گامی کوچک برای مقابله با ریزگردها در سرخس
علی رغم وجود 210 هزار هکتار عرصه بیابانی در سرخس، نهال کاری تنها در 100 هکتار از این اراضی آغاز شد
محمد علی تمدن/ شنبه گذشته با حضور مدیرکل منابع طبیعی خراسان رضوی عملیات کاشت نهال در منطقه گنبدلی یکی از کانون های ریزگردها در شهرستان سرخس در پهنه ای به مساحت 100 هکتار آغاز شد و از آن جا که به گفته رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری سرخس 210 هزار هکتار از مساحت شهرستان سرخس نیاز به بیابان زدایی دارد، کاشت نهال در 100 هکتار از این اراضی بیابانی، اقدامی بسیار ناچیز برای مقابله با ریزگردهاست.
امام جمعه سرخس در این باره گفت: هجوم ریزگردها در شهرستان سرخس به یک بحران تبدیل شده و مردم را آزار می دهد و سلامت مردم را نیز به خطر انداخته است .
حجت الاسلام محمد بختیاری افزود: ریزگردها اگر مدیریت نشود طرح های تجاری و صنعتی بزرگ مانند ایجاد منطقه آزاد نیز دچار مشکل می شود لذا باید طرح های زودبازده برای مقابله با ریزگردها اجرا شود و طرح بیابان زدایی و کاشت نهال باید خیلی زود ثمر دهد .
لزوم حفاظت از نهال های کاشته شده
محمد رضا صادقیان عضو شورای بخش مرکزی سرخس نیز گفت: قبلا از تاغزارها نگهداری و حفاطت می شد نیروهای حفاظت را منابع طبیعی مدیریت می کرد و حقوق آن ها را پالایشگاه و شرکت نفت می پرداخت. هماکنون کاشت نهال انجام می گیرد اما به حفاظت و نگهداری از آنان توجه نمی شود.
اسحاق تیموری بخشدار مرکزی سرخس هم گفت: با توجه به این که سرخس کانون ریزگردها در کل استان شناخته شده است با پیگیری های دولت در چند نقطه، خانگیران، گنبدلی، صمدآباد و آبمال، اقداماتی برای مقابله با ریزگردها درنظر گرفته شده و مقابله با ریزگردها فعلا در سطح 100 هکتار در منطقه گنبدلی شروع و قرار شده در 2 سال اول پیمانکاری که نهال را کاشته از آن نگهداری کند و طی فرایندی بعد از به ثمر رسیدن به مجموعه مردمی که ذینفع هستند، مانند دامداران واگذار شود. نماینده مردم سرخس نیز با اشاره به معضل هجوم ریزگردها در سرخس گفت: برای تامین نیروی حفاظتی منابع طبیعی استان باید موضوع را در شورای تامین استان مطرح کرد، نه این که نهال کاشته شود و رشد کند و 3 سال دیگر سرقت شود. احسان قاضی زاده افزود: اداره کل منابع طبیعی استان باید در موضوع مقابله با ریزگردها و حفاظت و نگهداری نهال های کاشته شده، اولویت اول استان را شهرستان سرخس قرار دهد.
زنگنه رئیس اداره امور بیابان اداره کل منابع طبیعی استان نیز گفت: اداره منابع طبیعی در دهه 70 و 80 در محدوده گنبدلی و خانگیران نیرو و پاسگاه حفاظتی داشت که پالایشگاه و شرکت نفت حقوق نیروهای حفاظتی را تامین می کردند ولی در این چند سال گذشته همین حمایت هم قطع و موجب شد قاچاقچیان چوب، تاغزارها را نابود کنند.
حفاظت از عرصه های طبیعی با پهپاد
مدیرکل منابع طبیعی استان نیز درباره مهار ریزگردها در سرخس گفت: مالچ پاشی در طرح دیده شده و ما آماده اجرای آن با تایید محیط زیست هستیم اما فعلا این 100 هکتار را که قبلا قولش را داده بودیم از محل اعتبارات 1402 شروع می کنیم. محسن فنودی افزود: تا پایان امسال 20 میلیارد تومان برای بیابان زدایی با اولویت سرخس و بعد خواف و دیگر شهرستان ها تخصیص داده خواهد شد. وی با اشاره به تشکیل یگان پهپادی برای حفاظت از منابع طبیعی استان، تصریح کرد: تا پایان سال 5 پهپاد دیگر با قابلیت کنترل در شب برای حفاظت از عرصه های طبیعی خریداری می کنیم . فنودی بیان کرد: ما در سرخس به اجرای این 100 هکتار قانع نیستیم و با انجام طرح های مختلف پیشروی شن های روان را در سرخس کنترل می کنیم .