در دومین جشنواره ملی پسته در مه ولات مطرح شد
تعداد بازدید : 26
هشدار درباره قطع صادرات پسته به اروپا
معاون وزیر و رئیس سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی در دومین روز از جشنواره ملی پسته در مه ولات گفت: فرصت ۶ ماههای را از اتحادیه اروپا گرفتیم که بتوانیم مشکل آفلاتوکسین پسته ها ( آفلاتوکسین یک سم قارچی طبیعی است که ذرت، بادام زمینی، پسته و... را آلوده میکند) و باقی مانده آفت کش ها را که در یکی دو سال گذشته شدت پیدا کرده است، حل کنیم. حسین رنجبر همچنین افزود: اگر بخواهیم ایران را با محصولات کشاورزی معرفی کنیم، پسته اولین محصولی است که ایران را با آن میشناسند و میتوان در مرحله بعد زعفران و خاویار را نام برد که اعتبار خاصی به ایران بخشیده است و میطلبد که برای حفظ جایگاه مان تلاش کنیم و خدای ناکرده کار به جایی نرسد که رقیبان جایگاه ما را تصرف کنند و بازار را از چنگمان در بیاورند. وی تصریح کرد: این میراث گرانبهایی است که از گذشته به دستمان رسیده و باید آن را برای آیندگان حفظ کنیم. رنجبر خاطرنشان کرد: صادرات محصولات کشاورزی دارای استانداردها و قالبهایی است که باید در فرایند تولید محصولات توسط باغداران و تولیدکنندگان و در مراحل مختلف در نظر گرفته شود تا در حفظ بازار موفق عمل کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین آفات پسته «پسیل پسته» است که برای کنترل آن از آفتکشها استفاده میکنیم، افزود: اما در این شهرستان با کشاورزانی صحبت کردم که در قلب تولید پسته خراسان رضوی بدون استفاده از سم و کود موفق بودند و این امکانپذیر است.
وی افزود: بخش عمدهای از آفتکشهای شیمیایی که برای مبارزه با آفات بیماریها و علفهای هرز استفاده میشود، ناشی از تبلیغات سوء شرکتهای تولیدکننده و واردکننده آفتکشهاست که ما بهشدت پیگیر آن هستیم ولی تا وقتیکه این مطالبه از طرف باغداران وجود داشته باشد، شاهد خواهیم بود که هرروز آفتکش جدیدی بهصورت رسمی یا غیررسمی در بازار ارائه می شود غافل از این که مصرف این آفتکشها چه تبعاتی برای مصرفکننده محصول خواهد داشت.
وی بابیان این که هرساله از سوی اتحادیه اروپا و فائو الزامات جدیدی برای واردات محصول ابلاغ میشود، تصریح کرد: از صادرکنندگان انتظار داریم به ویژگیهایی که کشور مقصد برای محصول اعلام میکند، دقت کنند.
رئیس سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به دو عامل باقیماندن آفتکشهای شیمیایی و آفلاتوکسین در پسته گفت: دستورالعملهای فراوری و انبارداری استاندارد برای پیشگیری از آفلاتوکسین به کلیه استانها ابلاغشده که رعایت آن الزامی است.
وی از برگزاری جلسه بر خط با کمیسیون اتحادیه اروپا خبر داد و افزود: فرصت ۶ ماههای را گرفتیم که بتوانیم مشکل آفلاتوکسین را که دریکی دو سال گذشته شدت پیداکرده است، حل کنیم. این مشکل به علت سرمازدگی و نگهداری بیش از حد محصول در انبارها بروز کرده بود. بستهبندی، سورتینگ و مخلوط کردن محصولات از مبادی مختلف موجب شد محصولات صادراتی به اتحادیه اروپا واجد شرایط آنها نباشد و مکاتبات زیادی انجام شد و آنها اعلام کردند که اگر صادرات با این شرایط انجام شود ما آن را نخواهیم پذیرفت که بیم آن میرفت به دنبال تحریم اتحادیه اروپا صادرات به سایر کشورها نیز به مشکل برخورد کند که برای رفع این مشکل برنامه جامعی در وزارت جهاد کشاورزی با کمک سازمان حفظ نباتات، کشاورزان و انجمن اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان خشکبار تدوین شد. هماکنون بعد از برگزاری جلسات متعدد، مبادی آلودگی آفلاتوکسین شناساییشده و برای رفع آن نیز برنامه تدوینشده است. امیدواریم این مشکل تکرار نشود و بتوانیم همچنان جایگاهمان را حفظ کنیم.
رنجبر خاطرنشان کرد: هر دو مشکلی که میتوانست محدودکننده صادرات پسته باشد، قابل مدیریت است و دانش و توانمندی و متخصصان آن را داریم و کافی است که کشاورزان به دستورالعملهای ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی اعتماد کنند.
توسعه پایدار پسته یک ضرورت انکارناپذیر
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی نیز در این جشنواره ملی گفت: پسته به عنوان محصول راهبردی و ارزآور نقش مهمی در اقتصاد و حفظ اشتغال استان و کشور دارد و به همین دلیل سطح زیر کشت آن در استان به سرعت در حال افزایش است و در شرایط فعلی و به منظور کاهش فشار های اقتصادی ناشی از تحریم، دستیابی به توسعه پایدار پسته یک ضرورت انکارناپذیر است.
مسعود نجفی افزود: اگر چه اقدامات سالهای اخیر امید بخش بوده اما حجم نیازها و فرصتهای پیش رو برای پایدارسازی و کاهش هزینه های تولید و به طور کلی افزایش بهرهوری این محصول، فراتر از اقدامات موجود است.
وی تصریح کرد: سوابق درخشان صنعت پسته کشور مسئولیت ما را در بهبود شرایط آن و تقویت زنجیره ارزش پسته از مزرعه تا سفره سنگین می کند و دستیابی به این مهم و تداوم آن جز با مشارکت و همکاری و تعامل بین تشکل های مرتبط و ورود دانش در مزرعه میسر نخواهد بود.
درآمد 6 میلیارد دلاری از صادرات محصولات کشاورزی
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی نیز در دومین جشنواره ملی پسته در شهرستان مه ولات گفت: در وزارت جهاد کشاورزی بهعنوان وزارت امنیت غذایی که مسئولیت سفره مردم را برعهده داریم، باید غذای بیش از ۹۰ میلیون نفر شامل ایرانیان و مهاجران را تأمین کنیم و در شرایط سخت تحریم در جنگ اقتصادی هدف، سفره مردم است و کشاورزان ما سربازان جنگ اقتصادی هستند و ما باید بهعنوان بخش کشاورزی، سفره و غذای مردم را تأمین کنیم.
برومند افزود: با افتخار میگویم علاوه بر تأمین غذای ۹۰ میلیون نفر در داخل کشور بخش کشاورزی تولید مازاد بر مصرف داشته و ما سالانه حدود ۶ میلیارد دلار درآمد ارزی حاصل از صادرات محصولات کشاورزی را داشتهایم که از این میزان بیش از ۳ میلیارد دلار آن متعلق به حوزه باغبانی کشور است.
وی تصریح کرد: اهمیت این جشنواره در این است که از این ۳ میلیارد دلار حدود یک میلیارد دلار آن مخصوص محصول پسته کشور است. از ۳ میلیون هکتار از باغ های کشور، ۵۱۲ هزار هکتار آن باغ های پسته است و از این میزان ۱۳۰ هزار هکتار در استان خراسان رضوی است و ما تولید بسیار خوبی را در استان خراسان رضوی داریم و متوسط تولید پسته در استان ما نسبت به متوسط کشور بالاتر است.
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: 13 درصد پسته ایران به اتحادیه اروپا صادر میشود و در هفته گذشته صحبتهای مفصلی با آنها داشتیم چراکه محصول ما محصول سالم و بیرقیبی است و ما جزو کشورهایی هستیم که کمترین کود و سم را برای تولید محصول استفاده میکنیم. برومند ابراز کرد: برای این که در بازار تجارت جهانی باقی بمانیم و رقابت کنیم، باید کار اساسی و علمی انجام دهیم .
برومند از تشکیل ستاد عالی پسته خبر داد و افزود: ما باید استانداردهای جهانی برای صادرات داشته باشیم و پایانههای ضبط پسته و انبارها را سامان دهی کنیم تا بتوانیم محصول سالم را به بازارهای داخلی و خارجی ارسال کنیم در غیر این صورت ممکن است که از مواهب بازارهای جهانی محروم شویم و خداینکرده شاهد برگشت یا منع ورود یک محصول باشیم که این بلافاصله روی قیمت تأثیر میگذارد و حتماً آسیب آن را در سفرههای مردم و کشاورزان شاهد خواهیم بود. وی با اشاره به این که در سالیان گذشته قیمت کودهای فسفاته و پتاسه آزادشد و شاهد مصرف کم این کودها در مزارع و باغ ها بودیم؛ تصریح کرد: ولی در اینیکی دو سال اخیر سیاستگذاری انجام و بخشنامه شد که کودهای فسفاته و پتاسه بهصورت یارانهای در اختیار باغداران قرار گیرد و این کار در حال انجام است.
معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی همچنین افزود: در بحث برق و انرژی ما پیگیر هستیم که بتوانیم از انرژیهای نو و تجدید پذیر استفاده کنیم. وی با اشاره به محدودیت منابع آبی شهرستان مه ولات تأکید کرد : باید از روشهای نوین آبیاری در این شهرستان استفاده شود و پیشنهاد دادم جلسهای با حضور نماینده مردم مه ولات در مجلس و فرماندار شهرستان و نماینده مسئول آب و خاک وزارتخانه در اتاق من داشته باشیم و تصمیم ویژه ای برای شهرستان مه ولات که قطب تولید پسته استان خراسان رضوی است، بگیریم.
وی همچنین بابیان این که به دنبال حل مشکل تعهد ارزی صادرکنندگان هستیم، اظهار کرد: قانون داریم که تمامی بانکهای تجاری ۱۵ درصد اعتباراتشان را به بخش کشاورزی تسهیلات بدهند ولی این قضیه اجرا نمیشود.