تکرار روزگار تلخ گندم کاران
مسئول گندم سازمان جهاد کشاورزی استان: بیش از 60 هزار میلیارد ریال طلب گندم کاران استان پرداخت نشده است
گروه اقتصاد/ گندم کاران باید برای دریافت مطالبات خود همچنان منتظر بمانند. کشاورز باید بتواند برای پرداخت هزینه کمباین، دستمزد کارگر، وام یا قرضی که برای تامین هزینه هایش گرفته است، فرصت بخرد تا دستمزدش برای گندمی که تحویل داده است، نقد شود. هدف خرید تضمینی گندم از کشاورز برای این بوده است که ثمره دسترنج و تلاش گندم کار با قیمت مناسب خریداری شود و دغدغه ای برای دریافت دستمزدش نداشته و کشاورز انگیزه لازم برای کاشت مجدد این محصول مهم و استراتژیک را داشته باشد. بیشتر کشاورزان به ویژه گندم کاران خُرد برای تامین هزینه هایی مانند خرید کود مناسب، کمباین، دستمزد کارگر و حتی پرداخت هزینه های جاری خانواده خود تا قبل از برداشت محصول قرض می کنند، وام می گیرند و بدهکار می شوند. سررسید تمام این بدهی ها در بیشتر مواقع بعد از برداشت محصول و فروش آن است. تاخیر در پرداخت مطالبات گندم کاران، یعنی ترس از بدهی های روی هم نشسته و شرمندگی در مقابل خانواده برای کشاورزی که چشم امیدش به محصولی است که تولید می کند و می فروشد. از اوایل خرداد تاکنون که برداشت گندم در استان آغاز شده است مسئولان مربوطه با اعلام رقم های مربوط به تحویل گندم از سوی کشاورزان به افزایش میزان خرید نسبت به مدت مشابه سال گذشته اشاره می کنند. با وجود این، کشاورزان استان بخش قابل توجهی از مطالبات خود را در برابر تحویل گندم دریافت نکرده اند و این تاخیر در شرایط اقتصادی امروز برای آن ها خوشایند نیست.
تنها یک چهارم کشاورزان پولشان را گرفته اند
رضازاده، دبیر اتاق اصناف کشاورزی در حاشیه بازدید از تحریریه روزنامه خراسان درخصوص پرداخت نشدن مطالبات گندم کاران استان گفت: امسال هیچ کس برای پرداخت هزینه گندم تحویل شده جوابگو نیست و تنها یک چهارم گندم کاران پولشان را گرفته و بقیه هنوز هیچ پولی دریافت نکرده اند. ما از روزنامه خراسان می خواهیم تا مانند همیشه پیگیری های بیشتری را درباره مطالبه گندم کاران داشته باشد.مهدوی، رئیس اتحادیه دامداران استان نیز که در جلسه حضور داشت، ضمن تشکر از همراهی روزنامه خراسان در راستای مطالبات مشکلات کشاورزان و دامداران پیشنهاد کرد: می توان در جهت رفع مشکلات کشاورزان و دامداران، میزگردهایی با مسئولان این حوزه به میزبانی خراسان برگزار کرد.
از 6 مرداد پرداختی صورت نگرفته است
ملوندی، مسئول گندم سازمان جهاد کشاورزی استان درخصوص پرداخت مطالبات گندم کاران استان گفت: مطالبات گندم کاران استان را تا 8 خرداد صد در صد پرداخت کرده اند و تا 6 مرداد، 26 درصد از طلب کشاورزانی را که تا آن زمان گندم تحویل داده بودند،واریز کرده اند و از آن تاریخ پرداختی انجام نشده است.وی افزود: الان طلب گندم کاران استان 90 هزار و 128 میلیارد ریال است که از این میزان بیش از 30 هزار میلیارد ریال پرداخت شده و بقیه باقی مانده است. ملوندی پیشتر اشاره کرده بود که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی وعده داده اند 55 درصد مطالبات تمام گندم کاران واریز خواهد شد.
167 هزار و 700 تن گندم در استان تحویل شده است
روند کند پرداخت مطالبات گندم کاران در حالی ادامه دارد که به گفته آرش آوان، مدیر تعاون روستایی استان از ابتدای خرداد در ۲۸ مرکز خرید تضمینی گندم شبکه تعاون روستایی استان به عنوان مباشر، در سطح ۱۶ شهرستان خرید تضمینی، آغاز و تاکنون بیش از ۱۶۷ هزار و ۷۰۰ تن گندم از کشاورزان استان توسط شبکه تعاون روستایی خریداری شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۱۱ هزار و ۳۳ تن گندم به صورت تضمینی توسط این شبکه خریداری شده که سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۵۱ درصد رشد داشته است.وی بیان کرده است: با توجه به حجم بالای مراجعه کشاورزان و لزوم حمل محموله های گندم خریداری شده از انبارهای مراکز خرید و حمل به سیلوهای مرکزی، اداره کل غله استان در این خصوص همکاری قابل تقدیری با شبکه تعاون روستایی داشته که نتیجه این همکاری قطعاً رضایت کشاورز و خدمت رسانی بهتر در تحویل دسترنج یک سال تولیدکنندگان این محصول استراتژیک است.آوان همچنین با تاکید بر این که تمام مسئولان مرتبط در استان، پیگیر پرداخت سریع وجه گندم به حساب کشاورزان هستند، امیدوارانه گفته است: پرداخت به موقع وجه گندم کاران توسط دستگاه های متولی، کام کشاورزان استان را شیرین خواهد کرد.