دهکده چوبین، یکی از جاذبههای شگفتانگیز استانمان است که دیدنش یک خاطره زیبا میسازد
تعداد بازدید : 49
زندگی در دهکدهای از جنس درخت
این روزها، انبوه پیامکهای کوتاه دو خطی که تورهای لحظهآخری ترکیه و دبی را تبلیغ میکند، خیلیها را قلقلک میدهد که حساب بانکیشان را به بهانه چند روز سیر و سیاحت خالی کنند، غافل از اینکه برای لذت بردن،می توان راه خیلی دوری نرفت و از همین حوالی، لذت دیدن زیباییها و شگفتیها را آغاز کرد. پیشنهاد ما این است که برای شگفتزده شدن از تلفیق طبیعت و هنر دست آدمی، این آخر هفته، فرمان خودرویتان را به سمت «دهکده چوبین» نیشابور بچرخانید.
کجا بریم؟
دهکده چوبین نام محلی است که در 15 کیلومتری نیشابور و در یکی از روستاهای اطراف این شهرستان به نام محمدآباد آقازاده ساخته شده است. میگویند سازنده این دهکده که صفر تا صد آن از جنس چوب است، مرحوم حمید مجتهدی بوده است.
چی داره؟
دیدنیهای این دهکده شامل مسجد چوبی، موزه و کتابخانه، رستوران، فروشگاه و نانوایی، آلاچیق، سوئیت، فضای سبز و اکوسیستم زیبای آن به همراه کشاورزی و دامپروری است. در دهکده یک زندگی کوچک روستایی بازسازی و سعی شده است فرهنگ نیشابور زنده نگه داشته شود. گونه های گیاهی متنوع، طبیعت زیبایی را در این روستا شکل داده است، اما ساکنان آن به شما توصیه میکنند که حتما یک غروب را در این مکان به تماشا بنشینید، چرا که تبدیل به خاطرهای ماندگار میشود.
چی میبینیم؟
معمولا راهنمایان، در معرفی ویژگیهای این مکان، سراغ مسجد آن میروند که به گفته آنها، اولین مسجد چوبی مقاوم در برابر زلزله در جهان است. این بنا ۲۰۰ متر مربع وسعت دارد و سقف آن به صورت شیروانی است. با دو مناره 13متری که گفته میشود در ساختشان در مجموع 40تن چوب صرف شده است. دیگر بنای چوبی دهکده، ساختمان دو طبقه موزه و کتابخانه است که با ۱۲۰ متر مربع زیربنا، دیوارهای دوجداره دارد. طبقه اول جای موزه است و طبقه دوم کتابخانه. رستوران چوبی نیز به شکل هشت ضلعی در یک فضای ۲۰۰ متری ساخته شده است و در حالت عادی ۱۳۰ تا ۱۴۰ نفر ظرفیت دارد؛ اما از جالب ترین بخش های دهکده چوبی، نانوایی آن است که با ۲ تنور چوب سوز به طریق سنتی نان می پزد. وجه تمایز این نانوایی با دیگر آثار دهکده ،دودکش آن است که پوششی کاهگلی دارد و به شکل انسانی طراحی شده که طبق نان بر سر گرفته است.
چی ببریم؟
از آنجا که تقریبا عمده امکانات در این محل فراهم است، نیازی نیست که توشه سنگینی همراه ببرید.
خواندنیهایی از زبان مالکان
میگویند که مهندس حمید مجتهدی، سازنده دهکده چوبی در آذر سال 92 از دنیا رفته است. نیشابوریها بهخوبی او را میشناسند، میدانند که این مرد پس از اتمام تحصیلات خود در رشته مهندسی عمران در آمریکا به نیشابور بازگشت و کم کم سازهای بی نظیر براساس مبانی علمی در نزدیکی این شهر بنا کرد.حالا بعداز درگذشت مهندس مجتهدی، همسر وی مدیریت این دهکده را برعهده دارد.حشمت سررشته دارعمرانی، جایی در مصاحبه با یکی از خبرگزاریها ماجرای ساخت این دهکده را اینطور تعریف کرده بود: همسرم از ابتدا دغدغه و قریحه این کار را داشت، او متخصص سازههای ضد زلزله بود، ما ابتدای انقلاب ازدواج کردیم و اینجا امکانات بسیار کمی داشت؛ بهخوبی به یاد دارم که تنها دو اتاق داشت، آن زمان تازه به ایران آمده بودم و شرایط اینجا و امکانات کم بسیار برایم طاقت فرسا بود. همسر حمید مجتهدی افزود: اولین چیزی که مهندس ساخت یک آلاچیق برای بازی پسرمان بود؛ یادم میآید که یک روز پدرم در منزل ما بود و همانجا باد آمد و آلاچیق را تکان داد ، پدر من خندید و گفت این آلاچیق میافتد و همسرم در جواب گفت من این را تبدیل به خانه میکنم و چیزی نگذشت که با امکانات بسیار کم آن آلاچیق کوچک تبدیل به خانه شد.