
حکایت خودروی اجاره ای میراث فرهنگی برای 2 شهرستان با جمعیت 130 هزار نفری
تعداد بازدید : 4
3 روز بردسکن، 3 روز خلیل آباد!
نویسنده : علی نوری

میراث فرهنگی شهرستان های بردسکن و خلیل آباد حکایت عجیبی دارند. این که پس از گذشت 20 سال هنوز به صورت نمایندگی اداره می شوند و از طرفی با کمبود نیروی انسانی مواجه هستند. جالبتر این که خودرویی هم برای سرکشی از آثار تاریخی در اختیار ندارند و نیروهای میراث فرهنگی مجبور هستند از یک خودروی اجارهای آن هم هفتهای سه روز استفاده کنند که قابل تامل است و جای سوال دارد. این در حالی است که شهرستان بردسکن 34 اثر تاریخی ثبت ملی دارد که در نوع خود ارزشمند است و نیاز به نگهداری دارد ولی میراث فرهنگی این شهرستان با مشکلات زیادی در این زمینه روبهروست.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بردسکن با بیان اینکه آثار تاریخی فراوانی در شهرستان بردسکن وجود دارد، در گفتوگو با خبرنگار ما می گوید: میراث فرهنگی بردسکن بیش از 20 سال است که در این شهرستان فعالیت دارد، اما متاسفانه همچنان به صورت نمایندگی اداره می شود و هنوز ارتقایی نیافته است. از طرفی فقط دو نیروی رسمی و چهار نیروی شرکتی و قراردادی در این شهرستان مشغول بهکار هستند که جوابگوی اقدامات و فعالیت های میراث فرهنگی نیست که حتما باید توجه جدی به این حوزه شود.
حسین علیزاده با اشاره به پیگیری های صورت گرفته برای ارتقای نمایندگی میراث فرهنگی به اداره می افزاید: در این زمینه مکاتباتی برای ارتقای نمایندگی به اداره میراث فرهنگی صورت گرفته، ولی تاکنون نتیجهای دربرنداشته است . این در حالی است که تا جایی که خبر دارم به جز بردسکن، میراث فرهنگی 20 شهرستان دیگر استان هم به صورت نمایندگی اداره می شود. وی کمبود نیرو و اعتبار را دلایل اصلی نمایندگی بودن میراث فرهنگی در شهرستان ها دانست.
خودروی اجاره ای
علیزاده درباره این که شنیده شده میراث فرهنگی بردسکن خودروی اجارهای دارد و در این زمینه با مشکلاتی روبهروست، اظهار می کند: میراث فرهنگی بردسکن اصلا خودروی دولتی در اختیار ندارد. فقط خودرویی به صورت قراردادی آن هم مشترک با شهرستان خلیل آباد در اختیار است که 3 روز از هفته در اختیار بردسکن و 3 روز دیگر در اختیار میراث فرهنگی خلیل آباد است که همین مسئله باعث می شود نتوانیم در طول هفته از آثار تاریخی بازدید مستمر داشته باشیم.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بردسکن با بیان این که وسعت شهرستان بردسکن بیش از 7 هزار کیلومتر است و از آخرین نقطه دارای آثار تاریخی تا مرکز شهرستان بردسکن بیش از 100 کیلومتر است، تصریح می کند: می طلبد با توجه به گستردگی وسعت و پراکندگی آثار تاریخی در شهرستان بردسکن، یک خودروی اختصاصی برای این شهرستان در نظر گرفته شود تا بهتر بتوانیم به وظایف محوله خود عمل کنیم. این که یک خودرو هفتهای سه روز در اختیار ما باشد، جوابگو نیست.
خبرنگار ما درباره موزه مردمشناسی در شهرستان از وی سوال کرد که چرا با گذشت 3 سال هنوز طرح توسعه موزه مردم شناسی بردسکن به اتمام نرسیده است؛ وی خاطر نشان می کند: نبود اعتبار علت تاخیر در تکمیل طرح توسعه موزه مردمشناسی است که امیداست با توجه به تاکید فرماندار شهرستان،مردم بردسکن تا دهه مبارک فجر شاهد افتتاح موزه مردمشناسی باشند.
وی در ادامه سخنان خود به پروژه پایگاه اطلاع رسانی این شهرستان اشاره و تصریح می کند: این پروژه با گذشت 3 سال به دلیل کمبود اعتبار هنوز به بهره برداری نرسیده است که اکنون در مرحله نماکاری و نصب انشعابات است که امیدواریم در خردادماه سال آینده تکمیل شود و به بهره برداری برسد.
آثار تاریخی نیازمند مرمت
علیزاده با بیان این که هیچ بنای تاریخی نداریم که در این شهرستان 100 درصد مرمت شده باشد، اظهار می کند: در یک دوره پنجساله بودجه اضطراری ناچیزی تنها برای نگهداری بناها اختصاص پیدا می کند. حداقل بیش از 40 درصد آثار تاریخی شهرستان بردسکن نیاز به مرمت دارند. وی تعداد آثار تاریخی، طبیعی، فرهنگی ، مذهبی و تدفینی شهرستان بردسکن را 272 اثر اعلام می کند و می گوید: 90 درصد این آثار ، بناهای تاریخی است. قدمت آثار شهرستان بردسکن به هزاره دوم قبل از میلاد برمیگردد و 34 اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که اولین آثار ثبت شده در 15 دی ماه سال 1310 به نام برج کشمر و مناره فیروزآباد به شماره ثبت 127 و 91 است. علیزاده در ادامه سخنان خود به آثار تاریخی در مرحله ثبت ملی اشاره می کند و می گوید: در مجموع 19 پرونده برای تایید در فهرست آثار ملی در این شهرستان تکمیل و به استان ارسال شده است که به دلیل روند طولانی با گذشت یک سال هنوز در شورای ثبت استان مصوب نشده است که امیداست در سال آینده تعدادی از این آثار در فهرست آثار ملی به ثبت برسد.
وی به طرح محوطه سازی مناره فیروزآباد که پنجسال است به دلیل کمبود اعتبار نیمه تمام رها شده است، اشاره و تصریح می کند: با توجه به تاکید مدیرکل میراث فرهنگی استان، طرح آن در کمیته فنی مصوب و به زودی عملیات اجرایی آجر فرش آن آغاز می شود. مدیر میراث فرهنگی بردسکن انجمن های فعال میراث فرهنگی این شهرستان را 30 انجمن اعلام می کند و می گوید: تمامی این انجمن ها دارای پرونده هستند و به 12 انجمن دیگر نیاز است که در روستاها تشکیل شود. علیزاده اقامتگاه های بومگردی فعال در شهرستان بردسکن را 6 مورد اعلام و اظهار می کند: هماکنون هیچ متقاضی برای دریافت مجوز بومگردی در شهرستان نداریم و ضرورت دارد در برخی از روستاهای شهرستان از جمله روستای فیروزآباد و روستای رحمانیه در مجاورت کویر نمک اقامتگاه هایی با هدف جذب گردشگر ایجاد شود. وی در حوزه صنایع دستی شهرستان بردسکن گفت: 28 رشته صنایع دستی در شهرستان فعال است که برخی از آنها به قدمت تاریخ است.