رئیس اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد:
تعداد بازدید : 27
انتقاد صریح از سهم خراسان رضوی از درآمدهای مالیاتی
نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس : قانون مالیات بر ارزشافزوده اصلاح نشود در بودجه 97 جایی ندارد
حمیدی- همایش ملی «مالیات بر ارزش افزوده، فرصت ها و چالش ها» روز گذشته با حضور فعالان اقتصادی بخش های دولتی و خصوصی در مشهد آغاز به کار کرد.
به گزارش خراسان رضوی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع،معادن و کشاورزی ایران در این همایش با تاکید بر این که مالیات ستانی را لازم و واجب و مایه توسعه و پیشرفت کشور میدانیم، گفت :بااین حال میزان مالیاتی که از تولیدکنندگان در کشور گرفته میشود، بسیار نامتعادل است .همچنان که سهم خراسان رضوی از درآمدهای مالیاتی ظالمانه است.
38درصد در کشور فرار مالیاتی داریم
غلامحسین شافعی افزود: آن چه درباره مالیات به عنوان یک مشکل اساسی مطرح است؛چگونگی مالیات ستانی در کشور و شیوههای معمول و مرسومی است که هنوز هم متأسفانه ادامه دارد.اشکال اساسی آن نیز مربوط به نظام تشخیص و وصول مالیات است. آن چه امروز شاهد آن هستیم؛ این است که متاسفانه همه آنهایی که در کشور درآمدهای بالایی دارند، معمولاً از پرداخت مالیات معاف هستند و آنهایی که سالم و شفاف کار میکنند، باید جور همه را بکشند.
وی تصریح کرد: دراین باره با وجود صحبتهای فراوانی که شده است هنوز این وضعیت ادامه دارد. به قول مقامات مسئول؛ 38درصد در کشور فرار مالیاتی داریم. بنابراین باید روی این فرارها متمرکز شویم. در بودجه 97 قرار است درآمدهای مالیاتی 15درصد افزایش پیدا کند، آیا تصور میشود واحدهای تولیدی در سال آینده 15درصد رشد اقتصادی خواهند داشت که قرار است این میزان را افزایش دهیم؟ یا این 15درصد از محل معافیتها و فرارهای مالیاتی تأمین می شود؟ اگر اینگونه است خدا کند 30درصد افزایش داده شود. اما نگرانیم این 15درصد روی دوش کسانی سنگینی کند که در این مملکت سالم کار میکنند.
شافعی تأکید کرد: چرا برخی نهادها امروز از پرداخت مالیات معاف هستند؟ چرا فرارهای مالیاتی کنترل نمیشود؟ چرا به سهم قاچاق در اقتصاد کشور توجهی نمیشود؟
وی در ادامه درباره قانون مالیات بر ارزشافزوده اظهار کرد: اگر به دنبال آن نرویم که مانند همه کشورها، این مالیات از مصرفکننده گرفته نشود و همچنان به همان روش سابق از تولید کننده دریافت شود،باید منتظر به اغما رفتن بسیاری از واحدهای تولیدی در آینده باشیم از این رو نمایندگان مجلس به این موضوع، حتماً توجه داشته باشند. رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی کشور درباره سهم استان خراسان رضوی از درآمدهای مالیاتی کشور گفت:سهم استان خراسان از درآمدهای مالیاتی، ظالمانه است بهطور مثال مشهد مقدس زادگاه همه مؤسسات مالی و اعتباری بوده است و امروز همه این مؤسسات تعطیلشدهاند .همین مؤسسات در زمان فعالیت خود از درآمدهای مالیاتی استان سهم داشتند و امروز آنها هیچ فعالیتی ندارند. از سویی 98 درصد واحدهای استان خراسان متعلق به بخش خصوصی است که در بحرانهای اقتصادی، این واحدها بیشتر از واحدهای دولتی متضرر میشوند. بنابراین اگر همه این عوامل را در نظر بگیریم، سهم استان خراسان از درآمدهای مالیاتی کشور باید کاهش پیدا کند درحالیکه امروز در حال افزایش است.
کجای این بودجه، پیشنهاد کوچکسازی دولت مطرحشده است؟
وی در ادامه بابیان این که ایرادات فراوانی در بودجه 97 وجود دارد، اظهار کرد: حجم اوراقی که قرار است دولت سال آینده منتشر کند، بسیار نگرانکننده است و نگران آن هستیم در آینده شاهد حضور یک دولت بدهکار بزرگ در کشور باشیم. اینهمه شعار کوچکسازی دولت داده میشود اما در کجای این بودجه، پیشنهاد کوچکسازی دولت مطرحشده است؟
کسری67 هزار میلیاردی!
در ادامه این همایش، نایبرئیس کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی،بابیان این که آن چه در قانون بهعنوان مالیات بر ارزشافزوده مصوب شده با واقعیت تفاوت دارد، افزود: از زمان تصویب قانون مالیات بر ارزشافزوده در سال 87 ،هرساله شاهد رشد سهم این مالیات در کل درآمدهای مالیاتی بودهایم و امروز بخش عمدهای از درآمدهای مالیاتی کشور در قالب مالیات بر ارزشافزوده دریافت میشود.
هادی قوامی ادامه داد: مطالعات انجامشده نشاندهنده این است که فرایندهای دریافت مالیات بر ارزشافزوده در کشور ما ناکارآمد است.
نماینده مردم اسفراین اظهار کرد: یکی از عمدهترین مشکلات مالیات بر ارزشافزوده، این است که از سال 95 پرداختیهای دولت در بودجه عمرانی بهصورت اسناد خزانه به پیمانکاران داده میشود و این پرداختیها زمانبر است، از سویی دیگر پیمانکاران وقتی میخواهند مایحتاج خود را تأمین کنند باید مالیات بر ارزشافزوده را پرداخت کنند که این موضوع باعث میشود شرکتهای پیمانکاری در تأمین نقدینگی با مشکل مواجه شوند. از این رو در بودجه سال 97 ،بودجه هفت هزارمیلیاردی برای سود این اوراق در نظر گرفتهشده است.
قوامی بابیان این که سال گذشته در مجلس شورای اسلامی درباره تغییر مالیات بر ارزش افزوده بر پایه مصرف به جای تولید، در کمیسیونها و صحن علنی مجلس صحبت شد و این تصمیم به تصویب رسید، افزود: اما پس از این که سازمان امور مالیاتی گزارشی به رئیس مجلس داد، رئیس مجلس یک جلسه غیرعلنی برگزار کرد و خلاف آییننامه مجلس، این مصوبه را کنسل کرد البته قول دادند در لایحه سال 97 این تغییرات به مجلس ارائه و اشکالات اصلاح شود.
وی با اشاره به این که امروز که لایحه بودجه 97 در مجلس است، میتوانیم این تغییرات را اعمال کنیم، اظهارکرد:با این حال، سازمان امور مالیاتی در لایحه بودجه 97 باز هم تمدید همان روش گذشته را از مجلس خواسته است به همین دلیل این موضوع را در کمیسیون برنامهوبودجه حذف کردیم و در کمیسیون تلفیق نیز این پیشنهاد حذف شد. یعنی ما قانون مشکلدار مالیات بر ارزشافزوده را در بودجه 97 نداریم و این موضوع حتماً منابع درآمدی را در بودجه 97 با مشکل مواجه خواهد کرد.
وی تأکید کرد: حدود 67 هزار میلیارد تومان سهم مالیات بر ارزشافزوده و عوارض شهرداریها و دهیاریهاست که در بند ب تبصره 6 لایحه بودجه، این بخش گنجانده شده است که اگر آن را حذف کنیم سازمان امور مالیاتی نمیتواند در سال 97 مالیات ستانی بر اساس مالیات غیرمستقیم ارزشافزوده داشته باشد .
ما نمایندگان مجلس، تصویب این بند را منوط به اصلاحات مدنظر کمیسیون اقتصادی می دانیم که لازم است تا پایان سال آن را تعیین تکلیف کنیم، در غیر این صورت بودجه سال آینده با مشکل بسیار جدی مواجه خواهد شد. لذا می توان گفت ما قانونا در بودجه 97 تا این لحظه، قانون مالیات بر ارزش افزوده نداریم و حذف شده است. وی تصریح کرد: ما قصد داریم این قانون را با انجام اصلاحات به صورت دایمی در بیاوریم و مجلس زیر بار این قانون کنونی مالیات بر ارزش افزوده نخواهد رفت.