
در دیدار با جمعی از اهالی شعر و ادب مطرح شد
تعداد بازدید : 33
وعده استاندار برای احیای مرکز «خراسان شناسی»
حمایت استاندار از طنزپردازی و امیدواری به بالا رفتن ظرفیت نقدپذیری مسئولان
مریم ترسول- در دومین نشست اصحاب فرهنگ و هنر، صبح دیروز جمعی از اهالی شعر و ادب خراسان رضوی با استاندار دیدار و دغدغه ها و گلایه های خود را مطرح کردند که از جمله مهم ترین آن ها، مانع تراشی نهادهای دولتی برای فعالیت انجمن های ادبی بود و استاندار برای همراهی با اهالی ادب استان اعلام آمادگی کرد.در این نشست همچنین یاد و خاطره زنده یاد امیر برزگر خراسانی گرامی داشته شد. آن چه می خوانید گزارشی از صحبت های حاضران در این نشست (به ترتیب صحبت در جلسه) است:
* «حجت الاسلام پژمانفر» نماینده مشهد و کلات: خواسته من این بوده که معاونت شعر و ادب داشته باشیم اما با توجه به محدودیتی که سازمان مدیریت و برنامه دارد، با ایجاد اداره شعر و ادب خراسان رضوی در اداره ارشاد استان موافقت شد و کارهای اداری آن در حال انجام است.
* «جعفر مروارید» مدیر کل ارشاد: یکی از موانع توسعه فرهنگ نگاه دولتی است. دولت تنها باید موانع را رفع کند و اصحاب فرهنگ، خودشان سیاست گذاری های لازم را انجام دهند.
* ارشاد، شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی استان، سه ضلع سیاست گذاری مقبره الشعرا هستند و نیازمند حمایت آقای استاندار در این زمینه هستیم.
شعر را به ساحت عمومی جامعه برگردانیم
* «میثم مرادی بیناباج» رئیس حوزه هنری استان : امروز با توجه به حذف شعر از گفت و گوهای مردمی و جایگزین شدن آن با کلمات نامانوس دچار جایگزینی انتقال پیام شده ایم و اگر میخواهیم کار ماندگاری انجام بدهیم، باید شعر را به ساحت عمومی جامعه برگردانیم.
رفع موانع پیشکش، مانع ایجاد نکنید
* «محمدجعفر یاحقی»: متاسفانه خراسان همیشه برای مفاخر خود دافعه دارد، برای حل این معضل باید دلبستگی به زادبوم را با بهره از شعر و ادب ایجاد کرد.
* در خصوص راه اندازی اداره شعر و ادب، با توجه به تجربه 50 ساله ای که در این عرصه دارم، به آینده این اداره کل ها و دفاتر خوشبین نیستم. ما بارها پشت این میز نشسته ایم و استانداران مختلفی این جا بوده اند، قول هایی دادند و رفتند اما چیزی عملی نشده است. این همه انجمن و آدم صاحب نظر در این شهر هستند که اگر امکانات مختصری در خدمت شان باشد، کارشان را انجام می دهند. رفع موانع پیشکش، به نظرم اگر خود دولت، وزارت، اداره ارشاد و استانداری برای آن ها مانع ایجاد نکنند، مردم راه خود را پیدا می کنند.
* ضرورت ایجاد مرکز خراسان شناسی را در سال 70 احساس کردیم . از سال 76 این مرکز با دستور آستان قدس در خراسان بزرگ شروع به فعالیت کرد اما در سال 81 که من مسئول این مرکز بودم، به خارج از کشور رفتم. بعد از آن آستان قدس هم چندان علاقه ای به این مرکز نداشت و مرکز منحل شد. دغدغه فعالیت این مرکز همیشه برای ما وجود دارد اما متاسفانه هیچ حمایتی در این زمینه نبوده است.
* جای شهرداری، در این جاها خالی است و این را به خودشان هم گفته ام. ساخت فضای سبز و پل عابر، خوب است اما وظیفه شهرداری فقط این ها نیست، شهرداری نهادی مردمی است که باید به فرهنگ و ادب اهمیت بدهد.
* در این استان، به اندازه کل کشور مشاهیر داریم و بارها گفته ایم که دبیرخانه ای دایمی برای تجلیل از مفاخر استان می خواهیم اما فقط سالی یک بار آن هم با هزار زحمت بزرگداشت فردوسی، خیام و عطار را برگزار می کنند که برای آن هم دایم باید بجنگیم تا این بزرگداشت ها رسمیت پیدا کند.
* «رضا اشرف زاده»: می خواهند مقبره الشعرا را برای پایان زندگی شعرا بسازند، از همه شما تشکر می کنیم اما یک فکری هم به حال دوران زنده بودن شعرا بکنید.امیدوارم فرهنگسرای افغانستانی ها را در مشهد داشته باشیم.
* «محمدکاظم کاظمی»: باید ارتباط فرهنگی و ادبی میان افغانستان و خراسان رضوی را تقویت کنیم. مقامات خراسان رضوی و از همه مهم تر استاندار می توانند تسهیل گر این ارتباط باشند. امیدواریم همان گونه که حسینیه هرات و هجرت را برای افغانستانی ها در مشهد داریم، یک روز فرهنگسرای هرات و هجرت را هم داشته باشیم.
* «راضیه رجایی»: هر کدام از خواسته های این جمع اگر بعد از این جلسه اجرایی بشود، به نظرم انقلابی در تاریخ فرهنگ و ادب ایران ایجاد می کند.
به مسئولان بگویید طنز را درک کنند
* «قاسم رفیعا»: می گویند شاعران طنزپرداز، نمک مجلس هستند اما کسی عوارض بعد از آن مجالس را نمی بیند. شما عالی ترین مقام اجرایی دولت در استان هستید و خواهش من این است که به اداره ها و سازمان ها بگویید ظرفیت شعر طنز را درک کنند. گاهی ما شعری می خوانیم و تا مدت ها باید پاسخ گوی آن باشیم. مثلا شرکت گاز دست به شکایت خیلی خوبی دارد.
* بعضی ها تصور می کنند شعرا، زندگی نباتی دارند و شب ها پای شان را در لیوان آب می گذارند تا صبح آماده شعر گفتن بشوند. شاعرها هم باید تامین بشوند و وام هایی که استانداری و خیلی از ادارات می گیرند به سمت مجموعه شعرا هم هدایت بشود.
جلوی تهاجم فرهنگی تهران به استان ها را بگیرید
* «سید علیرضا مهرداد»: اگر در این جلسه کسی زورش می رسد، جلوی تهاجم فرهنگی تهران به استان ها را بگیرد. پایتخت به زبان، بوم و فرهنگ استان ها تهاجم می کند.
* «حمیدرضا عشقی»: وجاهت قانونی نداشتن انجمن های ادبی خراسان رضوی جای گلایه دارد. راه اندازی اداره شعر و ادب راه حلی برای وجاهت قانونی بخشیدن به این انجمن هاست.
* محمدباقر کلاهی اهری، حسن نصیری، سید مصطفی جلیلیان مصلحی و علیرضا حیدری از دیگر اهالی شعر و ادب بودند که در این جلسه نکاتی را مطرح کردند.
پیگیری تبدیل توس به مقصد گردشگری
«علیرضا رزم حسینی» استاندار خراسان رضوی سخنران پایانی این جلسه بود که با تقدیر از حجت الاسلام پژمانفر برای پیگیری تشکیل این جلسه نکاتی را مطرح کرد:
* در بازدیدی که به تازگی از آرامگاه فردوسی داشتم، شهرداری موظف شده ، این محدوده تاریخی را به بهره برداری برساند که اگر این کار به خوبی صورت بگیرد، حتما مقصد مهم و بزرگ گردشگری در حوزه فردوسی خواهد شد و ما حتما پیگیر آن هستیم.
مرکز خراسان شناسی را برپا کنیم
* از دوستان پرسیدم و متوجه شدم که شما مرکزی به عنوان خراسان شناسی ندارید. اشاره به همبستگی و دلبستگی در استان کردید، ما هم حدود 30 سال پیش چنین کمبودی در کرمان حس کردیم و مسئولان کرمان مرکز کرمان شناسی را پیگیری کردند که اقدام بسیار خوبی بود تا مردم به مفاخر استان خود ببالند. پیشنهاد می کنم مرکز خراسان شناسی را در خراسان رضوی راه بیندازیم. ما به عنوان خدمت گزار، آمادگی داریم که جمع بندی تصمیم درباره ادامه فعالیت مرکز خراسان شناسی، اعمال تغییرات در آن یا ایجاد مرکز جدید را پیگیری کنیم. این موضوع را باجدیت پیگیری کنید، خراسان شریعتی و مطهری داشته، مقام معظم رهبری را دارد و مرکز خراسان شناسی می تواند همه این ها را رو بیاورد و به نسل نو معرفی کند.
* در تعجبم که چرا انجمن مفاخر که انجمنی ثبت شده است و همه استان ها آن را دارند، در خراسان رضوی کمتر فعال است. من تصمیم دارم که خودم در جلسه ای در این انجمن حضور پیدا کنم.
* نیازمند هویت سازی در استان هستیم و مشاهیر استان باید دلبستگی به هویت بومی را در مردم ایجاد کنند.
* استاندار خطاب به ناصر رفیعا: آقای طنزگوی محترم، مطمئن باشد کسی در خراسان رضوی و دستگاه های رضوی از شما به رسانه ها شکایت نمیکند. ما باید زمینه انتقاد را فراهم کنیم و چه چیزی بهتر از شعر طنز، شما شروع کنید اما تهمت نزنید. ما هر چه می کشیم از تهمت ها و دروغ هاست.