تاخت و تاز مرگ در جاده های گناباد!
محور گناباد- قاین به عنوان یکی از جاده های حادثه خیز کشور، سالانه جان خیلی از شهروندان را می گیرد
صفری / کابوس شبها و روزهای مردم گناباد در جادههای مرگ تمامی ندارد و روزی نیست که خبر تصادف در این شهرستان تیتر روزنامهها و سایتهای خبری نباشد. متاسفانه طی چند روز اخیر حوادث رانندگی در محورهای منتهی به شهرستان گناباد، تلفات انسانی بسیاری را بر جای گذاشته است اما در این میان مرگ گروهی در تصادفات جادهای دردناک و جانکاه است. ۲۵ شهریورماه امسال بود که در محور گناباد به سمت قاین تصادف تریلی با یک خودرو پنج کشته و دو مصدوم برجا گذاشت. دقایقی قبل از این حادثه ناگوار، در همین محور برخورد خودروی سواری با راکب موتورسیکلت جان یک نفر را گرفت و آمار کشتهها در یک شب به شش نفر رسید. باعث تاسف است که به دلیل جاده های ناایمن و خطرناک که عزمی برای رفع آنها وجود ندارد، خیلی از شهروندان جان خود را از دست بدهند.
بهسازی و دوبانده شدن جاده گناباد - قاین به طول 32 کیلومتر از سال ۹۸ آغاز شده است
در جاده گناباد – قاین شاهد تصادفات بسیاری هستیم که به مرگ خیلی از عزیزان همشهری و مسافران می انجامد. هر چند که بهسازی و دوبانده شدن این محور از سال 98 آغاز شده است، اما هنوز تکمیل نشده و به تصادفات خونین منجر می شود. لازم است که استاندار و مسئولان مربوط هرچه زودتر به این مسئله ورود کنند و افراد خاطی را که موجب داغدارشدن چندین خانواده شدهاند، به شدت مجازات کنند. نبود اعتبار و تجهیزات کافی، تخصیص نیافتن بودجه و شرایط سخت اقتصادی، فصل مشترک تمام توجیههایی است که تاکنون از مسئولان شهرستانی، استانی و کشوری شنیده شده است تا این مار پرپیچ و خم همچنان جان بگیرد و افعی خونخواری شود که کابوس زخم خوردن از آن، آسایش خاطر رهسپاران و مادران چشم انتظار را مشوش میسازد. بهدلیل تصادفات متعددی که در طول مسیر گناباد به قاین رخ میدهد، این مسیر به جاده مرگ تبدیل شده است. حجم بالای عبور و مرور و پیچهای خطرناک و عرض کم جاده از مهمترین مشکلات این محور پرتردد است. در کنار این مشکلات خطای انسانی در رانندگی از مهمترین علل تصادف در این محور است.
نیاز ضروری به دوبانده شدن
یکی از جوانان گنابادی درباره تصادفاتی که رخ می دهد، می گوید: در صحنه تصادف چند هفته قبل که چهار عضو یک خانواده در تصادف خودروی سواری با اتوبوس جان باخته بودند، من حضور داشتم. به گفته شاهدان به دلیل بار ترافیک سنگین و باریک بودن محور، چنین حادثه دلخراشی روی داد. محمد علیزاده می افزاید: این محور پرتردد از سمت «خضری» دوبانده شده است. فقط محدوده ای که از سمت خراسان جنوبی به سمت بیدخت جاده دوطرفه است، بیشترین حوادث را در این مسیر شاهد هستیم. یکی از اهالی روستای «نجم آباد» در این باره می گوید: چند سالی است که دوبانده شدن این مسیر آغاز شده، ولی هنوز به سرانجامی نرسیده است. چند نفر دیگر باید در این مسیر جان خود را از دست بدهند تا مسئولان برای این محور اعتباری درنظر بگیرند؟ علی میرزایی می افزاید: ضرورت انجام یک مطالعه میدانی حرفهای برای توصیف دقیق علل و عوامل بروز این میزان تصادف و آمار بالای قربانیان ناشی از آن، بیش از پیش مطرح است. وی تصریح می کند: کارشناسان راهور اعتقاد دارند که این مسیر به دلیل عرض کم جاده و دوطرفه بودن باعث ایجاد حادثه می شود که هرچه سریعتر باید باند رفت احداث شود. یکی دیگر از اهالی روستای نجم آباد که در محور حادثهخیز گناباد- قاین حضور دارند، می گوید: هفته ای نیست که در این مسیر شاهد تصادفات منجر به آسیب های جانی و مالی نباشیم.
پروژه جاده حادثه خیز بدون اعتبار
این در حالی است که فرماندار گناباد نیز در این باره می گوید: تکمیل جاده دوبانده گناباد به قاین به عنوان حادثه خیزترین جاده در این شهرستان، به دلیل کمبود اعتبار از ابتدای امسال متوقف شده و تکمیل آن نیازمند حدود ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار است. رضا نصیری می افزاید: بهسازی و دوبانده سازی جاده گناباد به قاین به طول ۳۱ کیلومتر و با اعتبار هزار و ۳۰ میلیارد ریال از سال ۱۳۹۸ آغاز شده است که از این میزان زیرسازی ۱۳ کیلومتر آن از بیدخت تا نجم آباد در حوزه شهرستان گناباد به پایان رسیده و هشت کیلومتر هم در حال زیرسازی و خاکبرداری است.
وی تصریح می کند: این طرح با گذشت سه سال، فقط ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل آن به حدود ۶ هزار میلیارد ریال نیاز است. فرماندار گناباد اضافه می کند: اختصاص اعتبار تکمیل دوبانده شدن گناباد به قاین در استان خراسان جنوبی در اولویت اجرای طرح های عمرانی این شهرستان قرار دارد. نصیری می افزاید: اجرای دوبانده سازی جاده گناباد به قاین یک طرح ملی است و باید از اعتبارات ملی وزارت راه و شهرسازی به این مسئله توجه خاص شود. از مسئولان ذیربط می خواهیم با توجه به حادثه خیز بودن و وقوع چندین حادثه ناگوار منجر به فوت در این مسیر، با تامین اعتبار موردنیاز روند اجرای آن را شتاب بخشند.
62 مصدوم و فوتی طی 6 ماه
رئیس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و حوادث دانشگاه علوم پزشکی گناباد نیز در این باره می گوید: جاده گناباد به قاین با توجه به آمار بالای تلفات و مصدومان سوانح جادهای به عنوان یکی از حادثه خیزترین نقاط با تصادفات مرگبار شناسایی شده است. محمد حسین اسماعیل زاده بیان می کند: در 6 ماهه امسال در جاده گناباد - قاین 62 مصدوم و فوتی داشتیم. وی با بیان این که ناایمن بودن «خودروها» و «نقاط حادثه خیز» دو دلیل اصلی است که هنگام تصادفات، منجر به فوت سرنشینان خودرو می شود، می افزاید: نکتهای که نباید از آن غفلت کرد، این است که از میان دو دلیلی که مرگ سرنشینان خودرو را رقم می زند، عامل «ناایمن بودن خودروهای تولید داخل» نقش بسیار پررنگ تری دارد. رئیس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و حوادث دانشگاه علوم پزشکی گناباد اظهار می کند: با توجه به اهمیت کاهش تصادفات جادهای و جلوگیری از مرگ و میر انسانها به نظر میرسد بررسیهای اصولی عوامل تصادف و پیدا کردن راهکارهای مناسب برای کاهش تصادفات جادهای ضروری است.
هشدار پلیس راه
فرمانده پلیس راه گناباد نیز در این باره می گوید: وضعیت بسیار نامناسب و خطرخیزی فراوان جاده گناباد به قاین موجب بروز سوانح بسیار جرحی و فوتی شده و بهسازی این مسیر باید با جدیت و به فوریت در اولویت مسئولان ذیربط قرار گیرد. سرگرد محسن زنگویی می افزاید: با توجه به قرارداشتن جاده گناباد به قاین در مسیر تردد تعداد زیادی وسایل نقلیه و مسافران عبوری و نقطه ارتباط استان های خراسان رضوی با مرکزی و شمالی کشور، به دلیل کم عرض بودن و دوطرفه بودن همواره شاهد بروز سوانح جاده ای جرحی و منجر به فوت در این مسیر هستیم.
وی تصریح می کند: محور گناباد - قاین به دلیل قرار گرفتن در مسیر مشهد مقدس محل عبور روزانه بیش از سه هزار وسیله نقلیه سبک و سنگین است که این میزان در فصل تابستان به ۲ برابر هم افزایش می یابد.
رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای گناباد نیز می گوید: محور گناباد-قاین به طول 38 کیلومتر است که 6 کیلومتر در استان خراسان رضوی و بقیه در استان خراسان جنوبی است. حسین محمدی می افزاید: جاده گناباد به قاین به دلیل این که جاده اصلی است و خراسان رضوی را به استان های جنوبی متصل می کند، مسیر عبور خودروهای ترانزیتی است و تردد در این محور زیاد است که به دلیل دوطرفه بودن و حجم بالای وسایل نقلیه سبک و سنگین شاهد حوادث ناگوار هستیم. وی تصریح می کند: هماکنون باتوجه به کمبود بودجه و تخصیص نیافتن اعتبارات ، چهار ماه است که پروژه دوبانده شدن این محور تعطیل شده است. از طرفی این پروژه جزو طرح های ملی است که باید اعتبارات خوبی برای آن در نظر گرفته شود.