گزارشی از وضعیت نابسامان زباله گاه تربت حیدریه که این روزها به کوه زباله تبدیل شده است
تعداد بازدید : 7
زباله گاه بلای جان تربت حیدریه!
نویسنده : شعبانی
زبالهگاه تربت حیدریه که سروسامانی هم ندارد، تبدیل به کوه زباله شده که وسعت آن نسبت به چند سال گذشته بیشتر هم شده است. این در حالی است که این محیط به یک منطقه حیات وحش تبدیل شده و روزانه از عقاب، شاهین و زاغها گرفته تا تعداد قابل توجهی از سگهای کوچک و بزرگ ولگرد در میان انبوهی از زبالهها پرسه میزنند. در سالهای نه چندان دور، خلاصی از شر زبالههای شهری و صنعتی به یک دغدغه و معضل زیست محیطی برای کشورها تبدیل شده بود، ولی حالا همین زبالهها در خدمت رشد و توسعه کشورها قرار گرفته است و سالیانه با بازیافت آن میلیاردها دلار ارزش افزوده برای اقتصاد جهان خلق میشود. این در حالی است که به نظر میرسد هنوز در کشور ما به این موضوع اهمیت چندانی داده نمیشود و به همین دلیل شاهد حجم انبوه زباله در برخی از مناطق هستیم که نه تنها باعث درآمدزایی نمیشود، بلکه زیانهای جبران ناپذیری را هم به محیط زیست و سلامت مردم منطقه وارد میکند.
به سامان نرسیدن زبالهگاه شهرستان تربت حیدریه ، حکایت جالبی است که طی حدود چند سال گذشته پیمانکاران زیادی تغییر کردهاند و متاسفانه شاهد پیشرفت فیزیکی پروژه احداث کارخانه کمپوست نبودهایم. این در حالی است که هماکنون روزانه ۱۲۰ تن زباله به دلیل نبود زیرساخت لازم برای بازیافت زباله ها زیر خروارها خاک دفن می شود.
دومین زباله گاه بحرانی کشور
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر تربت حیدریه در این باره به خبرنگار ما گفت: ما در شهر تربت حیدریه دومین زبالهگاه بحرانی کشور را داریم و روزانه تا ۱۲۰ تن زباله تولید می شود که ۷ تن آن زباله ارزشمند است. با توجه به حضور زبالهگردها در سطح شهر که از این راه امرار معاش میکنند، تقریبا ۳۰۰ کیلو زباله میتوان از این میزان استخراج کرد. یوسفزاده تصریح کرد: تاکنون در دوره ششم شورای شهر دو جلسه درباره زبالهگاه و پسماند در کمیسیون خدمات شهری برگزار کردیم که خروجی آن تعدادی مصوبه بود؛ یکی از مصوبهها این بود که به شهرداری طی مدت سه ماه مهلت داده شده است تا درخصوص راهاندازی ترانشه اقدام کند. وی اظهار کرد: در دومین گام برای جمع آوری زباله و مدیریت پسماند با موضوع تفکیک زباله از مبدأ مقرر شد پیمانکار با تمام توان مالی و لجستیکی خود این طرح را به صورت کامل اجرا کند. این عضو شورا، گام سوم را فرهنگسازی دانست و افزود: مقرر شد کمیسیون فرهنگی شورای شهر و حوزه فرهنگی شهرداری برای تبیین این موضوع بین شهروندان با محوریت لزوم تفکیک زباله از مبدأ نیز اقدامات لازم را انجام دهند. وی خاطرنشان کرد: همچنین مقرر شد راهکاری برای ساماندهی زبالهگردها و ممانعت از خروج بدون مجوز زبالهها از شهر نیز بررسی و اجرا شود.
این عضو شورای اسلامی شهر تربت حیدریه گفت: زبالهگاه در گذشته با هدف صیانت از محیط زیست در خارج از شهر احداث شد اما امروز این زبالهگاه بزرگترین تهدید برای محیط زیست است و ممکن است تا چند ماه آینده با یک معضل زیست محیطی روبهرو شویم. بنابراین نیاز است مدیران و مسئولان با یک وحدت رویه و تخصیص اعتبار، اقدامات لازم را در این سایت انجام دهند تا ضمن صیانت از محیط زیست بتوان از استخراج طلای کثیف برای مدیریت شهری درآمدی به دست آورد.
فاصله زباله گاه تربتحیدریه با استانداردهای محیط زیست
همچنین رئیس اداره حفاظت از محیط زیست تربت حیدریه می گوید: زبالهگاه کنونی این شهر با استانداردهای مدنظر محیط زیست فاصله دارد. داوود نورمحمدی می افزاید: شیوه نادرست دفن زباله در این شهرستان ناشی از نوع نگاه شهرداری در ادوار گذشته و ایرادهای متن قرارداد با پیمانکار مربوط است که فاقد یک نگاه علمی و بهروز به مدیریت پسماند بوده است.
نورمحمدی بیان می کند: زباله از لحظه تولید تا جمعآوری، تفکیک و بازیافت نیاز به فعالیت تخصصی خود را دارد که باید هر یک از آنها به متخصص همان بخش واگذار شود. بر اساس صراحت شیوهنامه قانونی مدیریت پسماند، مراکز جمعآوری زباله حق خرید از زبالهگردها را ندارند که متاسفانه این موضوع در تربت حیدریه رعایت نمی شود. وی اضافه کرد: در مجموع فرایند جمع آوری، تفکیک و انباشت زباله در تربت حیدریه دارای اشکالاتی است که برای جلوگیری از خطرات بعدی نیازمند ورود نهادهای ذیربط و تشریک مساعی مسئولان شهرستان است.
انتقاد از عملکرد پیمانکار
اما رئیس کمیسیون حمل و نقل، خدمات شهری و محیط زیست شورای شهر تربت حیدریه نیز می گوید: پیمانکار مربوط باید زباله جمع آوری شده از سطح شهرستان را تبدیل به کمپوست کند، اما هنوز نتوانسته است به تعهد خود عمل کند. سید جمال یوسفزاده ضمن انتقاد از عملکرد شهرداری تربت حیدریه در ادوار گذشته، افزود: موضوع قراردادهای جمعآوری زباله مجموعهای از عملیات شامل تفکیک، جمعآوری و مدیریت در زبالهگاه بوده که هر کدام سرفصلی جدا و نیازمند عقد قرارداد با یک پیمانکار متخصص است. یوسفزاده بیان کرد: در عین این که از عملکرد پیمانکار کنونی جمع آوری زباله تربت حیدریه راضی نیستیم، اما بر اساس قرارداد منعقدشده گذشته نمیتوان بیش از این توقع داشت.
همچنین شهردار تربت حیدریه در این باره می گوید: زبالهگاه کنونی تربت حیدریه طی سه سال اخیر به محل ایمنی برای دفن زباله تبدیل شد، به طوری که معدوم سازی زبالههای بیمارستانی نیز با استاندارد قابل قبول انجام می شود. وحید فرخ تبار می افزاید: شهرداری تربت حیدریه در طرح جامع خود به ۷۵ هکتار زمین برای دفن و بازیافت زباله نیاز دارد. بر این اساس به زودی نقشه و طرح توجیهی لازم را تحویل اداره راه و شهرسازی شهرستان خواهد داد. وی اظهار کرد: خوشبختانه این طرح که از جامعیت لازم و اصول علمی برخوردار است، مورد تایید دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه قرار گرفت.