به رغم وعده ها، احداث و سامان دهی کشتارگاه های صنعتی در استان هنوز به نتیجه نرسیده است
تعداد بازدید : 13
وعده افزایش کشتارگاه های صنعتی، درجا زد!
غلامی/ مشکلات کشتارگاههای سنتی دام استان و جایگزین کردن آنها با کشتارگاههای صنعتی ازجمله موضوعاتی است که در دولتهای مختلف در باره آن سخن گفتهاند؛ بر همین مبنا فروردین 1401، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی با اشاره به وجود ۳۶ کشتارگاه سنتی دام در خراسان رضوی و سیاست استان برای تبدیل آنها به کشتارگاههای صنعتی پیشرفته بهصورت منطقهای و تعطیل شدن کشتارگاههای سنتی گفت: با ساخت شش کشتارگاه صنعتی دام در شهرستانهای کلات، درگز، سبزوار، تربتحیدریه، قوچان، سرخس و دو کشتارگاه در فریمان شمار کشتارگاههای صنعتی دام در خراسان رضوی از 4 به ۱۲ عدد میرسد و باید این هشت کشتارگاه صنعتی تا پایان سال ۱۴۰۱ به بهرهبرداری کامل رسیده باشد. اکنون کمتر از چهار ماه تا پایان امسال مانده است و هنوز کشتارگاه صنعتی جدیدی در استان به بهرهبرداری نرسیده است به همین دلیل، میزان پیشرفت در ساخت این کشتارگاههای صنعتی را از مسئولان مربوط جویا میشویم.
عملاً کاری نشده است
محمد رشتیباف، سرپرست اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی دام پزشکی، به خراسان رضوی گفت: کشتارگاه های صنعتی دام استان شامل کشتارگاههای مشهد، کوهان در جاده کلات، نیشابور، فریمان، تربتجام و درگز در حال فعالیت هستند، در تربتحیدریه نیز آنطور که بخش خصوصی اعلام کرده،قرار است تا پایان سال 1401 کشتارگاه به بهرهبرداری برسد ولی هنوز افتتاح نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که این کشتارگاهها بهتازگی ساختهشده یا از قبل بوده است گفت: این ها طی یکی دو سال گذشته ساختهشده است. البته کشتارگاه دوم در فریمان توجیه اقتصادی ندارد و بعید میدانم راهاندازی شود، همان یک کشتارگاه هم تأمینکننده گوشت فریمان و هم بخشی از مشهد است و کشتارگاه دوم با آن که موافقتنامهاش را گرفته ولی بعید است ساخته شود. در سرخس و قوچان نیز کاری صورت نگرفته است، در سبزوار حدود 8 سال است کشتارگاه نیمه کاره مانده و هنوز راهاندازی نشده، اما درتربت حیدریه ممکن است تا آخر سال افتتاح شود. وی اذعان کرد: اکنون 6 کشتارگاه صنعتی در استان فعال است و کشتارگاه های سنتی بهاندازه نیاز هر شهرستان کشتار میکنند ولی اجازه ندارند کشتارشان را به دیگر شهرستانها بفرستند، در واقع شهرداری موظف است مکانی را برای کشتارگاه در نظر بگیرد و ما موظفیم بر فرایند بهداشتی در روند کشتار نظارت کنیم تا حداقل ضوابط بهداشتی مورد قبول ما را داشته باشد.
به سخن معاون عمرانی وقت استانداری در فروردین 1400 اشاره کردم و گفتم: بنا به این صحبت، آن زمان 4 کشتارگاه صنعتی وجود داشته است و قرار بوده تا پایان امسال 8 کشتارگاه دیگر هم ساخته شود اما شما به فعال بودن 6 کشتارگاه صنعتی اشاره کردید. رشتی باف در پاسخ گفت: بله نساختند، واقعاً توجیه ندارد، از این 6 مورد، بهاحتمال زیاد فقط کشتارگاه صنعتی تربتحیدریه تا پایان سال راهاندازی شود.
پروژهها دولتی نیستند
جواد خدایی، معاون عمرانی استانداری در پاسخ به این سوال که فرایند ساخت کشتارگاههای صنعتی در استان به کجا رسیده است گفت: نمی دانم آن قول بر چه مبنایی داده شده است اما در کارگروه سامان دهی کشتارگاهها برای چند مورد مجوز صادرشده است،اساساً ساختهشدن آن در اختیار سرمایهگذار است و بخش خصوصی آن را انجام میدهد و پروژه دولتی نیست، کاری که ما در دولت میتوانیم انجام دهیم تسهیل گری و صدور مجوز است.
معاون استاندار گفت که برای آگاهی از میزان پیشرفت و سامان دهی با مدیرکل امور دفتر شهری و شوراها و دبیر کارگروه سامان دهی کشتارگاهها گفتوگو کنم.
بنابراین در تماسی با علیرضا خادمپیر، مدیرکل امور دفتر شهری و شوراها و دبیر کارگروه سامان دهی کشتارگاهها، از او خواستم میزان پیشرفت در ساخت کشتارگاههای صنعتی دام در استان را برای جایگزینی با کشتارگاههای سنتی بیان کند. وی گفت: چند کشتارگاه در این باره مجوز گرفتهاند، لازم بوده بعضی وام بگیرند یا در باره زمین با منابع طبیعی هماهنگ شوند.
خادمپیر به افتتاح کشتارگاهی در مشهد اشاره کرد که البته ساخت آن صرفاً دریکی دو سال گذشته نبوده است و افزود: دریافت مجوزها، از احداث تا راهاندازی یک کشتارگاه 5-4 سال وقت نیاز دارد و فقط کار عمرانی آن 3 سال زمان خواهد برد. دبیر کارگروه سامان دهی کشتارگاهها معتقد بود منظور از بهرهبرداری از کشتارگاهها صرفاً صدور مجوز بوده است، علاوه بر آن در شهرستانهایی مانند سبزوار و تربتحیدریه مواردی بودهاند که قبلتر سرمایهگذاری انجامشده ولی نیمهتمام رهاشده یا فرمانداران مناطق مختلف بر سر میزان نزدیکی محل ساخت کشتارگاه به کدام منطقه به توافق نمیرسیدند. این زمان به منظور حل این مسائل و صدور نهایی مجوز برای سرمایهگذار بوده است و شامل دیگر موارد یعنی پروانه احداث و ساخت نمیشود.
چرا برای ساخت کشتارگاه تمایلی وجود ندارد؟
درنهایت با مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی استان در باره افزایش تعداد کشتارگاههای صنعتی استان گفتوگو کردم. رضایی به کشتارگاه صنعتی سبزوار اشاره کرد و گفت: در آن جا فردی برای ساخت کشتارگاه مجوز گرفته است ولی ۱۵-۱۰ سال گذشته و بهرهوری نداشته است، این مورد با حضور فرماندار شهرستان در کمیته سامان دهی بررسی و قرار بر آن شد فرصتی ارائه و بعد از آن به فرد دیگری داده شود. وی افزود: بحث دیگر این است که برای ساخت کشتارگاه باید سرمایهگذار و متقاضی وجود داشته باشد و اگر تعداد کشتارگاههای صنعتی افزایش نیافته ،به این دلیل بوده که کسی متقاضی آن نبوده است، برای مثال در بعضی شهرستانها بر اساس آن چه دام پزشکی مشخص کرده و احتیاج داریم، سرمایهگذاری انجامنشده است. رضایی در پاسخ به این سوال که آیا کشتارگاه صنعتی جدیدی در استان مشغول آمادهسازی و رسیدن به بهرهبرداری است یا خیر؟ گفت: کشتارگاه صنعتی تربتحیدریه حدود ۸۰- ۷۵ درصد پیشرفت داشته و این شهرستان تاکنون کشتارگاه صنعتی نداشته است.
مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی استان اظهار کرد: ازجمله مشکلات اصلی ما افزایش قیمت زیاد تجهیزات و وسایل به علت افزایش قیمت مواد اولیه است، برای مثال بین 8 تا 10 برابر فقط استیل گران شده است که این موضوع در راهاندازی یک واحد تولیدی و صنعتی بسیار تأثیرگذار است و تأمین منابع برای این موضوع و برونرفت از آن سخت است. رضایی کاهش سرانه مصرف گوشت و بهتبع آن کاهش کشتار دام را از علل دیگر تمایل نداشتن به سرمایهگذاری در این حوزه دانست.