برداشت انگور از 6هزار هکتار از تاکستان های خلیل آباد چند روزی هست که آغاز شده است و پیش بینی می شود امسال با کاهش حدود 50 درصدی میزان برداشت، بیش از 50 هزارتن انگور از سطح شهرستان برداشت شود. برداشت محصولی که دیگر شیرینی برای کشاورزان و باغداران ندارد و خستگی را بر تن آن ها با قی می گذارد. امسال علاوه بر کاهش میزان برداشت انگور، کاهش صادرات و مشکل فروش و متناسب نبودن درآمد حاصل با هزینه های کاشت و داشت از مشکلاتی هستند که باغداران خلیل آبادی پس از پشت سر گذاشتن بحران های سرمازدگی و گرمازدگی محصولشان با آن درگیر هستند و از آن ناگوارتر این که از سوی مسئولان جهاد کشاورزی به حال خود رها شده اند.
به گزارش خراسان رضوی، گرمای بیش از حد، کمبود آب و قطعی برق خسارات زیادی را به اقتصاد شهرستان خلیل آباد که متکی به انگور است، زده است. خبرنگار ما برای جویا شدن از مشکلات انگورکاران به سراغ کشاورزان خلیل آبادی رفته که در باغ های خود مشغول برداشت انگور هستند و پای درد دل آن ها نشسته است. حسین ناظوری، یکی از باغداران که چندین هکتار باغ انگور دارد، با اشاره به کاهش برداشت محصول امسال، دلیل این بد اقبالی را سرمازدگی وگرمازدگی می داند و می گوید: انگور تولیدی امسال از کیفیت مناسبی برخوردار است ولی همچنان این محصول مرغوب پشتوانه حمایتی ندارد. بازار فروش امسال مناسب نیست و تاکنون هیچ تشکل حمایتی از باغدار حمایت نکرده است.
آقای موسوی، یکی دیگر از کشاورزان خلیل آبادی میگوید: کشاورز، جهاد کشاورزی را یک حامی می داند ولی در واقعیت این طور نیست، چون جهاد کشاورزی حمایتی از ما نکرده است و کشاورز بیش از این از جهاد کشاورزی و تعاون روستایی حمایت می طلبد. مومنی دیگر باغدار خلیل آبادی هم می گوید: هزینه های جاری، آب، برق و ... به باغدار فشار وارد کرده است و درآمد ما اصلا جوابگوی پرداخت هزینه ها نیست. وی به سهم یارانه کشمش کشاورزان اشاره کرد و گفت: دلیل این که کشاورز رغبت نمی کند در شهرستان از سهم خودش بگذرد و صنایع تبدیلی ایجاد شود، این است که مشکل اصلی کشاورز هم اکنون بسته بندی محصولش نیست بلکه بازار فروش است. اگر از مرحله بسته بندی گذشتیم، بعد با فروش و بازار این محصول می خواهیم چه کار کنیم؟
در ادامه به سراغ یکی از مدیران جهاد کشاورزی می رویم و مشکلات را با وی در میان می گذاریم. حسینی می گوید: نمی توانیم با ترکیه و شیلی رقابت کنیم چون آن ها در بحث بسته بندی و رنگ و بو و محصول ارگانیک حرف اول را در تولید محصول می زنند. از لحاظ کیفی انگور کشور ما و خلیل آباد در جهان نمونه است ولی آن ها در صنایع بسته بندی بهتر از ما هستند و گوی سبقت را ربوده اند و قیمت محصولشان با قیمت جهانی هماهنگ است، از این رو صادرات ما عقب افتاده است. وی بسته بندی شکیل محصول را ضروری برمی شمرد و ادامه می دهد: ما از لحاظ بسته بندی در سطحی پایین هستیم و همین باعث شده است بازار جهانی را به خوبی نتوانیم در دست بگیریم.
سرمازدگی سبب کاهش 50درصدی برداشت انگور شد
مدیر جهاد کشاورزی خلیل آباد نیز در گفت و گو با خبرنگار ما درباره اتفاقات در بازار انگور امسال توضیح می دهد: چند عامل در بحث کیفیت، صادرات و قیمت انگور دخیل است که باعث شده میزان صادرات انگور کاهش پیدا کند. اول این که سرمای سال گذشته خسارت زیادی به بخش کشاورزی وارد کرد و سبب کاهش 50درصدی این محصول طی امسال شد. محمود شبان با بیان این که کاهش میزان برداشت انگور موجب شده است باغداران تازه خوری کمتری داشته باشند، می گوید: امسال باغداران انگورکار، بیشتر به سمت تبدیل انگور به کشمش رفته اند اما وی توضیحی درباره راهکارهای جهاد کشاورزی برای حل این مشکلات و کمک به انگورکاران نمی دهد و صرفا به شرح ماوقع اکتفا می کند.
صنایع تبدیلی تنها راه نجات
در ادامه به سراغ سید مسعود یاوری، فرماندار خلیل آباد می رویم. وی به خبرنگار ما می گوید: برای قطع دست واسطه ها و برگشت درآمد به جیب کشاورز و باغدار هیچ راهی جز ایجاد صنایع تبدیلی در منطقه نداریم و در این راه باید با مشارکت باغداران عمل شود. وی با اعلام این که بحث پرداخت یارانه کشمش یکی از پارامتر های مهم ایجاد زیر ساخت های بخش کشاورزی در منطقه است، اضافه می کند: رغبت نداشتن باغداران به سرمایه گذاری در این زمینه موضوعی است که بیشتر باید علت یابی شود. در صورت همکاری باغداران برای ایجاد یک شرکت تعاونی و سهام دار شدن همه آنان در شرکت، می توان کارخانه ها و صنایع تبدیلی مورد نیاز را در منطقه راه اندازی کرد تا فرصت جدیدی برای بازار انگور ایجاد شود. فرماندار خلیل آباد می گوید: هم اینک غیر از 12 کارخانه سورت و بسته بندی کشمش، برای فراوری این محصول در شهرستان حتی یک کارخانه هم نداریم.