مه ولات؛ پیشگام در نهضت تولید محصول سبز با برق سبز
پوریوسف- شهرستان مه ولات رتبه اول در تولید پسته و انار و رتبه پنجم در تولید زعفران در استان خراسان رضوی را داشته و دارد. خاموشی چاه های کشاورزی به منظور مدیریت بار که در تابستان سال 1401 دو روز در هفته اعمال می شد، به علت کمبود گاز به زمستان هم کشیده شده و در سال 1402 به 5 ساعت در هر روز هفته افزایش یافت و امسال نیز این روند ادامه دارد. از این رو مه ولات در سال های گذشته از ناترازی برق خسارت های زیادی دیده است به نحوی که تقریبا باغ های انار این شهرستان از بین رفته و باغ های پسته نیز دچار خسارات جبران ناپذیری شده است اما کشاورزان این شهرستان به رغم هزینه های سنگین برای پیشگیری از خسارات بیشتر، به سمت ایجاد نیروگاه های خورشیدی حرکت کرده اند. مدیر برق شهرستان مه ولات در این باره گفت: نهضت «تولید محصول سبز با برق سبز» با هدف ایجاد نیروگاه های خورشیدی برای تامین برق چاه های کشاورزی شهرستان حسب ابلاغیه مقام عالی وزارت نیرو در مه ولات آغاز شد. مهدی مشفق افزود: لزوم مدیریت بار در روزهای اوج مصرف برق در تابستان ۱۴۰۳ و همچنین ضرورت حمایت از تولید پایدار محصولات کشاورزی از دیگر اهداف ایجاد نیروگاه های خورشیدی برای تأمین برق چاه های کشاورزی در شهرستان است. وی بیان کرد: مه ولات از شهرستان های پیشتاز در حوزه نصب و بهره برداری از نیروگاه های خورشیدی خانگی بوده و تاکنون ۵۶ نیروگاه خورشیدی انشعابی به ظرفیت ۲۸۵ کیلو وات در شهرستان مه ولات برای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی با مشارکت بسیج سازندگی نصب و همچنین ۲ نیروگاه با قدرت ۲۸۰ کیلووات در حوزه صنایع به شبکه متصل شده است.
رهایی از خاموشی چاه های کشاورزی با نصب پنل های خورشیدی
مدیر برق شهرستان مه ولات خاطر نشان کرد: با همکاری خوب کشاورزان مه ولات تاکنون کار اجرایی ۱۱ نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۱۴۲۶ کیلووات در شهرستان آغاز شده که از این تعداد ۱۰ نیروگاه با قدرت ۱۰۳۳ کیلووات به شبکه متصل و از برنامه های مدیریت بار خارج شده اند و خاموشی های روزانه در آن ها اعمال نمی شود و عملیات اجرایی یک نیروگاه دیگر به زودی به پایان خواهد رسید.
کاهش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی تولیدی در نتیجه قطعی برق
مدیر جهاد کشاورزی مه ولات نیز با بیان این که خسارت خاموشی چاه های کشاورزی در تابستان به کشاورزی شهرستان از چند نظر حائز اهمیت است، افزود: خاموشی هر روزه خساراتی به تجهیزات چاه وارد می کند به طوری که سالانه تعداد زیادی الکتروموتور و پمپ سوخته و تعدادی از چاه ها ریزش می کند و از سویی خاموشی های هر روزه موجب تغییر مدار آبیاری باغ ها و کاهش کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی تولیدی می شود به طوری که در باغ های پسته موجب افزایش پوکی، چفت و بست دانه ها و کاهش اونس پسته می شود که در نهایت منجر به کاهش عملکرد و کاهش قیمت محصول به دلیل ریز بودن و بالا بودن چفت و بست آن می شود.
هادی ساربان افزود: در سال زراعی گذشته سه روز در طول هفته خاموشی اعمال می شد اما امسال این خاموشی ها هر روز هفته به میزان 5 ساعت اعمال می شود و با یک حساب معمولی از تاریخ اعمال خاموشی (13 خرداد ماه 1403) تا انتهای شهریور حدود 22.5 شبانه روز کامل در ایام گرم سال خاموشی حادث خواهد شد و این عملا علاوه بر خسارت واردشده به تجهیزات چاه ها، موجب کاهش کمیت و کیفیت محصولات تولیدی کشاورزی می شود. امسال علاوه بر اعمال خاموشی چاه های کشاورزی، خاموشی پمپاژ مجدد استخرهای کشاورزی برای سیستم های آبیاری تحت فشار نیز اعمال می شود که آبیاری از طریق سیستم های تحت فشار نیز با مشکل مواجه شده است.
وی خاطر نشان کرد: سال گذشته با توجه به پیگیری های انجام شده متاسفانه وزارت نیرو تضمینی برای خاموش نشدن چاه های کشاورزی که پنل خورشیدی نصب می کنند، نداد و به همین دلیل کشاورزان رغبتی برای نصب پنل ها نشان ندادند. اما امسال وزارت نیرو تضمین کرده که چاه هایی که پنل خورشیدی نصب کنند، مشمول خاموشی نمی شوند. برای همین تعدادی از کشاورزان به نصب پنل های خورشیدی رو آورده اند و تاکنون در 10 حلقه چاه، پنل خورشیدی نصب شده است و خاموشی در این چاه ها اعمال نمی شود. ساربان با اشاره به هزینه بالای راه اندازی این گونه نیروگاه ها، خواستار ایجاد خط اعتباری تسهیلات برای انجام این مهم شد تا هرچه سریع تر کلیه چاه های کشاورزی شهرستان در این خصوص اقدام کنند.
فرماندار مه ولات نیز با بیان این که چند سالی است که کشور درگیر ناترازی برق شده است، تصریح کرد: زمانی ایران به خاطر برنامه ریزی و سرمایه گذاری مناسب در حوزه برق، در منطقه سرآمد بود اما متاسفانه این ظرفیت امروزه به یک چالش جدی برای کشور تبدیل شده و عملاموجب رکود در برخی از بخش های تولیدی شده است. صرف نظر از این که چرا به این جا رسیده ایم، بد نیست بدانیم که کشورهای جهان امروزه از تمامی ظرفیت های خود در تولید انرژی پاک استفاده می کنند.
ناگزیریم به سمت استفاده از انرژی های پاک برویم
نماینده عالی دولت در مه ولات با اشاره به این که تولید برق از آب، امواج دریا، باد و خورشید، یکی از راهکارهایی است که امروز جهان به سمت آن حرکت کرده، تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما به رغم وجود بسترهای مذکور کمتر به آن توجه شده است اما سرانجام ناگزیر هستیم برای عبور از ناترازی برق به این سمت حرکت کنیم.
وی در پاسخ به این که برای شرایط موجود چه اقداماتی صورت گرفته است، گفت: پیگیری های زیادی در سال های گذشته و امسال برای استثنا کردن این شهرستان از مدیریت بار صورت گرفت که موثر واقع نشد. برای همین سیاست بر آن قرار گرفت که باغ داران و کشاورزان برای به حداقل رساندن خسارات ناشی از قطع برق چاه های کشاورزی، به سمت تولید برق خورشیدی حرکت کنند. وی در پایان گفت: همان گونه که شهرستان مه ولات در مدیریت آب در استان پیشرو بوده، در حوزه استفاده از انرژی های پاک و پایدار نیز پیشرو بوده و خواهد بود.