غلامی/ با وجود تصویب افزایش 20 درصدی قیمت لاستیک خودرو، کمبود عرضه همچنان ادامه دارد و مردم برای خرید مشکل دارند.
طی چند ماه گذشته کمبود عرضه لاستیک در بازار گلایه های مردم را به همراه داشت. شهروندان در دوراهی ایستادن در صف های طولانی برای خرید لاستیک با قیمت تعاونی و خرید با دوبرابر قیمت از بازار آزاد قرار گرفته بودند. روزنامه خراسان در اواخر مهرماه به این موضوع پرداخت و رئیس وقت اتحادیه صنف تعمیرکاران و فروشندگان لاستیک با بیان اینکه در سه ماه اخیر (مهر، شهریور و مرداد) عرضه در بازار حدود 60 تا 65 درصد کاهش پیدا کرده است، گفت: «برای مثال شرکتی که در ماه از کارخانه 2500 حلقه تحویل می گرفت، 110 حلقه برای دو ماه دریافت کرد. سهمیه به این شکل شد و بازار التهاب پیدا کرد.» از جمله دلایل کمبود عرضه، نارضایتی تولیدکنندگان از نبود رویکردی برای افزایش قیمت بهرغم گران شدن مواد اولیه، به خصوص، پس از تصمیم دولت مبنی بر افزایش نرخ پایه محصولات پتروشیمی توصیف می شد. در کنار آن، قاچاق لاستیک از دیگر عوامل این شرایط بود؛ از جمله آن که در همان روزها نیروی انتظامی اعلام کرد 320 حلقه لاستیک در استان کشف شده است. اما روزهای پایانی مهرماه بود که وزارت صمت در راستای حمایت از تولیدکنندگان داخلی قیمت لاستیک خودرو را 20 درصد افزایش داد و امید می رفت پس از آن مشکل کمبود عرضه در بازار برطرف شود؛ ولی شهروندان همچنان برای خرید لاستیک با قیمت تعاونی دچار مشکل هستند و در این خصوص گلایه دارند. به همین منظور بار دیگر با دو تن از مسئولان مرتبط در استان گفت و گو کردم.
ناکارآمدی سامانه فروش و زمانبر بودن استعلامات، علت تأخیر در عرضه
رئیس اتحادیه صنف تعمیرکاران و فروشندگان لاستیک مشهد گفت: سامانه جامع تجارت، سامانه ای است که فروشندگان لاستیک باید در آن لاستیک را تهیه و توزیع کنند. به این معنی که از شرکت ها تهیه کنند و به دست مصرف کننده برسانند. بهتازگی دو سه آیکُن (نَقشَک) با عنوان شماره شاسی، شماره موتور، پلاک و... در این سامانه اضافه شده است که باید استعلامات از فراجا، بیمه و ثبت احوال گرفته شود. به علت مشکلات در ارتباط سامانه ای این سازمان ها با هم، مشتری درِ مغازه همکاران ما یا حتی اگر بخواهد خرید اینترنتی کند با مشکل مواجه می شود. چرا که سامانه جامع تجارت سرعت عمل کافی را ندارد و بعضا قطع و وصل می شود و به طور کلی به درستی عمل نمی کند.
اعلام سبدهای مازاد در ماه گذشته ؛ کمبود در سایز پرایدی
پورحسینی اظهار کرد: در تولید نیز، بعضی سایزها مثل 14 و 15 سبدهای مازادی که شرکت ها ماه پیش اعلام کردند مشکلی ندارد، فقط در سایز پرایدی کمبود وجود دارد و میزان تولید کمتر از تقاضاست.
وی درباره فروش خارج از شبکه لاستیک های تعاونی با قیمت آزاد افزود: با توجه به بازرسی های مداوم اتحادیه و سازمان بازرسی تقریبا یک ماه می شود که این اتفاق نمی افتد. البته اگر تخلفی مشاهده شود جلوگیری خواهد شد.
خرید شهرستانی ها از مشهد تناسب عرضه و تقاضا را به هم زده است
رئیس اتحادیه صنف تعمیرکاران و فروشندگان لاستیک مشهد افزود: اما مسئله دیگر ، هجمه ای است که از سمت شهرهای دیگر به مشهد وارد می شود. در واقع از شهرهای اطراف برای خرید لاستیک پرایدی به مشهد مراجعه می کنند و این موضوع نیز از دلایل کمبود در بازار است. چون نظارت و بازرسی ما محدود به مشهد است اما آنچه دارد اتفاق می افتد، باعث می شود تقاضای شهرهای اطراف نیز به مشهد منتقل شود. به عبارتی لاستیکی که وارد بازار مشهد می شود می تواند جوابگوی شهر مشهد باشد اما خرید در مشهد توسط ساکنان دیگر شهرستانها تناسب عرضه و تقاضا را به هم می زند.
اکنون فروش سبدی نداریم
در ادامه با مدیر بازرسی اصناف استان نیز گفت و گو کردم. صیادی اظهار کرد: تنها لاستیکی که می شود گفت در سطح بازار کم است و میزان عرضه با تقاضا مناسب نیست، لاستیک پرایدی است. در بقیه موارد، بعد از افزایش 20 درصدی قیمت لاستیک اوضاع بازار آرام تر شده است. البته در میزان لاستیک های تعاونی با لاستیک بازار تفاوتهایی وجود دارد که دارای چندین علت است؛ از جمله اینکه کارخانه ها در گذشته فروش سبدی داشتند و بیشتر لاستیک های سایز بزرگ را ارائه و عرضه می کردند.
فروش لاستیک های تعاونی در فضای مجازی
وی در پاسخ به این سوال که آیا کارخانه ها هماکنون فروش سبدی دارند یا خیر، گفت: الان تقریبا می توان گفت سبدی فروشی نداریم و مرتفع شده است. در بررسی ها مشخص است که این روند کمتر است و حتی نیست. دلیل بعدی تشکیل انبارهای خانگی توسط مردم است. گزارشها از بازار نشان می دهد بعضی افراد لاستیک را خریداری می کنند اما به جای استفاده نگهداری می کنند. یا خرید انجام می داد اما قبل از اینکه تحویل بگیرد در فضای مجازی به فروش می گذاشت.
محدودیت خرید جفتی برداشته خواهد شد
صیادی اظهار کرد: بسیاری از این مسائل برطرف خواهد شد، من فکر می کنم تا اوایل دی ماه هم بحث فروش لاستیک به صورت صرفا جفتی حل خواهد شد و این محدودیت برداشته می شود.
سامانه ای وجود ندارد
درباره خرید از سامانه و زمانبر بودن فرایند استعلامات آن سوال کردم و وی در پاسخ با رد وجود سامانه ای برای فروش لاستیک بیان کرد: برای خرید لاستیک تنها برگ سبز خودرو و کارت ملی لازم است و لاستیک در مکان عوض می شود و من در خصوص سامانه اطلاعی ندارم. ما سامانه ای برای فروش نداریم، در گذشته داشتیم که آن را برداشته اند.