
پیگیری گلایه فرهنگیان از تاخیر 8ماهه در پرداخت هزینههای تکمیلی درمان
تعداد بازدید : 40
بیمه فرهنگیان، نیازمند درمان
نویسنده : نوید زندهروحیان
«من فرهنگی هستم و هرماه 40هزارتومان از حسابم برای بیمه تکمیلی کسر میشود. در گذشته ویزیت پزشک،دارو و بیمارستان هیچ هزینهای نداشت اما در قرارداد جدید بیمه آتیهسازان حافظ با آموزش و پرورش، باید خود بیمه شده ابتدا هزینه را پرداخت کند و بعد با ارائه رسیدها، وجه به فرد برگردانده شود. زمان بازگشت مبلغ ابتدا یک هفته بود، بعد گفتند یک ماه؛ اما الان هشت ماه است که از تاریخ تحویل رسیدها میگذرد و هنوز خبری از پرداخت نیست. هیچ کس هم پاسخ گو نیست و مسئولان هم بین آموزش و پرورش و بیمه پاسکاری میکنند. برای بیمه هزینه میکنیم که روزی در مریضی به کمک مان بیاید اما همان جا هم باید دغدغه هزینهها را داشته و هشت ماه منتظر عودت پولمان باشیم. این چه بیمه ای است؟ این چه قراردادی است که بین آموزش و پرورش و بیمه آتیه سازان بسته شده؟ چه کسانی سود این قرارداد را می برند که نسبت به شرایط ما فرهنگیان، بی تفاوت هستند؟ لطفا به داد ما برسید.»
فلسفه وجود بیمه، پس انداز برای استفاده و کمک به بیمه شده در اتفاقات و حوادث احتمالی است اما اگر در زمان حادثه، هم بیمه شده و هم افراد فاقد بیمه نگرانی تامین و پرداخت هزینههای سنگین درمانی را داشته باشند، پس چه تفاوتی بین این دو قشر وجود دارد؟ بنابراین برای روشن شدن ابعاد ماجرا و پاسخ مسئولان به سراغ مسئولان آموزش و پرورش خراسان رضوی و بیمهآتیهسازان حافظ رفتیم.
آموزش و پرورش، عامل اصلی بدهی بیمه به مردم است
«سید حسین رحیمی»، مدیر شعبه خراسان رضوی بیمه آتیهسازان حافظ در پاسخ به سوال ما میگوید: «قرارداد این بیمه با وزارت آموزش و پرورش به صورت صندوقی است و آموزش و پرورش مکلف است مبالغ حق بیمهای را که از بیمه شدگان خود دریافت میکند، به حساب بیمه آتیه سازان واریز کند تا از اعتبار همان صندوق برای پرداخت خسارت های افراد استفاده شود. اما با تاخیر پرداختها از طرف آموزش و پرورش، بدهی ما به فرهنگیان نیز بیشتر و بیشتر می شود. وزارت آموزش و پرورش از حق بیمهای که توسط فرهنگیان پرداخت میشود، مبلغ ناچیزی به عنوان کارمزد ارائه خدمات توسط بیمه آتیه سازان به حساب ما واریز میکند و در ارائه خدمات بیمهای، هیچ گونه سودی در این قرارداد عاید ما نمی شود. البته مبلغ این کارمزد را دقیقا به خاطر ندارم اما کمتر از پنج هزارتومان است.» رحیمی با تایید بدهی بیمهای به معلمان توضیح میدهد: «تاریخ آخرین پرداختی بیمه به فرهنگیان که دلیلش فقط دیرکرد پرداخت آموزش و پرورش است، به 11 آذرماه 97 برمی گردد و از آن زمان تا کنون، هیچ پرداختی برای خسارت های بیمه تکمیلی به فرهنگیان انجام نشده است. بدقولی آموزش و پرورش به ما، به اعتماد مردم به بیمه آتیه سازان لطمه زده و جالب این جاست که در سال گذشته وزارت آموزش و پرورش اوراق قرضهای را در قبال طلب بیمه آتیه سازان ارائه داد و امسال هم به نظر میرسد همین روند ادامه داشته باشد.»
تمامی بدهیها به حساب بیمه آتیهسازان واریز شده!
«علی ابری اول»، معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی اداره کل آموزشو پرورش خراسانرضوی در ابتدا با ابراز بیاطلاعی از طلب فرهنگیان بیمهشده توسط بیمهآتیهسازان حافظ می گوید: «به علت مشغله زیاد در امور محوله، از این موضوع بیاطلاع هستم و باید از اداره تعاون استعلام و نتیجه را اعلام کنم. چیزی که مشخص است این است که هرماه مبلغی از حساب بنده و همه همکارانم به عنوان حق بیمه تکمیلی برداشت میشود و دلیلی برای دیرکرد پرداخت نیست و در صورت وجود این ایراد و احیانا استفاده این پولها در مسیر دیگری، من حق را به همکارانم میدهم و حتما موضوع را پیگیری خواهم کرد. قرارداد جدید بیمه آتیه سازان اسفندماه97 منعقد شده است و برای تمدید قرارداد نیاز به تسویه حساب خواهد بود. به همین دلیل، بعید میدانم این بدهی به بیمه شدگان، بیشتر از دو یا سه ماه باشد.» پس از بررسی، طی تماسی مجدد، ابری اول ضمن رد هرگونه بدهی آموزش و پرورش به بیمه آتیه سازان توضیح می دهد: «طبق استعلامی که از اداره کل تعاون وزارت آموزش و پرورش گرفته شد، تمامی مبالغ حق بیمه که به صورت ماهانه از حساب همکاران فرهنگی کسر می شود، همان ماه به حساب بیمه آتیه سازان حافظ پرداخت می شود و هیچ بدهی در این زمینه وجود ندارد و برخی از بدهی ها باید به صورت موردی و توسط نمایندگیهای بیمه آتیه سازان در ادارات آموزش و پرورش بررسی و پیگیری شود.»
یک ابهام: آیا خود آموزش و پرورش، کارگزار و دریافت کننده کارمزد بیمه آتیهسازان است؟
فارغ از تناقضگویی بیمه و آموزش و پرورش، در بررسیهای میدانی درباره بدهیهای بیمه آتیه سازان حافظ به فرهنگیان، با ابهامات دیگری هم مواجــه شدیم. مثلا در بیشتر ادارات آموزش و پرورش از جمله اداره کل آموزش و پرورش استان، نمایندگیهای بیمه آتیه سازان وجود دارد و به نظر می رسد کارگزاری بیمه تکمیلی آتیه سازان عملا به عهده خود آموزش و پرورش است و این شائبه را به وجود میآورد که کارمزد اعلام شده توسط مدیرعامل این شرکت بیمه ای، به جیب همین نمایندگیها برود. معاونت توسعه مدیریت و پشتیبانی اداره کل آموزشو پرورش خراسان رضوی در پاسخ به چرایی اعطای نمایندگیهای بیمه آتیه سازان به ادارات هفت گانه آموزش و پرورش مشهد میگوید: «این نمایندگیها فقط برای سهولت در کار بیمهشدگان در ادارات حضور دارند و به هیچ گونه دخل و تصرفی در امور آنان توسط ادارات آموزش و پرورش نمی شود و فقط دفتر آنان توسط ادارات آموزش و پرورش تامین شده است. در مواردی هم همکاران بازنشسته ما برای فعالیت در این دفاتر معرفی میشوند اما از مبالغ دریافتی بیمه، حتی یک ریال به حساب آموزش و پرورش واریز نشده و بلافاصله در اختیار بیمه آتیه سازان قرار میگیرد.»
پرداخت نشدن سهم دولت، حلقه مفقوده بدهیها
ذاکر، کارشناس بیمه اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی میگوید: «در روش صندوقی، مبلغی از حق بیمه تکمیلی از حساب معلمان کسر میشود و بقیه آن نیز باید توسط وزارت آموزش و پرورش به عنوان حق دولت پرداخت شود اما از آن جا که پرداخت سهم دولت همیشه با تاخیر صورت میگیرد، همکاران فرهنگی ما با چنین مشکلاتی مواجه میشوند. برای حل و فصل این موضوع، سال 98-97در بخشنامه بیمه تکمیلی، طرحی ارائه شد که براساس آن، تمامی حق بیمه از حساب خود همکاران و به جای مبلغ 39هزار تومان، مبلغ 69هزارتومان کسر شود و در مقابل، بیمه متعهد شود در کمتر از 15 روز مبالغ تعهدات بیمهای را پرداخت کند اما این طرح با استقبال همکاران ما مواجه نشد و همچنان باید تلاش کرد تاخیر دولت در پرداخت سهم خود، کم و کمتر شود.»