نشست خبری اعلام برنامههای روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی، روز گذشته در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد. به گزارش «خراسان رضوی» در این نشست، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گفت: امسال در ستاد بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی، علاوه بر حضور دستگاههای مختلف و مسئول، از تعدادی از سمنها و تشکلهای مردمی و نهادهای عمومی نیز دعوت به عمل آمد.
تجلیل از 3 شخصیت در حوزه شناخت فردوسی
«سید سعید سرابی» افزود: امسال نشان حکیم ابوالقاسم فردوسی به 3 شخصیت برجسته در حوزه شناخت فردوسی و شاهنامه اعطا خواهد شد. همچنین، همایش علمی و پژوهشی با همکاری قطب علمی و فرهنگی فردوسی شناسی و انجمن دبیران استان در روزهای 24 و 25 اردیبهشت ماه برگزار میشود.
تجلیل از استادکاران ساخت آرامگاه
مدیرکل میراث فرهنگی استان نیز در این نشست گلباران آرامگاه فردوسی، اجرای ورزش باستانی در آرامگاه و سخنرانی استاندار خراسان رضوی، نقالی، شاهنامه خوانی، اجرای تئاتر «زال و رودابه»، نورپردازی سه بعدی و نورافشانی را از جمله برنامههای مراسم روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی برشمرد و گفت: امسال برای نخستین بار از استادکارانی که در 50 سال قبل آرامگاه فردوسی را ساختهاند تجلیل میشود. «ابوالفضل مکرمی فر» افزود: همچنین، کاروان نمادین تشییع پیکر فردوسی از روستای پاژ (محل تولد فردوسی) به سمت آرامگاه فردوسی حرکت میکند و از دروازه «رزان» وارد آرامگاه خواهد شد. مکرمی فر خاطرنشان کرد: برنامههای بزرگداشت این روز در 23 شهرستان برگزار خواهد شد. همچنین، «نبرد 12 رخ» که از وقایع مهم شاهنامه فردوسی است در روستای «زیبد» گناباد بازسازی خواهد شد. وی افزود: اجرای برنامه گروه موسیقی «خوشنواز» با تلفیقی از خوانندگی تاجیک، افغان و ایران و نکوداشت دکتر «یعقوب دانش دوست» به عنوان پدر معماری مرمت بناهای استان و به ویژه احیای باغ آرامگاه فردوسی در 26 اردیبهشت ماه از دیگر برنامههای بزرگداشت فردوسی است. از دیگر برنامههای این روز، نمایش «شاهنامه بایسنقری» است که قرار است برای نخستین بار در معرض نمایش عمومی قرار بگیرد و پیگیر مسائل امنیتی و حفاظتی آن هستیم و در صورتی که این کار میسر نشود، «شاهنامه طهماسبی» به نمایش در میآید. وی در ادامه گفت: بازدید از آرامگاه فردوسی در روز 25 اردیبهشت ماه برای مردم رایگان خواهد بود.
90 میلیارد ریال برای توس طی 3سال
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در ادامه به تخصیص برخی اعتبارات درباره احیای توس اشاره کرد و گفت: 30 میلیارد ریال اعتبار برای احیای توس و رسیدگی به آرامگاه فردوسی، برج و باروها و دروازهها در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، در سفر اخیر کاروان تدبیر و امید نیز مبلغ 90 میلیارد ریال به این موضوع اختصاص یافته که قرار است طی سه سال تأمین شود.
پرونده ثبت جهانی توس تا 2 ماه آینده ارسال میشود
مکرمی فر در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره مشارکت آستان قدس در برنامههای احیای توس نیز گفت: آستان قدس در عرصه محوطه تاریخی، مالک حدود 10 هکتار زمین است که تاکنون هم سو با میراث فرهنگی عمل کرده و در بخشهایی که لایههای تاریخی دارد، ساخت و ساز انجام نمیدهد.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره اقدامات انجام گرفته برای احیای توس گفت: برای عرصه 42 هکتار نیزفاز صفر مطالعاتی آماده است و با اختصاص یافتن 30 میلیارد ریال برای توس، برج و بارو را احیا خواهیم کرد و تلاش میکنیم شکوه توس را برگردانیم.
وی افزود: بحث ثبت جهانی توس نیز همچنان مطرح است و هم اکنون، سه پرونده را برای ثبت جهانی در مرحله پیشنهاد داریم که پرونده شهر تاریخی توس در اولویت است و تا دو ماه دیگر ارسال میشود. مکرمی فر همچنین از توقف فعالیت معادن توس خبرداد و گفت: تردد کامیونها در عرصه تاریخی شهر توس متوقف شده است.
جشن فردوسی در میدان فردوسی
معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی فرهنگی شهرداری مشهد نیز در این نشست گفت: شهرداری و شورای شهر در دوره جدید، اقداماتی را در دستور کار قرار داد که از جمله آن میتوان به تشکیل کمیسیون ویژه توس اشاره کرد. «هادی بختیاری» افزود: متناظر با آن در حوزه فرهنگی، بخش ساختاری در شهرداری برای آن تعریف شد و به طور ویژه طی امسال ردیف بودجهای را برای توس و مسائل فرهنگی آن لحاظ کردیم. برای بزرگداشت روز ملی فردوسی نیز برنامههایی از جمله افتتاح نمایشگاه خوشنویسی در چهارسوق هنر، دو تئاتر برای اجرا در معابر و پارک ها، 200 نقالی در مدارس و فرهنگسراها، اکران تصاویری از مشاهیر توس در بولوار شاهنامه، مسابقات کشتی باچوخه، کارناوال دوچرخه سواری از میدان استقلال تا میدان فردوسی، رویداد نوآفرینی با موضوع شاهنامه و گردشگری و مراسم بزرگداشت فردوسی در میدان فردوسی (از ساعت 17 تا 22 دوشنبه) از جمله برنامههای شهرداری است. معاون شهردار در ادامه گفت: خانه شاهنامه در منطقه یک شهرداری راهاندازی شده است و تلاش میکنیم در همه مناطق شهرداری حداقل یک خانه شاهنامه داشته باشیم. بختیاری در پاسخ به پرسشی درباره تفاهم شهرداری و میراث فرهنگی استان گفت: اراده خوبی در شورای شهر و شهرداری برای پرداختن به موضوع توس به وجود آمده است و در حوزه فرهنگی نیز برنامههایی را آماده کردیم تا طی سال انجام دهیم.