ناقوس مرگ در جادههای تایباد
معاون فرماندار: در 8 ماه نخست امسال، ۳۵ نفر جان خود را در تصادفات جاده ای در شهرستان تایباد از دست داده اند و 130 نفر نیز مصدوم شده اند
کلثومیان / شهرستان مرزی تایباد در شرق خراسان رضوی واقع است و مرز بین المللی دوغارون و بزرگ ترین پایانه مرزی استان در این شهرستان قرار دارد. علاوه برآن، منطقه ویژه اقتصادی دوغارون که به تازگی به منطقه آزاد تجاری تبدیل شده است نیز در این شهرستان قرار دارد و برای همین روزانه شاهد تردد بسیاری از خودروهای ترانزیتی در جاده های این شهرستان هستیم. اما با وجود این حجم تردد، این شهرستان فاقد زیرساخت های جاده ای مناسب است و جاده های این شهرستان بلای جان مردم و رانندگان شده است. هر روز در جاده های سه گانه منتهی به مرز دوغارون شاهد وقوع حوادث ناگوار هستیم و افراد زیادی در این جاده ها جان خود را از دست داده اند. تایباد دارای ۴۸۶ کیلومتر راه شهری و روستایی، مرزی و بزرگراه است که فقط محور تایباد-گمرک دوغارون و ۱۵ کیلومتر از محور تایباد-تربت جام تا روستای ارزنچه علیا به صورت دوبانده و بقیه جاده ها دوطرفه است و توان تحمل این حجم از ترافیک را ندارند. با توجه به افزایش تعداد کشته ها در جاده های منتهی به دوغارون، بر آن شدیم تا گزارشی درباره وضعیت بد جاده های شهرستان تهیه کنیم که در ادامه می خوانید.
لزوم دوبانده شدن جاده های شهرستان
محمدی راننده و یکی از شهروندان تایبادی، می گوید: تردد خودروهای سنگین و کامیون ها در جاده های اصلی موجب شلوغی این مسیرها شده است. وی ادامه می دهد: هر روز با تردد تعداد زیادی کامیون در جاده تایباد-تربت جام مواجه هستیم که می طلبد این محور هرچه سریع تر دوبانده شود. خیراللهی راننده برون شهری هم می گوید: محور تایباد-تربت جام و محور تایباد-خواف از پرترددترین جاده های شهرستان هستند. در برخی از قسمت های این مسیرها، عرض جاده کم می شود و با توجه به رفت و آمد خودروهای سنگین، همیشه شاهد حوادث ناگواری در این محورها هستیم.
یعقوبی ، راننده ترانزیت، هم می گوید: جاده های منتهی به تایباد از سمت تربت جام و نیز خواف به علت اتصال به پایانه مرزی دوغارون، یک محور ترانزیتی و بین المللی محسوب می شود و نیاز به دوبانده سازی دارد. همچنین یک شهروند دیگر تایبادی می گوید: ضروری است که درصدی از هزینه های حاصل از فعالیت های اقتصادی و تجاری در مرز دوغارون برای تکمیل پروژه دوبانده سازی جاده تایباد به تربت جام صرف شود. وی اضافه می کند: وجود مرز دوغارون در تایباد، حجم بالای تردد کامیون ها و حوادث جاده ای را برای مردم این شهرستان به ارمغان آورده است.
دهقانی، یک راننده برون شهری دیگر نیز بیان می کند: از مسئولان امر تقاضا می کنیم، دست کم برای رفاه حال رانندگان و مردم هم شده، فکری به حال این جاده بکنند.
فوت ۳۵ نفر طی 8ماه در تصادفات جاده ای در تایباد
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری تایباد می گوید: متاسفانه در هشت ماه ابتدایی امسال، تعداد ۳۵ نفر در تصادفات جاده ای در شهرستان تایباد جان خود را از دست داده اند درحالی که مجموع جان باختگان تصادفات در سال ۱۴۰۱، فقط ۲۷ نفر بوده است.
غلامرضا قیاسی می افزاید: همچنین در این بازه زمانی، تعداد ۱۳۰ نفر در تصادفات مجروح شده اند که این آمار تصادفات منجر به مجروحیت، نسبت به پارسال ۲ برابر افزایش یافته است.
وی ادامه می دهد: تردد روزانه ۶۰۰ دستگاه کامیون به مقصد مرز دوغارون و ۲۰۰ دستگاه خودروی باربری به مقصد معادن، جاده های شهری و روستایی این شهرستان را مستعد حوادث جاده ای و ترافیکی می کند. قیاسی بیان می کند: همچنین خطای انسانی، دوطرفه بودن اغلب مسیرها و کیفیت خودروها از دیگر عوامل و دلایل افزایش آمار جان باختگان و مجروحان در تصادفات است و در ایام برداشت زعفران، حجم تصادفات به بیشترین حالت خود می رسد.
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرمانداری تایباد اضافه می کند: این شهرستان ۴۸۶ کیلومتر راه شهری، روستایی، مرزی و بزرگراه دارد که به غیر از محور تایباد-مرز دوغارون و تایباد تا روستای ارزنچه علیا، بقیه به صورت دوطرفه یا تک بانده هستند. پروژه دوبانده سازی محور تایباد-تربت جام که بیشتر حجم ترددها را دارد، به کندی انجام می شود و انتظار می رود هرچه سریع تر به اتمام برسد.
وقوع بیشترین حجم تصادفات در محور تایباد- تربت جام
رئیس پلیس راه تایباد نیز در این خصوص می گوید: جاده های شهرستان، جاده های استانداردی نیستند. سرهنگ حسین عبدی می افزاید: در شهرستان تایباد، بیشترین حجم تصادفات در محور تایباد-تربت جام اتفاق می افتد که علت آن دوطرفه بودن بخش زیادی از این جاده است. وی ادامه می دهد: علاوه بر دوطرفه بودن اکثر محورهای شهرستان، با مشکلات دیگری نظیر نبود خط کشی مناسب در جاده ها، کمبود علایم و تابلوهای رانندگی و نبود روشنایی کافی در تقاطع های روستایی نیز روبه رو هستیم.
امدادرسانی به 777 تصادف جاده ای طی 6 ماه
مدیر شبکه بهداشت و درمان تایباد هم به ضرورت توجه به زیر ساختهای جاده ای برای کاهش حوادث تاکید دارد و می گوید: در شهرستان تایباد 4 پایگاه اورژانس جاده ای داریم که طی 6ماه امسال به 777 تصادف جاده ای امداد رسانی کرده اند. احسانی می افزاید: در نشست شورای مدیریت بحران استان که پس از آتش سوزی بهمن 1399 گمرک اسلام قلعه تشکیل شد، طرح اورژانس هوایی برای تایباد مصوب شد که برای راه اندازی آن نیازمند تامین اعتبار هستیم اما تاکنون اعتباری برای آن تخصیص داده نشده است. وی می گوید: دو مرکز اورژانس برای محور های تایباد- دوغارون و تایباد- باخرز نیز مورد نیاز است.
لزوم استقرار اورژانس هوایی در تایباد
رئیس جمعیت هلال احمر تایباد هم می گوید: شاهد تصادفات دلخراشی در جاده های ترانزیتی تایباد هستیم. رمضانی می افزاید: هلال احمر با داشتن 2دستگاه خودروی امداد ونجات باید به دوشهرستان تایباد و باخرز و مرز دوغارون درزمان حوادث خدمت رسانی کند که امکانات در مقابل حوادث جاده ای خیلی ناچیز است. رضایی سرپرست فرمانداری تایباد هم بر استقرار اورژانس هوایی در تایباد تاکید دارد و می گوید: با توجه به حجم بالای تردد در جاده های منتهی به گمرک دوغارون و حوادث متعدد جاده ای، استقرار اورژانس هوایی در تایباد برای خدمت رسانی به موقع ضروری است.