پیگیری گلایه سوادآموزان از تعطیلی چند ماهه کلاس های سوادآموزی استان
تعداد بازدید : 13
الفبای مشکلات در نهضت سوادآموزی!
بهاره موفقی/ شوق یادگیری الفبا هنوز زنده است، اما برخی از مشکلات نهضت سوادآموزی استان، مشتاقان سوادآموزی را در سراشیبی بی سوادی نگه داشته است. با وجود گذشت چند ماه از سال تحصیلی جدید هنوز برخی از کلاس های آموزشی نهضت سوادآموزی به طور کامل برگزار نشده است و نهضت سواد آموزی استان با آن چه که نهضت سوادآموزی کشور به منظور آموزش افراد کم سواد یا بی سواد طی امسال ابلاغ کرده، هنوز 9 هزار نفر فاصله دارد، البته مشکلات فقط به این ها ختم نمی شود چرا که با وجود کمبود 600 نفر نیروی آموزشی در استان، از سال 1392 تاکنون هیچ نیروی آموزشی جدیدی برای نهضت سوادآموزی استان جذب نشده است و حدود 2 هزار نفر نیروی آموزشی نیز در انتظار تبدیل وضعیت خود هستند. آن طور که یکی از سوادآموزان در تماس با گروه جامعه روزنامه خراسان رضوی اعلام کرده، کلاس های نهضت طی این مدتی که از آغاز سال تحصیلی گذشته، برگزار نشده و بلاتکلیفی در این زمینه باقی است.
ثبت نام کلاس ها تا پایان اسفند
سید جمال وزیری، معاون سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان در پاسخ به گلایه سوادآموزان درباره برگزار نشدن کلاس های نهضت به «خراسان رضوی» می گوید: ما بحث شناسایی، پالایش و جذب را از همان شهریور ماه شروع کردیم و همکاران ما آمادگی داشته اند که متقاضیان را در کلاس ها ثبت نام کنند، اما به دلیل چرخش های تحول آفرین رویکردها و تغییراتی که در سامانه سوادآموزی داشتیم، امسال از اول دی ماه بحث کلاس گذاری ها آغاز شده و کلاس هایی که به حد نصاب رسیده، تشکیل شده است و در بعضی از مناطق افراد در حال آموزش هستند، البته کلاس ها هیچ سالی هم در مهرماه شروع نشده است، اما روال مهرماه بوده است. وی درباره جزئیات چرخش های تحول آفرین اشاره شده، نیز می گوید: قسمت گروه های جهادی به تازگی همین امسال به سامانه ما اضافه شده است، ممکن است برخی از آموزش های ما از طریق گروه های جهادی صورت بگیرد به همین دلیل آن قسمت را در سامانه اضافه کرده بودند و هم اکنون هم طبق روال معمول سامانه آماده بارگذاری است و آموزش دهنده های ما می توانند ثبت کلاس را انجام بدهند. وی در پاسخ به این سوال که ثبت نام کنندگان دقیقا از چه زمانی می توانند در کلاس ها حضور پیدا کنند؟ اظهار می کند: هر کلاسی که به حدنصاب های لازم رسیده ، از اول دی تشکیل شده است، مهم این است که ما به شاخص های لازم برای کلاس برسیم، مثلا تعداد برخی از دوره ها باید به 10 یا 15 نفر برسد. وزیری تصریح می کند: هم اکنون در حال کلاس گذاری هستیم، وزارتخانه به ما مهلت داده تا پایان اسفند کار شناسایی و جذب سوادآموز را انجام بدهیم.
نتیجه نهایی تا شهریور سال آینده
معاون نهضت سوادآموزی اداره کل آموزش و پرورش استان در پاسخ به این سوال که کلاس ها در کدام مناطق استان فعال ودر کدام مناطق غیرفعال هستند؟ می گوید: کلاس گذاری در تقریبا دو سوم مناطق انجام شده و فقط بحث ثبت و تایید نهایی مانده است که باید توسط سازمان انجام شود، کلاس باید به حد نصاب لازم برسد که سازمان تایید نهایی کند، همچنین بحث شناسایی ها و احراز هویت ها هم مطرح است که این ها باید مدارک شان از طریق سامانه ثبت احوال تایید شود چون ممکن است برخی ها به اشتباه دوره سواد را گذرانده باشند، اما باز هم در این دوره شرکت کنند، از این رو این موارد راستی آزمایی و پس از آن کلاس ثبت می شود. وی می افزاید: به محض این که نهضت سوادآموزی هر کلاسی را تایید نهایی کند، آموزش دهنده های ما می توانند کار آموزش را آغاز کنند، ثبت نام آن یک سوم باقی مانده هم تا پایان اسفند نهایی می شود، البته ممکن است تا خرداد یا تیرماه به طول بینجامد اما عقب ماندگی برای کلاس ها ایجاد نمی شود و سعی می کنیم تا شهریور سال آینده کلاس های سوادآموزی را به نتیجه نهایی برسانیم. وزیری در پاسخ به این سوال که یک سوم باقی مانده از کلاس ها در کدام مناطق پراکندگی دارند؟ می گوید: بیشتر در شهرستان مشهد و در مناطق تبادکان، ناحیه 4 و ناحیه 5 هستند، البته در مناطق مرزی هم که تعداد بیشتری کم سواد یا بی سواد را داریم، این موارد وجود دارد که در حال شناسایی و پالایش است. در ناحیه3 و ناحیه 4 فرد بی سواد یا کم سواد به ندرت داریم.
فاصله 9 هزارنفری با ابلاغ سازمان نهضت سوادآموزی کشور
معاون نهضت سوادآموزی آموزش و پرورش استان در پاسخ به این سوال که در شهرستان مشهد چه تعدادی از افراد هنوز موفق به حضور در کلاس ها نشده اند؟ می گوید: هنوز این آمار نهایی نشده است، اما تعدادی که وزارتخانه به ما امسال ابلاغ کرده که کار سوادآموزی آن ها باید انجام شود حدود 27 هزار نفر در کل استان است، از این تعداد تاکنون حدود 18 هزار نفر در سامانه ثبت نام کرده اند، یعنی یک سوم دیگر باقی مانده است. وی در پاسخ به این سوال که بودجه اختصاصی به استان در این زمینه چقدر بوده است؟ می افزاید: رقم مشخصی نیست ولی ما به ازای هر کلاسی که آموزش دهنده تشکیل می دهد و یک دوره با تعداد ساعتی مشخص باشد، مبلغی را به آموزش دهنده پرداخت می کنیم، برای 27 هزار نفر بودجه را وزارتخانه در نظر گرفته است، مهم این است که از این 27 هزار نفر چقدر محقق شود، این گونه نیست که به ما بگویند شما اعتبار مشخصی دارید بلکه با توجه به کلاس هایی که تشکیل می دهیم به ما اعتبار داده می شود.
1980 نفر آموزش دهنده نهضت سوادآموزی استان در انتظار تبدیل وضعیت
وزیری درباره کمبود نیروی آموزش دهنده در سطح سوادآموزی استان می گوید: براساس قانونی که بحث تبدیل وضعیت فرزندان ایثارگران مجلس مصوب کرده است، هر سال تعدادی از آموزش دهنده های دارای شرایط لازم تبدیل وضعیت می شوند و به استخدام آموزش و پرورش درمی آیند، امسال حدود 57 نفر از آموزش دهنده های ما در بحث تبدیل وضعیت قانون ایثارگران به جمع همکاران آموزش و پرورش پیوستند، در کل کشور حدود 26 هزار نفر آموزش دهنده داریم که منتظر هستند وضعیت استخدامی شان مشخص شود، در استان نیز تقریبا 1980 نفر منتظر تغییر وضعیت خود هستند. معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان تصریح می کند: در استان 600 نفر کمبود نیرو داریم، قاعدتا در مشهد به آن صورت کمبود نیرو نداریم اما در تبادکان، ناحیه یک مشهد، ناحیه 2 و ناحیه 5 با کمبود آموزش دهنده مواجه هستیم که این تعداد در مشهد حدود 160 نفر می شود. وزیری در پاسخ به این سوال که چه اقدامات و رایزنی هایی برای رفع مشکل کمبود نیرو انجام شده است؟ می گوید: ما مکاتبات لازم را با سازمان نهضت سوادآموزی کشور انجام دادیم چون در برخی از مناطق با کمبود نیرو مواجه هستیم، از سال 1392 تاکنون هیچ آموزش دهنده جدیدی جذب نکرده ایم، سازمان سوادآموزی هم پیگیر است که راهکارهای جذب نیرو و مجوزهای لازم را از سازمان برنامه و بودجه و مجلس بگیرند. وی می افزاید: این موضوع مصوبه مجلس بوده و مجلس تاکنون اجازه جذب نیرو را نداده است تا آموزش دهنده های فعلی تعیین تکلیف شوند.