را به دلیل نبود مشتری امحا می کردند و سرنوشت خیارهای گلخانه ای که با آب و هزینه زیاد تولید شده بودند، آن شد که خوراک دام باشد، با وجود آن که کرمان نیز استان خشکی محسوب می شود. این اتفاقات در حالی می افتد که چند سال است مسئولان جهاد کشاورزی از اصلاح الگوی کشت سخن می گویند.
کمبودی در خیار وجود ندارد
در ادامه با رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد صحبت کردم و وضعیت خیار را در بازار مشهد جویا شدم و از قنبری پرسیدم آیا خیاری که برای تهیه خیار شور مناسب است، تغییر قیمت داشته است؟ وی پاسخ داد: در حال حاضر، خیار مناسب خیار شور نداریم. اما در مورد قیمت، خیار بوته ای از 12 هزار تومان تا 22 هزار تومان وجود دارد و قیمت خیار گلخانه ای نیز از 15 تا 33 هزار تومان است.
وی افزود: خیاری که الان وجود دارد حتی با کیفیت ممتاز مناسب خیارشور نیست. البته چون خیار شور را با درجات مختلف می ریزند ممکن است خرید کنند و خودشان تفکیک انجام دهند.
خیار مناسب خیارشور؛ وزن کم-قیمت بالاتر
قنبری در پاسخ به این که آیا الان کمبودی در تأمین خیار وجود دارد یا خیر؟ گفت: نه، کمبود نداریم. منتها افراد خیار شور را 2-3 ماه پیش ریخته اند و خیار مخصوص خیارشور که دو ماه پیش از شیروان و بجنورد و ... آورده می شد، قیمتش دو برابر خیار امروز بود.علت گران بودن در دو ماه پیش را جویا شدم و پرسیدم علتش کاهش تولید بوده است؟ رئیس اتحادیه بارفروشان با تأکید جواب داد: نه، تولید کم نبوده است اما خیار مناسب این کار که اصطلاحا ممتاز گفته می شود قیمت بالاتری دارد و ممکن است کارخانه آن را با دو برابر قیمت خیار معمولی از کشاورز بخرد. چون کشاورز حاضر نمی شود خیار ریز و باکیفیت خود را از بوته جدا کند و دلیل آن وزن پایین در آن زمان است.