
حمیدی- گروه اقتصاد/ مسئله برخورد با فساد در دستگاه قضا و نظارت بر عملکردقضات و ضابطین همواره یکی از دغدغه های دستگاه قضا بوده و این دغدغه در بیانات مقام معظم رهبری هم مورد تأکید قرارگرفته است.
رهبر معظم انقلاب تیرماه سال گذشته در دیدار رئیس و مسئولان دستگاه قضا با ایشان بر مسئله برخود با فساد در درون قوه قضاییه تاکید کردند. حضرت آیت ا... خامنه ای با ابراز خرسندی از مبارزه با فساد در درون قوه قضاییه، این کار را دارای اولویت کامل و جزو واجب ترین امور خواندند و افزودند: البته اکثریت عظیم قضات و کارکنان دستگاه قضا، «مؤمن، شریف، پاکدامن و مسئولیت پذیر» هستند و گاهی نیز درباره میزان فساد در قوه افراط و جنجال می شود اما باید با تعداد کمِ عناصر فاسد هم به شدت و قاطعانه برخورد شود.
رهبر معظم انقلاب تیرماه امسال نیز در دیدار اخیر رئیس و مسئولان دستگاه قضا فرمودند :با معدود افراد فاسد که به کار و آبروی دیگران آسیب می زنند، باید برخورد شود البته در مقوله مبارزه با فساد، کار اصلی، مقابله با ساختارهای فسادزا و در هم شکستن آن ها ست.
رهبر انقلاب در توصیه بعدی شان بر«تنظیم ارتباطات قوه قضاییه و ضابطان قضایی» تأکید کردند و گفتند: بر رفتار ضابطین باید مراقبت و نظارت شود که در حق متهم زیاده روی یا تندروی نشود. دستگاه قضایی نیز نباید تحت تأثیر ضابط باشد بلکه باید به صورت مستقل به مسائل رسیدگی کند. البته نظرات کارشناسی ضابطین نیز نادیده گرفته نشود.
14 تیرماه بود که تحریریه خراسان میزبان مدعی العموم مرکز استان و معاونانش بود و درباره مهم ترین مسائل روز مشهد و استان بحث شد، اما به دلیل گستره مسائل، دادستان به معاونان دستور داد به صورت جداگانه با روزنامه نشستی برگزار و به تشریح عملکرد و پاسخ گویی به مهم ترین موضوعات حوزه عملکردی خود بپردازند در همین زمینه هفته گذشته بود که میزبان معاون نظارت بر امور دادسراها و ضابطین قضایی استان بودیم و مسائلی مانند نحوه بازداشت افراد توسط پلیس به عنوان ضابط عام، شیوه نظارت بر عملکرد ضابطین خاص مانند مأموران اطلاعات و اطلاعات سپاه و آمران به معروف مطرح شد که در ادامه می خوانید.

عموماً دادستانی را بهعنوان مدعیالعموم میشناسیم که کارش برخورد با ناهنجاریها اعم از تخلفات یا اقدام خلاف عفت عمومی یا شرع است اما شاید کمتر کسی این را اطلاع داشته باشد که در دادستانی عمومی و انقلاب استان یک معاونت وجود دارد که کار و تمرکزش تنها و تنها نظارت بر عملکرد ضابطین و دادسراهاست یعنی اگر شهروندان و حتی متهمان شکایتی علیه پلیس بهعنوان ضابط عام و حتی ضابط خاص مانند دستگاههای امنیتی یا دادسراها و قضات داشته باشند، میتوانند به این معاونت مراجعه و طرح دعوی کنند. حسین مسرور نعیمی، معاون نظارت بر ضابطین و دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان مهمان دوساعته ما بود تا کم و کیف کاری این معاونت را برای ما تشریح کند. او ابتدا توضیحی درباره ضابطین عام و خاص میدهد.
خراسان رضوی؛ با وجود این که رهبر معظم انقلاب از عملکرد دستگاه قضا دفاع میکنند، اشاره دارند که بر رفتار ضابطان باید نظارت شود و دستگاه قضایی در عین استفاده از نظرات ضابطان نباید تحت تاثیر آن ها باشد، آیا در این پایشها افرادی بوده اند که با آن ها برخورد شده باشد؟
معاون دادستان: در هیچ جای قانون موضوع به سکوت بیاننشده است، سرتاسر قانون دادرسی آیین کیفری ما پر از مواردی است که «آمره» است، وقتی میگوییم آمره است یعنی حق نداری برخلاف آن انجام دهی. در ماده 44، 45 و 46 میگوید، حق بازداشت بیش از 24 ساعت را نداری، یعنی 25 ساعت بازداشت غیرقانونی میشود، درنتیجه شائبهای که در افکار عمومی مطرح می شود با عنوان «دست خودشان است» تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست. البته ما در شهرستانها با چنین مواردی روبه رو شدیم ولی آمار آن محرمانه است و نمیتوان به آن ورود کرد اما در بعضی پروندهها که برای همکاران تنظیم شد، مشخص شد آنطور که قانون تعیین کرده در فرجه قانونی رسیدگی نشده است.
با وجود این، انصافاً در بسیاری از شهرستانها همکار قضایی داشتهایم که تا پاسی از شب به پروندهها رسیدگی میکرده، ما هم رفتارهای خوب و هم رفتارهای خلاف قانون و رفتارهای متضمن عناوین مجرمانه را پایش کردیم، اعلام کردیم و افتخار ما در دستگاه قضایی این است که در 36 -37 حوزه قضایی که رفتیم تخلفاتی که بغرنج باشد به تعداد انگشتان یک دست هم نرسیده است، هرچند یک مورد هم زیاد است.
خراسان رضوی؛ تاکنون چندین بار رؤسای قوه درباره دخالتهای احتمالی ضابطین در تصمیمات قضایی هشدار داده اند. به تازگی رهبر معظم انقلاب نیز به این مسئله ورود کردند، به نظر میرسد موضوع دخالتهای احتمالی ضابطین و رفتار آنها بهقدری مهم است که رهبر معظم انقلاب در دیدار عمومی به آن اشاره کرده اند. در ابتدا توضیحی درباره ضابطین بفرمایید.
معاون نظارت دادستان مرکز استان: ضابطین افرادی هستند که تحت امر مقامات قضایی در فرایند کشف جرم ایفای نقش میکنند، بنابراین اولاً و به ذات نظامی هستند و زیر نظر مجموعه خودشان و ثانیاً ضابط قضایی هستند و رئیسشان دادستان است. درواقع تعدد و تنوع وظایف سازمانی باعث شده اینها در چارت سازمانی خودشان مشکل داشته باشند و به همین دلیل چندین سال است بحث احیای پلیس قضایی مطرح است اما با توجه به اتفاقات اخیر و سال های اخیر، بهویژه رهنمودهای مقام معظم رهبری در دیدار اخیرشان با مسئولان قضایی کشور در هفته قوه قضاییه و مطرح کردن یکی از شاخصه ها در بیانات معظم له با عنوان ضابطین، این نکته را به ذهن متبادر میکند که قطعاً موضوع از اهمیت خاصی برخوردار است.
قاضی مسرور میافزاید: ضمن این که فرمایش ایشان در راهبردهای قضایی ما مبنای عمل خواهد بود، در کنار فرمایش ایشان اشاره بکنم که قانون هم گفته است؛ گزارش ضابطان در صورتی معتبر است که مورد وثوق قاضی باشد. پس این نکته که هر چه ضابط بگوید همان است،یک ذهنیت است. برای درست کردن این ذهنیت باید گفت، گزارشی که بر مبنای دلیل و استفاده از روشهای فنی و نوین و مستند تهیهشده است، مورد تأیید است ولی در مواردی برای مثال در گزارشی از ضابطین خاص، اگر احتمال جاسوس بودن یک فرد مطرح شود، گزارش صرف ملاک نخواهد بود اما گزارش متقنی که ضابطین خاص برای حفظ امنیت تهیه کردهاند یا ضابطین عام، جانشان را کف دست گرفتهاند باید موردتوجه باشد.
معاون دادستان مشهد میگوید: فرمایش مقام معظم رهبری هم نادیده گرفتن گزارش ضابط نیست بلکه این است که روی آن تأمل شود. ممکن است نحوه عمل قاضی بهگونهای باشد که این شائبه برای مردم به وجود بیاید که حکم تحت تأثیر گزارش ضابط است ولی عملاً اینگونه نیست.
خراسان رضوی؛ مقام حضرتعالی بهگونهای است که میتوانید بسیاری از شائبهها و فضاسازیهایی را که برای این نهادها به وجود میآید، در جهت تنویر افکار عمومی پاسخ دهید. در خصوص پروندههای خاصی که در فضای مجازی مطرح و گفتهشده ضابطین خاص خارج از قاعده قانون عمل میکنند، بفرمایید رابطه شما با نهادهای خاص و امنیتی در خصوص جرایم امنیتی چگونه است؟
معاون نظارت بر ضابطین دادستان کلیشه را کنار میگذارد و میگوید: راحت صحبت کنیم. ضابطین خاص، وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه هستند. بنده مستند میگویم؛ اگر انصافاً یک موضوع آوردند که ضابطین خاص چه اداره اطلاعات و چه سازمان اطلاعات سپاه، یک مورد را بیش از 24 ساعت بدون دستور قضایی نگهداشتهاند، ما با شدیدترین وجه ممکن برخورد خواهیم کرد.
قاضی مسرور تأکید میکند: آنها مقید به قانون هستند، درواقع کسی که معاند است و میآید موضوعی را مطرح میکند، میخواهد زحمات نهاد امنیتی را زیر سؤال ببرد. دروغپردازی و جوسازی است، پس به ضرس قاطع عرض میکنم هیچ موضوعی را پیدا نخواهید کرد که بیشتر از 24 ساعت حتی ضابط خاص نگهداری بکند.
وی تصریح میکند: قطعاً نظارت بر ضابطین خاص هم با ماست و هیچ استثنایی بین ضابط خاص و عام وجود ندارد اما چون اهمیت و جایگاه ضابطین خاص در حوزه جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی بسیار پررنگتر است، قطعاً جوسازیها برای آن ها بیشتر خواهد بود. دوستانی که دارند در حوزههای امنیتی کار میکنند تحصیلات حقوقی دارند، گزارشهای بسیار پختهای مینویسند اما به این معنی نیست که آنها خطا نمیکنند.
معاون نظارت بر ضابطین دادستانی مرکز استان میگوید: اگر شما احیاناً با موضوعاتی برخورد کردید که بدون دستور قضایی طرف یک هفته بازداشت شده، بیاورید قطعاً معاونت پیگیری خواهد کرد. بعد از 24 تا 48 ساعت، حتماً به مرجع قضایی معرفیشده است، منتها ما ناحیهای که در مشهد دادسرای انقلاب به صورت تخصصی پیگیری میکند موضوعات چون ضروری است به یک بازپرس یا دادیار اعلام میشود. تحقیق و تأمین با تأمین قانونی تحویل ضابط خاص داده میشود.
نظارتی بر بازداشتگاه های اطلاعات دارید ؟
قاضی مسرور حتی فراتر میرود و به بازداشتگاههای وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه هم اشاره میکند و میگوید: حتی بازداشتگاههایی که ضابطین امنیتی ما دارند، تحت نظارت سازمان زندانها هستند. امکاناتی که برای آسایش متهمان فراهمشده، بسیار بیشتر است، منتها به دلیل بعضی ارتباطاتی که با سرویسهای بیگانه یا افراد دارند، نیاز به امکانات فنی دارند و شاید در زندانهای عمومی این امکانات مقرر نباشد. من درواقع به شما اطمینان دادم هم وضعیت رفتاری اینها به لحاظ بازداشت متهم و برخورد با متهم هم با بازداشتگاهها، زیر نظر سازمان زندانها ماهانه و نقطهبهنقطه پایش میشود و به لحاظ امکانات موجود باید گزارش کار بدهند، پس اینگونه نیست که ضابط خاص مقید به قانون نباشد.
اگر موردی یافتید، بنده عذرخواهی خواهم کرد
معاون دادستان ادامه میدهد: اما چون جرم امنیتی است سازوکار بهگونهای است که در کوتاهترین زمان ممکن پیگیری شود. بنابراین ضابط در کاری که انجام میدهد به کیفیتی رفتار میکند که اگر پروندهاش را یکنهاد نظارتی خواستند تخلفی در پرونده وجود نداشته باشد. یکی از تخلفات بارزی که هر دانشجوی حقوق هم متوجه میشود این است که متهم بدون تفهیم اتهام بازداشت شود. من به شما قول میدهم، شما مجازید هر نهاد امنیتی را نگاه بکنید اگر متهم بیش از 24 ساعت بدون دستور قضایی و تفهیم اتهام بازداشت بود، در رسانه عذرخواهی خواهم کرد و میگویم شما درست میگویید ولی نادیده میگویم یک مورد هم نخواهید دید.
وی اضافه میکند: حتی در مواردی که حکمش برای مردم انشا شده است مانند شهادت دو طلبه در حرم مطهر، برای مجرم وکیل تعیین شد.
خراسان رضوی ؛جناب قاضی توضیحی درباره قانون گشت ارشاد بفرمایید چون ضابط هستند و شما بر ضابطین نظارت دارید. نظرتان درباره برخوردها چیست؟
معاون دادستان استان می گوید: در ابتدا عنوان، موضوع را پاک نخواهد کرد. هرچند متولی فرد دیگری است ولی من پاسخگو هستم، چون نظارت بر ضابطین با ماست. گشت ارشاد را با این عنوان که یک سازمان خاصی باشد، نداریم. ضابط است، صورتمسئله را به این صورت مطرح میکنند تا همه را زیر سؤال ببرند. گشت ارشاد وظیفهاش این است که تذکر دهد تا برای فرد پرونده کیفری تشکیل نشود، ما میگوییم گشت ارشاد وظیفهاش ارشاد است و اگر کسی حجابش را رعایت نکرده بود قبل از این که پرونده کیفری شود، بگویند این جا کشوری اسلامی است و قانون این است. نکته سوم، قانون گفته است دیده شدن بانوان در معابر بدون رعایت حجاب شرعی جرم است، فرق نمیکند جرم شما یک جرم سنگین باشد، چندین سال حبس داشته باشد یا شلاق، قانون میگوید اگر این موارد را در بحث حجاب نداشته باشید، جرم است.
وی میافزاید: اصلاً طرف بگوید من لائیک هستم، اصلاً حجاب را قبول ندارم اما قانون این است همانطور که در بسیاری از کشورهای اروپایی یک رفتار مجرمانه باشد، قانون گفته است رعایت نکردن حجاب شرعی جرم است. نکته چهارم، در جرم مشهود شما چهکاری باید بکنید؟ حتی اگر ضابط اعتقادی هم نداشته باشد قانون میگوید، در جرم مشهود همه اقدامات کشف جرم و جلوگیری از فرار متهم باید انجام شود؛ سؤال میکنم در جرم مشهودی مانند رعایت نکردن حجاب شرعی، ضابط واقعاً چه وظیفهای دارد؟ وظیفهاش این است که بیتفاوت باشد؟ من میگویم آنها هم فرزند ما و شما هستند، با شما موافقیم و باید آنها را جذب این سیستم بکنیم. میگوییم اگر احیاناً کسی حجابش را رعایت نکرده بود وظیفه و «رسالت گشت ارشاد تذکر دادن است» اما اینکه بگوییم نه قبول نداریم یک بحث رئال را مطرح بکنیم، بحث انتقادی بکنیم به چیزی که هست.
معاون دادستان تأکید می کند: مادامیکه قانون اصلاحنشده باشد، این را قانون میگوید، اما نمی شود بگوییم قانون را قبول نداریم. اینگونه که سنگ روی سنگ بند نمیشود، بنابراین اعتقاد ما این است که در حوزه جرایم فرقی نمیکند. با توجه به موضوع روز، حجاب و عفاف را مطرح میکنم، تصمیماتی که در حوزه حجاب و عفاف گرفته میشود خارج از قانون نیست، کسی که بدون حجاب در معابر رؤیت میشود، ماده 637 توضیح میدهد، این موارد جرم است و مستوجب برخورد.
گشت ارشاد به سمت تذکر برود
قاضی مسرور میافزاید: گشت ارشاد را هم باید به این سمت ببریم که تذکر دهد و باعث جذب حداکثری شود ولی این که جایگاه عوض شود و بگوییم ضابط اصلاً حق ندارد؛ نمیشود. ما نمیگوییم بگیر، ببند و بزن؛ نه، میگوییم وظیفه ذاتیاش است حتی در جلب اما گشت ارشاد میگوید جرمی که باید با آن برخورد شود با یک سطح پایینتر در نظر گرفته میشود و تذکر داده میشود، چون این افراد از بدنه جامعه هستند اگر این فرد به چنین سمتی رفته است، شاید رفتار فرهنگی ما اشتباه بوده است. باید فرهنگسازی بکنیم.
وی اضافه میکند: در کنار آن اشاره کنیم که قانون این را میگوید و اگر مداومت بر رفتارت کردی سوءنیت محرز میشود. به نظر من گشت ارشاد، نه با عنوان گشت ارشاد، گشت ارشاد ضابط عام است و وظایف آن در مواجهه با جرم مشهود، احصا شده است.
خراسان رضوی؛ یکی از سؤالهای مردم که بسیار مطرحشده، این است، خانمی که حجابش را رعایت نکرده است چه ضربهای به امنیت وارد میکند که مستلزم این نوع برخورد است؟ ازجمله دستبند زدن به یک خانم، آن پلیس آیا با فرایند قانون در برخورد با جرم مشهود آشنا نیست؟ یا قانون این اجازه را به او داده است؟ حتی درباره ناهیان از منکر هم این موارد دیده شده است، برای مردم سؤال است که پلیس در چه سطحی میتواند برخورد کند و در چه صورتی پلیس خارج از قاعده و قانون برخورد کرده است؟ لطفاً برای تنویر افکار عمومی این را توضیح دهید.
معاون نظارت بر ضابطین قضایی دادستانی مرکز استان میگوید: رفتار خارج از عرف، در هر لباسی که باشد قابل توجیه نیست. مثلاً منِ قاضی متهم را بزنم، این رفتار درست نیست. من مطابق قانون حقدارم رأی را صادر کنم، قطعی شد اجرا کنم، چه بدنی، چه سالب آزادی، چه مالی. این که پلیسی رفتاری را نشان دهد که وجدان عمومی جامعه جریحهدار شود، قابلپذیرش نیست، دوستان ما در نهادهای درونسازمانی ناجا و البته اگر شاکی خصوصی داشته باشد دستگاه قضا، با این موارد برخورد میکنند. قانون گفته است اگر خواستید یک نفر را جلب کنید اول باید تفهیم و ابلاغ کنید، از او بخواهید همراهتان بیاید و اگر نیامد و امتناع کرد میتوانید از قوه قهریه استفاده کنید. پس این رفتارها به لحاظ قانونی درست نیست. نکته دیگر این که در جرایم مشهود آیا قانون اجازه میدهد کسی را بزنیم؟ نه، قانون زد و خورد را در هیچ شرایطی تجویز نمیکند.
قاضی مسرور اضافه میکند: البته پلیس رفتارهای بسیار خوبی هم دارد اما رفتاری را هم که موجب تحقیر یا استخفاف فرد شود، توجیه نمیکنیم ولی در برابر خدمات مثبتی که ارائه میشود، طبیعی است و امر ناچیزی هم هست.
وی میگوید: این که دستگاه قضایی چه موضعی را در قبال این رفتارها دارد، اگر درواقع منتهی به ایراد صدمه بدنی عمدی خارج از حیطه قانونی شود، قطعاً دستگاه قضایی کوتاه نخواهد آمد اما قانون بهکارگیری سلاح استفاده از قوه قهریه را با شرایط خاصی فقط و فقط در چارچوب قانون داده است که آنهم اگر منتهی به استفاده از سلاح شود، کمیسیونی دارند متشکل از حفاظت، بازرسی و حقوقی و نماینده دیگری هم هست که اعلام میکنند این استفاده از سلاح منطبق بر قانون بوده است یا نه، درعینحال قانون در مقابل هم حمایت کرده است. مثلاً ماده 607 قانون تعزیرات گفته است هرگونه حمله و مقاومت در برابر مأموران تمرّد است، حتی اگر گمان کنید بیگناه هستید. بعد میتوانید علیه مأموری که بهاشتباه شما را دستگیر کرده شکایت کنید اما قانونگذار مقاومت در مقابل مأمور را تجویز نکرده است. لازم است به افسری که در فارس به شهادت رسید و احساسات افکار عمومی را جریحهدار کرد هم اشاره شود؛ اینیک اتفاق دوسویه است.
خراسان رضوی ؛درواقع قانون میگوید پلیس اول باید تذکر دهد اگر فرد رعایت کرد باید گذشت صورت بگیرد؟
معاون دادستان: خیر، حق برای آن فرد نیست؛ تز (نظر و ایده) ما این است، میگوییم شما میگویید گشت ارشاد، واژه ارشاد است، تذکر بدهید حجاب را رعایت کنند، پرونده نشود، البته سیاستهایی که در هر استان در نظر گرفته میشود، باید منطبق بر قانون باشد. ما در خراسان رضوی روشمان این است که پروندهها به سمتی نرود که هر صحبتی متضمن یک پرونده کیفری شود. به همین دلیل در ابتدا تذکر داده شود و اگر اصرار بر آن عمل مجرمانه صورت گرفت، آن گاه برخورد شود.
خراسان رضوی ؛سؤال این است اگر بعد از تذکر، فرد حجابش را رعایت کرد آیا پلیس بازهم اجازه جلب دارد؟
معاون نظارت بر ضابطین دادستان: اگر رفتارش را اصلاح کرد، نه؛ سیاست پلیس این است و وقتی او رعایت کرد دیگر پلیس چهکاری میتواند انجام دهد؟ روش این نیست.
خراسان رضوی؛ به تازگی معاون دادستان در خصوص ارائه خدمات در مترو موضوعی را مطرح کردند و این مورد کشوری شد تا آن جا که سخنگو و رئیس دستگاه هم گفتند ما برخوردهای هیجانی را تجویز نمیکنیم. معاون دادستان توضیح دادند که منظور ما افراد کمحجاب یا شل حجاب نبوده بلکه افراد بیحجاب بوده است. در قانون افراد بیحجاب چگونه تعریف میشوند؟
معاون نظارت دادستان استان ترجیح داد پاسخی به این سؤال ندهد و می گوید: برای جلوگیری از موازیسازی بهتر است خود معاون مربوط در این باره پاسخگو باشد، فقط عجالتاً عرض میکنم مبنای اجرای اینها سخنان مقام معظم رهبری در سال 96 در بجنورد و سخنان ریاست قوه قضاییه است. ریاست قوه مباحثی را بیان کرد که سیاست دستگاه قضایی همان است.
خراسان رضوی؛ یکی از سؤالاتی که در روزهای اخیر در افکار عمومی مطرح شد و درباره موضوعی است که نمیدانم واقعیت است یا شایعه، این است که ضابطین خاصی در بیمارستانهای مشهد اقدام به این کردهاند که هرکسی چطور و کجا کار کند، آیا دستورالعمل خاصی ابلاغشده است؟
قاضی مسرور: با توجه به اینکه حوزه عفاف و حجاب به دکتر رحمانی داده شده و قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر این ظرفیت را به اینها داده است، در این قسمت بهتر است ایشان پاسخگو باشند.
خراسان رضوی؛ آیا این موارد جزو ضابطین نیستند؟
معاون دادستان استان: بله هستند، سیاستگذاری در حوزه عفاف و حجاب و انطباق آن با قانون، استثنائاً با دکتر رحمانی دیگر معاون دادستان است.
خراسان رضوی؛ یعنی حضرتعالی در حوزه نظارت بر این ضابطین ورود نمیکنید؟
قاضی مسرور: اگر تخلفی شود، قطعاً ما برخورد میکنیم اما این که محدوده دخالت یک آمر به معروف و یک ضابط خاص تا کجاست، این را قانون حمایت از آمران به معروف مشخص کرده است. این که چرا اینها این رفتار را انجام میدهند، نمیدانم مصوبات آنها چه بوده است، چون اگر آن قانون را مطالعه کنید، اختیارات محدودی دارد که در این حد باید دوره ضابطیت را طی کنند. قانونگذار حمایتهایی از آنها کرده است اما اینکه یک نفر بیاید و رفتاری خارج از قانون داشته باشد، برای هیچکس پسندیده نیست و ما هم بهعنوان نظارت بر ضابطین اگر تخطی انجام شود، قطعاً برخورد میکنیم اما من فکر میکنم اگر با دکتر رحمانی نشستی داشته باشید، این ابهامات رفع خواهد شد.
خراسان رضوی؛ به تازگی شائبهای ایجادشده است که به رغم دستور رهبر انقلاب مبنی بر اینکه فضا به چنین سمتی حرکت نکند و رأفت اسلامی صورت بگیرد ولی در امربهمعروف و نهی از منکر برخوردها شدیدتر شده است. توضیح شما بهعنوان ناظر ضابطین در این خصوص چیست؟
معاون دادستان: این برداشت و شائبه غلط است، در جامعه قبل از این هم همین بوده است، با مظاهر فساد که یکی از موضوعاتش بیحجابی بوده، برخورد میشده است. از قبل هم این بوده اما الان حساسیت یک مقدار بیشتر شده است. تجربه نشان داده است اگر در جایی حساسیت بیشتر شد، عکسالعمل بیشتر میشود. به شما اطمینان میدهم از قبل هم بوده، قانون بوده است، شاید دو طرف، هم شهروند و هم حاکمیت حساستر شدهاند. شاید احساس شهروند این باشد که عکسالعملها بدتر شده است، من فکر میکنم چون در دو هفته اخیر مسئله حجاب پررنگتر شده، تمرکز و حساسیت اخبار روی آن بیشتر شده است.
خراسان رضوی؛ از آن جایی که شما یک پایش عملکرد داشتهاید، بفرمایید بیشترین تخلفات ضابطین در چه حوزهای بوده است؟
معاون دادستان: نحوه رفتار و کردار یا حجم پروندههایی که دیر انجام میدهندو نوع رفتار و گفتمان افراد در طرح شکایت بسیار مؤثر است. میگویند با ما بد صحبت شده یا توهین شده است یا بازپرسها اعلام میکنند پرونده بهموقع ارسال نشده است، دیر انجام داده و اطاله دادرسی کردهاند. جرایم مالی و اخلاقی در ردههای بعدی قرار دارد و درصد آن بسیار کم است.