انگار که پرت شده باشیم به دهه 40 ، به روزگاری که در خیابانهای نوساز شهر و کوچههای خاکی شلوغ، تک و توک اتولهای قدیمی با فخر عبور میکردند و نگاه حسرتزده پیادهها را دنبال خود میکشیدند. آن ماشینهای قدیمی، حالا از دل تاریخ راه خودشان را به یکی از فرعیهای خیابان بهار مشهد و لابی یک هتل باز کردهاند و شدهاند یک کلکسیون پُرو پیمان از خاطراتی خاص.
صاحب این کلکسیون، «محمد روبند فروش» است، مردی که عاشق اتومبیلهای کلاسیک و به ویژه خودروی بنز است. همین حالا فقط 10 مورد از مجموع بنزهای قدیمی کلکسیونش را در لابی هتلی به نمایش گذاشته که مالک آن است.
فرصتی دست داد تا با این کلکسیونر از علاقه خاصش به اتومبیلهای کلاسیک و به ویژه بنز بگوییم:
میخواهم هتل موزهای برای نمایش بنزهای کلاسیک ایجاد کنم
او برای ما تعریف میکند که علاقه و به بیان بهتر، تَبش نسبت به خودروی بنز کلاسیک به کودکی او برمیگردد. او عنوان میکند: پدرم فروشنده لوازم یدکی خودروی بنز بود و تعصب عجیبی به این خودرو داشت. اطلاعات کامل پدرم نسبت به این نوع خودرو، مرا هم مشتاق آن کرد. خاطرم هست همیشه 4،5 خودروی بنز در حیاط خانهمان پارک بود که افرادی برای فروش آورده بودند و هر فردی هم که در این شهر قصد خرید این نوع خودرو را داشت، سراغ پدرم را میگرفت. وی حرفه پدر را ادامه نمیدهد و در عوض وارد حرفه هتلداری میشود اما عشقش به خودروهای کلاسیک همراه اوست، پس آستین بالا میزند برای جمعآوری یک کلکسیون درست ودرمان.
این مجموعهدار میگوید: با کمک دوستانم از سال 85، کار جمعآوری ماشین های خاص و کلاسیک را شروع کردم و در حال حاضر فقط در برند بنز، 10 مدل قدیمی را در اختیار دارم که قدیمی ترین آن مدل بنز 170استی است که مربوط به سال 1955 میباشد.
وی ادامه میدهد: از بابت این عشق به بنزهای کلاسیک حتی سه سال پیش سفری داشتم به آلمان و موزه خودروی شهر اشتوتگارت که در آن 2تا 3هزار خودروی کلاسیک به نمایش گذاشته شده بود. در این سفر اطلاعات خوبی در خصوص انواع خودروی کلاسیک کسب کردم و برنامه دارم تا با استناد به آن، مجموعهام را کامل کنم.
او خاطرنشان میکند: در کشور آلمان هتل موزهای را مشاهده کردم که در لابی آن 100تا 200خودروی گران قیمت و قدیمی به نمایش درآمده بود، نیت دارم از روی این ایده الگو بگیرم و همین چهارچوب را در مشهد نیز پیاده کنم. از این بابت با میراث فرهنگی نیز هماهنگیهایی انجام دادم و کارهای مقدماتی آن به زودی کلید میخورد.
اتول منوچهر نوذری در قلب یک کلکسیون
از این مجموعهدار میپرسیم که آیا با خودروهای کلاسیکش در سطح شهر هم میراند، در پاسخ با لبخند میگوید: اگرچه قدیمی و بعضا تاریخیاند اما به آنها خوب رسیدگی میکنم، طوریکه سالانه معاینه فنی میشوند. گاهی با آنها در سطح شهر رانندگی میکنم اما خاطرم هست یک بار در بولوار سجاد مردم از دیدن یکی از بنزهای قدیمیام چنان سر ذوق آمده و برای عکس گرفتن دور آن جمع شده بودند که ترافیک ایجاد شد. این به خاطر علاقه ایرانیها به هر آن چیزی است که اصالت دارد. او از ماشینهای خاص کلکسیونش هم این طور میگوید: یکی از اتومبیلهای مجموعهام متعلق به مرحوم منوچهر نوذری است، ماشین خاصی است اما به دلیل قدمتش نتوانستم آن را برای تردد فعال نگه دارم.
هزینه بالای بازسازی خودروهای قدیمی و کلاسیک
روبند فروش تاکید میکند که در ایران کلکسیونرهای بزرگی در کار جمع آوری خودروهای خاص و کلاسیک هستند اما بستر برای گردهم آمدن آنها و برپایی نمایشگاه کم است. وی ادامه میدهد: این روزها بعضا جوانها برای فخرفروشی ماشینهای کلاسیک میخرند و با آن در سطح شهر تردد میکنند. این کار را بد نمیدانم اما معتقدم باید به مثابه اشیای موزهای یک اتومبیل قدیمی را هم قدر بدانیم ودر نگهداریاش کوشا باشیم.
او تاکید میکند که هزینه بازسازی این قبیل خودروهای قدیمی اغلب زیاد است و بسیاری به همین دلیل سراغ آن نمیروند و فقط افرادی اقدام به این کار میکنند که علاقه خاصی به خودروهای کلاسیک دارند.
بنزهای 2 تا 150میلیونی
از این مجموعهدار در خصوص ارزش خودروهای کلاسیکش میپرسیم که در پاسخ بیان میکند: قیمت خودروهای بنز کلاسیک متفاوت است، از 2میلیون شروع میشود و تا 150میلیون تومان هم میرسد. معمولا این قیمتها وابسته به فاکتورهای زیادی است. از سالم بودن تجهیزات و اتاق ماشین تا مدل و سال تولیدش. البته من اغلب بی توجه به قیمت و صرفا به واسطه علاقهام دست به خرید میزنم. میدانم بعضی از مدلها آنقدر خاص هستند که برای قرار گرفتن در مجموعهات باید بهایشان را بپردازی.
او در پایان عنوان میکند: بسیاری از مجموعهداران را سراغ دارم که با هزینه شخصی، کلکسیون خاصی را گردآوری میکنند و حاضرند آن را به رایگان به نمایش بگذارند تا مردم را با تاریخ آشنا کنند و این انگیزهها فرصت خوبی است برای فرهنگسازی که مسئولان و متولیان امر باید از آن بهره بگیرند. مهمتر از آن، هر کدام از این مجموعهها خود یک ظرفیت جذب گردشگر هستند و میشود از آنها بهترین بهره را برد.