موضوع سگ های ولگرد در نقاط مختلف شهر کاشمر طی سالهای اخیر به معضلی جدی تبدیل شده است؛ به طوری که علاوه بر ایجاد ترس و ناراحتی، مردم از احتمال حیوانگزیدگی و انتقال بیماری مشترک بین انسان و حیوان نیز هراس دارند. جولان سگ های بدون صاحب در ساعات شبانه روز در بافت شهری و مناطق مسکونی کاشمر، معضلی است که به دلیل بی تفاوتی متولیان امر نسبت به این موضوع، نارضایتی شهروندان را به دنبال داشته است. این موضوع در حدی است که خیلی از خانواده ها برای رفت و آمد در سطح شهر و خیابان های فرعی دچار ترس هستند که متاسفانه با گذشت این همه سال هنوز این معضل شهری حل نشده است و هر ساله به جمعیت این سگ های بلاصاحب افزوده نیز می شود.
ترس خانواده ها از سگ های ولگرد
یکی از شهروندان کاشمری ساکن خیابان «بهبودی» با اشاره به افزایش تعداد سگهای ولگرد در این شهر ، می گوید: متأسفانه جمعیت سگ های ولگرد در سطح شهر رو به افزایش است. محمودی با انتقاد از این که برخی از شهروندان از سر دلسوزی به این سگ ها غذا می دهند، می افزاید: این اقدام شهروندان هرچند که از سر دلسوزی است اما باعث افزایش جمعیت سگها می شود. شهروند دیگر کاشمری نیز با بیان این که فاصله منزل ما تا مدرسه فرزندم کمتر از هزار متر است، اما به دلیل پرسه زدن سگ های ولگرد می ترسم او را تنها به مدرسه بفرستم، اظهار می کند: حضور سگ های بلاصاحب در سطح شهر، محدود به یک زمان و ساعت خاص نیست؛ بلکه در هر ساعت از شبانه روز شاهد جولان آنها هستیم. قربانی تاکید می کند: در شرایطی که انتقال بیماری ها شیوع پیدا کرده است، انتظار داریم دستگاه های متولی در زمینه جمع آوری این سگ ها از سطح شهر اقدام کنند.
بهرامی یکی از دانش آموزان کاشمری، با اشاره به حرکت سگ های ولگرد به صورت دسته جمعی در برخی نقاط شهر می گوید: اگرچه در نزدیکی خانه ما یک پارک حاشیه ای وجود دارد، اما به دلیل وجود سگ های ولگرد، پدر و مادرم اجازه حضور در پارک و استفاده از لوازم بازی را نمی دهند. علوی یکی از بانوان کاشمری نیز با بیان این که به دلیل تردد سگ های ولگرد، شرایط برای پیاده روی بانوان هم مشکل ساز شده است، خاطرنشان می کند: معضل دیگر حضور سگ های ولگرد، پاره کردن پلاستیک های زباله ای است که شهروندان جلوی در منازلشان می گذارند که این موضوع باعث می شود داخل کوچه پر از زباله شود.
شهروند دیگری با ابراز نارضایتی و گلایه از عملکرد مسئولان مربوط در زمینه جمع آوری سگ های ولگرد یادآور می شود: با قدم زدن در سطح شهر در هر ساعت از شبانه روز، با چند سگ مواجه میشویم. رضایی با اشاره به این که عمده این سگ ها عامل انتقال بیماری هستند، تصریح می کند: مردم انتظار دارند که این سگ ها با توجه به این که جمعیتشان هر روز رو به افزایش است، هرچه زودتر جمع آوری شوند تا با آرامش و امنیت بتوانند در شهر تردد کنند. وی ادامه می دهد: اگر چه سگ در کنار گله گوسفند یا نگهبان مفید است، اما پرسه زدن این سگ ها در سطح شهر که بعضا به صورت گله چندتایی است، موجب رعب و وحشت شهروندان می شود. این شهروند کاشمری تاکید می کند: متاسفانه بسیاری از شهروندان به ویژه زنان و کودکان به دلیل ترس از حضور سگ ها در سطح شهر نمی توانند تردد کنند؛ یا این که در کوچه و پارک های محله ای بچه ها نمی توانند بازی کنند، چرا که احتمال حمله سگ ها وجود دارد.
527 حیوان گزیدگی از ابتدای سال تاکنون
رئیس مرکز بهداشت کاشمر نیز با اشاره به 527 مورد حیوان گزیدگی از ابتدای امسال در این شهرستان، می گوید: از این تعداد 230 مورد مربوط به سگ های صاحبدار، 97 مورد سگ های بلاصاحب، 176 مورد گربه، 11 مورد شغال و بقیه حیوانات خانگی بوده است. دکتر مجتبی قائمی بیان می کند: در همین مدت با مراجعه 527 نفر به مرکز بهداشتی و بیمارستان، تعداد هزار و 581 واکسن هاری تزریق شده است. وی با تاکید بر این که هاری، یک بیماری ویروسی فوقالعاده کشنده است که موجب عفونت دستگاه عصبی مرکزی میشود اظهار می کند: توصیه ما به افرادی که حیوانی در خانه نگهداری می کنند این است که در اسرع وقت برای واکسیناسیون حیوان زیرنظر دامپزشکی اقدام کنند. وی با بیان این که تمامی سگ های ولگرد باید هار فرض شوند، ادامه می دهد: شهروندان ضمن پرهیز از نزدیک شدن به این سگ ها، از غذا دادن به آنها نیز خودداری کنند.
شهرداری متولی جمع آوری سگ های ولگرد
رئیس شبکه دامپزشکی کاشمر با بیان این که نقشی در جمع آوری سگ های ولگرد نداریم، اما آمادگی داریم که بهمنظور ساماندهی این حیوانات بلاصاحب، واکسیناسیون هاری و سمپاشی پناهگاه های نگهداری آنها را به طور رایگان انجام دهیم، می گوید: اگر جمع آوری و ساماندهی سگ های بلاصاحب به درستی مدیریت نشود، تعادل اکولوژیستی بههم خواهد خورد. دکتر خانزاده با اشاره به آسیب و خطرات ناشی از حضور سگ های بلاصاحب در معابر شهری و محل زندگی شهروندان می افزاید: ضروری است شهرداری به عنوان متولی جمع آوری سگ های ولگرد، تدابیر لازم را در این خصوص اتخاذ کند تا زنجیره اکوسیستم قطع نشود.
وی با اذعان به این که وجود سگهای بلاصاحب تنها معضل یا چالش یک شهر نیست، بلکه این چالش جهانی است که در پی تغییر سبک زندگی و شیوه نگاه به عرصههای مختلف رخ داده است خاطرنشان می کند: بسیاری از کشورها برای بهبود وضعیت موجود، راهکارهای مختلفی را تجربه کردهاند، درنهایت بعضی از آنها موفق به مدیریت اخلاقی جمعیت سگهای بلاصاحب در کشور خود شدهاند که باید با الگوبرداری مناسب، بهترین راهکار را اجرا کرد.
رئیس شبکه دامپزشکی کاشمر به بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداری ها درخصوص جلوگیری از شیوع امراض ساریه انسانی و حیوانی و لزوم جمعآوری سگهای بلاصاحب و دفع حیوانات بیمار اشاره و تصریح می کند: اگرچه در شهرستان پناهگاهی برای اجرای طرح ساماندهی سگ های بلاصاحب با تلاش و کمک حامیان حیوانات احداث و تجهیز شده است، اما انتظار می رود دستگاه ها و سازمان های مرتبط اهتمام بیشتری درخصوص جمع آوری سگ ها و بهبود وضعیت پناهگاه داشته باشند.وی با تاکید بر این که شیوه زنده گیری، عقیم سازی و نگهداری سگ های بلاصاحب با میزان زاد و ولد این حیوانات در شهر متناسب نیست و تعداد زاد و ولدها بیشتر از تعداد زنده گیری هاست، یادآور می شود: برای کنترل حیوانات ناقل بیماری در شهر و روستا، مهمترین مسئله جمع آوری سگهای بلاصاحب است که براساس قانون شهرداری موظف است با ایجاد پناهگاههای موقت و دایمی جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان را کنترل کند، ما نیز آمادگی داریم تزریق واکسن هاری، ضدعفونی و سمپاشی مراکز نگهداری سگهای بلاصاحب را به صورت رایگان انجام دهیم.
جمع آوری روزانه 10 تا 15 قلاده سگ ولگرد
شهردار کاشمر نیز با اشاره به فعال شدن پناهگاه مهربانی در سال ٩٩ به منظور جمع آوری، نگهداری، درمان و عقیم سازی سگ های ولگرد توسط سازمان های مردمی با کمک شهرداری می گوید: فضای مدنظر در زمینی به مساحت بیش از ٢هزار مترمربع ایجاد شده که طی ۴ماه اخیر ۶٢۵ قلاده سگ از سطح شهر جمع آوری و به پناهگاه منتقل شده است.
اصغر کوهسرخی با اشاره به این که در این مدت تعدادی از حیوانات درمان، عقیم سازی و برابر دستورالعمل های محیط زیستی در خارج از حریم رهاسازی یا به متقاضیان تحویل شده است، اظهار می کند: هم اکنون از ۴٢٠ قلاده در پناهگاه مهربانی نگهداری و مراقبت می شود. وی با بیان این که شهرداری برابر مصوبه شورای شهر ماهانه ۶ میلیون تومان به این پناهگاه پرداخت می کند، می افزاید: شهرداری همچنین در ساخت بنا، تفکیک فضاهای مورد نیاز نگهداری و محوطه سازی، تامین آب شرب و تغذیه کمکهایی انجام می دهد. شهردار کاشمر با بیان این که برای نگهداری، درمان و سایر موارد ماهانه ۴٠ میلیون تومان هزینه می شود، تصریح می کند: هم اکنون تنها ٢٠ درصد هزینه ها از سوی شهرداری و برخی خیران تأمین می شود.وی با یادآوری این که دامپزشکی، محیط زیست، بهداشت، نیروی انتظامی، فرمانداری، بخشداری و دهیاری جزو اعضای اصلی کارگروه مبارزه با حیوانات ناقل بیماری هستند، یادآور می شود: شهرداری به عنوان مجری مصوبات این کارگروه با فعال کردن اکیپ تخصصی همراه با خودرو به دو شیوه گشتزنی و گزارشهای شهروندان اقدام به جمع آوری سگ های ولگرد در نقاط مختلف شهر می کند.کوهسرخی با بیان این که در شبانه روز به طور متوسط ١٠ تا ١۵ قلاده از سطح شهر جمع آوری می شود، میافزاید: یکی از دلایل کاهش نیافتن جمعیت سگ های ولگرد در سطح شهر، بهرغم جمع آوری هایی که انجام می شود، اجرانشدن طرح در روستاها و شهرهای همجوار و اقدام آنان به رهاسازی در اطراف شهر کاشمر است.