فاصله 300 متری نقطه صفر مرزی بین اسلام قلعه افغانستان و دوغارون تایباد در زمان بارندگی باعث جاری شدن سیل می شود که تردد مسافران و تریلی های ترانزیتی را با مشکل جدی مواجه می کند. طی چند روز گذشته نیز جاری شدن سیل باعث شده، مسافران برای تردد از مرز با مشکل مواجه شوند و کامیون داران ترانزیتی نیز در پایانه مرزی دوغارون به این مشکل معترض شدند.
رضا صبوری یکی از رانندگان تریلی ترانزیتی در این باره گفت: به خاطر وجود رودخانه و نبود پل در نقطه صفر مرزی، همیشه در ایام بارندگی مشکلات زیادی برای مسافران و کامیونداران ایجاد می شود.به گونه ای که حتی مسافران برای رفتن به آن طرف مرز مسیر 300 متری را باید با گاری طی کنند که این وضعیت اصلا خوشایند نیست. «سلیمانی» یکی از راننده های ترانزیتی درباره مشکلات موجود در داخل کشور افغانستان می گوید: به دلیل مشکلاتی که در مرز کشور افغانستان برای رانندگان ایرانی به وجود آمده است، کامیونداران تصمیم گرفتند از مرز و پایانه دوغارون خارج نشوند و مراتب اعتراض خود را به مسئولان اعلام کردیم که اگر این مشکلات رفع نشود ما حاضر به ترانزیت کالا نخواهیم بود.
کار زیربنایی
«نوایی» مدیر پایانه مرزی دوغارون، درباره جاری شدن سیل در نقطه صفر مرزی(فاصله 300 متری بین مرز ایران و افغانستان) که باعث کندی حمل ونقل و مشکل جابه جایی مسافران شده است، گفت: این وضعیت همیشه در زمان بارندگی اتفاق می افتد.چرا که در منطقه صفر مرزی کار زیربنایی انجام نشده است و مسئولان افغانستانی با انجام اقدامات لازم برای حل این مشکل مخالفت می کنند. آن ها مدعی هستند که این نقطه محل اختلاف بین مرز دو کشور است. وی افزود: برای رفع این موضوع از طریق مدیرکل پایانه های خراسان رضوی و دیگر مسئولان ذی ربط پیگیر هستیم. نوایی مدیر پایانه مرزی تایباد همچنین با بیان این که تردد کامیون های ترانزیتی در حال حاضر در نقطه صفر مرزی انجام می شود، به خراسان رضوی گفت: اختلافات بر سرهمین نقطه مرزی 10 سال است که بین طرف ایرانی و افغانستانی وجود دارد. وی افزود: این نقطه متعلق به ایران است و طرف افغانستانی ادعای واهی درباره آن دارد و اجازه نمی دهد ما در آن نقطه اقدامی انجام دهیم.وی گفت: ما هفته قبل تجهیزات بهسازی جاده را در محل مستقر کردیم، اما طرف افغانستانی اجازه کار را به ما نداد.نوایی بیان کرد: از طریق فرمانداری تایباد و استانداری، مکاتبات برای حل این مشکل و مذاکره با طرف افغانستانی انجام گرفته است و پیگیر حل این مشکل هستیم.
فرماندار تایباد نیز در این باره به خبرنگار ما گفت: جمهوری اسلامی ایران همیشه خدمات بشر دوستانه ای در همه مرز ها از جمله دوغارون انجام می دهد. اقداماتی همچون احداث بهترین جاده آسفالته با استاندارد های لازم از مرز دوغارون تا شهر هرات، احداث شبکه برق استان هرات وچندین اقدام دیگر ضروری که توسط نظام جمهوری اسلامی ایران برای کشور دوست و برادر افغانستان انجام شده است.
حسین شرافتی درباره جاری شدن سیل در هنگام بارندگی در نقطه صفر مرزی افزود: درباره این مشکل خیلی زیاد به عنوان نماینده عالی دولت با مسئولان طرف افغانستانی مذاکره و حتی اعلام آمادگی کرده ایم که حاضریم فاصله بین دو مرز ایران و افغانستان در نقطه صفر مرزی که محل اختلاف است را آسفالت کنیم، تا مشکل مسافران و رانندگان ترانزیتی در زمان بارندگی و به خصوص در فصل زمستان حل شود. وی ادامه داد: حتی اعلام کرده ایم که همزمان با رفع این مشکل، بررسی دیپلماسی برای اختلاف مورد نظر در این منطقه مرزی هم انجام شود.
مکاتبه با سرکنسول ایران در هرات
فرماندار تایباد اظهار کرد: پس از مشاهده وضع نامناسب تردد مسافران در نقطه صفر مرزی، مکاتبه ای با سرکنسولی ایران در هرات داشته و اعلام کرده ایم که این نابسامانی و جمع شدن سیل وجهه مناسبی برای دو کشور ندارد و مسافران با بدترین وضعیت ممکن تردد می کنند.فرماندار تایباد افزود: در سفری که با استاندار خراسان رضوی و مسئولان به افغانستان داشتیم، دراین خصوص مذاکره کرده ایم. ولی تاکنون این مشکل حل نشده است.
نماینده عالی دولت خاطر نشان کرد: به عنوان نماینده عالی دولت در شهرستان تایباد، اعلام آمادگی کرده و حاضریم به بهترین وجه ممکن فاصله 300 متری مورد اختلاف را زیر سازی وآسفالت کنیم.البته باید مسئولان افغانستانی نیز در این زمینه همکاری کنند که درحال پیگیری ازطریق مجاری قانونی هستیم.
اعلام آمادگی برای حل مشکل
مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان نیز در خصوص وضعیت مسیر کوتاه بین پایانه مرزی گمرک دوغارون و گمرک «اسلام قلعه» افغانستان گفت: اگر طرف افغانستانی اجازه دهد، این محور را آسفالت می کنیم.مهندس «نصری» افزود: طی روز های گذشته که بارندگی وضعیت نامساعدی را در مسیر یاد شده به وجود آورده بود، گروهی از سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای برای ساماندهی و رسیدگی به این محور در نقطه صفرمرزی حضور یافتند، اما مسئولان افغانستانی اجازه انجام هیچ اقدامی را نداده اند.
وی افزود: اگر طر ف افغانستانی اجازه دهد در اسرع وقت و با این که اعتباری نداریم، عملیات زیر سازی و آسفالت این مسیر کوتاه را آغاز می کنیم و خیلی زود نیز پروژه را به پایان می رسانیم.
وی افزود: این مشکل به دلیل اختلافات مرزی به وجود آمده که اگر حل شود و مسئولان مجوز بدهند، ما دراسرع وقت مسیر مذکور را به طور استاندارد آماده و آسفالت می کنیم.
خبرنگار ما در همین زمینه با مهندس عاطفی مدیرکل گمرکات استان هم گفت وگو کرد که وی در این زمینه اظهار کرد: هرگونه ساخت و ساز در مرز های کشور بر عهده سازمان حمل و نقل جاده ای است. وی همچنین از برگزاری جلسه ساماندهی مرزی که در آن جلسه درباره موضوعات گمرک دوغارون نیز بحث و بررسی می شود خبر داد.