در میزگرد بررسی لایحه دریافت پول از مشهدی ها در ازای خدمات شهروندی، برخی اعضای شورای شهر حاضر دراین جلسه با بیان این که اطلاع رسانی مناسبی درباره این لایحه توسط شورای شهر انجام نشده است درخواست انتشار متن لایحه در روزنامه را داشتند. همچنین برخی دیگر از اعضای شورا پیشنهاد کردند که با انتشار متن لایحه خدمات شهروندی، از مردم نیز در این باره نظرسنجی شود.
با این حال روزنامه خراسان رضوی، برای اطلاع دقیق مردم از جزئیات لایحه خدمات شهروندی، متن کامل این لایحه را که از سوی اعضای شورای شهر در اختیار تحریریه قرار گرفته است در ادامه منتشر می کند. همچنین برای آن که اعضای شورای شهر از نظر مردم مطلع شوند، نظرسنجی پیامکی نیز برگزار می کنیم.
در صورت تمایل برای شرکت در این نظر سنجی پیامکی لطفا پس از مطالعه دقیق متن لایحه بهای خدمات شهروندی، اگر موافق تصویب این لایحه هستید عدد 1 و اگر مخالف تصویب این لایحه هستید عدد2را به سامانه 2000999روزنامه خراسان ارسال کنید.
متن زیر لایحه شهرداری مشهد است که کمیسیون تخصصی شورا نظر خود را درباره آن ارائه کرده و هم اکنون در حال بررسی است.
موضوع: لایحه شماره 21.194792 مورخ 93.11.21 شهرداری در خصوص بهای خدمات شهروندی
این پیشنهاد مصوب جلسه هماهنگی 94.08.17 و 94.09.02 است.
نظریه کمیسیون:
لایحه پیشنهادی شهرداری با لحاظ اصلاحات انجام شده، به شرح ذیل مورد موافقت قرار گرفت:
ماده 1)- به منظور توسعه و ارتقای کمی و کیفی مشارکت مردمی در تامین بخشی از هزینه های ارائه خدمات شهروندی و در راستای اصل رعایت دریافت ها، متناسب با نوع بهره گیری از خدمات و توسعه درآمدهای پایدار، شهرداری مشهد مقدس مکلف است براساس مواد این مصوبه، نسبت به اخذ بهای خدمات عمومی شهری از ذینفعان مربوطه اقدام نماید.
ماده 2) – تعاریف:
1 - بهای خدمات: وجوهی است که شهرداری و مجموعه های تابعه در قبال ارائه خدمات و متناسب با میزان استفاده از آن با تصویب شورای اسلامی شهر مشهد مقدس از استفاده کنندگان خدمات شهری وصول می کنند.
2 - خدمات شهری: آن دسته از خدمات عمومی ، خصوصی و نیمه عمومی- خصوصی است که توسط شهرداری و مجموعه های تابعه ارائه می شود.
3 - خدمات عمومی : مجموعه خدماتی است که امکان مستثنی کردن افراد از استفاده آن ها وجود نداشته و مورد مبادله قرار نمی گیرد و استفاده یک شخص از این خدمات مانع استفاده دیگری از آن ها نمی شود.
4 - خدمات خاص: کلیه خدماتی که توسط شهرداری و مجموعه های تابعه، به طور اختصاصی به اشخاص حقیقی یا حقوقی ارائه می گردد.
5 - قیمت واقعی خدمات: عبارت از قیمت تمام شده هر خدمت است.
ماده 3)- خدمات ارائه شده توسط شهرداری محل مصرف درآمدهای این مصوبه:
برنامه ریزی و توسعه شهری، توسعه اقتصادی و تامین منابع مالی ، ساخت و ساز شهری، مدیریت پسماندهای شهری، حمل و نقل عمومی (اعم از ریلی زیرزمینی و روزمینی ، اتوبوس، مینی بوس، ون، تاکسی) ، بهداشت عمومی شهر، فضای سبز، مشاغل و مراکز خرید، زیباسازی شهری، فرهنگ شهروندی ، خدمات اجتماعی و سلامت شهروندان، شبکه معابر و کنترل ترافیک در راستای بهبود عبور و مرور، تاسیسات شهری، هدایت و دفع آب های سطحی، ایمنی شهر و مدیریت منابع و پشتیبانی.
تبصره 1) مبلغ دریافتی بهای خدمات شهروندی از هر واحد در صورت کاهش نسبت به سال 94 (بهای خدمات پسماند و خدمات آتش نشانی) برابر با سال 94دریافت شود و در صورت افزایش نسبت به سال 94 نباید بیش از 50درصد نسبت به سال 94 افزایش یابد.
تبصره 2) مقدار افزایش در حوزه های درآمدی 4 و 5 در واحدهای مسکونی نباید بیش از 20 درصد باشد.
ماده 4) – نحوه محاسبه:
بهای خدمات عمومی شهری سالانه براساس رابطه زیر محاسبه و دریافت می گردد:
ضریب بهره برداری* بهای خدمات پایه * مساحت زیربنا (اعیان)* (میانگین قیمت منطقه ای کلیه معابر- قیمت منطقه ای )= بهای خدمات سالانه عمومی شهر
تبصره 1) میانگین قیمت منطقه ای کلیه معابر برای سال 1394 مبلغ 51.615 ریال است.
تبصره 2) بهای خدمات پایه به شرح جدول زیر است:
نوع بهره برداری بهای خدمات پایه (به ریال)
مسکونی 17.500
تجاری و اقامتی 23.000
سایر 21.000
تبصره 3: ضریب بهره برداری براساس جدول ذیل می باشد:
تبصره 4: آموزشگاه های فنی و حرفه ای به مدت دو سال از زمان اجرای این مصوبه مشمول صد در صد تخفیف می باشند.
تبصره 5: بهای خدمات پایه سال های آینده، بر مبنای سرانه هزینه اداره و نگهداری شهر به ازای هر مترمربع از بهره برداری های (مسکونی ، تجاری، اقامتی و اداری- عمومی) در هر سال محاسبه و پس از تایید کمیسیون برنامه، بودجه، فناوری اطلاعات و امور اداری با حق حضور و رای حداقل دو سوم اعضای شورای اسلامی شهر مشهد مقدس اعمال می شود.
تبصره 6: کلیه مالکین (حقیقی یا حقوقی و موقوفه) ساختمان ها و مستحدثات داخل در محدوده شهر مشهد که شخصا از ملک خویش بهره برداری می نمایند و نیز بهره برداران از ساختمان ها و واحدها که به هر نحوی از خدمات ارائه شده توسط شهرداری مشهد استفاده می نمایند، مسئول پرداخت بهای خدمات عمومی شهری می باشند. با وجود این مالکین باید تضامین لازم از مستاجرین و بهره برداران واحدهای خویش در خصوص پرداخت بهای خدمات عمومی شهری را اخذ کنند و نیز در هنگام تسویه حساب، گواهی پرداخت و تسویه حساب بهای خدمات عمومی شهرداری مستاجر و متصرف را اخذ نمایند. در غیر این صورت شهرداری بدهی معوق متصرفین را در حساب مالک منظور و از مالک اخذ می نماید.
تبصره7: کلیه فضاهای مورد استفاده مرتبط با فعالیت های مذهبی، موسسات خیریه عام المنفعه، حوزه های علمیه، مساجد، حسینیه ها، مراکز درمانی خیریه (به غیر از بیمارستان ها)، پارکینگ ها و کاربری های کشاورزی (زراعی ، باغی و ...) مشمول پرداخت بهای خدمات عمومی شهری نمی باشند.
تبصره 8: شهرداری مشهد مقدس می تواند نسبت به صدور قبوض (اعلامیه ) بهای خدمات عمومی شهری در نوبت های سه ماهه یا در تعامل با شرکت های خدماتی (آب و فاضلاب، برق و گاز و ...) و درج بهای خدمات یاد شده بر روی قبوض آن شرکت ها برای دریافت بهای خدمات عمومی شهری اقدام نماید.
تبصره 9: کمیته ای مرکب از سه نفر از اعضای شورای اسلامی شهر مشهد مقدس به انتخاب شورا و دو نفر از معاونین شهرداری (اداری و مالی و خدمات و محیط زیست شهری)، اصلاحات لازم در مصوبه را به عهده خواهند داشت و این اصلاحات در مصادیق و تعیین و تغییر درصد بهای خدمات عمومی هر گروه پس از تصویب در کمیته لازم الاجراست، لیکن اصلاحات کلی در مصوبه با پیشنهاد کمیته و نظر کمیسیون برنامه ، بودجه، فناوری اطلاعات و امور اداری با حق حضور و رای حداقل دو سوم اعضای شورای اسلامی شهر مشهد مقدس اعمال می شود.
تبصره 10: به منظور مساعدت به شهروندان، بهای خدمات شهروندی املاک مسکونی طی مدت 3 سال پس از اجرا، با اعمال تخفیف مطابق جدول زیر دریافت می شود. با وجود این، عموم شهروندان در هر یک از کاربری ها که بهای خدمات شهروندی هر سال خویش را تا پایان سال یا در مهلت مقرر بپردازند، از 20درصد تخفیف علاوه بر تخفیف های زیر برخوردار خواهند بود و تخفیفات پرداخت نقدی سالانه عمومی اعمال نمی گردد.
سال درصد تخفیف بهای خدمات
سال اول 30
سال دوم 20
سال سوم 10
تبصره 11: با اجرای این مصوبه، مصوبات دریافت بهای خدمات پسماند و بهای خدمات آتش نشانی لغو می شود.
تبصره 12: شهرداری موظف است برنامه ریزی لازم برای اطلاع رسانی در این خصوص را به نحو مقتضی به عمل آورده و ردیف اعتباری لازم به منظور اعطای جوایز به خوش حساب ها و تبلیغات مناسب را پیش بینی نماید و آیین نامه شیوه اجرایی اطلاع رسانی را ظرف مدت یک ماه با پیش بینی اعتبارات لازم و با نظر کمیسیون فرهنگی ، اجتماعی و زیارت شورای اسلامی شهر مشهد مقدس با حق حضور و رای حداقل دو سوم اعضای شورای اسلامی شهر مشهد مقدس اعمال نماید.
تبصره 13: درآمدهای حاصل از بهای خدمات عمومی شهری، صرفا باید در حوزه اداره و نگهداری شهر مشهد هزینه شود.
تبصره 14: شهرداری مشهد مقدس می تواند سهم بهای خدمات پسماند و آتش نشانی را تفکیک و با نظر کمیته پنج نفره، تخفیف برای شهروندان مشارکت کننده در امور فوق را پس از تایید کمیسیون برنامه ، بودجه ، فناوری اطلاعات و امور اداری با حق حضور و رای حداقل دو سوم اعضای شورای اسلامی شهر مشهد مقدس اعمال نماید.
تبصره 15: این مصوبه از ابتدای سال 1395 اجرایی خواهد شد.