توضیحات مدیرعامل اتحادیه تعاونی های روستایی درباره سرنوشت 5 هزار تن گوجه 3400 تومانی
تعداد بازدید : 18
پشیمانی گوجه ای!
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای روستایی خراسان رضوی: 2200 تن گوجه برای یک کارخانه تامین کرده ایم که کاش نمی کردیم
غلامی/ مطالبه درخصوص سرنوشت مبهم 5 هزار تن گوجهفرنگی 3400 تومانی خریداریشده از کشاورزان استان توسط تعاون روستایی در شرایطی که قیمت گوجه در بازار به مرز 50 هزار تومان رسیده است، بعد از چندین گزارش طی سه ماه گذشته توسط روزنامه خراسان به نتیجه رسید و تعاون روستایی توضیحاتی را ارائه داد.
امسال گوجه کاران استان زیان بسیاری را متحمل شدند و در نهایت به جای فروش محصول خود با قیمت مصوب 3800 تومان، مجبور به فروش آن با قیمت هایی پایین تر از جمله 3400 تومان به کارخانه ها شدند. در این میان تعاون روستایی دست به خرید حدود 5 هزار تن گوجه فرنگی با قیمت 3400 تومان زده است. یعنی همان قیمتی که کارخانجات بیش از 400 هزار تن گوجه فرنگی را خریداری کرده اند. این که انگیزه تعاون روستایی از این اقدام چه بوده در حالی که گوجه کار در هر صورت زیان دیده است، سؤالی بود که روزنامه خراسان طی چند گزارش طرح کرد و همزمان پیگیر سرنوشت گوجه فرنگی های خریداری شده توسط تعاون روستایی شد، چراکه در هفته های اخیر قیمت گوجه فرنگی در بازار تا مرز 50 هزار تومان رسید و از سویی دیگر تعداد زیادی از گوجه کاران هنوز مطالبات خود را دریافت نکردهاند.
هر چند در ابتدا تعاون روستایی پاسخ روشنی در این خصوص نداد و مدیر تعاون روستایی خرید گوجه فرنگی از کشاورزان استان را توسط تشکل های زیر مجموعه تعاون روستایی دانست و بیان کرد: «این خرید در واقع دولتی نبوده و به صورت غیر دولتی و توافقی انجام شده است.» به دلیل آن که هنوز سرانجام گوجه فرنگیهای 3400 تومانی مشخص نبود، مطالبه درخصوص توضیح در این موضوع ادامه داشت و در نهایت منجر به این شد که تعاون روستایی استان، طی نامهای به روزنامه خراسان اعلام کند؛ مطالبی برای روشن شدن این موضوع ارائه میکند. در نتیجه برای پیگیری سرنوشت مبهم حدود 5 هزار تن گوجه فرنگی خریداری شده از کشاورزان، مدیر عامل اتحادیه تعاونی های روستایی استان در گفت و گویی با خبرنگار خراسان توضیحاتی را ارائه داد.
بلوچی گفت: زمانی وجود داشت که دولت خرید تضمینی انجام می داد، به این معنی که هزینه لازم را دولت تامین می کرد و ما مباشر بودیم با کارخانهای قرارداد میبستیم، رب تولید شده در اختیار دولت بود و با گذاشتن مزایده می فروخت و در نهایت منابعی را که گذاشته بود،برمی داشت و چون خرید گوجه فرنگی تضمینی انجام می شد، قیمت هم توسط دولت انجام میشد. الان دولت خرید حمایتی و تضمینی در این مورد ندارد.
کارخانجات تعهدات خود را انجام ندادهاند
وی افزود: امسال نیز مانند سال گذشته خرید ما به صورت توافقی بود. 2200 تن گوجه فرنگی را اتحادیه استان خریداری کرد و بقیه اتحادیهها در هر شهرستان خرید داشتهاند. برای مثال در فریمان و تربت جام دلال گوجه فرنگی را با قیمت 2800 تومان میخرید؛ ما به 3600 خریدیم. تفاوتش این بود که ما با کارخانه قرارداد بستیم و منابع داخلی خود را نیز گذاشتیم و بنا شد کارخانه 3 ماهه به ما پرداخت کند، هر چند کارخانه هنوز هم هزینه را به ما پرداخت نکرده است و همچنان درگیر این مسئله هستیم.
توپ گوجه در زمین کشاورز
مدیر عامل اتحادیه تعاونی های روستایی استان با بیان این که هدف شان کمک به کشاورز بوده است، اظهار کرد: یعنی خواستیم ما به التفاوت قیمت و پرداخت ها نظم بگیرد و این باعث به وجود آمدن رقابت شد و قیمت گوجه فرنگی در مرز 3500 تا 3600 باقی ماند. وی سپس در اظهارنظری عجیب ادامه داد: گوجه ای که کشاورز می آورد مانند قدیم نیست که گوجه کار هر گوجه ای را که داشت، در سبد بریزد و تحویل دهد. الان کشاورز گوجه را تفکیک می کند، گوجه خوب و بازاری را جدا می کند، به میدان بار می فرستد یا به صورت مستقیم به دست مصرف کننده می رساند و گوجه صنعتی را به مراکز خرید می فرستد.
بلوچی در توصیف گوجه صنعتی تاکید کرد: گوجه صنعتی به هیچ عنوان قابلیت ذخیره سازی ندارد؛ حتی برای 24 ساعت. یعنی اگر امروز به کارخانه برسد باید خالی شود در غیر این صورت ضایعات بسیاری خواهد داشت. به همین دلیل بلافاصله باید به خط تولید برود.
500 ریال هم سود نکردیم
وی تصریح کرد: امسال ما 2200 تن گوجه فرنگی برای کارخانه «شاداب »تامین کرده ایم که کاش نمی کردیم؛ ما پول کشاورز را داده ایم، حالا ما باید برای دریافت پرداختی هایمان پیگیر کارخانه دار باشیم. ما در هر کیلو 500 ریال یعنی 50 تومان برای اتحادیه در نظر گرفتیم تا هزینههایمان را بدهیم که آن هم محقق نشده است. مدیر عامل اتحادیه تعاونی های روستایی معتقد است ورود تعاون روستایی به خرید از کشاورزان باعث شده است علاوه بر تعدیل قیمت گوجه فرنگی، گوجه کاران بتوانند پولشان را هم دریافت کنند و از این طریق تاثیر مثبتی را در جهت حمایت از کشاورز داشته اند.
با توجه به این که میزان خرید کارخانجات بیش از 400 هزار تن گوجه فرنگی بوده است، خرید حدود 5 هزار تن گوجه به وسیله تعاون روستایی از کشاورز چه تاثیر مثبتی می تواند داشته باشد؟ بلوچی در پاسخ به این سوال گفت: ممکن است میزان خرید در کل، عددی نباشد، اما تاثیر آن در بازار وجود دارد. برای مثال گوجه فرنگی در تربت جام با قیمت 2800 تومان خرید می شد ما ورود کردیم و 1400 تن خرید انجام دادیم و این باعث شد دلال قیمت را به مرز 3300 تا 3400 تومان برساند. در این خصوص باید محلی نگاه کنیم.
آیا نگاه محلی به این معناست که در مناطق دیگر دلالی وجود نداشته است؟ در حالی که به گفته دبیر صنایع تبدیلی استان کارخانجات مستقیما خرید را از کشاورز انجام داده اند؛ آن هم با قیمتی حدود 3500 تومان. در واقع، آن چه که با عنوان خرید توافقی با کشاورز از سوی تعاون روستایی مطرح است، مانع ضرر و زیان نیست فقط یک رقابت فروش برای کشاورزان ایجاد می کند و آن ها را به سوی تحویل محصول شان به اتحادیه ها سوق می دهد به این امید که بتوانند مطالباتشان را زودتر دریافت کنند.
قیمت ها روزانه تعیین میشوند
در ادامه گفت و گویی با معاون بازرگانی اتحادیه تعاونیهای روستایی استان نیز داشتم و درباره قیمتی که گوجه فرنگی توسط تعاون روستایی به کارخانه تحویل شده است و همچنین کارخانه هایی که محصول را از این طریق تحویل گرفته اند، سؤال کردم. غلامی در پاسخ گفت: تنها کارخانه ای که اتحادیه تعاونی روستایی استان به آن گوجه تحویل داده کارخانه شاداب است که 2200 تن به آن داده شده است. در دیگر شهرستان ها اتحادیه به کارخانجات آن محدوده تحویل داده است. قیمت ها نیز به صورت روزانه تعیین می شود، اما میانگین 3400 تا 3600 بوده است.
پرداخت نقد و مدتدار
وی درباره نحوه پرداخت هزینه به کشاورزان افزود: طرف حساب کشاورز، اتحادیه و طرف ما کارخانه است. کشاورزانی که توافق بر مبنای پرداخت نقد بوده، مطالباتشان پرداخت شده است و تسویه کامل کردهایم . آن هایی که به صورت 2 تا 3 ماه توافق شده است، در سررسید آن پرداخت خواهیم کرد.