افزایش 205 درصدی بارش ها در استان نسبت به سال آبی گذشته
محمد حسام مسلمی/ آمارهای رسمی از میزان بارندگی تجمعی استانی که وزارت نیرو اعلام کرده نشان می دهد از ابتدای سال آبی جاری حداکثر تا روز ۱۵ فروردین به طور میانگین 195.4 میلی متر باران و برف در خراسان رضوی باریده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که 64 میلی متر بوده، 205.3 درصد افزایش یافته است.
این گزارش حاکی از آن است خراسان رضوی در متوسط دراز مدت به میزان 3/141 میلی متر بارندگی را تجربه کرده که 38.3 درصد افزایش داشته است.
همچنین طبق تحلیل مقایسه ای بارندگی در ایستگاه های سینوپتیک خراسان رضوی که از سوی اداره کل هواشناسی استان منتشر شده است، متوسط بارندگی استان در سال گذشته از تاریخ 96.7.1 تا 97.1.11 به میزان 4/71 میلی متر گزارش شده است که این میزان متوسط بارندگی در سال زراعی جاری از تاریخ 97.7.1 تا 98.1.11 عدد 2/201 را نشان می دهد.
در این گزارش ایستگاه ریوش با 6/281 میلی متر بیشترین و ایستگاه تربت جام با 147.8 میلی متر کمترین میزان بارش را به خود اختصاص داده است. همچنین در شهرستان های بردسکن، تربت حیدریه، جغتای، سرخس، قوچان، کاشمر، نیشابور و کلات هر کدام بیش از 200 میلی متر بارندگی گزارش شده است.
در این زمینه، برای اطلاع از میزان بارندگی تجمعی استانی تا 16 فروردین با فریدون سنگچولی کارشناس هواشناسی استان نیز تماس گرفتیم که وی اعلام کرد: به دلیل تعطیلات آمار به روز رسانی نشده است.
مشهد؛ بیشترین بارندگی در خراسان رضوی در 24 ساعت گذشته
کارشناس هواشناسی استان گفت: شهرستان مشهد در 24 ساعت منتهی به ساعت 9:30 صبح روز گذشته بیشترین بارندگی را در خراسان رضوی داشته است. فریدون سنگچولی به میزان بارش باران در 24 ساعت منتهی به ساعت 9:30 روز گذشته در شهرستان های استان اشاره کرد و افزود: در این مدت ایستگاه شهرک امام علی (ع) شهرستان مشهدبا 7 دهم میلی متر بیشترین بارندگی را به خود اختصاص داده است.
وی ادامه داد: در شهرستان های درگز، کلات، قوچان، رشتخوار، بجستان، گلمکان ، طرقبه و شاندیز هر کدام به ترتیب 1/7، 7، 5، 3، 7/1، 5/1 و یک دهم میلی متر بارش باران گزارش شده است, همچنین طی این مدت شهرستان سبزوار با کمتر از یک دهم میلی متر کمترین بارش را داشته است.
ذخیره آب سد دوستی 2 برابر شد
همچنین مدیر بهره برداری و نگهداری تاسیسات آبی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز درباره میزان افزایش ذخیره سدهای استان در این مدت گفت: به دنبال بارش های اخیر میزان ذخیره آب پشت سد دوستی در شمال خراسان رضوی از بهمن ماه پارسال تاکنون با 140 میلیون مترمکعب افزایش، به دو برابر رسیده است. وی ادامه داد: ذخیره آب سد دوستی که 15 بهمن ماه پارسال 150 میلیون مترمکعب بود به حدود 300 میلیون مترمکعب رسیده و بر این اساس اکنون 32 درصد ظرفیت این سد که در فاصله 200 کیلومتری شمال شرق مشهد واقع است، آب دارد. وی گفت: با وجود بارش های خوب بهاری اکنون فقط 25 درصد ظرفیت سدهای استان آب دارد و 75 درصد آن خالی است چراکه میزان بارندگی در محدوده جغرافیایی سدهای استان کمتر از دیگر مناطق بوده است. نوروز زاده افزود: سدهای غیرشرب «یام» و «کمایستان» در سبزوار، «سده» در خواف، سد فریمان، چهچهه و قره تیکان در کلات و نیز سد دولت آباد در چناران در آستانه سرریز شدن هستند که میزان آب آن ها با هدف مهار سیلاب کاهش داده شده است.
ورود3 میلیون متر مکعب آب به سد شهید یعقوبی تربت حیدریه
مدیر آب منطقه ای تربت حیدریه نیز ازورود 3 میلیون متر مکعب آب بر اثر بارش های اخیر به سد شهید یعقوبی خبرداد. مهندس مهدی طلعتی گفت: با توجه به بارش های اخیر حجم آب موجود در این سد به چهار ونیم میلیون متر مکعب رسیده است و پیش بینی می شود در بارندگی روزهای آینده، به 10 تا 15 میلیون متر مکعب برسد.
سرریزشدن سدها درکلات
ناصری فرماندار شهرستان کلات نیز گفت: خوشبختانه بارندگی های اخیر به جز خسارت های جزئی در راههای روستایی و افتادن چند تیر چراغ برق خسارت قابل توجه دیگری نداشته است. وی همچنین با اشاره به سرریز شدن سد ها اظهار کرد: همه سدهای شهرستان تحت کنترل است و با منابع امور آب هماهنگ هستیم. وی افزود: هفته گذشته دو سد چهچهه و قره تیکان به ظرفیت سرریز شدن رسیده بودند که دریچه های آن ها به مدت ۲۴ ساعت باز شد. وی ادامه داد: در صورت پر شدن ظرفیت سدها و جلوگیری از خسارت، دوباره دریچه ها باز خواهد شد و جای هیچ نگرانی نیست.
رسول روحی رئیس هواشناسی شهرستان کلات نیز میزان افزایش بارندگی امسال نسبت به پارسال را ۱۰۰ درصد دانست و گفت: بارندگی در سال زراعی گذشته ۱۳۱ میلی متر بوده است و امسال به ۲۱۹ میلیمتر رسید که افزایش ۱۰۰ درصدی را نشان می دهد. وی افزود: میزان بارندگی از اول فروردین تا کنون ۴۵ و نیم میلی متر بوده است.