printlogo


ابراهیم اصغرزاده در نشست چشم انداز رابطه ایران و آمریکا:
ترامپ آرزو دارد احمدی‌نژاد و رادیکال‌ها به قدرت برگردند

شرکت اول-  در آستانه فرا رسیدن 13 آبان، کرسی آزاد اندیشی «جنگ یا صلح، بررسی چشم انداز رابطه ایران و آمریکا» به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد. به گزارش خراسان رضوی، «ابراهیم اصغرزاده» فعال سیاسی اصلاح طلب و یکی از رهبران دانشجویان شرکت کننده در تسخیر سفارت آمریکا که در این نشست حضور یافته بود، نکاتی را درباره روابط ایران و آمریکا مطرح کرد. این فعال سیاسی با اشاره به تشریح جایگاه آمریکا بین کشورهای خاورمیانه طی دهه های اخیر گفت: 70 سال قبل در بین کشورهای اسلامی، آمریکا یک کشور دوست داشتنی دیده می شد و در اتفاقات منطقه نیز نگاه ها به سمت او بود، مظهری برای دموکراسی و الگویی برای پیشرفت. اما بعد از جنگ جهانی دوم و جنگ سرد، آمریکا به کشوری حامی حکومت های خودکامه تبدیل شد.  اما در گذر زمان بخش هایی از جامعه که به دنبال بازگشت به خویشتن و تفکر بومی گرایی، استقلال و آزادی بودند، غرب، سرمایه داری، آمریکا و اروپا همه را یک کاسه می دیدند و می گفتند این ها می خواهند ما را استثمار کنند. این ها نگاه نسل ما را شکل داد، نگاه نسل ما این بود که تمام غرب شرارت است، انقلاب ایران هم این نگاه را تشدید کرد. همچنین از یک طرف اسلام سیاسی انقلاب ایران را جلو برد و از طرف دیگر وجود همین رژیم پهلوی که رژیمی فاسد بود، این نگاه را تقویت کرد. بر این اساس به روحانیت و اسلامی پناه می بردیم که ضد غرب است و برای ما آیت ا... خمینی در صدر قرار می گرفت.  دبیرکل انجمن اسلامی مهندسین کشور در ادامه با بیان این که امروزه فضای بین المللی عوض شده است، گفت: رابطه آمریکا و ایران تا ابد نمی تواند قطع باشد. اصغرزاده در خصوص اشغال سفارت آمریکا، به بیان نقد های خود پرداخت و گفت: اولین نقدم این است که قرار بود این حرکت، حرکتی دانشجویی باشد، ما حمله را نپذیرفتیم و گفتیم این ها کار گروه های سیاسی است و ما دانشجوییم. گفتیم می توانیم تظاهرات کنیم و شعار دهیم، قرار بود تنها 48 ساعت آن جا باشیم و بعد سفارت را ترک کنیم. ما تنها با چند جعبه خرما، مقداری نان، یک وانت، چند بلندگو ، یک چاقو و انبر دست به سمت سفارتخانه رفتیم، قرار بود با این وسایل بیش از400 روز گروگان گیری کنیم؟ مگر قرار بود ما گروگان گیر شویم؟
وی در ادامه گفت: وقتی 30 مهر ماه، خبر رفتن شاه به خاک آمریکا منتشر شد، من و چهار نفر از دوستان به عنوان هسته مرکزی دفتر تحکیم وحدت نشستیم و اوضاع را تحلیل کردیم. گفتیم اگر ما به سفارت آمریکا حمله و در داخل آن برای مدتی تحصن کنیم، دنیا حرف ما را می فهمد و متوجه می شود که رفتن شاه به آمریکا اشتباه است و باید او را اخراج کنند، حتی ما نمی گفتیم شاه را به ایران تحویل بدهند، فقط می گفتیم نباید در آمریکا باشد. نقشه را هم که اجرا کردیم، رهبر انقلاب گفتند این انقلاب دوم است، گروه های مردمی هم به اطراف سفارت آمدند. همه گروه های سیاسی موضع گرفتند و گفتند باید رابطه ایران و آمریکا قطع شود، در حالی که این خواست ما نبود اما این جریان به موجی از همبستگی ملی حتی در نخبگان داخل و خارج از کشور تبدیل شد. در آن زمان تظاهرات دانشجویی و ضد جنگ در آمریکا و اروپا هم وجود داشت، این یک حرکت رسمی بود و ما هم همان کار را کردیم اما این فرق دارد با این که یک مشت ابله به سفارت عربستان حمله و به کشور خیانت کنند، رفتاری که دنیا را علیه ما کرد. قرار ما در 13 آبان هم فقط 48 ساعت تحصن بود، همه مبادی اخلاق بودند اما در ماجرای سفارت عربستان، یک مشت آدم حمله کردند که من مطمئنم سر نخ این حرکت در خود عربستان بود. اصغرزاده همچنین با تاکید بر این که تمامی اسناد به دست آمده از سفارت آمریکا معتبر و قابل استناد است ، در خصوص افشاگری اسناد به دست آمده از سفارتخانه آمریکا گفت:  ما در این زمینه اشتباه کردیم و اسیر احساسات بودیم.
برجام، بزرگ ترین موفقیت برای دیپلماسی ایران و اروپا
اصغرزاده در این نشست، نکاتی هم درباره برجام مطرح کرد و گفت: در قضیه برجام مطالبات عمومی برآورده شد اما امکان استفاده از آن ها وجود ندارد. نکته مهم در خصوص برجام این بود که جامعه جهانی در پشت ما قرار گرفت. وی افزود: برجام مهم ترین دستاورد دولت روحانی در چهارسال اول بود که طی آن، ایران با یک دولت آمریکایی مذاکره کرد و پای قراردادی را امضا کردند در شرایطی که تا قبل از آن نظر همه این بود که آمریکا به دنبال براندازی حکومت ایران است. وی اضافه کرد: به لحاظ راهبردی، برجام بزرگ ترین موفقیت برای دیپلماسی ایران و دیپلماسی اروپا بود چرا که اروپا توانست به دنیا بگوید دیپلماسی مقدم بر جنگ است.
وی تصریح کرد: من قبول دارم که برجام نقاط ضعفی دارد اما این که برخی می خواهند برجام را هم با ذهنیت جنگ سرد نقد کنند، خیلی قبول ندارم. این که بگوییم راهبرد احمدی نژاد درست بود و باید همان مسیر را می رفتیم، غلط است. این یعنی متوجه نیستیم اگر برجام نبود چه اتفاقی می افتاد. ما وارد دوره جدیدی شده ایم، ایران که زمانی میز کافه را به هم ریخت، برگشته است و می گوید من می خواهم متعهدانه و مسئولانه در دنیا نقش ایفا کنم و بازیگر بین المللی باشم. خیلی ها این را دوست ندارند، خود ترامپ هم این را دوست ندارد، اسرائیل و عربستان هم همین طور. آن ها دلشان می خواهد چهره ایران خشن و بر هم زننده میدان و ایجاد کننده درگیری باشد، به همین دلیل با برجام مخالف اند. برای ترامپ هم هیچ چیزی بهتر از این نیست که در ایران دوباره تیم احمدی نژاد و رادیکال ها به قدرت برسند. ترامپ آرزو دارد این اتفاق بیفتد، هر جریان بنیادگرا و رادیکالی که در ایران به قدرت برسد، نان آمریکایی ها در روغن است و به نفع آن هاست. آمریکا و اسرائیل با خودشان می گویند ای کاش رهبر ایران «نرمش قهرمانانه» را نگفته بود، ای کاش بین ایران و اوباما مذاکره نمی شد، ای کاش عادی سازی صورت نمی گرفت و ایران به جامعه جهانی بر نمی گشت اما ایران برگشته و به این راحتی ها هم حاضر نیست میدان را خالی کند.  اصغرزاده دستاورد روحانی بعد از دستیابی به برجام را باقی ماندن در برجام پس از خروج آمریکا دانست و افزود: ایــن ظرفیــت بسیار بالایی است که می توانیم آینده خودمان را با آن تنظیم کنیم. وی ادامه داد: من قبول دارم که بعد از برجام برخی دوستان اصلاح طلب برای آماده کردن افکار عمومی بر جنبه هایی از برجام مانند برداشتن تحریم ها و آمدن سرمایه های خارجی به کشور تکیه کردند، من هم معتقد بودم که چنین مواردی امکان پذیر است، به شرطی که به روح برجام پایبند باشیم. برجام می گوید در منطقه باید سیاست های جدیدی به کار برده شود و آرامش به منطقه بیاید. اما اگر برجام بخواهد صرفا یک تاکتیک باشد تا با استفاده از آن، از بحران هسته ای عبور کنیم و پس از آن در دنیا هر کاری که بخواهیم انجام دهیم، سبب می شود دنیا به ما با نگاه تردید بنگرد. اصغرزاده به ماجرای جنگ در سوریه نیز اشاره کرد و افزود: بهترین فرزندان ما در سوریه شهید شدند اما کسی که پای میز مذاکره می نشیند، روسیه است و همه دستاوردهای ما توسط روسیه و بشار اسد مصادره شده است، این جا جای سوال است که چرا در این شرایط، چه برجام و چه سوریه، ما نمی توانیم از ظرفیت هایی که ایجاد کرده ایم استفاده کنیم؟ وی ادامه داد: واقعیت این است که امنیتی سازی ایران و چیزی که اجماع جهانی معتقدند ایران عامل بر هم زدن امنیت و نظم جهانی است و قضیه دانمارک ، می تواند برنامه طراحی شده دشمنان ما در همین خصوص باشد.