گزارشی از کمبودهای تجهیزاتی و نیروی انسانی در اورژانس مشهد
تعداد بازدید : 29
وضعیت اورژانسی اورژانس
کمبود 93 آمبولانس و 29 پایگاه در مشهد
نویسنده : محمد حسام مسلمی
در کنار تمام سختی ها و استرس های کار اورژانس، وجود برخی محدودیت ها برمشکلات این حرفه حساس می افزاید.کمبود نیروی انسانی و پایگاه های اورژانس در مشهد یکی از محدودیت هاست که گریبانگیر این شهر شده است. به گفته «وفایی» رئیس مرکز فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، کمبود های اورژانس مشهد که در برنامه پنجم توسعه رفع آن ها پیش بینی شده بود، هنوز برطرف نشده است. وی این نکته را نیز یادآور شد که هم اکنون در اورژانس مشهد به ازای هر آمبولانس فعال حدود 4.7 نیروی انسانی فوریت پزشکی ( رسمی، پیمانی ، قراردادی یا شرکتی) وجود دارد. با در نظر گرفتن جمعیت سه و نیم میلیون نفری مشهد و ورود سالانه بیش از 27 میلیون زائر به این شهر، کمبود نیروی انسانی در بخش اورژانس این شهرمشهود است و بی تردید در کیفیت خدمات رسانی به مردم تاثیر خود را می گذارد. درواقع کمبودنیروی انسانی اورژانس حالا اورژانسی شده است.
به سراغ کارکنان اورژانس می رویم که درددل های شنیدنی دارند. «حسین» بدون ذکر نام کامل و پایگاه محل خدمتش حاضر می شود تا درباره کمبودهای شغل خطیرش با ما گفت و گو کند. او بیش از چهار سال است که با قرارداد شرکتی در اورژانس مشهد کار می کند. از حدود یک سال قبل هم مراحل استخدام را طی کرده ولی تاکنون وضعیت استخدامی اش مشخص نشده است. او می گوید: قرار بود 300 نفر به صورت پیمانی در اورژانس مشهد استخدام شوند ولی هنوز خبری از استخدام نیست و همه کسانی که نام نویسی کرده اند، در بلا تکلیفی مانده اند.
افزایش ماموریت ها؛ کاهش کیفیت خدمات رسانی اورژانس
وی می افزاید: با وجودهمه کمبودهایی که اورژانس مشهد از نظر تعداد نیروی انسانی دارد، تعداد ماموریت ها هر روز بیشتر می شود؛ به نحوی که این افزایش ماموریت ها و به تبع آن خستگی، کیفیت خدمات رسانی به مردم را کاهش می دهد وقطعا نارضایتی مردم از اورژانس را به دنبال خواهد داشت.
«امید» یکی دیگر از کارکنان اورژانس در یکی از پایگاه های اورژانس مشهد درباره افزایش ماموریت های نیروهای اورژانس می گوید: بیشتر مواقع بیش از 16 ماموریت در طول شبانه روز انجام می دهیم. با این همه ماموریت آیا واقعا می توان انتظار داشت که بیماران و شهروندان از ما راضی باشند؟او یادآور می شود: اگر کمترین کوتاهی در حق بیمار شود، ممکن است اتفاقات ناخوشایندی برای وی بیفتد. به همین دلیل تمام تلاشمان را دراین زمینه انجام می دهیم با این حال خستگی و کار زیاد چیزی نیست که بتوان تاثیر آن را بر عملکرد فردی در چنین شغل حساسی به طور کامل کنترل کرد.وی از پذیرش نشدن بیماران اورژانسی توسط برخی بیمارستان ها نیز گلایه می کند و می گوید: در برخی از بیمارستان ها مثل فارابی اگر بیمار دفترچه تامین اجتماعی نداشته باشد، برای پذیرش وی با مشکل مواجه می شویم، استدلال مسئولان بیمارستان هم برای پذیرش نکردن بیماران، اختصاص نیافتن بودجه از سوی دانشگاه علوم پزشکی است که با این وصف مدعی اند اگر بیمار اورژانسی پذیرش شود باید تمام هزینه ها را به صورت آزاد بپردازد. این میان بیمار می ماند و ما که وقت کمی داریم تا به بیمار و ماموریت بعدی مان برسیم.
ترافیک مشهد!
وی توقف فعالیت موتور آمبولانس را از دیگر مشکلات برمی شمرد و می افزاید: با این ترافیکی که در مشهد وجود دارد، برای خدمت رسانی به برخی از بیماران همانند بیماران قلبی که به موقع رساندن آن ها به مرکز درمانی اهمیت زیادی دارد، با مشکل مواجهیم. در این ترافیک چه بسا بیمار جان خود را از دست بدهد.
کمبود 1.3 تا 4.3 نفری کادر به ازای هر آمبولانس در اورژانس مشهد
با وجود این گلایه ها وفایی رئیس فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می گوید: در اورژانس مشهد به ازای هر آمبولانس فعال حدود 4.7 نیروی انسانی فوریت پزشکی ( رسمی، پیمانی، قراردادی یا شرکتی) وجود دارد.وی تصریح می کند: طبق قانون حداقل نیروی مورد نیاز در اورژانس شش نفر کادر فوریت به ازای هر آمبولانس فعال است و در حالت ایده آل بین ۸ تا ۹ نفر کادر فوریت های پزشکی به ازای هر آمبولانس فعال در نظر گرفته می شود.
29 پایگاه تا پایان برنامه ششم باید ایجاد شود
وی با بیان این که بیش از 120 پایگاه اورژانس با 136 آمبولانس در استان فعال است، می افزاید: تعداد پایگاه های مورد نیاز طبق طرح در انتهای برنامه ششم توسعه ۱۴۹ پایگاه تعیین شده است، ضمن این که نیازها و طرح گسترش فوریت های پزشکی مجدد به استناد نامه اخیر ریاست سازمان اورژانس کشور بازنگری و در پنجم آذرماه در سازمان ارائه شده است .وی تصریح می کند: بر اساس شاخص های دستورالعمل قبلی آیین نامه پوشش فراگیر خدمات فوریت های پزشکی، تعداد پایگاه شهری مناسب برای مشهد در برنامه پنجم و ششم ۵۳ پایگاه با مجموع ۱۰۶ آمبولانس به تصویب وزارت بهداشت رسیده است که اکنون ۴۶ پایگاه با ۷۷ آمبولانس موجود است.رئیس فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح می کند: هم اکنون اورژانس با کمبود 29 پایگاه مواجه است؛ ازطرفی به ازای هر پایگاه به حداقل شش نیرو نیاز است که برای این تعداد باید یک آمبولانس فعال باشد. با این وضعیت حتی کمبودهای ما طی برنامه پنجم نیز برطرف نشده است.
تا پایان برنامه ششم باید 93 آمبولانس تامین شود
وی ادامه می دهد: اگر جمعیت ثابت مشهد حدود سه میلیون و 200 هزار نفر و جمعیت زائر دویست هزار نفر روز ( ۲۵ میلیون در سال با اقامت ۳ تا ۵ روز) باشد ( بدون توجه به نرخ رشد جمعیت)، در پایان برنامه ششم (که اکنون در اولین سال آن قرار داریم) تعداد آمبولانس های فعال باید به عدد ۱۷۰ دستگاه برسد؛ درحالی که هم اکنون فقط ۷۷ دستگاه آمبولانس فعال داریم.وفایی تاکید کرد: با توجه به کمبود نیروی اورژانس و پایگاه در مشهد بر اساس شاخص ها، نیاز های جدید را بررسی و در پنجم آذرماه به وزارت بهداشت و درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد ارسال کرده ایم که بعد از نهایی شدن، اطلاعات بیشتری را در این زمینه ارائه خواهیم کرد.وی به تعداد ماموریت های انجام شده اورژانس دانشگاه علوم پزشکی مشهدطی سال گذشته اشاره می کند و می افزاید: در سال گذشته بیش از 183 هزارو 534 ماموریت اورژانس انجام شده است.
79608 تماس مزاحم با اورژانس
وی تماس های نامرتبط و مزاحم را نیز یکی از چالش های اورژانس بیان می کند و می افزاید: در سال گذشته بیش از یک میلیون و 260 هزارو 553 تماس تلفنی با اورژانس مشهد گرفته شد که از این تعداد 183 هزارو 534 مورد به ماموریت منجر شد. همچنین از میزان تماس ها 630 هزارو 242 ماموریت به صورت مشاوره بود و مشکل بیماران از این طریق حل شد و 79 هزارو 608 تماس با اورژانس، مزاحمت تلفنی بود و 367 هزارو 169 تماس نامرتبط صورت گرفت.
وفایی با بیان این که با این مشکلات که اورژانس دارد گاهی موجب نارضایی مردم شده است، افزود: در این زمینه در ۷ ماه اول سال 96 بیش از 230 مورد شکایت از اورژانس مشهد دریافت شده است که از این تعداد 156 شکایت وارد بوده و برای افراد خاطی اقدام انضباطی انجام شده است.
رئیس فوریت های دانشگاه علوم پزشکی مشهد، موضوع درخواست انتقال به بیمارستان خاص به ویژه خصوصی یا تامین اجتماعی را بیشترین شکایت از اورژانس بیان می کند و می افزاید: انتقال بیمار با پتو ، برخورد نامناسب و راهنمایی های خارج از دستورالعمل های جاری، تاخیر در رسیدن به محل، از دیگر شکایت های وارد شده به اورژانس بوده است.وی ادامه می دهد: با توجه به ابلاغ دستورالعمل جدید امیدواریم تعداد موتور آمبولانس مورد نیاز برآورد و بعد از تصویب و تامین موتورسیکلت ها از سوی سازمان اورژانس کشور و جذب نیروی انسانی برای راه اندازی آن ها اقدام شود.
مشکل 300 نفر حل شده است
«صمد ریحانی» مدیر منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز درباره آخرین وضعیت جذب نیرو در اورژانس می گوید: وضعیت 300 نفری که قرار بود به صورت پیمانی در اورژانس استخدام شوند، مشخص شد و اگر مشکل جذب این افراد بیش از یک سال طول کشیده، به دلیل نبود پست سازمانی در اورژانس برای این افراد بوده است.وی می افزاید: مشکل پست سازمانی این افراد از طریق وزارت بهداشت برطرف و ابلاغ های آن ها آماده شده است و به مرور زمان حکم این افراد ابلاغ خواهد شد. این جانب چندین حکم را نیز امضا کرده ام.