
مدیرعامل آب منطقه ای استان در پاسخ به خراسان رضوی اعلام کرد
تعداد بازدید : 47
کاهش حدود 25 درصدی ذخیره آب سد دوستی
فقط 30 درصد ظرفیت سدهای استان آب دارد
نویسنده : محمد جواد رنجبر

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی از کاهش حدود 25 درصدی ذخیره آب سد دوستی خبر داد. به گزارش خراسان رضوی، محمد حسین جعفری روز گذشته در نشست خبری در جمع نمایندگان رسانه های گروهی استان در مشهد در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان رضوی درباره میزان آب ذخیره پشت سد دوستی افزود: میزان ذخیره آب سد دوستی طی امروز (دیروز)، 339 میلیون متر مکعب است که این رقم در 16 مرداد 1394، 434 میلیون متر مکعب بوده است.
وی ادامه داد: سال گذشته در چنین روزی، 35 درصد حجم مخزن سد دوستی پر آب بود که این رقم امسال به 28 درصد کاهش یافته است.
رئیس هیئت مدیره شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با اشاره به احداث سد دوستی بر روی رودخانه هریرود، اظهار کرد: این رودخانه دارای سیلاب های ویژه است؛ بعضی سال ها آورد آب این رودخانه چهار میلیارد متر مکعب و در یک سال نیز 36 میلیون متر مکعب بوده است.
وی افزود: در سال آبی 94-95 حدود 130 میلیون متر مکعب آب وارد مخزن سد دوستی شده است که به تناسب میانگین آب رودخانه، آب کمی است.
جعفری با اشاره به این که هم اکنون 339 میلیون متر مکعب آب در پشت سد دوستی وجود دارد، ادامه داد: نیمی از این آب سهم کشور ترکمنستان و نیم دیگر سهم جمهوری اسلامی ایران است.
وی خاطرنشان کرد: تا پایان امسال هیچ محدودیتی برای استفاده از آب سد دوستی برای مشهد نداریم؛ اما برای سال آینده نگران هستیم.
مدیرعامل آب منطقه ای استان با بیان این که طبق برنامه امسال باید 75 میلیون متر مکعب آب از سد دوستی به مشهد منتقل شود، افزود: تاکنون 34 میلیون متر مکعب از این مقدار به مشهد منتقل شده است. وی درباره حقابه ایران از هریرود نیز گفت: موضوع دریافت حقابه ایران از هریرود و از افغانستان، در بالاترین سطح نظام جمهوری اسلامی ایران در حال پیگیری است.
تنها 30 درصد ظرفیت سدهای استان آب دارد
جعفری مجموع آب ذخیره شده در پشت سدهای استان را هم اکنون، 463 میلیون مترمکعب اعلام کرد و افزود: این رقم در سال گذشته 510 میلیون متر مکعب بوده است. وی ادامه داد: هم اکنون فقط 30 درصد ظرفیت سدهای استان آب دارد. رئیس هیئت مدیره شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی همچنین با اشاره به اجرای طرح تعادل بخشی سفره های آب زیرزمینی در استان، گفت: 11 پروژه در راستای احیای سفرههای آب زیرزمینی در حال اجراست و میزان اعتبارات به این منظور در سال گذشته 22 میلیارد تومان بود که 40 درصد از آن تخصیص یافت و این میزان اعتبار امسال 22 میلیارد و 500 میلیون تومان است که هنوز تخصیص نیافته است.
وی درباره نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاه های آب مجاز کشاورزی نیز اظهار کرد: هشت هزار و 812 حلقه چاه تا پایان خردادماه مجهز به کنتور شدند و تا مهر امسال نیز در مدار بهرهبرداری قرار می گیرد که با نصب و بهرهبرداری از این کنتورها برداشت غیرمجاز از چاهها کاملا قابل کنترل خواهد شد.
جعفری در پاسخ به سوال خبرنگار خراسان رضوی مبنی بر دلیل دریافت هزینه نصب کنتور هوشمند بر روی چاه های آب کشاورزی از کشاورزان و اعتراض آنان گفت: قانون تکلیف کرده این کار با هزینه بهره برداران انجام شود.
وی همچنین در خصوص مباحث مالکیتی بند گلستان با آستان قدس رضوی، اظهارکرد: در مقطعی قرار بود بند گلستان به آب منطقهای واگذار شود اما نهایتا در حوزه حریم و مالکیت، مباحث قضایی باقی است.
مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: تاکنون 702 چاه غیرکشاورزی به کنتورهای هوشمند مجهز شدند و تا پایان مهرماه این میزان به 800 حلقه چاه افزایش مییابد.
محمد احسان محمد زاده افزود: هزینه نصب هر یک از کنتورهای آب چاه های کشاورزی، 3.5 تا 5 میلیون تومان بوده است که توسط بهره برداران [کشاورزان] پرداخت شده است.
وی ادامه داد: به طور کلی باید 2500 حلقه چاه غیر کشاورزی به کنتور هوشمند مجهز شوند، همچنین بین 30 تا 40 درصد چاههای شرب نیز به کنتور هوشمند مجهزند.
مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب شرکت آب منطقه ای استان همچنین با اشاره به این که دوهزار و380 حلقه چاه غیرمجاز تا انتهای سال مسدود خواهد شد، بیان کرد: تا کنون 679 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده و امیدواریم تا انتهای سال به میزان مشخص شده برسیم.
وی افزود: تعداد چاههای غیرمجازشناسایی شده در استان 8500 حلقه است که از این تعداد 300 حلقه چاه عمیق است.
معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: هدف از نصب کنتورهای هوشمند برای چاه های آب این است که به اندازه مصرف کنیم.
طاهری افزود: اگر به اندازه مصرف کنیم، هیچ مشکلی در دشت نخواهیم داشت و معیار آن این است که سطح آب زیرزمینی ثابت بماند. وی همچنین حفظ و تعادل آبخوان ها را یکی از اولویت های مهم اعلام کرد.