اختلاف نظر مسئولان دولتی و فعالان قرآنی درباره شیوه حمایت از موسسات قرآنی
تعداد بازدید : 19
موسسات قرآنی؛ دولتی یا مردمی ؟
مریم ترسول - «نیازی به توسعه موسسات قرآنی نیست»؛ این جمله بخشی از سخنان «عبدالهادی فقهی زاده»، معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد است که چند روز قبل در مراسم آغاز به کار «دوره آموزشی توجیهی مبین» کشور در مشهد گفته شد. اظهار نظری که گلایه های برخی مدیران موسسات قرآنی را به دنبال داشت که در گفت و گو با «خراسان رضوی» از این موضع معاون وزیر انتقاد کردند.
معاون وزیر: توسعه کیفی را نباید فدای توسعه کمی کرد
به گزارش «خراسان رضوی»، فقهیزاده در این مراسم با گلایه از این که بسیاری از موسسات قرآنی در کشور به واقع فعال نیستند و تنها روی کاغذ ثبت شده اند، گفت: وقتی با هزار موسسه قرآنی فعال می توان به مقصود رسید، چه لزومی دارد که پنج هزار یا 10 هزار موسسه قرآنی را به ثبت برسانیم، توسعه کیفی را نباید فدای توسعه کمی کرد. معاون قرآنی وزارت ارشاد همچنین با تاکید بر این که فعالیتهای مردمی باید مردمی باقی بمانند، اظهار کرد: باید به شدت از دین دولتی پرهیز کرد، کارهای مردمی باید مردمی باقی بماند زیرا در کلاسهای بدون تشریفات است که شهد قرآن چشیده می شود، نه در لوای عناوین پر طمطراق، مجلل و رسمی.
حالا سوالی که مطرح می شود این است که چه مشکلاتی بر سر راه فعالیت موسسات وجود دارد که موجب غیرفعال شدن تعداد زیادی از آن ها شده؟ سوال دیگر این که آیا بستن راههای حمایت دولتی از موسسات مردمی قرآنی، راه حل صحیحی برای تحقق هدف مردمی نگه داشتن آن هاست؟ برای یافتن پاسخ این پرسشها به سراغ تعدادی از مدیران موسسات قرآنی مشهد میرویم.
هزینه های موسسات تامین نمی شود
«سروش عظیمی»که مدیر موسسه قرآنی سروش جاودانه وحی است، در این باره میگوید: من با این حرف موافقم که هم اکنون مؤسسات قرآنی گسترش کمی پیدا کردهاند اما رشد و گسترش کیفی نداشتهاند. وی می افزاید: به نظرم گسترش به شرط کیفیت مطلوب است و اگر کیفیت مدنظر نباشد چه دلیل دارد که تعداد موسسات زیاد شود. وی اما گلایه هایی هم دارد و میگوید: اگر معاونت قرآنی، بودجه های قرآنی کشور را با توجه به ظرفیتهای این موسسات تزریق کند، همه آن ها توانمند خواهند شد اما متاسفانه این کار انجام نمیشود. مدیر موسسه سروش جاودانه وحی با گلایه از این که هنوز هم مکانهای مؤسسات قرآنی در کشور استیجاری است، میگوید: با مختصر شهریهای که از قرآنآموزان دریافت میشود، هزینههای جاری مؤسسه تأمین نمیشود. عظیمی همچنین یکی از مشکلات اساسی را که موجب ضعف موسسات قرآنی می شود، نبود همبستگی کافی در جامعه قرآنی میداند و بیان میکند: اگر مدیران مؤسسات از تجربیات یکدیگر به نحو احسن استفاده کنند، شرایط خیلی بهتر پیش میرود. اتحادیه ما به مانند اتحادیه دیگر اصناف باید نقش فعالی ایفا کند و در زمینه موضوعات مختلفی از جمله احقاق حق مؤسسات، اختصاص بودجههای قرآنی و ... نقش داشته باشد.
حمایت نمی شویم
«علی آدینه سردار» مدیر عامل موسسه قرآنی صادقیه مشهد هم در خصوص این که آیا هزار موسسه قرآنی برای سراسر کشور کفایت میکند یا خیر، میگوید: این که توان نظارت، حمایت و هدایت وجود ندارد و در توجیه آن، ایده هزار موسسه کافی است گفته شود، دو بحث جداست. مسئولان عالی رتبه کشور هم همواره بر اهمیت توجه مسئولان دولتی به مراکز فرهنگی کوچک، حمایت از آن ها و همچنین توسعه این مجموعه های خودجوش تاکید داشته اند. آدینهسردار با تایید این که موسسات قرآنی نباید دولتی شوند، میگوید: باید این را هم بدانیم که، به دلیل نبود حمایت کافی دولت، توان موسسات مردمی بریده شده است، در حالی که می بینیم برخی موسسات با این که مردمی نیستند زیر چتر حمایت دولت قرار دارند اما ما که از موسسات قرآنی مردمی هستیم اصلا حمایت نمی شویم.
اهمیت فعالیت موسسات قرآنی کوچک حتی با 10 مخاطب
«محمدعلی انصاری» مدیر موسسه بیان هدایت نور هم در گفت و گو با خراسان رضوی میگوید: به نظر من تعداد موسسات خیلی مهم نیست، حتی این که تعداد مخاطبان در یک خانه قرآنی یا در یک موسسه روستایی محدود باشد هم مهم نیست، چرا که بدون شک اگر با 10 نفر مخاطب قرآنی هم فعالیت کند و کارش را به درستی انجام دهد به هدف متعالی خود دست یافته است. انصاری ادامه می دهد: حمایتهای فکری و مدیریتی از سوی ارشاد و دیگر متولیان بسیار مهم است و این حمایت ها موجب افزایش فعالیت موسسات میشود اما خود من به عنوان مدیر یک موسسه قرآنی تابهحال درباره حمایت از موسسات قرآنی چیزی نشنیدم، البته پیگیر این موضوع هم نبوده ام اما در این خصوص از طریق ارشاد اطلاعرسانی هم نشده است.
در ادامه به سراغ معاون قرآن و عترت اداره کل ارشاد خراسان رضوی میرویم تا گلایه های مدیران موسسات قرآنی را با او در میان بگذاریم. حجتالاسلام والمسلمین «محمد تقی کاظمینسب» درباره حمایت های موجود از موسسات قرآنی می گوید: از جمله حمایتهای ارشاد این است که هزینههای آب، برق و گاز موسساتی که مجوز گرفتهاند، رایگان است و با مراجعه این عزیزان به ارشاد، ما به ادارات مربوط نامه میزنیم تا هزینههای آن ها رایگان شود. وی می افزاید: البته از موسساتی که نیازهای واقعی دارند هم حمایتهای موردی داریم اما در مجموع هدف ما این است که فعالیت قرآنی مردمی باشد و زمانی میتوانیم موفق باشیم که با دولتی کردن این فعالیتها، به آن ها آسیب نزنیم.
پلمب 170 موسسه قرآنی به دلیل نداشتن مجوز
کاظمی نسب فعالیت برخی موسسات بدون مجوز را هم از مشکلات این حوزه می داند و می گوید: ماه گذشته 170 موسسه که مجوز فعالیت نداشتند توسط اداره اماکن پلمب شده اند. وی با اشاره به فعالیت قانونی 103 موسسه قرآنی دارای پروانه و تابلوی رسمی در استان، میافزاید: بر پلمب کردن موسسات بدون مجوز مصر هستیم، چرا که معتقدیم این ها، موسسات کاغذی بودند و فعالیتی نداشته اند.
به موسسات تور ماهیگیری می دهیم نه ماهی
معاون قرآن و عترت اداره کل ارشاد استان با تاکید بر این که اداره ارشاد با موسسات قرآنی ارتباط خوبی دارد و آن ها را به حال خود رها نکرده است، بیان میکند: زمانی که موسسات برای دریافت مجوز به ارشاد مراجعه میکنند، برای آن ها جلسات مشاورهای میگذاریم اما متاسفانه نگاه این موسسات به ارشاد، نگاه به صندوق پول است. در حالی که ما تور ماهیگیری را به آن ها می دهیم و انتظار داریم خودشان تلاش کنند و ماهی بگیرند. وی میافزاید: طی امسال سه نشست گفتوگو محور با مدیران این موسسات داشته ایم و موضوعات و رویکردهای این حوزه را برای آن ها اعلام کردیم اما این که آن ها چه اهداف مشترکی را دنبال کنند و چگونه با هم مرتبط باشند، مربوط به خودشان است و در این زمینهها باید خودکفا باشند. کاظمی نسب در ادامه خبر داد: از اسفندماه امسال بناست صدور مجوز موسسات مختلف به صورت الکترونیکی انجام شود تا مشکلات موسسات در این زمینه کاهش یابد.